Αποστολέας Θέμα: προσθήκη καπλαμά  (Αναγνώστηκε 3780 φορές)

Ulysses628

• Newbie
  • *
προσθήκη καπλαμά
« στις: Ιανουαρίου 13, 2015, 12:43:43 πμ »
Καλησπέρα στην παρέα!

Έχω αγοράσει ένα σκέτο τζουρά, χωρίς σχέδια στην επιφάνεια και θέλω να προσθέσω κάτι διακοσμητικό, αλλά οικονομικό.

Το καπάκι είναι λουστραρισμένο ήδη. Η προσθήκη κάποιου καπλαμά (ή της αντίστοιχης κόλλας του) θα αλλοιώσει τον ήχο ;

Αν βάλω φυσικό ή τεχνικο καπλαμά, απλά τον κολλάω με κάποια ξυλόκολλα τύπου ατλακόλ ή θέλει και κάποια επιπλέον διεργασία;

Ευχαριστώ

Metallikas

• Hero Member
Απ: προσθήκη καπλαμά
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 13, 2015, 02:00:05 μμ »
Πρέπει να τρίψεις και να αφαιρέσεις το λούστρο, να σκάψεις το περίγραμμα της φιγούρας του καπλαμά στο καπάκι να το κολλήσεις με ξυλόκολλα και να ξαναλουστράρεις...

Θα δυσκολευτείς λίγο να τα κάνεις με το καπάκι κολλημένο στο όργανο γιατί το καπάκι θα κάνει λογικά κάποια καμπύλη...

Για ήχο δεν θα σχολιάσω γιατί θα πέσω στην παγίδα και θα αρχίσουν οι επιστημονιές...100 θα ρωτήσεις 105 γνώμες θα πάρεις...

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 13, 2015, 02:59:17 μμ »
Και μια εναλλακτική από την πρόταση του Αχιλλέα:
Δεν αφαιρείς τα λούστρα καθόλου (δεδομένου ότι δεν έχουν πρόβλημα). Κόβεις τον καπλαμά στο σχήμα που θέλεις και τον κολλάς με βενζινόκολλα.
Το έχω κάνει και δούλεψε μια χαρά παραμένοντας κολλημένος στο πρώτο μπουζούκι μου τα τελευταία 20 χρόνια. Στην δικιά μου περίπτωση δεν είδα καμία διαφορά στον ήχο. Τον καπλαμά πριν το κολλήσεις μπορείς να του τρίψεις τις ακμές για να το γλυκάνεις καθώς επίσης και να τον λουστράρεις κανονικά. Εννοείται πως δεν σε πειράζει να έχεις ένα δόντι (διαφορά ύψους με το καπάκι) στην φιγούρα σου όσο το πάχος του καπλαμά περίπου 6/10 του χιλιστού που είναι οι καπλαμάδες συνήθως. Εάν θέλεις να είναι τελείως επίπεδο ακολούθησε την γραμμή του Αχιλλέα. Έχε υπόψη σου όμως πως τρίβοντας όλο το καπάκι από την αρχή για να βγάλεις τελείως τα λούστρα εμπεριέχει κινδύνο να κάνεις ζημιές και θέλει πολύ προσοχή.
Μια παραλλαγή είναι να ρουτάρεις χωρίς να αφαιρέσεις τα λούστρα και κολλάς τον καπλαμά με tittebond αφού έχεις σκεπάσει/καλύψει το υπόλοιπο καπάκι για να μην λερωθεί. Πρέπει μόνο να σκάψεις με το ρούτερ λιγο λιγότερο από το πάχος του καπλαμά. Έχεις έτσι πάλι δόντι και μπορεί να χρησιμοποιήσεις και μεγαλύτερου πάχους καπλαμά. Τέλος κάνεις ένα ελαφρύ τρίψιμο σε όλο το καπάκι και λουστράρεις τον καπλαμά κανονικά όλα τα χέρια αλλά το υπόλοιπο καπάκι μαζί με το τελευταίο του καπλαμά ένα ψιλό χέρι για ομοιομορφία.
Για την αλλοίωση στον ήχο κανείς δεν μπορεί να σου πει με σιγουριά αλλά ο γενικός κανόνας είναι να βαραίνουμε το καπάκι όσο λιγότερο μπορούμε είτε είναι φιγούρες είτε λούστρα.
Για τις κόλλες: με ξυλόκολλα (titebond, ψαρόκολλα, rakol) στο ξύλο, με βενζινόκολλα στα λούστρα.
Διαλέγεις και παίρνεις
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 13, 2015, 03:34:18 μμ »
θα αρχίσουν οι επιστημονιές...100 θα ρωτήσεις 105 γνώμες θα πάρεις...

https://www.youtube.com/watch?v=Hfec8Myi048
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 13, 2015, 03:42:37 μμ »
έχω άδικο ρε συ Στέλιο? ο σκοπός αυτού του φόρουμ ΝΟΜΙΖΩ είναι να βοηθάει ο ένας τον άλλον όπως μπορεί όχι να την βγάζουμε έξω να δούμε ποιος την έχει μακρύτερη την μαστοριά...

Σίγουρα πάνω στο λούστρο δεν πιάνει καλά η κάθε ξυλόκολλα (για να μην πω δεν πιάνει καθόλου)...αλλά τώρα η φιγούρα???

Δηλαδή άμα το όργανο κελαιδούσε πριν και του βάλεις φιγούρα και σφίξεις όπως να ναι την φιγούρα και βουλιάξει το καπάκι φταίει η φιγούρα?

ή μήπως του καπακιού που έχει 8 κιλά κόλλα πάνω (ένωση σε πλάτος των κομματιών, ξύλο πάνω στην ένωση, καμάρια κ.τ.λ) του φταίει ένα καπλαμαδάκι από πάνω?)

Ο ίδιος άνθρωπος 2 εντελώς διαφορετικές απόψεις...γενικά είμαι της άποψης καν' το κι ότι γίνει...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 13, 2015, 03:43:25 μμ »
ΕΓΩ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΑ. ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΔΙΑΦΑΝΟ ΓΙΑ ΚΙΘΑΡΕΣ ΣΤΟΥ ΜΑΤΣΙΚΑ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ. ΕΧΕΙ 9 ΕΥΡΩ ΝΟΜΙΖΩ ΑΛΛΑ ΦΤΑΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ 2 ΟΡΓΑΝΑ. ΤΟ ΚΟΒΕΙΣ ΟΠΩΣ ΘΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΝΤΙΝΑΜΕ ΤΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΘΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΟΠΟΤΕ ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕ ΚΑΠΛΑΜΑ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 13, 2015, 04:08:58 μμ »
έχω άδικο ρε συ Στέλιο? ο σκοπός αυτού του φόρουμ ΝΟΜΙΖΩ είναι να βοηθάει ο ένας τον άλλον όπως μπορεί όχι να την βγάζουμε έξω να δούμε ποιος την έχει μακρύτερη την μαστοριά...
ρε αχιλεα δικιο απολυτο εχεις!
γι' αυτο και εγω οταν γραφω κατι για κανενα παρομοιο, γραφω σχεδον παντα στο τελος οτι "αυτο ειναι καθαρα υποκειμενικο"...
για να μην αρχισουν τα μπουρλοτα...
αν και εκανα τα παντα προχθες με το pdf, για την διαιρεση της οκταβας, αλλα δεν τσιμπησε κανεις...
(αλλα και για το 2ο, μεσα ειμαι, μετα απο μια επιτυχη επεμβασουλα που εκανα...)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 13, 2015, 06:59:31 μμ »
http://www.ebay.co.uk/sch/sis.html?_kw=Attractive+Folk+Guitar+Pickguard+ScratchPlate+Axe+Shell+Flamboyant+Self-Adhesive&_id=261005608637

πάρε ένα τέτοιο.....κόψτο όπως θές......προσοχή να είναι self-adhesive.....= αυτοκόλλητο.......>>> κολλάει πάνω στα βερνίκια σα διάολος....έχει διάφορα σχήματα....και χρώματα......

ένα που κόλλησα πάνω σε true oil δεν μπόρεσα να το βγάλω χωρίς μπόλικο οινόπνευμα.... :-[
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 14, 2015, 12:14:52 μμ »
Σχετικά με όσο ανέφερα προηγουμένως δες μια ανάρτηση για το ίδιο θέμα που είχα κάνει στο ρεμπετικο φορουμ:

http://www.rembetiko.gr/forums/showthread.php?t=20300&page=2&highlight=%E2%E5%ED%E6%E9%ED%FC%EA%EF%EB%EB%E1
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Ulysses628

• Newbie
  • *
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 14, 2015, 06:01:38 μμ »
παιδιά σας ευχαριστώ όλους για το χρόνο και τις συμβουλές σας!

νομίζω πως θα προτιμήσω αυτο το φτηνό αυτοκολλητάκι απο το ebay. αν ειναι πολύ μάπα θα χω χάσει 2 ευρω.

γεια χαρά!

Tags: