Αποστολέας Θέμα: Τριχορδο λαουτο  (Αναγνώστηκε 3388 φορές)

janko

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: ελατο
  • Αριθμός κατασκευών: 1
Τριχορδο λαουτο
« στις: Απριλίου 10, 2015, 10:28:11 μμ »
Για σας !!!
Έχω ξεκινήσει την κατασκευή ενός οργάνου και είναι η πρώτη μου κατασκευή.
Δεν έχω ασχοληθεί στο παρελθόν με την οργανοποιία  αλλά  πάντα μου άρεσε ,έτσι  πήρα την απόφαση να ασχοληθώ.
Αφού  αγόρασα  αρκετά από τα εργαλεία που χρειάζομαι  είπα να βάλω μπρος και έτσι απλά…. ξεκίνησα.

Είχα στο παρελθόν αγοράσει ένα μαθησιακό  λαούτο στο γιο μου το όποιο  ήταν  μάλλον ένα φτηνιάρικο  όργανο με κλίμακα 65 εκ το χάλασα και κράτησα μόνο το σκάφος.
Αγόρασα ένα καπάκι (15 ευρώ) ένα μανικο με τρεις κόντρες  παλλισανδρο ένα καραολο και μια ταστιέρα από έβενος.
Το ξεκίνησα για λαούτο όπως ήταν (μικρό)…μετά είδα ένα βιντεακι και μαγεύτηκα…!!!!

https://www.youtube.com/watch?v=eLZmYlSwG2E
Γιώργης Μανωλάκης, τρίχορδο λαουτάκι

Λέω  λοιπόν  …για τη όχι …έχω όμως ένα θέμα με την ταστιέρα (και ίσως  πολλά  άλλα, εδώ θα χριστώ τα φώτα  όλων σας) .Το θέμα που θέλω να ρωτήσω είναι το έξεις…..
Την ταστιέρα  πάνω στο καρολο την έχω  κάνει 3.2εκ  και κάτω στον ντακο 4.2εκ είναι στις διαστάσεις ενός τετράχορδου  μπουζουκιού  για λαούτο είναι πλέων μικρή(η όχι????).
Να δώσω και άλλες διαστάσεις μήπως βοηθήσει…
Σκάφος  44εκ  -  31.5εκ
Ταστιέρα 32.5εκ  -  4.2εκ  -  3.2εη
Τρύπα  9 εκ
Καμάρια 6 (όπως στα λαούτα)
Καραολο 15εκ

Τι μέλλον θα είχε το εγχείρημα μου???? Θα ήταν  προτιμότερο να είχα  συμβουλευτή τα μέλη του forum πιο νωρίς ….αλλά  ήμουν  τόσο σίγουρος ότι θα τα κατάφερνα!!!!

Επίσης να πω ότι ότι  έχω την αμέριστη  συμπαράσταση ενός τοπικού  επαγγελματία οργανοποιού , το θέμα όμως με το τρίχορδο λαούτο δεν του το έχω αναφέρει.
Ανεβάζω και φωτογραφίες ….
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας !!!!

Υ.Γ   Να πω ότι δεν έχω  κολληση  τίποτα (χορδοδετη, πάστα, κόκκαλα) απλά  έτσι το έχω φανταστή…. αφού  δανειστικα και μερικές  ιδέες από τον κύριο  Φρονιμοπουλο!!!!!

« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 11, 2015, 12:05:47 πμ από janko »

janko

• Jr. Member
  • **
Απ: Τριχορδο λαουτο
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 10, 2015, 10:44:58 μμ »

janko

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 11, 2015, 12:05:16 πμ »
Οι φωτογραφιες....

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 11, 2015, 09:37:43 μμ »
...δεν ξέρω άν η ταστιέρα είναι μικρή .... θα το πουν άλλοι ....ειδικοί...

αλλά άν είναι στενότερη όντως..., τη μεγαλώνεις κολώντας  δύο πηχάκια παλίσανδρο δεξιά κι αριστερά....με εποξική κατά προτίμηση...

ή κελεμπέκι για να κάνεις αντίθεση.....

το έχω κάνει με παντούκ  σε ταστιέρα έβενο που "στένεψε" κατά λάθος >:(....καλό βγήκε.... :-[
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 11, 2015, 11:08:18 μμ »
με εποξική κατά προτίμηση...

γιατί τέτοια προτίμηση σε κόλλημα ξύλων?

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 12, 2015, 10:41:24 μμ »
με εποξική κατά προτίμηση...

γιατί τέτοια προτίμηση σε κόλλημα ξύλων?

όταν πρόκειται για "λαδόξυλα"....εβενους, παλίσανδρους κλπ ....μάλλον είναι καλύτερη...
...και πολλά περάσματα με ασετόν στις ακμές που θα κολληθούν , λίγα λεπτά πριν την κόλληση.....(το τι "λαδίλα" βγαίνει δεν περιγράφεται).....
...και μην τα μπερδεύεις....το παντούκ π.χ. βγάζει ενοχλητικότατο ΧΡΩΜΑ, οχι ΛΑΔΙ.....

....και όσο πιο φρέσκο το κομμάτι , τόσο χειρότερα.. :-[.

....υπάρχει βέβαια και η "περίεργη" περίπτωση να μην μπορείς να σφίξεις σωστά την ένωση....για διάφορους "περίεργους" λόγους..... :-[.
.....ή να μην "φυλάει' καλά ή ένωση.......

μετά είναι ότι μ΄αρέσει να τα κάνω όλα δύσκολα......αποκτούν "προστιθέμενη αξία"........άλλο θεσσαλονίκη-αθήνα με το κτέλ....άλλο περπατώντας... :-[
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 13, 2015, 12:11:20 μμ »
Εντάξει δεν είναι και από τα λιπαρά ξύλα τα παραπάνω (όπως π.χ. τικ, ελιά κ.ά) αλλά μαζί σου αφού έχει δομημένη την σκέψη σου...είμαστε η κατηγορία που μεγάλωσαν με μαστόρους φανατικούς της ατλακόλ και η μετάβαση μας σε αλοιφατικές κόλλες (π.χ. titebond) είναι η υπέρβασή μας...

Tags: λαουτο