Αποστολέας Θέμα: Σχέδια Fender  (Αναγνώστηκε 4694 φορές)

Tempest

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: Στο ξεκίνημα...
Σχέδια Fender
« στις: Μαρτίου 11, 2016, 01:58:46 μμ »
Καλησπέρα στην παρέα.

Μετά την ολοκλήρωση του μπαγλαμά μου (η οποία πλησιάζει) μου έβαλε το μικρόβιο ένας φίλος ξυλουργός να ασχοληθούμε παρέα με ηλεκτρικές κιθάρες καθώς θέλει να φτιάξει δύο για τους γιους του. Από κοντά λοιπόν και εγώ μιας και θα έχω πλέον πρόσβαση σε σωστά εργαλεία.  {celebrate011}

Εδώ λοιπόν θέλω τα φώτα σας. Υπάρχει κάποια στάνταρ διάσταση για το πάχος της κιθάρας; Μιλάμε για strat και tele. Αν ναι, ποιο είναι αυτό και επίσης (μιας και το έχω δει να γίνεται) αν θέλω να βάλω άλλο ξύλο για κύριο σώμα και άλλο επάνω για να φανεί (όχι καπλαμά) πόσο πρέπει να είναι το πάχος του κάθε κομματιού;

Επίσης το πιο σημαντικό. Έχω βρει τα ακόλουθα σχέδια. Πως μπορώ να είμαι σίγουρος ότι οι διαστάσεις τους "κουμπώνουν" η μία στην άλλη; Το θέμα της εκτύπωσης δε με προβληματίζει καθώς θα εκτυπωθούν σε ένα προς ένα.

Τέλος μιας και δε γνωρίζω και πολλά, ποια είναι μία καλή κλίμακα για αυτές τις ηλεκτρικές; Διαβάζω ότι μία στάνταρ κλίμακα είναι 25.5 ίντσες.

Αν υπάρχει και κάποια πρόταση για προτιμητέο ξύλο για την πρώτη κιθάρα πολύ ευχαρίστως να γίνει!

Ελπίζω μέσα στη βδομάδα που μας έρχεται να καταφέρουμε να φτιάξουμε τα templates από mdf. Κάπου σε κάποιο θέμα διάβασα ότι είναι καλό το mdf πάχους 3 εκατοστών.... αν και εμένα μου φαίνεται πολύ παχύ...

Εννοείται καλοδεχούμενη όποια πρόταση - παρατήρηση - συμβουλή κλπ κλπ.  :)
«Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη… Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων…»

insect

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 2.617
Απ: Σχέδια Fender
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 11, 2016, 02:46:08 μμ »
 {music009}

ωραία προχώρα δυνατά

το 25.5 σωστό για τελεκάστερ και στρατ
οι τελεκαστερ υποθετικά είναι πιο εύκολες.

spy

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: μαόνι,δεσποτάκι
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 11, 2016, 11:32:00 μμ »
καλησπέρα και από έμενα , στη πρώτη φώτο είναι διαστάσεις για σώμα tele από το net , στην δεύτερη και τρίτη ειναι 2 tele που έχω φτιάξει με καπάκι από άλλο ξύλο . Η thinline έχει καπάκι 4,5mm και η άλλη περίπου 6mm , δεν νομίζω οτι χρειάζεται πιο πολύ αλλα αν κάποιος ξέρει κάτι άλλο κάλο θα ήτανε να μας το πει !!!

Tempest

• Full Member
Σχέδια Fender
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 13, 2016, 10:29:13 μμ »
Τελικά για να μη πληρώσω πολλά για ξύλο, λέω να χρησιμοποιήσω το μοβιγκυ που έχω και να του περάσω έναν ωραίο καπλαμα για να δείξει η κιθάρα. Έλεγα να κάνω και εγώ μια thinline, αλλά θα το επιχειρήσω στη δεύτερη κιθάρα νομίζω.

Στάλθηκε από το GT-I9195I μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

«Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη… Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων…»

Tempest

• Full Member
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 16, 2016, 08:34:46 πμ »
Εάν γνωρίζει κάποιος που μπορώ να προμηθευτώ κομμάτι σφένδαμου για να φτιάξω μπράτσα ηλεκτρικής και ταστιέρες θα το εκτιμούσα να το μου το έλεγε ;D. Δε θέλω να χρησιμοποιήσω παλύσσανδρο, θέλω την αίσθηση της κλασικής tele.

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 16, 2016, 11:26:35 μμ »

Εδώ λοιπόν θέλω τα φώτα σας. Υπάρχει κάποια στάνταρ διάσταση για το πάχος της κιθάρας; Μιλάμε για strat και tele. Αν ναι, ποιο είναι αυτό και επίσης (μιας και το έχω δει να γίνεται) αν θέλω να βάλω άλλο ξύλο για κύριο σώμα και άλλο επάνω για να φανεί (όχι καπλαμά) πόσο πρέπει να είναι το πάχος του κάθε κομματιού;

τα σχεδια το λενε επάνω πάχος 44-45 χιλ
υπολόγισε για στρατ 3-4 χιλ για να μπορεί να καμπυλωθεί, για τελε μπορείς και παραπάνω εως 6 χιλ

Επίσης το πιο σημαντικό. Έχω βρει τα ακόλουθα σχέδια. Πως μπορώ να είμαι σίγουρος ότι οι διαστάσεις τους "κουμπώνουν" η μία στην άλλη; Το θέμα της εκτύπωσης δε με προβληματίζει καθώς θα εκτυπωθούν σε ένα προς ένα.

θα τα δοκιμάσεις καμμιά φορά δεν εχουν καλή ακρίβεια

Τέλος μιας και δε γνωρίζω και πολλά, ποια είναι μία καλή κλίμακα για αυτές τις ηλεκτρικές; Διαβάζω ότι μία στάνταρ κλίμακα είναι 25.5 ίντσες.
Αν υπάρχει και κάποια πρόταση για προτιμητέο ξύλο για την πρώτη κιθάρα πολύ ευχαρίστως να γίνει!
Ελπίζω μέσα στη βδομάδα που μας έρχεται να καταφέρουμε να φτιάξουμε τα templates από mdf. Κάπου σε κάποιο θέμα διάβασα ότι είναι καλό το mdf πάχους 3 εκατοστών.... αν και εμένα μου φαίνεται πολύ παχύ...

τη κλιμακα τη γράφει στα σχέδια 25,5 in
Ξύλα μπορείς να δοκιμάσεις ash- δεσποτάκι αλλά ειναι βαρύ αυτό που υπάρχει εδώ, μαόνι , poplar , pine για tele
για μανίκι maple ΄θα βρείς στον Καλιγά στο Θησείο

mikerory

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: maple
  • Αριθμός κατασκευών: 7
  • Περιοχή: Εξάρχεια
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 17, 2016, 11:05:34 μμ »
maple στον Καλλιγά(Θησείο) ή στον Παντελάκο(Μενίδι). Κοίτα να είναι τα νερά όσο το δυνατόν παράλληλα στη μεγάλη διάσταση του ξύλου.

Για τις διαστάσεις, καλό είναι να έχεις το hardware ανα χείρας. Πχ το πάχος του σώματος της στρατ θα στο καθορίσει το τρέμολο. Αν την κάνεις πιο λεπτή απ'ότι πρέπει θα βγαίνουν τα ελατήρια εκτός. Αν την κάνεις πιο παχιά, θα πρέπει να κάνεις τα cavities βαθύτερα.

Για το θηλύκωμα μπράτσου-σώματος (neck pocket) θα σου πρότεινα να μη βασιστείς σε σχέδια,αλλά να κάνεις πρώτα το μπράτσο και βάσει αυτού να κάνεις τη φωλιά του στο σώμα ώστε να πετύχεις πιο σφιχτή εφαρμογή.

Γενικά δώσε μεγάλο βάρος στα templates. Αυτό με τα 3 εκατοστά είναι όντως υπερβολικό. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν 6-8 χιλιοστά, το θέμα είναι να πατάει καλά το ρουλεμάν του ρούτερ.

Αν κάνεις στρατ με καπλαμά στο σώμα, ίσως να μη μπορέσεις να κάνεις τα διαφορα contours, η τέλε είναι τελείως φλατ.

Πάρε βαθιά ανάσα και ξεκίνα! Καλή επιτυχία!!
Μέτρα μία και κόψε δέκα

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 17, 2016, 11:35:53 μμ »
Τα δικά μου template τα έχω φτιάξει με κόντρα πλακέ 8 χιλ. Και αφού τα έφτιαξα κατάλαβα ότι έπρεπε να τα είχα κάνει παχύτερα στα 20-25 χιλ γιατί δεν έχεις πολλά περιθώρια να πας βαθύτερα την κοπή σου με τα ρηχά template, αλλιώς αναγκάζεσαι να αλλάξεις κοπτικό δλδ να ξεκινήσεις με κοντό και να συνεχίσεις με μεγαλύτερο
Επίσης  στο νεκ πόκετ όπως σωστά λέχθηκε ξεκινάς από το μπράτσο και πας στο σώμα, το μπράτσο όμως θέλει προσοχή γιατί οι διαστάσεις στα στρατ τρέμολο που κυκλοφορούν δεν ειναι ίδιες,  άλλες  ειναι στα κινέζικα άλλες στα ορίτζιναλ fender , αυτά για να μην μείνει καμμία χορδή έξω από τη ταστιέρα ;D

Tempest

• Full Member
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 18, 2016, 08:53:23 πμ »
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες! Υπάρχει αλήθεια κάποιο αρχείο pdf ή dwg που έχετε δοκιμάσει για μπράτσα tele και strat που μπορείτε πιθανά να μου στείλετε; Εκτός και εάν τα αρχεία που έχω (αυτά που επισυνάπτω στην αρχική δημοσίευση) είναι ΟΚ.

Hellfire

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: Quilt Maple
  • Αριθμός κατασκευών: ?
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 03, 2016, 03:06:15 μμ »

vha

• Newbie
  • *
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 05, 2022, 02:26:26 μμ »
Γεια σας
Ψάχνω τις διαστάσεις από σώμα jazzmaster
Ευχαριστώ

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

vha

• Newbie
  • *
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 05, 2022, 07:28:20 μμ »
Φιλε Δημητρη σ'ευχαριστω.
νασαι καλά
καλή χρονιά να έχουμε..

Tags: