Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο ἀπὸ Ἐργαστήρια : Ιανουάριος 2016  (Αναγνώστηκε 21987 φορές)

Γκ. Κωστας

• Sr. Member
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο ἀπὸ Ἐργαστήρια : Ιανουάριος 2016
« Απάντηση #15 στις: Ιανουαρίου 09, 2016, 08:51:19 μμ »
Κωστα καλη συνέχεια.
Ελπιζω να μην εκανα εγω καμια πατάτα στο σχεδιο. Και οι απαρτιαν οι περισσότερες κοντρα πλακε εχουν, οπως και η δικια μου.

Υπαρχουν τωρα τοσο λεπτα κοντρα πλακε? Χοντοι φυσικοι καπλαμαδες κολλημενοι δλδ, και οχι αυτο το πιεσμενο ροκανιδι?
Βλακεία ειπα; :-[

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #16 στις: Ιανουαρίου 09, 2016, 09:56:39 μμ »
Στέλιο ωραία κιθάρα φαίνεται να βγαίνει από εκεί!
Κώστα καλή αρχή με τις κιθάρες. Δεν είχες κρατήσει διαστάσεις από το κιθαρονι μου;
Εγώ περιμένω να ξημερώσει για να ξαναμπω στο εργαστήριο.. Έχω πωρωθει με τις ντουγιες!
Όπως τον έβρω τον καιρό, έτσι τον αρμενίζω

Nikolas Fereos

• Hero Member
  • Όλα διορθώνονται.....
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: ουκ εστιν αριθμός
« Απάντηση #17 στις: Ιανουαρίου 10, 2016, 12:23:42 πμ »
ΕΓΩ ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΑ ΚΑΛΟΥΠΙΑ ΑΠΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΚΙΘΑΡΑΣ ΤΟΥ ΑΠΑΡΤΙΑΝ 1950. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΦΤΙΑΞΑ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΣΥΣΚΕΥΗ ΛΥΓΙΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ, ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΟΤΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΙΣΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ. ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΛΟΙΠΟΝ.
ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΑΙΝΑ ΝΑ ΒΑΛΩ ΚΑΡΥΔΙΑ?
ΠΕΡΙΜΕΝΩ....................................
Κωστα αν έχεις καρυδιά για τα πλαινά βάλε καρυδιά . Μουσκεμένη γυρίζει πανεύκολα στο σίδερο. Για το κόντρα πλακέ στην πλάτη καλύτερα να το αποφύγεις . Οι παλιοί μαστόροι βάζανε το κόντρα πλακέ όχι γιατι περιμένανε καλύτερο ήχο απο αυτό, αλλα γιατί δεν είχαν τα μέσα και τα εργαλεία να επεξεργαστούν τόσο φαρδιά μασιφ κομμάτια. Το καλούπι σου αν είναι συμμετρικό κράτα το και μήν το αλλάζεις κι ας έγινε απο το αποτύπωμα μόνο της μιάς πλευράς .
Καλή συνέχεια

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #18 στις: Ιανουαρίου 10, 2016, 10:44:31 μμ »
Όπως είχα πει η κορδέλα με πρόδωσε. Χθες είπα να  δοκιμάσω να κόψω μουριά για τις ντούγες της μπουζουκομάνας αλλά δεν.. Παράγγειλα καινούργια κορδέλα και θα περιμένω μέχρι να την αλλάξω για να κόψω ντούγιες. Στο μεταξύ μορφοποίησα και τελείωσα και τους δυο τάκους για την μπουζουκουμάνα. Ο πίσω τάκος προσαρμόζεται και αυτός στο καλούπι από πριν όπως στα ούτια για καλύτερο δέσιμο των ντουγών. Το έκανα και αρκετά μακρύ όπως φαίνεται και στο σχήμα αλλά δεν νομίζω να είναι πρόβλημα.
Εν τω μεταξύ από το ίδιο μαδέρι της μουριάς είχα κόψει παλιότερα (αρκετά χρόνια πίσω) ένα κομμάτι, που του είχα δώσει το αρχικό σχήμα χοντρικά με την κορδέλα αλλά μόλις έπιασα ράσπα να το δουλέψω είδα ότι ήταν σκληρό πολύ και το παράτησα. Ελλείψεως άλλης εργασίας  κάθισα το βράδυ χθες αργά μέχρι τις 3 και μισή και έδωσα με την ράσπα το τελικό σχήμα. Ματώσανε τα χέρια μου κυριολεκτικά αλλά το τελείωσα. Το επόμενο βήμα είναι τα εσωτερικά, σκάψιμο  με το ρούτερ τα χοντρά και μετά πάλι σιχτίρια με το χέρι. Το μπαγλαμαδάκι θα βγεί λίγο ρηχό αλλά με αρκετά  μακρύ σκάφος. Διαστάσεις δεν έχω σημειώσει αλλά θα είναι μικρό πάντως. Μάλλον θα το δώσω του μικρού μου γιού που παραπονιέται ότι για αυτόν δεν έχω φτιάξει όργανο ενώ για τον μεγάλο έφτιαξα. Είπα του μπαγάσα να του δώσω ένα από τα έτοιμα μπαγλαμαδάκια που έχω φτιάξει αλλά ζητάει καινούργιο, εξαρχής φτιαγμένο ειδικά για αυτόν. Βέβαια μπαγλαμά δεν παίζει (πιάνο έχει ξεκιίησει) αλλά τι να κάνουμε.
 Έχω προαίσθημα ότι θα βγει καλό. Λέτε να πετύχει τελικά, να το ζηλεύω, να τον παρακαλάω και να μην μου το δίνει ο μικρός να παίξω και γω λίγο;
Πάντως, αν το ξεκίναγα τώρα, θα το έκανα μονοκόμματο αλλά τότε λυπήθηκα το χαμένο ξύλο. Το μάνικο λέω να το κάνω  από μουριά με μια κόντρα. Διακόσμηση λιτή, με απλή ή καθόλου πεναριά. Μόνο το όνομα του πιτσιρικά στην χορδιέρα σκοπεύω να γράψω όπως και στου μεγάλου για να μην ζηλεύει. 
Υ.Γ.1
Στέλιο μου, οι γιορτές τελειώσανε και κάλαντα με τον μπαγλαμά (υβρίδιο κιθάρας) δεν ακούσαμε. Άντε ντε!
Υ.Γ.2
Κώστα μπράβο σου που ανοίγεσαι και στις κιθάρες. Δεν σε φοβάμαι καλά θα τα πας και με κόντρα πλακέ ακόμα, εγώ όμως θα σου πρότεινα να βάλεις κανονική πλάτη από μασίφ ξύλο.  Εγώ να δω πότε θα ξεκινήσω την δικιά μου κιθάρα αφού το καλούπι το έχω ετοιμάσει τόσο καιρό ρε γαμώτο!!
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

DRIVER (Βασιλειάδης Παύλος)

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ΚΑΡΥΔΙΑ
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #19 στις: Ιανουαρίου 10, 2016, 11:01:16 μμ »
ΚΩΣΤΑ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΚΑΙ ΓΩ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΑΣΙΦ ΞΥΛΟ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ
Γεννήθηκα χωρίς να θέλω,
θα πεθάνω χωρίς να θέλω,
Αφήστε με όμως να ζήσω όπως θέλω

Γκ. Κωστας

• Sr. Member
« Απάντηση #20 στις: Ιανουαρίου 10, 2016, 11:08:52 μμ »
εγω παλι ειδα κορδελα και ζηλεψα. εχω ξηλα που καθονται ετσι γιατι δεν μπορω να τα κοψω. και εδω δεν μου τα κοβουν οι πουστηδες ουτε με πληρωμη στα μαγαζια.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #21 στις: Ιανουαρίου 11, 2016, 07:55:34 πμ »
sakkalis δεν το εχω με τον μπαγλαμα...
αλλα πολυ ευχαριστως, να ελθεις να τον δεις, και να τον δοκιμασεις-παιξεις...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #22 στις: Ιανουαρίου 11, 2016, 10:41:48 πμ »
καλημέρα και καλή χρονιά, καταρχάς (admin μπήκαμε στον Γενάρη)
γεροί με υγεία και καλές κατασκευές εύχομαι σε όλους...

Βλέπω “στροφή” στην κατασκευή κιθάρας ή κάνω λάθος  ;D
.... να βάλω κι εγώ την δικιά μου “πρόοδο” στο θέμα...
ως αμετανόητος jigάκιας, έφτιαξα την δικιά μου εκδοχή στο jig του O'Brien για την κατακευή του μόρσου ακουστικής κιθάρας που φαίνεται με κάθε λεπτομέρεια εδώ https://www.youtube.com/watch?v=Oi9HVsVjtgE

Η δική μου εκδοχή είναι αντιγραφή ως προς τον τρόπο λειτουργίας αλλά διαφορετική στο στήσιμο γιατί αφενός με βολεύει να δουλεύω επάνω στον πάγκο (άρα με πρόσβαση μόνο από τη μία πλευρά), αφετέρου έτσι “μακρόστενο” χωρίς βάση αποθηκεύεται εύκολα (στον τοίχο) όταν δεν θα είναι σε χρήση (....έχω και κάτι σκέψεις για μετατροπή του και για μπουζούκι, αλλά είναι νωρίς ακόμα).

Στην κατασκευή χρησιμοποίησα μόνο ρετάλια από άλλες κατασκευές - εξ ου και τα χρωματάκια - και είναι όλο βιδωτό, εκατομμύρια βίδες μιλάμε, αλλά λύνεται ανά πάσα στιγμή (για την μετατροπή που έλεγα)

και μετά το αρχικό χάος

άρχισαν τα ωραία με τις ρυθμίσεις μέχρι να δουλέψει καλά (αυτά πολύ τα γουστάρω)

η συνολική ρύθμιση από μία πλευρά και αυτή παρακάτω είναι οι μοναδικές "συνεισφορές" στον σχεδιασμό, μια φετούλα στην κόντρα που κρατάει την πλάτη της κιθάρας, ρυθμιζόμενη επίσης για να "παίρνει" τυχόν καμπύλη της πλάτης

το Jig τελειωμένο με την ράβδο αλουμινίου στην "θέση αποθήκευσης"

και μια φωτό ("επίδειξης", τα μέρη είναι από διαφορετικά όργανα) σε θέση "χρήσης", δεξιά δεν πολυφαίνεται γιατί είναι μαύρο αλλά υπάρχει το μανίκι στη θέση του

[ Invalid Attachment ]

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #23 στις: Ιανουαρίου 11, 2016, 02:14:59 μμ »
εγω δεν σου εχω στειλει ακομα τα βιδακια γιατι πιστεψα που μου πες πως δεν εχεις χρονο να ασχοληθεις με τιποτα.  Ολο και με κατι ασχολεισαι τελικα.....

Ωραιος!  Συνολικες διαστασεις του τζιγκ?

Πασχάλης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Σημύδα, Δρυς
« Απάντηση #24 στις: Ιανουαρίου 11, 2016, 02:40:54 μμ »
Μάνο καταπληκτική (και αυτή η) κατασκευή... μπήκε καλά το '16 βλέπω.

Περιμένω να δω τι θα βγει από αυτό το πράγμα... γιατί και χωρίς αυτό, κατά γενική ομολογία, δεν πήγαν κι άσχημα οι κατασκευές!!!

Εν αναμονή (νέων) θαυμάτων.

Μια μικρή ιδέα βελτίωσης: Τα στογγυλά χερούλια που σφύγγουν με περιστροφή θα τα έβαζα με το μεταλλικό κομμάτι που φαίνεται προς τα έξω και ίσως να τα στερέωνα λίγο πιο πολύ με βίδάκια.
Ο έξυπνος, μαθαίνει από τα λάθη του
Ο σοφός, από τα λάθη των άλλων
Ο βλάκας, ποτέ...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #25 στις: Ιανουαρίου 11, 2016, 02:45:08 μμ »

εγω δεν σου εχω στειλει ακομα τα βιδακια γιατι πιστεψα που μου πες πως δεν εχεις χρονο να ασχοληθεις με τιποτα.  Ολο και με κατι ασχολεισαι τελικα.....

Ωραιος!  Συνολικες διαστασεις του τζιγκ?
εεεε, το "να μην ασχοληθώ" ίσχυε μέχρι τα Χριστούγεννα, μετά χαλλλλλάρωσα... παραχαλάρωσα μάλλον...
αλλά μην αγχώνεσαι, έχω "πράμα" ν' ασχοληθώ (ξηλώνω και ξανακολάω ταστιέρες στους τζουράδες μέχρι "να 'ρθουν" χαχαχα) κι έχω και δοκιμές για το Jig, δεν τις έκανα ακόμα

για τις διαστάσεις: τα τετράγωνα πλαίσια είναι 24*24 εκ., το μήκος στα σχέδια το είχα 90 εκ. (κάτι ψιλοάλλαξα λόγω μήκους ρεταλιών αλλά δε θυμάμαι αν κόντυνα το μήκος ή άλλαξα θέση στο μεσαίο πλαίσιο) - τέλος πάντων δεν έχει σημασία, κάπου εκεί είναι (90 εκ.)

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #26 στις: Ιανουαρίου 11, 2016, 02:49:28 μμ »
πρωτα ο κωστας...
μετα ο μανος...
σιγα-σιγα ολοι στον ισιο δρομο...

μανο, απο που εισαι;

μετά χαλλλλλάρωσα...
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #27 στις: Ιανουαρίου 11, 2016, 02:55:23 μμ »
μανο, απο που εισαι;[/color]

..... τι δεν καταλλλλαβαίνεις ???  ;D (... μια μπουγάτσα με κιμά)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #28 στις: Ιανουαρίου 11, 2016, 03:07:05 μμ »

Μια μικρή ιδέα βελτίωσης: Τα στογγυλά χερούλια που σφύγγουν με περιστροφή θα τα έβαζα με το μεταλλικό κομμάτι που φαίνεται προς τα έξω και ίσως να τα στερέωνα λίγο πιο πολύ με βίδάκια.

Πασχάλη καλή χρονιά!

αυτά τα "βολάν" (έτσι έμαθα ότι τα λένε στην "μαστορική") τα έχω σε δύο σημεία: ένα στην ρύθμιση της κλίσης του μπράτσου και δύο στην πλάκα στερέωσης του σώματος, ποιό εννοείς?
 Αυτό για την κλίση "σπρώχνει" την πλάκα να γυρίσει στους μεντεσέδες και ασφαλίζει από μπροστά με πεταλούδα, το έχω βάλει έτσι:

τα άλλα που φαίνονται από μπροστά είναι από τρία κομμάτια, ως εξής:

[ Invalid Attachment ]

το "φυτευτό" παξιμάδι είναι ανάμεσα στους μεγάλους δίσκους που είναι κολλημένοι και δεν χρειάζονται βίδες νομίζω (άλλωστε προτιμώ να διαλυθεί το βολάν παρά να σφίξω περισσότερο απ' όσο πρέπει και κάνω ζημιά στην κιθάρα). Η μικρή ξύλινη ροδέλα είναι κι αυτή κολλημένη στην μέσα πλευρά του βολάν και λειτουργεί σαν αποστάτης για να μπορείς να σφίξεις και ταυτόχρονα"συγκεντρώνει" την πίεση σημειακά. Επίσης έχω βάλει και μεταλλική ροδέλα ενδιάμεσα, όλα αυτά δεν φαίνονται.
Πάντως σε αυτό το σημείο (πλάκα στερέωσης κιθάρας) δεν θέλει και πολύ σφίξιμο, σταθεροποιείται εύκολα.

... γενικά βάζω το "φυτευτό παξιμάδι" με τα δοντάκια (δεν ξέρω πως το λένε) από την "έξω" μεριά του ξύλου ώστε βιδώνοντας να καρφώνονται τα δοντάκια, αν θυμάσαι το είχα βάλει ανάποδα στο άλλο jig για την κλίση του καράολα και με είχες διορθώσει, ελπίζω να το έβαλα σωστά τώρα

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #29 στις: Ιανουαρίου 11, 2016, 03:23:07 μμ »
(... μια μπουγάτσα με κιμά)

μανο, μαρτιο (16-20) σου ανεβαινω σαλονικα για σεμιναρια

(ΚΑΙ στα σουβλακια ΚΑΙ στις μπουγατσες...)  :)
εκτος ισως απο δυο...

Tags: