Αποστολέας Θέμα: Ερωτήσεις για κατασκευή Τζούρα  (Αναγνώστηκε 1391 φορές)

spy

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: μαόνι,δεσποτάκι
  • Αριθμός κατασκευών: 3
Ερωτήσεις για κατασκευή Τζούρα
« στις: Φεβρουαρίου 10, 2016, 08:43:37 μμ »
Γεια σας και πάλι , είπα και εγώ μετά από τις ηλεκτρικές κιθάρες να δοκιμάσω αν μπορώ φτιάξω και κανένα "κανονικό" όργανο !!! Έχω κάποιες απορίες και αρχίζω με την βασική.
Τζούρας με ντουγιες λοιπόν ..... αφού έχουμε φτιάξει το καλούπι στις διαστάσεις που θέλουμε πως υπολογίζουμε το φάρδος και τον αριθμό από τις ντουγιες ?

Nikolas Fereos

• Hero Member
  • Όλα διορθώνονται.....
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: ουκ εστιν αριθμός
Απ: Ερωτήσεις για κατασκευή Τζούρα
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 10, 2016, 10:11:01 μμ »
Kαλησπέρα φίλε.
1. Τον αριθμό απο τις ντούγιες που θα βάλουμε δεν τον υπολογίζουμε, απλά αποφασίζουμε αυθαίρετα πόσες θα είναι . Πρέπει όμως να κινούμαστε ως προς τον αριθμό μέσα στην κοινή λογική. Αν βάλουμε πολύ λίγες , πχ μόνο 5 δυσκολεύουμε χωρις λόγο την κατασκευή , ενω αν βάλουμε 25 απλά χάνουμε περισσότερο χρόνο . Αν ξεκινήσεις με κεντρική ντούγια (προτείνεται ειδικά για τζουρά ) τη λεγόμενη ντουγομάνα , υπολόγισε ντούγιες με μονό αριθμό πχ 9 ή  11  ή 13  η 15  εγω θα σου πρότεινα 13 δεν είναι τόσο γρουσούζικος αριθμός όσο λένε...
2. Αφού λοιπόν αποφασίσουμε πόσες θα είναι σκεφτόμαστε οτι το φαρδύτερο σημείο στις ντούγιες θα είναι εκεί που το καλόυπι θα έχει το μέγιστο ύψος. Με έναν ελαστικό χάρακα η με μια μεζούρα μετράς την απόσταση απο το  'ενα πλαινό ώς το άλλο στην άλλη πλευρά του καλουπιού προσέχοντας η μεζούρα να περνάει οποσδήποτε απο την κορυφή του καλουπιού δηλ το μέγιστο ύψος. Πλαινό εννοώ απο το σημείο που το καλούπι ισιώνει τελείως όχι την άκρη στο χείλος του.
3. Διαιρείς το νούμερο που βρήκες στη μεζούρα με τον αριθμό των ντουγων που αποφάσισες και βρίσκεις το ιδανικό πλάτος - φαρδος της κάθε ντούγιας πχ
μετράς το πλάτος της κούρμπας στο κέντρο του καλουπιού και βρίσκεις  ας πούμε 26 cm, το διαιρείς αυτο με το 13 (αν αποφάσισες οτι τόσες θα έιναι οι ντούγιες που θα βάλεις) και βρίσκεις 2 cm  τόσο πρέπει να είναι το φάρδος της κάθε ντούγιας.
παράδειγμα β.  αν βρεις με τη μεζούρα 22,6 cm και οι ντουγιες θελεις να είναι 13 τότε     22,6 δια 13 ίσον 1,7 cm
ελπίζω να έχω βοηθήσει
καλή συνέχεια

spy

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: μαόνι,δεσποτάκι
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 10, 2016, 11:38:31 μμ »
Καταρχήν ευχαριστώ για την άμεση και σαφέστατη απάντηση !!! Δεν έχω λογία για αυτό το site και τα μέλη του !!
και συνεχίζω (χωρίς να σας ζαλίζω ελπίζω)

- ανάμεσα στις ντουγιες βάζουμε αν θέλουμε καπλαμά που κόβουμε εμείς ή υπάρχουν έτοιμα κομμάτια και σε τι πάχος πρέπει να είναι ?
- ο τζούρας θέλει βέργα ή είναι περιττό ?

σίγουρα στην πορεία θα έχω και άλλες ερωτήσεις ......... πολλά χαιρετίσματα στην όμορφη Θεσσαλονίκη !!!!

Nikolas Fereos

• Hero Member
  • Όλα διορθώνονται.....
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: ουκ εστιν αριθμός
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 11, 2016, 12:32:04 πμ »

- ανάμεσα στις ντουγιες βάζουμε αν θέλουμε καπλαμά που κόβουμε εμείς ή υπάρχουν έτοιμα κομμάτια και σε τι πάχος πρέπει να είναι ?
- ο τζούρας θέλει βέργα ή είναι περιττό ?

Υπάρχουν έτοιμα με πλάτος 3 mm  τέτοια καπλαμαδάκια με πλάτος 0,6 mm αλλα αν δυσκολευτείς να βρείς κόψε μόνος σου με κοπίδι και έναν μεταλλικό χάρακα , το πάχος δεν παίζει ρόλο , έχει να κάνει μόνο με την εμφάνιση , προσωπικά μ' αρέσει πιο πολύ το λεπτο φιλετάκι . Ο τζουράς δεν χρειάζεται βέργα , οι τάσεις λόγω μικρής χορδής δεν είναι πολύ μεγάλες , αν βάλεις αρκετά σφιχτά μερικά τάστα ας πούμε προς το κέντρο της ταστιέρας  και μετά , δεν θα υπάρξει πρόβλημα (Εννοείται πως το μάνικο θα έχει και κάποια κόντρα της προκοπής...)

Tags: