Αποστολέας Θέμα: Ρύθμιση καβαλάρη  (Αναγνώστηκε 3032 φορές)

janko

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: ελατο
  • Αριθμός κατασκευών: 1
Ρύθμιση καβαλάρη
« στις: Μαΐου 15, 2015, 12:35:19 πμ »

Πριν δυο μήνες  έκανα την πρώτη μου προσπάθεια να φτιάξω  κάποιο  όργανο (έφτιαξα  ένα  λαούτο  μικρό με κλίμακα 65).
Τώρα 4 μέρες  τελείωσα το πρώτο μου μπουζούκι και έχω  ξεκινήσει  να το ρυθμίσω. Έχω κάνει  πάρα  πολλές  δοκιμές  κυρίως  με τον καβαλάρη. Πλάτος – ύψος – μήκος  ήταν τα πρώτα  βήματα… και  χαλώντας  περίπου  4 κοκαλάκια που άλλαζα  κάθε φορά….. έπεσε στα χεριά μου ένας  καβαλάρης  ενός πολύ γνωστού  οργανοποιού. Σεβόμενος  κάποια πράγματα δεν θα πω κάτι  παραπάνω μην εκθέσω  άλλους που μου έδωσαν τον καβαλάρη από το όργανο τους.

Αυτά που διάβασα εδώ μέσα και μου είπαν  άλλοι  κατασκευαστές είναι τα έξεις…
Πλάτος -0.6
Μήκος – κάτι παραπάνω  από το μισό μέγιστο  πλάτος του σκάφους
Ύψος – το απαιτούμενο
Επίσης να διαμόρφωνα το κάτω  μέρος του καβαλάρη ,να πάρει το σχήμα του καπακιού.
Το ύψος του καβαλάρη  μου ήταν 1.25

Τώρα αρχίζει το  παράξενο…….
Έβαλα στο μπουζούκι μου τον καβαλάρη  που μου έδωσαν  (1.2) που ταίριαζε  σχεδόν ακριβώς και είχε  περίπου την ίδια  καμπυλότητα η βάση του με τον δικό μου.
Ο ήχος  άλλαξε πάρα πολύ  και αυτό που μου έκανε  εντύπωση είναι ότι έγινε  πάρα πολύ μαλακό… τέλειο θα έλεγα….( ο συγκεκριμένος  οργανοποιός  φτιάχνει μόνο μπουζούκια ακριβά και αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι ότι είναι πολύ μαλακά)

Η διαφορές  μας λιπών ήταν 0.05 στο ύψος  έβενος ο άλλος   και παλλισανδρος ο δικός μου με παραπλήσια  καμπυλότητα στην βάση …  ο δικός  μου 0.6  ο άλλος 0.5 πλάτος. Αυτές οι διαφορές  κατά την γνώμη μου δεν ήταν  τόσο  σημαντικές για ένα τόσο  μεγάλο  μαλάκωμα του οργάνου.
Έπιασα  λιπών δουλειά…….. έκανα τον δικό μου ακριβός τον ίδιο με τον άλλον… όταν λέμε ακριβός το εννοώ.

Η μόνη  διαφορά μας τώρα είναι   έβενος –παλλισανδρος  και διαφορές στον ήχο και μαλακό  παρέμειναν  σχεδόν οι ίδιες..Μετά από κάνα δυο πακέτα  τσιγάρα…..  άρχιζα να τον παρατηρώ  ….αφηρημένα και πήγε το μάτι μου σε  δυο πραγματάκια  που δεν μου κολλούσαν ….και που θεωρώ ότι κάνουν και την τόσο  μεγάλη  διαφορά στον ήχο  αλλά κυρίως στο ότι είναι τόσο μαλακό. Όταν το είπα σε έναν φίλο μου είπε …..μην τα λες αυτά είναι μυστικά…. χαχαχαχχαχαχα. ;) ;) ;)

Το πρώτο είναι ότι  το κοκαλάκι στο καβαλάρη που είναι 0.2  το είχε λιμάρει φάλτσο δηλαδή στην ΡΕ οι χαρακιές  είχαν μόλις  μισό χιλιοστό να πατήσουν οι χορδες …. στην ΛΑ περίπου 1 χιλιοστό στην ΦΑ 1.5 και στην ΝΤΟ ήταν ολόκληρο. Μόλις το έκανα στον δικό μου κάπως  άλλαξε κάτι  αλλά όχι σημαντικά.

Το δεύτερο  κύριοι είναι μάλλον το μυστικό :o….. στην  βάση του καβαλάρη έχει  προσθέσει  0.2 από ένα άλλο υλικό …πολύ  πιο μαλακό από  τον έβενο και έχει μια αγριάδα αν το ακουμπήσεις , αν καρφώσεις το νύχι σου το χαράζει με ευκολία. Να ξέρετε ότι έχει το ίδιο χρώμα με τον έβενο αλλιώς το έχει βάψει. Επίσης  έχει  προστεθεί  μετά την διαμόρφωση της βάσης του καβαλάρη  για τη    είναι 0.2 χιλιοστά από άκρη σε άκρη.
Αν κάποιος  γνωρίζει  κάτι για αυτό που περιγράφω ας μας πει…. εκτός κιαν είναι μυστικό και δεν λέγετε.

Μερικές  Φώτο του μπουζουκιού ….με το ομοίωμα του καβαλάρη που σας λέω….

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

john 2004

• Hero Member
Απ: Ρύθμιση καβαλάρη
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 15, 2015, 03:12:41 πμ »
κοιτα τι πας και κανεις τωρα παραμονες της εκθεσης να φαω κανενα σβησιμο παλι.  Για να τα παμε καλα σου λεω πως δε σε ξερω δεν με ξερεις και δεν εχω τιποτα μαζι σου απλα αυτά με τους μεγαλους κατασκευαστες μου κανουν κατι.  μεγαλος κατασκευαστης νομιζω είναι μονο ο Παναγιώτης που δηλωσε εχθες ότι ανηκει στην τριτη ηλικια, ολοι οι αλλοι ειμαστε μικροι ακομα!

μου θυμιζεις τον Βουτσα σε παλια Ελληνικη ταινια που του δωσαν σουπερμαντολινη και πετουσε στο γηπεδο! Και εννοω ότι όλα αυτά ηταν ιδεα σου.  Ο μονος τροπος για να το πιστοποιησεις αυτό θα ηταν να εγραφες ένα κομματι με τον έναν καβαλαρη και έναν με τον άλλο. Να τα εβαζες να τα ακουσει καποιος άλλος χωρις να γνωριζει τι δοκιμάζεις, και να σου ελεγε αν υπαρχει καποια διαφορα!  Εγω που είμαι και μυστηριο τρενο (γιαυτο μην δινεις σημασια στα λεγομενα μου) λεω ότι το οργανο ότι εχει να δωσει από την κατασκευη του, θα το δωσει ότι καβαλαρη και να βαλεις πανω. Είναι εσωτερικο το ζητημα. μετα λιγα πραγματα αλλαζουν.  Εκτος αν μπορει κανενας μεγαλος κατασκευαστης να ερθει να μου φτιαξει κανενα καλο καβαλαρη για κατι οργανα που εχω και δεν παιζουν μια, και να τα κανει να παιζουν σουπερ!

Ελα να σου πω τωρα κατι, αλλα σιγα σιγα, μη μας ακουσουν όπως σε συμβουλεψε και ο φιλος σου. Αυτό το μαλακο υλικο κατω από τον καβαλαρη......... δεν είναι κατι άλλο από ένα η δυο απλα φιλετάκια βαμμενα στο χρωμα του καβαλαρη για να μην τασταρει, μεχρι να ερθει το οργανο (για το οποιο φτιαχτηκε) στα ισια του. Περιμενοντας να κανει ένα τακ το μανικι μπροστα (αν κανει) και μετα να αφαιρεθουν!!!!!!!!!!!!!!!   Κατι που το κανουν οι περισσοτεροι επαγγελματιες και ερασιτεχνες κατασκευαστες, μεχρι να δουν την συμεριφορα του μανικιου.  Μονο έναν εχω στο μυαλο μου εκει κατω στα Χανια που θα μπορουσε να φτιαξει δεκα διαφορετικούς καβαλαρηδες, με διαφορα δεκατων του χιλιοστου, για να τους αλλαζει οσο θα ερχεται το μανικι!  Ρε ψηλε δεν μου απαντησες θα ερθεις τελικα?

Ένα μαλακο υλικο κατω από τον εβενινο καβαλαρη μονο κακο μπορει να κανει. Λειτουργει σαν σφουγγαρι, αποροφα ενεργεια και μπουκωνει τον παραγομενο ηχο. Αλλα ειπαμε ότι είναι προσωρινο.  Αυτό τωρα είναι βασιζομενο στη φυσικη, και δεν γινεται να το αλλαξουμε.

Το φαλτσο του καβαλαρη προφανος ηταν προς την μερια της ταστιερας και όχι του χορδοδετη. Γιατι αραγε? Γιατι λογο διαφορετικης διατομης των χορδων, η κάθε μια θελει διαφορετικο μηκος κλίμακας για να κουρδιζει σωστα αφου εχουμε σταθερα τα ταστα, και καθετα προς τον αξονα της ταστιέρας. Αλλιως θα επρεπε να βαζαμε σε ευθεια το κοκκαλο του καβαλαρη και να κανουμε τα ταστα με σκαλοπάτια για να είναι σωστο! Ποιος το κανει? ελάχιστοι!

