Αποστολέας Θέμα: Ο καβαλάρης και ο ρόλος του.....!!!!  (Αναγνώστηκε 6849 φορές)

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
Ο καβαλάρης και ο ρόλος του.....!!!!
« στις: Μαρτίου 20, 2015, 09:44:19 μμ »
Γεια σας παιδιά.....

Από τότε που ξεκίνησα την Οργανοποιία ως χόμπι,έχω αυτή την μεγάλη απορία.....πόσο σημαντικός μπορεί να είναι ο καβαλάρης για τον ήχο του οργάνου....;;;
Έχω διαβάσει διάφορα όπως ότι μπορείς να γύρεις τον ήχο προς τα πρίμα ή τα μπάσα με τον καβαλάρη ,αλλά από  όσες δοκιμές κι αν έκανα,δεν έχω δει διαφορές .....
Ξέρω ότι όλα συμβάλουν από λίγο έως πολύ στο τελικό αποτέλεσμα,αλλά θα γούσταρα να ορίζω ''εγώ'' το που θα πάει ο ήχος......!!!
Επίσης το σχήμα που έχουν με τα σκαλίσματα,παίζει ρόλο;
Θα ήθελα όποιος έχει εμπειρία , να καταθέσει την άποψή του μπας και βγάλουμε άκρη ρε παιδιά.....Αυτά....!!!

Σας ευχαριστώ,καλή συνέχεια στις κατασκευές σας....!!!!

παυλος

• Hero Member
    • http://trixordo.webnode.gr/
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Αριθμός κατασκευών: 0,1
Απ: Ο καβαλάρης και ο ρόλος του.....!!!!
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 21, 2015, 06:32:11 μμ »
για φετος η γνωμη που εχω ειναι οτι το θεμα του ηχου ειναι τελειως στην τυχη.
και δε νομιζω να υπαρχει καποιος κατασκευαστης που να ξερει τι κανει.
ο μπαγλαμας νομιζω ειναι το οργανο που θα σε κανει να καταλαβεις οταν αλαζεις κατι σε τι αλαζει.
το χρωμα του ηχου μενει παντα ιδιο και αλλαζει πνιχτο αερινο
το ιδιο κανει μαλλον και ο καβαλαρης απο τι εχω δοκιμασει
ο γκετιτ εχει κανει πολλα με μπαγλαμαδες και οταν ελεγε οτι αυτο ειναι ετσι η αλλιως δεν ειχα κανει μπαγλαμα και δεν μπορουσα να τον καταλαβω.[οχι οτι τωρα καταλαβαινω]
τωρα για τυχη πιο πολυ πιστευω στο ξυλο το τι νερο εχει πεσει και τι περιβαλλον ειχε οταν μεγαλωσε κρυο ζεστη αερας ηλιος παρα το νερα εχει ισια και πολλα
ο ΒΙΡΒΟΣ ειπε οτι η μουσικη ειναι σκια του πολιτισμου[καπως ετσι το ειπε]
και ο ηχος που βγαζεις σε ενα οργανο ειναι η σκια του πως το φτιαχνεις
αν καποιος κασκευαστης ξερει τι κανει και το αποδειξη πρακτικα και οχι πνευματικα τοτε θα πω οτι ο ηχος φτιαχνεται
Εγω και ο Ζοζέφ.

παυλος

• Hero Member
    • http://trixordo.webnode.gr/
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Αριθμός κατασκευών: 0,1
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 21, 2015, 06:34:56 μμ »
και γιωργο αφου φτιαχνεις ωραια οργανα και παιζεις
ΒΑΛΕ ΛΙΓΟ ΝΑ ΔΟΥΜΕ :D
Εγω και ο Ζοζέφ.

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 21, 2015, 08:20:07 μμ »
Να σας ειπώ και γω την σημερινή εμπειρία μου.ήρθε ο αδερφός μου με το μπαγλαμαδάκι που του είχα φτιάξει,και μου ζήτησε να του κάνω μια τρύπα στα πλάγια,από κάτω όπως τον κρατάς,ή οπή ανοίχτηκε με εξάρι τρυπάνι ακίδας, παράλληλα με την τρύπα στο καπάκι,και σε βάθος-ύψος 2 πόντων περίπου σε συνολικό βάθος μπαγλαμά 5 πόντων,η οπή ανοίχτηκε με φάλτσο και όχι κάθετα,γιατί από ότι έχω δει έτσι τις ανοίγουν.
Το αποτέλεσμα ήταν να γλυκάνει και να δυναμώσει πολύ ελάχιστα ό ήχος του,το σίγουρο είναι ότι κάτι άλλαξε προς το καλύτερο.αυτά.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 22, 2015, 10:00:26 πμ »
ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΒΑΔΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ?
ΟΧΙ ΔΕΝ ΙΣΧΙΕΙ ΑΥΤΟ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΑΝΤΑΡ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΑ ΚΑΜΑΡΙΑ ΤΟΥ, ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΞΥΛΟ ΤΟΥ ΚΑΒΑΛΑΡΗ, ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ , ΚΙ ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΝ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟ, ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ. ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ........................ΑΠΕΙΡΟΙ ΕΙΝΑΙ.
ΠΑΝΤΩΣ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΗΧΟΧΡΩΜΑ...............................
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Σταύρος Κοντοκώστας

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 22, 2015, 04:16:55 μμ »
Καλα τα λέει ο Κώστας πώς υπάρχουν άπειροι συνδυασμοι. Εμένα όμως με προβληματίζει το ότι δεν εχουν γίνει επισημες έρευνες ώστε να έχουμε καποια πράγματα ξεκαθαρισμένα όσο γίνεται αυτο εφικτό. Βεβαια ο καθε μαστορας εχει τα δικα του στανταρ, αλλα μεχρι να φτασει καποιος που θελει να ασχοληθεί σε τετοιο σημείο ωστε να έχει στανταρ, πρεπει να περασουν δεκαετίες, γιατι πρεπει να ανακαλύψει απ την αρχή τον τροχό ή να του πει τα ¨μαγικα μυστικα" καποιος....Θα μπορούσαν να μελετηθούν πολλα και να βγούν συμπερασματα πανω στον ήχο. Π.Χ. το παχος του καβαλαρη επηρεάζει έτσι τον ήχο, το υλικό έτσι, το ύψος έτσι, το καπάκι έτσι, τα καμαρια έτσι κλπ..... Αν υπηρχε οργάνωση για ερευνα σε αυτη τη χώρα θα μπορούσαν να μελετηθούν όλοι οι "άπειροι συνδιασμοί". Παλι σε συγκεκριμένες διαστάσεις και υλικα δεν θα καταλήγαμε , αλλα θα προσεγγίζαμε περισσότερο κατασκευαστικά ένα όργανο. Θα βοηθούσε πολύ έναν που ξεκινά να μην τα παιζει όλα κορώνα γραμματα, αλλα να  βαδιζει πανω σε καποιες βάσεις.

Επειτα όλοι ξερουμε πως τα ίδια υλικά και τις ίδιες διαστασεις να δωσεις σε έναν μάστορα να φτιαξει δυο όργανα, παλι αυτα θα εχουν διαφορες μεταξύ τους. Ομως αν  υπαρχουν καποιες βάσεις οι πιθανότητες να προσεγγίσει ένα καλό αποτελεσμα είναι μεγαλύτερες.

Θεωρώ μεγάλη έλλειψη που δεν υπάρχει μια οργανωμένη δημόσια σχολή οργανοποιίας στη χώρα, να γίνεται ερευνα, να υπαρχουν βιβλία οργανοποιίας και να μαθαίνουν τη τεχνη νέα άτομα.
Όταν το όρμα δεν πάρει δράση, μένει απλα ένα όνειρο.....

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 22, 2015, 09:43:42 μμ »
αλλά από  όσες δοκιμές κι αν έκανα,δεν έχω δει διαφορές .....
φιλε γεοργεσκ, η ακουστικη μνημη ειναι 5λεπτη, βια 10λεπτη...
οποτε για να ακουσεις τις διαφορες, πρεπει να γινει ηχογραφηση...
τα κλασικα: στον ιδιο χωρο, τις ιδιες χορδες, στο ιδιο μηχανημα με τα ιδια μικροφωνα στις ιδιες αποστασεις.
και μετα ακροαση σε καλο στερεοφωνικο...
εκτος αν η αλλαγη του καβαλαρη γινεται τσακ-μπαμ στο μπουζουκι, οποτε εχεις εναν να σου παιζει και εσυ να κρινεις κατ' ευθειαν...

(παντως η μαζα του, σε σχεση με το ποσο γρηγορα διαχεεται ο ηχος σε διαφορετικα ειδη ξυλου, παιζουν ρολο και μαλιστα κρισιμο... στις κλασικες κιθαρες παντα...)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 22, 2015, 09:49:10 μμ »
.. στις κλασικες κιθαρες παντα...

ΠΑΝΤΟΥ

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 22, 2015, 10:04:30 μμ »
Καλα τα λέει ο Κώστας πώς υπάρχουν άπειροι συνδυασμοι. Εμένα όμως με προβληματίζει το ότι δεν εχουν γίνει επισημες έρευνες ώστε να έχουμε καποια πράγματα ξεκαθαρισμένα όσο γίνεται αυτο εφικτό. Βεβαια ο καθε μαστορας εχει τα δικα του στανταρ, αλλα μεχρι να φτασει καποιος που θελει να ασχοληθεί σε τετοιο σημείο ωστε να έχει στανταρ, πρεπει να περασουν δεκαετίες, γιατι πρεπει να ανακαλύψει απ την αρχή τον τροχό ή να του πει τα ¨μαγικα μυστικα" καποιος....Θα μπορούσαν να μελετηθούν πολλα και να βγούν συμπερασματα πανω στον ήχο. Π.Χ. το παχος του καβαλαρη επηρεάζει έτσι τον ήχο, το υλικό έτσι, το ύψος έτσι, το καπάκι έτσι, τα καμαρια έτσι κλπ..... Αν υπηρχε οργάνωση για ερευνα σε αυτη τη χώρα θα μπορούσαν να μελετηθούν όλοι οι "άπειροι συνδιασμοί". Παλι σε συγκεκριμένες διαστάσεις και υλικα δεν θα καταλήγαμε , αλλα θα προσεγγίζαμε περισσότερο κατασκευαστικά ένα όργανο. Θα βοηθούσε πολύ έναν που ξεκινά να μην τα παιζει όλα κορώνα γραμματα, αλλα να  βαδιζει πανω σε καποιες βάσεις.

ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΜΕΝΟ ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΛΠ ΚΛΠ ΟΠΩΣ ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΠΧ. ΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΕΡΜΑΙΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΜΑΣΤΟΡΑ ΝΑ ΤΟΥ ΦΤΙΑΞΕΙ ΟΤΙ ΚΛΙΜΑΚΑ ΘΕΛΕΙ, ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ ΟΤΙ ΚΑΡΑΟΛΟ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ, ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΨΕΙ ΜΕ ΟΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙ. ΑΡΑ ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 22, 2015, 10:25:25 μμ »

Από τότε που ξεκίνησα την Οργανοποιία ως χόμπι,έχω αυτή την μεγάλη απορία.....πόσο σημαντικός μπορεί να είναι ο καβαλάρης για τον ήχο του οργάνου....;;;

η ερωτηση ηταν για τον καβαλαρη του οργανου!
δεν καταλαβαινω γιατι σε αυτο το φορουμ οι περισσοτεροι το περιοριζετε στα μπουζουκοειδη, και δεν κοιτατε τι συμβαινει στα υπολοιπα οργανα που εχουν μελετηθει και εχουν εξηγηθει πως λειτουργουν, βασιζομενα σε νομους φυσικης και ΟΧΙ στο δογμα του εκαστοτε μαστορα που βασταει καλα κρυμμενο το μυστικο του, επιμενει για αυτο, αλλα δεν μπορει να εξηγησει ποτε για ποιο λογο φτανει στο αποτελεσμα που εχουν τα οργανα του.

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #10 στις: Μαρτίου 23, 2015, 07:01:15 πμ »
Ας πειραματιστούμε για να το βρούμε
Παλιότερα οταν ειχα προτοφτιάξει την κιθαρούλα που φέρνω και παιζει ο Γιώργος στις μαζώξεις στο Κερατσινι
Επειδη βιαζόμουν να την ακούσω της ειχα βαλει εναν καβαλάρη σαν του μπουζουκιού που να πατάει πανω στο καπάκι και ειχε κατι εξωφρενικές μεσαίες συχνότητες σου τρύπαγαν το αυτί σε ένταςη αλλά ωραίες ;D
Μετά αφού την λουστράρισα εβαλα τον κανονικό κολλητό καβαλάρη και ο ήχος επανήλθε στο φυσιολογικό για τον τύπο του οργάνου

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #11 στις: Μαρτίου 23, 2015, 09:56:06 πμ »
Καλημερα παιδια.....

Κι εγω νομιζω οτι παιζουν ρολο τα καμαρια,ο τροπος οπλισεως του καπακιου κτλ, αλλα οταν αλλαζεις καβαλαρη πχ σε ενα οργανο πρεπει να ξερεις τι θελεις και που πρεπει να το πας ηχητικα,γι αυτο και ανοιξα αυτο το θεμα.
 Επισης οπως φαινεται στην φωτο,ποιος ο ρολος των διαφορών κατασκευαστικα που εχουν οι δυο καβαλαρηδες (δειχνω με τα βελακια) μπορει να επηρεαζουν ηχητικα;
Το τελείωμά τους ειναι διαφορετικο όπως και οι καμπυλες που εχουν μεσα.

Ευχαριστω πολυ.

oblivion83

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
« Απάντηση #12 στις: Μαρτίου 23, 2015, 12:33:50 μμ »
Θεωρώ οτι  ειναι δύσκολο  να αποδείξει κάποιος με επιστημονικό τρόπο πολλά πράγματα στην κατασκευή ενός οργάνου,  πάρα μόνο να κανει παρατηρήσεις στα δικά του όργανα. Χωρίς να θέλω να θέιξω κανένα υπάρχουν πράγματα που κάνουν τα μαστόρια και δεν μπορουν να τα τεκμηριώσουν και για το λόγο αυτό τα ανάγουν σε "μυστικά" . Ασφαλώς και ο καθένας έχει το τρόπο του, θεωρώ όμως οτι στο εξωτερικό του οργάνου λίγα είναι τα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αλλάξεις τον ήχο καθώς τα περισσότερα (κακώς) γίνονται για αισθητικούςαιθητικους λόγους. Υπάρχει π.χ. ηη εντύπωση οτι οι δικοί μου καβαλάρηδες "φυσάνε" χωρίς να εξηγεί κανείς από αυτούς που το ισχυρίζονται τίποτε, ως προς το ποίο είναι το καταλληλότερο ξύλο για αυτήν την δουλεία, αν το σχήμα του καβαλάρη είναι εντελώς διακοσμητικό γιατί έχει κόκκαλο αντί για τάστο αν πατάει κτλ....Ας πάρουμε  ως σώστη την λογική του εγώ φτίαχνω τον καλύτερο καβαλάρη και κελαηδάει το όργανο. Τι διαφορά έχει σχηματικά απο τους έτοιμους ? Στις φωτο που δέιχνεις με τα βελάκια διακρίνουμε 2 έιδη καβαλάρηδων για μπουζούκι που εύκολα τους βρίσκεις και στο εμπόριο. Αν λοιπόν βγάζαμε τον "super" (και δεν το λέω κοροϊδευτικά)  καβαλάρη  και στη θέση του βάζαμε ενα έτοιμο θα άλλαζε τραγικά ο ήχος? Στο παράδειγμα που αναφέρθηκε παραπάνω ως προς τοτο δέσιμο της κιθάρας με χορδοστάτη και με κολλημένο......  υπάρχει σαφώς η διαφορά καθως οι καβαλάρηδες αυτού του έιδους πατάνε σε 2 σημεία στο καπάκι με δέσιμο απο πίσω ένω στην αλλη περίπτωση πατάει ολόκληρος ο καβαλάρης είτε ειναι με pins είτε όχι. Εχει δοκιμάσει πχ κανείς να κάνει αυτά που κάνουν οι κατασκευαστές κιθάρας σε μπουζούκι? πχ να κάνει κολλητό καβαλάρη με pins?.... (αυτο θα ήταν ενα πέιραμα που θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον) Κλείνοντας θα ήθελα να παραθέσω τις δικές μου εμπειρίες ως ερασιτέχνης καθώς περίμενουμε όλοι την απάντηση απο τους "ισχυρούς" του forum. Σε ενα τζουρά με εβένινο καβαλάρη και κόκκαλο άλλαξα τον καβαλάρη με έναν άλλο που πάταγε εξίσου καλα με τον προηγούμενο, πιο λέπτο όμως κατα πολύ και στην κορυφή έβαλα τάστο οπως κάνουν οι περισσότεροι. Μπορώ να καταθέσω οτι ναι υπήρχε διαφορά πιο τενεκεδένιος ήχος χωρίς όμως να αλλάζει τραγικά την ηχητικη του όργάνου. Έχω να προσθέσω χωρίς να θέλω να κουράσω αλλο οτι η μελέτη που έχει να κάνει με ξύλο δύσκολα αποτυπωνεταί ακόμα και σήμερα με άτάκες κανε αυτό η κάνε το άλλο και θα έχεις αυτό το αποτέλεσμα. Συγώμη αν κούρασα....
Η προσπάθεια μετράει

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #13 στις: Μαρτίου 23, 2015, 08:13:54 μμ »
Καταρχήν εμένα μ αρέσει που τα όργανα της οικογένειας του μπουζουκιού δεν έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις και έτσι υπάρχει μια σχετική ελευθερία στην κατασκευή τους, όσον αφορά τώρα το καβαλάρη είναι σχετικά εύκολο να μελετήσει κάποιος πως επιδρά στον ήχο, φτιάχνεις 4-5 με διαφορετικές διαστάσεις ξύλα κόκαλα τάστα κτλπ  και τους δοκιμάζεις όλους στο ίδιο όργανο. Εγώ χοντρικά έχω δει τα εξής, ένας καβαλάρης με μεγάλο πλάτος δίνει πρίμα, όσο μειώνετε το πλάτος του δίνει μπάσα πιθανόν επιδί επιτρέπει λόγω μικρότερης επιφάνειας μεγαλύτερη ταλάντωση στο καπάκι, τώρα όσον αφορά το ύψος είναι απλό πιστεύω όσο πιο ψηλός τόσο μεγαλύτερη η ένταση και το αντίθετο όταν μικραίνει το υψος του. Για τα ξύλα δεν μπορώ να πω κάτι, πυκνότητες κτλπ είναι ψηλά γράμματα, εγώ στον τελευταίο τζουρά έκανα δυο έναν με βεγγε μεγάλο και ένα μικρό από καρυδιά λευκή και μου άρεσε ο δεύτερος. Γιατί ψάχνετε ήχους σε ένα όργανο; Ότι είναι να δώσει θα το δώσει, εμένα αυτό είναι που μ αρέσει, πολλά μπορείς να κάνεις για να παίξεις με τον ήχο αλλά 100% δεν μπορείς να τον κουμαντάρεις, ακόμα και στα βιολιά που είναι στανταρ όργανα δυο ίδια δεν μπορείς να φτιάξεις και πώς να το κάνεις άλωστε, αφού τα υλικά θα είναι διαφορετικά. Γιάννη έμπλεξες με μπουζουκοφτιάχτες γι αυτό ;D

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 23, 2015, 08:31:21 μμ »

η ερωτηση ηταν για τον καβαλαρη του οργανου!
δεν καταλαβαινω γιατι σε αυτο το φορουμ οι περισσοτεροι το περιοριζετε στα μπουζουκοειδη, και δεν κοιτατε τι συμβαινει στα υπολοιπα οργανα που εχουν μελετηθει και εχουν εξηγηθει πως λειτουργουν, βασιζομενα σε νομους φυσικης και ΟΧΙ στο δογμα του εκαστοτε μαστορα που βασταει καλα κρυμμενο το μυστικο του, επιμενει για αυτο, αλλα δεν μπορει να εξηγησει ποτε για ποιο λογο φτανει στο αποτελεσμα που εχουν τα οργανα του.

ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΥΡΙΕ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΣ....................ΠΑΙΔΙΑ ΗΜΕΘΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΣΥΡΟΜΕΘΑ

Tags: