Αποστολέας Θέμα: ΜΙΚΡΟ ΛΑΟΥΤΟ ΚΛΗΜΑΚΑ 65  (Αναγνώστηκε 4286 φορές)

janko

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: ελατο
  • Αριθμός κατασκευών: 1
ΜΙΚΡΟ ΛΑΟΥΤΟ ΚΛΗΜΑΚΑ 65
« στις: Απριλίου 25, 2015, 11:07:48 μμ »
Πρώτη  κατασκευή.
Μετά από ένα μήνα  προσπαθειών  ολοκλήρωσα την πρώτη μου κατασκευή .Είχα  κάνει μια ερώτηση εδώ στο σαιτ  αν θα μπορούσα να κατασκευάσω ένα τρίχορδο  λαούτοhttp://www.luthier.gr/index.php?topic=2403.0 .
Μετά από διάφορες  σκέψεις και αφού  ξεπέρασα  κάποια  προβλήματα που αντιμετώπισα με το πλάτος της ταστιέρας  κατέληξα σε ένα μικρό  κρητικό  λαούτο με κούρδισμα     ΜΙ – ΛΑ - ΡΕ- ΣΟΛ     και μήκος  χορδής 65 εκ .
Η αγωνια  καθημερινά  ήταν πολύ μεγάλη σε κάθε εργασία  αφού ότι έκανα το έκανα  πρώτη  φορά  (κόλλημα  Καραολου ,διαμόρφωση   καμαριων ,άνοιγμα τρύπας  κ.α) και όλες τις άλλες τις πολύ απλές και τυπικές  εργασίες για τους έμπειρους  κατασκευαστές για μένα  ήταν  κάτι το πρωτόγνωρο και δύσκολο. Μετά από πολλά  λάθη και αποτυχημένες  προσπάθειες το τελείωσα !!!!

Το σκάφος είναι παλλησανδρος
 -  καπάκι  Έλατο -  ταστιέρα  έβενος-  χορδοδετης  έβενος-   καμάρια  πεύκο-  πάστα  ευκάλυπτος !!!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ  για την φιλοξενία…!!!!!

Δήγμα  ήχου από τον γιο μου που παίζει  τρία  κρητικά  τραγούδια
Μα εγώ καταδικάστηκα του ΜΟΥΝΤΑΚΗ
 Συ με μαθες  πως αγαπούν του ΣΚΟΡΔΑΛΟΥ 
Τρέφετε ο πεύκος στα βουνά  του ΣΚΟΡΔΑΛΟΥ
https://www.youtube.com/watch?v=SmwItvjN8dM

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
Απ: ΜΙΚΡΟ ΛΑΟΥΤΟ ΚΛΗΜΑΚΑ 65
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 26, 2015, 08:56:22 πμ »
Μπράβο πολύ ωραια κατασκευή και πολύ ωραία παίζει ο υιός!
Το σκάφος απο παλίσανδρο ειναι δικη σου κατασκευή?

DRIVER (Βασιλειάδης Παύλος)

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ΚΑΡΥΔΙΑ
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 26, 2015, 12:54:43 μμ »
ΦΙΛΕ ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΚΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΙΣΩΣ
ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙΣ ΛΙΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ;
Γεννήθηκα χωρίς να θέλω,
θα πεθάνω χωρίς να θέλω,
Αφήστε με όμως να ζήσω όπως θέλω

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 26, 2015, 02:05:09 μμ »
τα "σπαει" ο μικρος...
αξιζουν πολλα μπραβο βεβαια και στο οργανο...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 26, 2015, 02:32:54 μμ »
Πολυ καλος ο μικρος και μπραβο του.
Τωρα για το λαουτο ου αρεσει και ο ηχος και η εμφανιση. Ο ηχος του ξεφευγει απο τον κλασσικο ηχο του κρητικου λαουτου με λιγοτερο ογκο (λογικο λογω του μικροτερου ηχειου) και "μπουλγαριζει" περισσοτερο για αυτο και εμενα προσωπικα μου αρεσει καλυτερα.
Ωραιος και μπραβο σου.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

janko

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: ελατο
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 26, 2015, 08:07:49 μμ »
Ευχαριστώ  για τα καλά σας λόγια. Πριν από 4 χρόνια από μια αγγελία  αγόρασα ένα όργανο που έλεγε ότι είναι ΛΑΦΤΑ (πολίτικο  λαούτο)  100 ευρώ.
 Δεν  είχα  ιδέα τη αγόραζα ,αλλά  ήταν μικρό και βόλευε τον μικρό να παίζει. Είχε  κούρδισμα ΡΕ-ΛΑ-ΡΕ-ΛΑ  με πετονιές. 
Με τον καιρό  σκέβρωσε  παρά πολύ αφού του βάλαμε  χορδές  λαούτου και οι τάσεις  ήταν πολύ μεγάλες, έτσι το χάλασα και κράτησα  μόνο το σκάφος που (μάλλον) είναι  παλλησανδρος.

Οι διαστάσεις  είναι

Σκάφος  44εκ  -  31.5εκ
Ταστιέρα  32.5εκ  -  4.8εκ  -  3.6εκ

Τρύπα  9 εκ

Καμάρια 6 (όπως στα λαούτα)

Καραολο 15εκ
Τα καμάρια είναι από πεύκο και έχουν μπει το πίσω από τον χαρτόδετη 4.5 εκ  και το μπροστά 5.5εκ τα άλλα   0.8 εκ  από την τρύπα και στο κέντρο της τρύπας  έχει δυο στηρίγματα  δεξιά- αριστερά 5 εκ ,τα άλλα δυο είναι μοιρασμένα προς το τάκο. Τα καμάρια  έχουν  ύψος 1.5 και πλάτος 1.2

Αυτο που έκανα  μετά από μια συμβουλή από οργανοποιό  είναι ότι έδωσα 2.5 χιλιοστά  κλήση στα δυο κεντρικά και μετά την έσβησα στα άλλα  ώστε να έρθει σωστά στους τάκους.

Tags: