songless bird τα παιδιά λένε για έναν τάκο (π.χ. μήκος 50* φάρδος 5* ύψος 10) με διαμορφωμένη την καμπύλη κατά μήκος του πέλματος. Κολλώντας γιαλόχαρτο στο πέλμα και τρίβοντας (μπορείς να βάλεις και άξονα με ρουλεμάν στο μέσον για περιστροφικές κινήσεις και πιο ξεκούραστα) τρίβεις και διαμορφώνεις τα χείλη του σκάφους. Ψάξε τις κατασκευές του ΚαΠα (ή «δυο λαϊκές κιθάρες» ή την "ΟΜ", δεν θυμάμαι που ακριβώς είναι), έχει και φωτογραφίες. Η διαφορά είναι όπως λες ότι ακριβώς δεν χρησιμεύει για όλην την επιφάνεια, μόνο τις κάθε φορά τομές των πλαίνών με το νοπητό καπάκι-πλάτη.
Νάσο - Γιάννη δεν με απογοητεύετε, όπως βλέπετε την κατασκευή που περιγράφετε την έχω υπόψη μου αλλά επέλεξα να μην την χρησιμοποιήσω, λόγω οργάνου (-ων): θα κάνω λαϊκή κιθάρα (και αν όλα πάνε καλά λαϊκές κιθάρες), οπότε καμάρια παράλληλα, οπότε το dish θα χρησιμέψει και για την διαμόρφωση των καμαριώνε και ακολούθως να δώσει όσο πιο πιστά γίνεται τις καμπύλες του καπακιού την ώρα της κόλλησης. Για X-bracing θα έκανα τον τάκο, γιατί το κάτω πέλμα των καμαριών (του Χ) θα είναι περίπου ίδιο, με αμελητέες διαφορές (δεν είμαι και ψείρας). Αλλά στη "σκάλα" κάθε πέλμα συναντά το καπάκι υπό διαφορετική γωνία, πολύ περισσότερο που ήδη θελω να δοκιμάσω δυο τρία καμαρώματα με διαφορετικές αποστάσεις (είπαμε αν όλα πάνε καλά), οπότε είπα να κάνω το dish σαν "πασπαρτού" για κάθε διάσταση.
Γιάννη έχει 30ft (~ 9 μ.) ακτίνα, με βέλος τόξου 4 χλστ και κάτι ψιλά. Το ίδιο το dish έχει διάμετρο 55 εκ. και από την πίσω πλευρά θα κάνω το dish της πλάτης (αφού βάλω κάτι σαν κορνίζα να μην ακουμπάει στον πάγκο αυτό που θα είναι από κάτω). Σήμερα συζητούσαμε με τον john2004 μια κατασκευή που σκέφτηκα για ρυθμιζόμενο dish (αλλά βαριέμαι να την κάνω). Μπορώ όμως να την σχεδιάσω κι αν θέλει κανείς την φτιάχνει.