Θα μου επιτρεψεις να πιστευω ότι είναι αλλα πραγματα που κανουν ένα οργανο μαλακο, και εσυ πιστευε ότι θες.  Οσο για τους μεγαλους κατασκευασταδες που κανουν θαυματα.... το κακο είναι ότι όταν τους κανεις κουβεντα για κατι, δεν θελουν η δεν μπορουν να σου εξηγησουν το γιατι συμβαινει. Και εμενα δεν μου κανει αυτό. Προφανος και δεν μπορουν να στο εξηγησουν! Εχουν βρει ένα μοτιβο που βγαζει κατι καλο, αλλα δεν ξερουν το γιατι. Γιαυτο και δεν μπορουν να κανουν κατι διαφορετικο. Υπαρχουν βεβαια και αλλοι, όπως Φιλος από εδώ μεσα, που οποτε πουν-γραψουν κατι παντα το τεκμηριωνουν με νομους φυσικης για ποιο λογο συμβαινει. Το κακο είναι ότι οι περισσοτεροι δεν το δεχονται ότι ετσι είναι, αλλα.....

Με την ευκαιρια, ωραιο το λαουτακι που εφτιαξες στο γιο σου, και ωραιος ο ιδιος!

janko

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: ελατο
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 15, 2015, 08:59:45 μμ »
Να σε ευχαριστήσω για την απάντηση και να σου πω ότι μου αρέσει  και το στηλακι του λόγου σου…..
Τώρα …..θα το κάνω το βιντεακι με της δυο ηχογραφήσεις  με τους δυο καβαλάρηδες.

Το όργανο είναι 5 χρονών  τώρα, δεν θα έπρεπε να το είχε  αφαιρέσει το φιλετάκι????

Είμαι  μαζί σου στο θέμα ότι το κάθε τι θα πρέπει να τεκμηριώνεται με νόμους της φυσικής, όμως  δεν είμαι σε θέση να το κάνω… μόλις δυο μήνες  ασχολούμαι και  στην φυσική είχα 12  αν θυμάμαι  καλά.

Έχουν περάσει 4 μπουζούκια από τα χέρια μου όσα  χρόνια παίζω και τον ήχο τον καταλαβαίνω…. αλλά ας είναι θα κάνω τα βιντεακια, και στον καβαλάρη τον  άλλον θα δώσω

Σουπερμαντολινη και θα πετά…… ;) ;) ;) ;) ;)

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 15, 2015, 10:04:57 μμ »
που του δωσαν σουπερμαντολινη

Ο μονος τροπος για να το πιστοποιησεις αυτό θα ηταν να εγραφες ένα κομματι με τον έναν καβαλαρη και έναν με τον άλλο. Να τα εβαζες να τα ακουσει καποιος άλλος χωρις να γνωριζει τι δοκιμάζεις,

σουπερ μαντολατο λευκαδιτικο δεν εχει; αν εχει κρατηστε μου το μεγαλυτερο κομματι...

+1000... ενα μπλαϊντ τεστ σε ενα συμπαθητικο ηχοσυστημα, (να ηχογραφησει αλλος χωρις να το εχεις ακουσει, το ιδιο κομματι με τους διαφορετικους καβαλαρηδες, να το ακουσεις 20 φορες αφου κανει αλλος τυχαιες εναλαγες στο α-β, να πιεις και την μπυριτσα σου στον καναπε, να κρατησεις και τις σημειωσεις σου σε χαρτι, (και ο αλλος, για να ξερει με ποια σειρα τα εβαλε...) και θα σου λυθουν ολες οι αποριες...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 15, 2015, 10:47:28 μμ »

Το όργανο είναι 5 χρονών  τώρα, δεν θα έπρεπε να το είχε  αφαιρέσει το φιλετάκι????

σου εχω απαντησει απο το πρωτο μηνυμα

Περιμενοντας να κανει ένα τακ το μανικι μπροστα (αν κανει) και μετα να αφαιρεθουν!

Αν δεν κανει προφανος μενει εκει.   Η αν ξαναπεραπερασει απο τα χερια του κατασκευαστη για ενα σερβις, να τον αντικαταστησει. Δυσκολο, αλλα κανονικα θα επρεπε.

Κανονικα...... και τι ειναι κανονικο πανω σε ενα οργανο?  Αν παιζει ετσι οπως ειναι καλα, τι κανεις το πειραζεις για να κανεις εναν νεο ολοκληρο εβενινο (ρισκο) η το αφηνεις ετσι και ας ειναι ας πουμε λαθος)?

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Μαΐου 15, 2015, 11:04:56 μμ »
ΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΑΚΙ ΤΗΣ ΦΩΤΟ ΜΥΡΙΖΕΙ ...........................ΜΑΤΣΙΚΑΣ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Tags: