καλησπέρα και χρόνια πολλά
δεν έχω κάνει ποτέ relief ούτε σε μπαγλαμά (όπου νάναι τελειώνω τον ένατο) ούτε σε τίποτε άλλο, ίσως στην κιθάρα... κάποτε
να πω λοιπόν μόνο ό,τι ξέρω:
για τις αποστάσεις των χορδών (χωρίς zero fret, κλίμακες 36 και 38):
στο 23 τάστο (24ο δεν έχω βάλει ως τώρα) 1,75-1,8 mm
στο 12ο: 1,2-1,5 μμ
στο 1ο: 0,4-0,5 μμ
το πάχος του μάνικου 24 μμ στο 3ο είναι ίσως λιιιιίγο περισσότερο απ' ό,τι θα μπορούσες ειδικά σε μικρή κλίμακα , αλλά γενικά είναι εντάξει (εγώ κάνω 16-17 μμ + 5 μμ ταστιέρα στο nut και από κάποιους θεωρείται "χοντρό", αλλά έχω ανασφάλειες ακόμα).
............................
Να πω και κάτι άλλο: σε ένα μπουζούκι που μετέτρεψα από τετράχορδο σε τρίχορδο, το μάνικο είχε βέργα ("φυτεμένη", σταθερή χωρίς ρύθμιση με "αρνητική" καμπύλη για μόνιμο αντισκέβρωμα, υποθέτω επειδή ήταν μονοκόμματο από οξυά). Η τάση των δύο λιγότερων χορδών δεν αρκούσε πιά για να κάμψει την αντίσταση της βέργας και έτσι είχα ταστάρισμα στη μέση της ταστιέρας, στην κορυφή δηλαδή της καμπύλης - η ταστιέρα όχι μόνο δεν είχε relief αλλά ήταν (και είναι ακόμα) κυρτή.
Έτριψα όπως περιγράφεις στο (2) - μόνο την κεντρική περιοχή με τη λίμα και τους τάκους να σύρονται πλάγια, "διαγώνια" στην ταστιέρα για να μην ακουμπάνε τα πρώτα και τα τελευταία τάστα. Γενικά δούλεψε. Δεν κατάφερα να το φέρω εκεί όπου θα ήθελα, αλλά βελτιώθηκε πάααααρα πολύ. Άρα πιστεύω ότι γίνεται (απότην δική μου εμπειρία και μόνο για μία περίπτωση σε μπουζούκι κι όχι σε μπαγλαμά).
................................
Είμαστε σίγουροι ότι ο μπαγλαμάς θέλει relief ? πρώτη φορά το ακούω σε όργανο εκτός κιθάρας, πόσω μάλλον παραδοσιακό.