Αποστολέας Θέμα: Πρώτο καλούπι..... τζουράς ή μπαγλαμάς;  (Αναγνώστηκε 6300 φορές)

john 2004

• Hero Member
Απ: Πρώτο καλούπι..... τζουράς ή μπαγλαμάς;
« Απάντηση #15 στις: Μαΐου 29, 2015, 12:12:02 πμ »
τα μαδερια τον κεδρο που πηραμε και με το Στελιο και με το Γιαννη, ηταν χαρτι απο ακρη σε ακρη οποτε δεν υπηρχε θεμα.

καπακια λαουτου εχω παρει απο τα ρεταλια στο δωματιακι, ξερεις, και διαλεξα αυτα που μου εκαναν. Καπακι με το 7 απο το Σοφιανο το εχω στο μαγαζι και μπορεις να το δεις οποτε θες. Υπαρχουν λυσεις οταν θελει καποιος.

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #16 στις: Μαΐου 29, 2015, 12:14:23 πμ »
άρα συμφωνούμε οτι διαφωνούμε  ;)

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #17 στις: Μαΐου 29, 2015, 01:20:07 πμ »
εγω πήρα κατι καπάκια μηδεν ευρω απ τον πατερα μου, μου τα εκοψε ο Αχιλλεας, γαμάνε ;D ;D σοβαρα τωρα γαμάνε 8) αυτον τον καιρο ψαχνομαι για πευκο, αν βρω καποιο να μου κανει στο ματι θα το κοψω καπάκι, γιατι τα περισσοτερα εχουν ανοιγμα στα νερα στη μεση και φαινεται μαλακια και μιας και μιλάμε για καπάκια έχει δοκιμασει καποιος πευκο; γιατι το επόμενο όργανο θα εχει καπακι πευκο.

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #18 στις: Μαΐου 29, 2015, 05:43:01 μμ »
ρε #$%^& να έλεγε κανένας άλλος για καπάκια να έλεγα....θα σε αφήσω έτσι λες? σε έχω ήδη έτοιμο...και κολλημένο το καπάκι...κατσε να δωσω και τις εξετάσεις και θα οργανωθούμε

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #19 στις: Μαΐου 29, 2015, 09:00:22 μμ »
εγω πήρα κατι καπάκια μηδεν ευρω απ τον πατερα μου, μου τα εκοψε ο Αχιλλεας, γαμάνε ;D ;D σοβαρα τωρα γαμάνε 8) αυτον τον καιρο ψαχνομαι για πευκο, αν βρω καποιο να μου κανει στο ματι θα το κοψω καπάκι, γιατι τα περισσοτερα εχουν ανοιγμα στα νερα στη μεση και φαινεται μαλακια και μιας και μιλάμε για καπάκια έχει δοκιμασει καποιος πευκο; γιατι το επόμενο όργανο θα εχει καπακι πευκο.

ρε μαλακα ψηλε ειναι η ωρα να αρχισω να μπινελικιαζω.......................δεν κανει ρε το πευκο για καπακι( τουλαχιστον με τα σημερινα κρητιρια) εχει πολυ ρετσινι
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
« Απάντηση #20 στις: Μαΐου 29, 2015, 11:56:52 μμ »
ελα ρε κομαντο, ελατο έχω ρε μη σκας, είπα να κάνω καμια μαλακια με κανα αλλο υλικο, θειο ζαρκ γιατι με μαλώνεις; αφου ο νικ φρονιμοπ εχει βαλει σε πολλα οργανα, ταμπουραδες θα μου πεις ομως και θα πω εχεις δίκο, αλλά ξαδέρφια όργανα δεν είναι ο ταμπουρας με τα τρίχορδα;

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #21 στις: Μαΐου 30, 2015, 10:05:09 πμ »
ελα ρε κομαντο, ελατο έχω ρε μη σκας, είπα να κάνω καμια μαλακια με κανα αλλο υλικο, θειο ζαρκ γιατι με μαλώνεις; αφου ο νικ φρονιμοπ εχει βαλει σε πολλα οργανα, ταμπουραδες θα μου πεις ομως και θα πω εχεις δίκο, αλλά ξαδέρφια όργανα δεν είναι ο ταμπουρας με τα τρίχορδα;

ΑΝ ΕΙΧΕΣ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΣΟΥ ΟΚ ...ΚΑΝΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ. ΖΜΠΟΥΤΣΑ Σ....................
ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΜΦΙΣΣΑ , Ε ΕΕΕΕ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΡΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΛΑΚΙΑ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
« Απάντηση #22 στις: Μαΐου 31, 2015, 09:53:38 μμ »
να ηταν μια φορα το μηνα καλα θα ηταν, δεν λες το δυμηνο και αν.................... φαντασου τωρα θα παω μετα την εκθεση.

Tempest

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: Στο ξεκίνημα...
Απ: Πρώτο καλούπι..... τζουράς ή μπαγλαμάς ...... τελικά stick dulcimer!!!;
« Απάντηση #23 στις: Ιουνίου 04, 2015, 12:24:07 πμ »
Τελικά ύστερα από σκέψη και διαβάζοντας λίγο πιο εκτενώς το φόρουμ, αποφάσισα για πρώτη κατασκευή να κινηθώ σε κάτι πιο εύκολο  ;D. Έφτιαξα ένα καλούπι (δεν το έχω ολοκληρώσει ακόμα) για stick dulcimer όπως ο τύπος στο παρακάτω βίντεο.

https://www.youtube.com/watch?v=4flg8xJPvVA

Όπως είπε και ένας φίλος ξυλουργός.... με τα ψέματα το φτιάχνει.... Με αυτό στο μυαλό λέω πως είναι αρκετά πιο εύκολο από ένα αχλαδόσχημο όργανο. Το καλούπι μου είναι 132 πλάτος 215 μήκος. Έχω αφήσει 24 χιλιοστά για το μανίκι (ελπίζω να είναι καλά) και θα γίνει σε κλίμακα 680.

Μένει να υπολογίσω υλικά και να ξεκινήσω. Έχει κανείς κάποια πρόταση για πλάτη και πλαϊνά; Μπορώ να χρησιμοποιήσω κόντρα πλακέ ή θα είναι τελείως μούφα;

Για το μανίκι έχω κάποια μαδέρια κομμένα από φλαμούρι και από μαόνι. Λέω να χρησιμοποιήσω το φλαμούρι. Αλήθεια, μιας και είπα φλαμούρι, τάκο να βάλω, τι λέτε; Ή να το κάνω ίδιο με τον τύπο στο βίντεο; Μιας και το όργανο δε θα δέχεται μεγάλες τάσεις ελέω 3 και μόνο χορδών (ρε λα - ρε) είναι αναγκαίο να βάλω κόντρα;

Το όργανο αυτό είναι μια παραλλαγή του Appalachian dulcimer http://en.wikipedia.org/wiki/Appalachian_dulcimer το οποίο θα με ενδιέφερε να φτιάξω σε επόμενη φάση. Έχει ενδιαφέρον η ταστιέρα η οποία είναι χαραγμένη δε διατονική κλίμακα με αποτέλεσμα ότι και να παίξεις να ακούγεται σωστό. Με λίγα λόγια δε μπορείς να φαλτσάρεις!

Κάποιες φωτογραφίες από το καλούπι και κάποιες από κάποια cigar box guitars σε εξέλιξη....

[ Invalid Attachment ]
 [ Invalid Attachment ]

Γνώμες και συμβουλές απαραίτητες!!!
«Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη… Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων…»

Tempest

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: Στο ξεκίνημα...
« Απάντηση #24 στις: Ιουνίου 06, 2015, 06:06:43 μμ »
Καμία γνώμη κανείς;;;  ???
«Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη… Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων…»

Tags: καλούπι