Αποστολέας Θέμα: Πρώτο καλούπι..... τζουράς ή μπαγλαμάς;  (Αναγνώστηκε 6320 φορές)

Tempest

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: Στο ξεκίνημα...
Πρώτο καλούπι..... τζουράς ή μπαγλαμάς;
« στις: Μαΐου 26, 2015, 05:18:56 μμ »
Καλησπέρα στην παρέα. Είμαι νέος στο χώρο της οργανοποιείας και διαβάζω εδώ και λίγο καιρό το φόρουμ. Θα ήθελα τη γνώμη των έμπειρων για το ακόλουθο.

Σκέφτομαι να ξεκινήσω ένα καλούπι ώστε στη συνέχεια να κατασκευάσω και το αντίστοιχο οργανάκι. Είμαι λοιπόν σε δίλλημα. Να φτιάξω για πρώτο όργανο ένα τζουρά που με ψήνει ιδιαίτερα ή να πάω σε μικρή κλίμακα και σε ένα μπαγλαμαδάκι. Εδώ ακούω γνώμες.

Η σκέψη μου είναι πως το κόστος στα υλικά είναι πάνω κάτω το ίδιο και επειδή μου αρέσει πολύ ο τζουράς κλίνω προς τα εκεί. Από την άλλη σκέφτομαι μήπως ο μπαγλαμάς έιναι πιο εύκολος σαν πρώτη κατασκευή και έχω λιγότερες δυσκολίες.

Έχω μπεί λίγο στο κλίμα βέβαια ξεκινώντας να φτιάξω 4 cigar box guitars για 4 φίλους και έχω δει ήδη τις πρώτες δυσκολίες αν και προς το παρόν έχω κατεργαστεί μόνο πεύκο και οξυά. Εδώ θέλω και τη δεύτερη γνώμη σας για το τι ξύλα να διαλέξω για την πρώτη μου κατασκευή  ώστε να μη βλαστημίσω!

Ελπίζω να μην κούρασα πολύ με το μονόλογό μου.

Τελειώνωντας θέλω να πω πως αν κάποιος φίλος που διαβάζει βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας ή του Πύργου-Αμαλιάδας και θέλει να πάμε για κανένα καφέ και και να πούμε και δυο τρία πραγματάκια παρεπτιπτόντως πολύ ευχαρίστως. ;D

Χαιρετώ.
«Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη… Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων…»

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Πρώτο καλούπι..... τζουράς ή μπαγλαμάς;
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 27, 2015, 12:02:46 μμ »
καλημέρα - καλησπέρα και καλώς ήρθες.
Γενικά πιστεύω ότι ο μπαγλαμάς είναι πιο εύκολη κατασκευή, αλλά για τα δικά σου δεδομένα (κόστος, κατασκευή σκάφους με ντούγες, και κυρίως το γούστο σου) μάλλον ο τζουράς μου φαίνεται πιο κατάλληλος.
να χωρίσω λίγο τα θέματα:
σκάφος: αφού σκέφτεσαι καλούπια - άρα ντούγες και ένωση με μόρσο, δεν πιστεύω ότι η κατασκευή σκάφους τζουρά θα σου είναι πιο δύσκολη από αυτήν ενός μπαγλαμά. Δεν έχω κάνει ποτέ μπαγλαμά με ντούγες (όλοι σκαφτοί) αλλά έχω την αίσθηση ότι την ίδια περίπου δουλειά απαιτεί, κι αφού θεωρείς αμφιλεγόμενο το αυξημένο κόστος (συμφωνώ), μάλλον πήγαινε για τζουρά που τον γουστάρεις κι όλας. Επίσης να πω ότι ο μπαγλαμάς λόγω μικρού μεγέθους καμμιά φορά απαιτεί λίγο "νευροχειρουργικές"  επεμβάσεις π.χ. σε μικρό καβαλάρη ή στο μόρσο, έχε κι αυτό υπόψη.

Υλικά: επειδή ενδέχεται να βλαστημήσεις όχι την ώρα που τα δουλεύεις (λόγω δυσκολίας) αλλά και αργότερα - αν κάποιο υλικό αποδειχτεί υποδεέστερο της αναμενόμενης απ 'αυτό συμπεριφοράς, έχε υπόψη ότι τα "κλασικά" υλικά είναι

1) Για το σκάφος, κάποιο "πυκνό" ξύλο (ή συνδυασμός), π.χ. καρυδιά (όχι Αφρικάνικη, απέφυγέ την), σφεντάμι, μαόνι, κερασιά, καστανιά κι άλλα πιο εξωτικά, ακριβότερα και πιο απαιτητικά στην επεξεργασία π.χ. παλίσανδρος, βένκε, μπουμπίνγκα κτλ. Η οξιά που αναφέρεις είναι αμφιλεγόμενη: δουλεύεται εύκολα και αρκετοί την χρησιμοποιούν, έχει όμως και αρνητικές κριτικές λόγω πυκνότητας (ακατάλληλο σαν "μουσικό" ξύλο). Προσωπικά δεν έχω άποψη, σου μεταφέρω ό,τι έχω διαβάσει, ένα μπουζούκι που είχα παίξει με σκάφος από οξιά μου άρεσε.
Αν δεν έχεις πρόσβαση σε "ειδικό" μαγαζί (ή σε κάποια άλλη πηγή, βλ. χωριό, υλικά κατεδαφίσεων κτλ.) και θέλεις κάτι εύκολο να βρεθεί και σχετικά φτηνό, θα πρότεινα μαόνι (νιαγκόν έχουν σχεδόν όλοι οι μαραγκοί που ξέρω, αρκεί να βεβαιωθείς κάπως ότι είναι αρκετά παλιό / ξερό - όπως κάθε ξύλο που θα χρησιμοποιήσεις. Είναι εύκολο στην επεξεργασία, δεν βρωμάει ούτε προκαλεί αλλεργίες κτλ.).

2) για μπράτσο / καράουλα: ελαφρύ ξύλο εξωτερικά με βαρύτερες κόντρες στην μέση. Συνηθέστερο το φλαμούρι (που θα χρειαστεί και για τάκους στο σκάφος και για τον καράολα) με κόντρα / κόντρες από σκληρότερα / πυκνότερα ξύλα (παλίσανδρος - σφεντάμι είναι ο αγαπημένος μου συνδυασμός, έχω χρησιμοποιήσει αρκετά βένγκε και νιαγκόν, μην βάλεις καρυδιά εκτός αν κάνεις αρκετά χοντρούτσικο το μπράτσο και βρεις κομμάτι με ίσια νερά).

3) καπάκι : έλατος ή κέδρος. Λόγω σπουδαιότητας στην συνεισφορά στον ήχο, εγώ θα το αγόραζα (από τα ειδικά μαγαζιά που έλεγα) ή θα βεβαιωνόμουν 100% για την ηλικία του. Π.χ. έχω κάτι ταμπλάδες από πόρτες (από κατεδάφιση) αλλά ξέρω ότι φτιάχτηκαν πριν το 1926.

καλή συνέχεια!
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 27, 2015, 12:21:38 μμ από Μάνος Τουρπάλης »

Tempest

• Full Member
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 27, 2015, 05:03:01 μμ »
Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Η αλήθεια είναι ότι όντως προσανατολίζομαι σε τζουρά. Βέβαια θα πάει από Σεπτέμβρη η κατασκευή, αλλά θέλω να προλάβω τώρα πριν πλακώσει πολύ δουλειά να τελιώσω το καλούπι. Εάν ολοκληρώσω μέχρι τότε και κανένα από τα cigar box guitars ή από κάποιες μικρές τετράχορδες ψευτοηλεκτρικές θα ποστάρω να ακούσω γνώμες.
«Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη… Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων…»

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 27, 2015, 07:16:26 μμ »
Εάν ολοκληρώσω μέχρι τότε και κανένα από τα cigar box guitars ή από κάποιες μικρές τετράχορδες ψευτοηλεκτρικές θα ποστάρω να ακούσω γνώμες.

να ποστάρεις και χωρίς να έχεις ολοκληρώσει! να βλεπει ο κοσμος, να ανταλασουμε γνωμες-αποψεις κλπ!....
η γνωμη μου ειναι να κανεις το οργανο που λεει η καρδια σου, να το ευχαριστηθεις, και αν εχει και κανενα λαθακι δεν πειραζει...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 28, 2015, 12:41:26 πμ »
καλημέρα - καλησπέρα και καλώς ήρθες.
Γενικά πιστεύω ότι ο μπαγλαμάς είναι πιο εύκολη κατασκευή, αλλά για τα δικά σου δεδομένα (κόστος, κατασκευή σκάφους με ντούγες, και κυρίως το γούστο σου) μάλλον ο τζουράς μου φαίνεται πιο κατάλληλος.
να χωρίσω λίγο τα θέματα:
σκάφος: αφού σκέφτεσαι καλούπια - άρα ντούγες και ένωση με μόρσο, δεν πιστεύω ότι η κατασκευή σκάφους τζουρά θα σου είναι πιο δύσκολη από αυτήν ενός μπαγλαμά. Δεν έχω κάνει ποτέ μπαγλαμά με ντούγες (όλοι σκαφτοί) αλλά έχω την αίσθηση ότι την ίδια περίπου δουλειά απαιτεί, κι αφού θεωρείς αμφιλεγόμενο το αυξημένο κόστος (συμφωνώ), μάλλον πήγαινε για τζουρά που τον γουστάρεις κι όλας. Επίσης να πω ότι ο μπαγλαμάς λόγω μικρού μεγέθους καμμιά φορά απαιτεί λίγο "νευροχειρουργικές"  επεμβάσεις π.χ. σε μικρό καβαλάρη ή στο μόρσο, έχε κι αυτό υπόψη.

Υλικά: επειδή ενδέχεται να βλαστημήσεις όχι την ώρα που τα δουλεύεις (λόγω δυσκολίας) αλλά και αργότερα - αν κάποιο υλικό αποδειχτεί υποδεέστερο της αναμενόμενης απ 'αυτό συμπεριφοράς, έχε υπόψη ότι τα "κλασικά" υλικά είναι

1) Για το σκάφος, κάποιο "πυκνό" ξύλο (ή συνδυασμός), π.χ. καρυδιά (όχι Αφρικάνικη, απέφυγέ την), σφεντάμι, μαόνι, κερασιά, καστανιά κι άλλα πιο εξωτικά, ακριβότερα και πιο απαιτητικά στην επεξεργασία π.χ. παλίσανδρος, βένκε, μπουμπίνγκα κτλ. Η οξιά που αναφέρεις είναι αμφιλεγόμενη: δουλεύεται εύκολα και αρκετοί την χρησιμοποιούν, έχει όμως και αρνητικές κριτικές λόγω πυκνότητας (ακατάλληλο σαν "μουσικό" ξύλο). Προσωπικά δεν έχω άποψη, σου μεταφέρω ό,τι έχω διαβάσει, ένα μπουζούκι που είχα παίξει με σκάφος από οξιά μου άρεσε.
Αν δεν έχεις πρόσβαση σε "ειδικό" μαγαζί (ή σε κάποια άλλη πηγή, βλ. χωριό, υλικά κατεδαφίσεων κτλ.) και θέλεις κάτι εύκολο να βρεθεί και σχετικά φτηνό, θα πρότεινα μαόνι (νιαγκόν έχουν σχεδόν όλοι οι μαραγκοί που ξέρω, αρκεί να βεβαιωθείς κάπως ότι είναι αρκετά παλιό / ξερό - όπως κάθε ξύλο που θα χρησιμοποιήσεις. Είναι εύκολο στην επεξεργασία, δεν βρωμάει ούτε προκαλεί αλλεργίες κτλ.).

2) για μπράτσο / καράουλα: ελαφρύ ξύλο εξωτερικά με βαρύτερες κόντρες στην μέση. Συνηθέστερο το φλαμούρι (που θα χρειαστεί και για τάκους στο σκάφος και για τον καράολα) με κόντρα / κόντρες από σκληρότερα / πυκνότερα ξύλα (παλίσανδρος - σφεντάμι είναι ο αγαπημένος μου συνδυασμός, έχω χρησιμοποιήσει αρκετά βένγκε και νιαγκόν, μην βάλεις καρυδιά εκτός αν κάνεις αρκετά χοντρούτσικο το μπράτσο και βρεις κομμάτι με ίσια νερά).

3) καπάκι : έλατος ή κέδρος. Λόγω σπουδαιότητας στην συνεισφορά στον ήχο, εγώ θα το αγόραζα (από τα ειδικά μαγαζιά που έλεγα) ή θα βεβαιωνόμουν 100% για την ηλικία του. Π.χ. έχω κάτι ταμπλάδες από πόρτες (από κατεδάφιση) αλλά ξέρω ότι φτιάχτηκαν πριν το 1926.

καλή συνέχεια!

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Μαΐου 28, 2015, 12:51:08 πμ »
έχω 2-3 σημεία που διαφωνώ...

καστανία....το πλεον ακαταλληλο ξύλο για σκαφτό...θα σου στείλω ένα κομμάτι να το δεις και με τα μάτια σου...καλύτερα να έσκαβα πεύκο...πιο λίγο θα πέταγε...

η οξιά είναι ακατάλληλη κυρίως λόγω της υγροσκοπικότητας της...αλλά εγώ σε σώμα την έβαζα αααανετα...

σχετικά φθηνό μαόνι σημαίνει και σχετικά κακό μαόνι 90%...και ποσο μαλλον ενα καλό νιαγκον πεντάρι έχει 1 με 1,5 χιλιάρικο το κυβικό

αυτά τα ειδικά μαγαζία μας έφαγαν στην Ελλάδα που χρεώνουν 10 και 15 ευρώ ένα καπάκι...έχω καπάκια έλατο ΑΑΑ κομμένα το 2003 με σφραγίδα (δεν τα έχω κόψει εγώ)...ασχέτως σφραγίδας (γιατί θα μπορούσα να την έβαζα χθες και να εγραφα ότι ήθελα) με υγρασία γύρω στο 6 % (μετρημένο με δύο βιομηχανικά υγρόμετρα)...σε όποιον έχω δώσει ξέρει τι καπάκια είναι και πόσο λογική είναι η τιμή τους!

Πάντα φιλικά και για ακούγουνται διάφορες απόψεις

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Μαΐου 28, 2015, 02:32:30 πμ »
έχω 2-3 σημεία που διαφωνώ...

και εγω 23 (παντα σε κάθε θεμα) αλλα ποιος καθεται να τα γραψει.

ο φιλος από ότι καταλαβα θελει να κανει σκαφος με δουγιες, και θελει κατι ευκολο (ξυλο) για πρωτο. Μικρη διαφορα θα δεις από τζουρα σε μπαγλαμα.... οποτε κανε αυτό που θες.... τζουρα!

Θα συμφωνησω με τον Μανο ότι μπορει ο μπαγλαμάς να σε παιδεψει περισσοτερο, όχι μονο λογο μεγέθους, αλλα και μεγαλύτερων τασεων, αρα και μεγαλύτερων απαιτήσεων.

Δουγιες λοιπον. Τι θελουμε? κατι ευκολοδουλευτο, κατι φτηνο, κατι σχετικα καλο και να μπορούμε να το βρουμε παντου. -------------------->Καρυδια!
Και δεν θα βλαστημισεις!

Για καπακι δυο επιλογες εχεις και μονο, ελατο-κεδρο.  το πρωτο το βρησκεις σε όλα τα μαγαζια με υλικα οργανοποιιας από 2 εως *00000 και το δευτερο σε μερικα και αυτό ακριβο. η περνεις ενα μαδερι και σου ερχεται τσαμπα το κάθε καπακι, αλλα αγοράζεις 40 καπακια για τζουρα μαζι! πολλα ε? αστο.  πιστεψε με ότι με ένα καπακι ελατο των 5 ευρω εισαι μια χαρα, με των 7 εισαι σουπερ και με των 9 αρχιζεις και γινεσαι σπαταλος!

με μια καρυδια και ένα ελατακι θα κανεις οργανακι σουπερ.
και για μενα θα πρεπει να πας σε αρκετα μικρο σκαφος, για να μην μπουζουκιζει.

οσο για τα παραπανω, η οξυα ΔΕΝ κανει λογο υγροσκοπικοτητας σε μανικι, γιατι αναλογα με την υγρασία θα κανει βολτες το μανικι!

σε σκαφος που το ακουσες Μανο, βέβαιως και κανει. όλα κανουν. εδώ κανουν οι κολοκυθες και τα ντενεκεδάκια που φτιαχνει ο Κωστας και αλλοι, η οξυα δεν θα κανει. Θα είναι όμως δυσκολοδουλευτη.
ΔΕΝ κανει για οργανοποιια που εχεις ακουσει-διαβασει πολλες φορες όταν θες να κανεις κατι μελετημενο και κουρδισμενο λογο ιδιοσυχνοτητας. Υπαρχει η εξηγηση γραμμενη εδώ στο φορουμ σε παλιοτερο μηνυμα από τον κυριο Βασιλειαδη, με αιτιολογηση, όχι απλα με ταμα, όπως συνηθιζουν να κανουν οι περισσοτεροι, αυτό δεν ...και τελος!

και κατι βασικο για τον φιλο το τεμπεστ, εργαλεία εχεις? η ψάχνεις για ετοιμα επεξεργασμένα κομματια?
όπως και να εχει, φτιαξε το καλουπι σου, δειξτο μας.... και αν πας στο συνετο δρομο (και φτηνο) ολο και καποιος θα σου βρει ακρη.

αν παλι θες το πρωτο οργανο να είναι από παλισανδρο...... θα την βρεις εσυ.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Μαΐου 28, 2015, 02:37:48 πμ »

Δουγιες λοιπον. Τι θελουμε? κατι ευκολοδουλευτο, κατι φτηνο, κατι σχετικα καλο και να μπορούμε να το βρουμε παντου. -------------------->Καρυδια!

αντε και καμια κερασια, επισεις φτηνη και ευκολοδουλευτη, αλλα καλυτερα καρυδια.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #8 στις: Μαΐου 28, 2015, 08:04:48 πμ »
ΔΕΝ κανει για οργανοποιια που εχεις ακουσει-διαβασει πολλες φορες όταν θες να κανεις κατι μελετημενο και κουρδισμενο λογο ιδιοσυχνοτητας. Υπαρχει η εξηγηση γραμμενη εδώ στο φορουμ σε παλιοτερο μηνυμα από τον κυριο Βασιλειαδη, με αιτιολογηση, όχι απλα με ταμα, όπως συνηθιζουν να κανουν οι περισσοτεροι, αυτό δεν ...και τελος!

αυτό είχα υπόψη μου κι εγώ...
http://www.luthier.gr/index.php?topic=572.msg8288#msg8288

απλώς νομίζω ότι η ιδιοσυχνότητα κάθε υλικού είναι μια "δευτερεύουσα" ιδιότητα (που την χρησιμοποιούμε για ειδικούς λόγους και με επεξεργασία) η οποία εξαρτάται από μια "πρωτεύουσα" ιδιότητα (πυκνότητα - που την έχει ούτως ή άλλως ανεξαρτήτως μεγέθους, χρήσης, επεξεργασίας κτλ.)
μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια.

Τώρα, για "τα μαγαζιά", όταν θέλω να πάρω ψωμί για σάντουιτς θα πάω στο φούρνο, δεν θα σπείρω στάρι, κι ας μου βγει και λίγο ακριβό  ;D

Σχετικά δε με την καστανιά, από καστανιά είναι οι δύο πρώτοι μπαγλαμάδες μου - μεταξύ αυτών και ο bonsai.
Δεκαπέντε μπαγλαμάδες μετά, δεν έχω καταφέρει να βγάλω ίδιον ήχο.

Δεν είχα πρόβλημα, με εξαίρεση μια πατάτα που έκανα στον πρώτο - που είναι και το πρώτο όργανο που έφτιαξα (χρησιμοποίησα για υπομόχλιο του σκαρπέλου το σκάφος στην περιοχή της χορδιέρας και μου τίναξε ένα κομμάτι 1*1 εκ. περίπου, το κόλλησα κι όλα καλά). Μετά έμαθα, και δεν χρησιμοποιώ ως υπομόχλιο μέρος του οργάνου.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 28, 2015, 09:54:24 πμ από Μάνος Τουρπάλης »

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Μαΐου 28, 2015, 03:10:21 μμ »
ρε σειιιιιις....θα οργανωθούμε ποτέ? σετ καπάκι για τζουρά σχεδον τσάμπα...πρέπει να πάρουμε κάποια κομμάτια αλλά άμα συννεονηθούν 3-4 το υπερκαλύπτουν για πλάκα...

Μάνο η καστανιά η Γαλλική που εσκαψα εγώ.........................................................για άπειρες κλωτσιές....

Τώρα με τον Γιάννη για δούγες καρυδιά και κερασιά υπερσυμφωνώ...πρέπει η κερασιά από αποψη στατικότητας να είναι η καλύτερη...την λυγίζεις και κάθεται ακίνητη...

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Μαΐου 28, 2015, 03:34:02 μμ »
ρε σειιιιιις....θα οργανωθούμε ποτέ? σετ καπάκι για τζουρά σχεδον τσάμπα...πρέπει να πάρουμε κάποια κομμάτια αλλά άμα συννεονηθούν 3-4 το υπερκαλύπτουν για πλάκα...

δυο φορες πηγαμε στον πατριωτη σου και πηραμε απο ενα μαδερι κεδρο. Αυτα γινονται στο μπαμ μπαμ, δεν θελει πολυ μπλα μπλα να κανονισουμε, να μαζευτουμε και τετοια...

Το δικο μου το κομματι που το εκανα καπακια για λαουτα, για λυρες και τα περισσευματα για κανενα μαντολινο η τζουρα, μου βγηκε 3,5 ε το καπακι ανεξαρτητα απο το μεγεθος.

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Μαΐου 28, 2015, 04:05:23 μμ »
καλα εγω μιλαγα για καπακι τζουρα 2 ευρω και χωρις να χρειαζεται κανεις να πλανισει ουτε να κουβαλήσει μαδέρια...αντάρτικες φάσεις...

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Μαΐου 28, 2015, 04:28:00 μμ »
 ε τοτε στην γειτονια του ψηλου, ξερεις ποιος τα εχει.

εχει και Σοφιανος καπακι λαουτου με 7 ε για μετρα μου ποσους τζουραδες βγαζει, και ποσο θα παει για τον καθε ενα.

Tempest

• Full Member
« Απάντηση #13 στις: Μαΐου 28, 2015, 06:10:47 μμ »
Ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον σας.

Για να απαντήσω στον φίλο john 2004, από εργαλεία έχω τα εντελώς βασικά. Μιά πλάνη χειρός, 3 σκαρπέλα, ένα ηλεκτρικό τύπου dremel, μια σέγα χειρός, πριονάκι απλό (όχι για χάραγμα τάστων) κάτι λίγα νταβίδια κλπ. Με λίγα λόγια δεν έχω εργαλεία που μπορούν να επεξεργαστούν μαδέρια και να φτιάξουν καπάκια. Βρίσκομαι λοιπόν σε ένα ενδιάμεσο επίπεδο. Δε θέλω εντελώς bulk ξυλεία, αλλά ούτε και 3 έτοιμα πράγματα που απλά θα τα κολλήσω μεταξύ τους και θα φτιάξω ένα όργανο χωρίς να ιδρώσω και χωρίς να το μελετήσω/σχεδιάσω ο ίδιος.

Από όσο διαβάζω, βλέπω ότι υπάρχουν επιλογές για προμήθεια ημιέτοιμων ξύλων ή και έτοιμων ακόμα (πλανισμένο καπάκι κλπ) εντός του φόρουμ, κάτι το οποίο είναι θετικότατο κατά τη γνώμη μου. Επίσης διακρίνω μία τάση αλληλοβοήθειας την οποία γενικά έχω παρατηρήσει σε διάφορα φόρουμ.

Με την άποψη του φίλου Μάνου Τουρπάλη θα διαφωνήσω όμως. Βεβαίως εάν θέλεις έτοιμο ψωμί θα το πάρεις από το φούρνο και δε θα σπείρεις εσύ το σιτάρι. Αλλά εδώ συγκρίνουμε δύο ανόμοια πράγματα. Η ενασχόληση με κάποιο χόμπυ/πάθος/βάλτε ότι θέλετε, δεν μπορεί να συγκριθεί αυθαίρετα με βιολογικές ανάγκες διαβίωσης. Μπορεί άνετα όμως να χαρακτηριστεί ως μία ανάγκη ψυχικής ευεξίας/χαλάρωσης (επίσης βάλτε ότι θέλετε δίπλα). Υπό αυτό το πρίσμα, και δεδομένων των συνθηκών που χαρακτηρίζουν την εποχή στην οποία ζούμε, δεν επιτρέπεται κανένας να αυθαιρετεί πάνω στην ανάγκη του συνανθρώπου του να "ξεφύγει" μέσω της ενασχόλησής του με ένα χόμπυ. Εδώ επίσης θα προσθέσω ότι "μαγαζιά" αυτά δε νομίζω να απευθύνονται σε επαγγελματίες οργανοποιούς με αυτές τις τιμές. Αυτό που έχω καταλάβει με την φανατική μου ενασχόληση με την υποβρύχια αλιεία και με την εκτενή ασχολία μου με το αντίστοιχο φόρουμ για αυτήν, είναι πως ο καθένας πουλάει ότι θέλει, όασο θέλει εκμεταλευόμενος το πάθος του συνανθρώπου του. Τελικά όμως αυτοί που ξεχωρίζουν είναι αυτοί που κρατάνε μία τίμια στάση και όχι μία στάση εμπόρου σε νησί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.......

Για να επανέλθω λοιπόν στον τίτλο του θέματος που άνοιξα, μάλλον θα βάλω μπρος ένα καλούπι για τζουρά παράλληλα με όλα τα υπόλοιπα τα οποία "δουλεύω" αυτό τον καιρό. Θα ανεβάσω κάποια στιγμή κατασκευές αφού πρώτα συμβουλευτώ τις γνώμες που έχουν ήδη κατατεθεί σε αυτό το φόρουμ μέχρι τώρα για διάφορα ζητήματα επάνω στις κατασκευές.

Το κακό ρε γμαώτο με αυτό το χόμπυ είναι πως πάνω που ξεκινάς κάτι, σου ανοίγει η όρεξη και για κάτι άλλο παράλληλα και εγώ σαν παρορμητικός που είμαι βρίσκομαι τελικά να παλεύω σε 3-4 διαφορετικά μέτωπα!

Ελπίζω να μην κούρασα.

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Μαΐου 28, 2015, 11:54:30 μμ »
ε τοτε στην γειτονια του ψηλου, ξερεις ποιος τα εχει.

εχει και Σοφιανος καπακι λαουτου με 7 ε για μετρα μου ποσους τζουραδες βγαζει, και ποσο θα παει για τον καθε ενα.

καπάκι λαούτου β ποιότητας...δηλαδη οτι διαλεξαν και παράτησαν οι άλλοι...βέβαια για να τα λέμε όλα το κάθε κομμάτι βγάζει 2 καπάκι τζουρά...από την άλλη πέρνεις μαδέρι μαζί με κάποιον άλλον....πιο κομμάτι πέρνεις εσύ ποιο αυτος? εγώ με τον ψηλο που ειχαμε παρει ενα φλαμούρι τον άφησα να διαλέξει γιατι η τιμή του ήταν τέτοια που δεν με πείραζε να εχω και λίγο μεγαλύτερη φθορά

Tags: καλούπι