Αποστολέας Θέμα: Επισκευή/αλλαγή δέρματος σε Γκούσλε (βαλκανικό χορδόφωνο)  (Αναγνώστηκε 2165 φορές)

Ulysses628

• Newbie
  • *
Καλησπέρα στην παρέα και καλώς σας βρήκα!

Πρόσφατα αγόρασα από παλαιοπωλείο ένα μικρό Γκουσλέ ( gusle). Ειναι ένα μονοκόματο μονόχορδο, ας πούμε σα μια μεγάλη κουτάλα που
αντί για ξύλινο καπάκι έχει δέρμα. Το δέρμα είναι τεντωμμένο με μικρά ξύλινα καρφάκια, αλλά το μεγαλύτερό του μέρος έχει ξεκολλήσει και θέλω
να το επισκευάσω.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το ιδιο το δέρμα (δεν έχει κάποια άλλη φθορά ή τρύπα) ή πρέπει να αγοράσω καινούργιο; Πώς θα το τεντώσω; Το
όργανο είναι αρκετά 'παραδοσιακό'  και δε φέρει δακτύλιους που σφίγουν με βίδες όπως το μπάντζο ή τα τύμπανα.

Ευχαριστώ και καλό απόγευμα!

insect

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 2.617
Απ: Επισκευή/αλλαγή δέρματος σε Γκούσλε (βαλκανικό χορδόφωνο)
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 03, 2014, 05:49:13 μμ »
Γεια σου φίλε ανέβασε καμιά φωτογραφία να την δουν οι μάστορες να σου πουν , ανεβάζω ένα βίντεο που βρήκα.
http://thumbs.dreamstime.com/x/gusle-1019686.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=WFw7iWVGqBk

Ulysses628

• Newbie
  • *
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 03, 2014, 10:16:48 μμ »
έχεις δίκιο ινσεκτ. αυτό είναι το οργανάκι.

θα ανεβάσω και δύο σχετικές φωτογραφίες για να φανεί και οπτικά το θέμα με τη μεμβράνη

γεια χαρά!

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 03, 2014, 10:30:05 μμ »
αδερφέ καλώς ήρθες...δεν έχω επαφή (και νομίζω και κανείς άλλος) με γκούσλε αλλά ο τρόπος συγκράτησης του ''καπακιού'' θυμίζει ταπετσέρικα κόλπα... δες αν έχει έστω και ελάχιστη ελαστικότητα και κανένα αυτοσχέδιο εργαλείο σαν τα τραβηχτικά φάσας που έχουν οι ταπετσέρηδες για να καρφώσεις...

υστερόγραφο...υπάρχουν διακοσμητικά καρφιά με χοντρό κεφάλι...θα σου αρέσουν...

Ulysses628

• Newbie
  • *
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 03, 2014, 10:44:10 μμ »
καλώς σας βρήκα.

Μετάλλικα, φαντάζομαι εννοείς αυτά που συνήθως βλέπουμε σε όργανα όπως το 'τούμπι' :

http://www.swarsystems.com/Instruments/images/tumbi.jpg

δυστυχώς το δέρμα δε μου φαίνεται και πολύ εκτατό, ίσως θα χρειαστεί να πάρω καινούργιο (και δεν έχω ιδέα από που).

τραβηχτικά φάσας.... οκ θα το ψάξω. ευχαριστώ!

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 03, 2014, 10:59:42 μμ »
http://www.jgs-sa.gr/index.php/el/ergaleia-tapetsarias/ergaleia-travigmatos-fasas-sfyria-matsoles

η ίδια εταιρεία έχει και δέρματα...τώρα αν κάνουν για όργανα δεν ξέρω...

Ulysses628

• Newbie
  • *
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 03, 2014, 11:04:35 μμ »
ευχαριστώ Μετάλλικα   :)

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 03, 2014, 11:08:58 μμ »
αδερφέ μην ευχαριστείς ακόμα γιατί παίζει με αυτά που είπαμε να μην βγάλεις άκρη...αντε καλη δύναμη

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 03, 2014, 11:50:45 μμ »
Καλησπέρα,
Η τεχνική που έχω δοκιμάσει στο παρελθόν για το τέντωμα δέρματος είναι απλή.
Το δέρμο όσο είναι ξερό έχει μειωμένη ελαστικότητα, το βρέχεις λοιπόν καλά και μαλακώνει. Το τεντώνεις όσο χρειάζεται και το σταθεροποιείς με το μέσο που διαθέτεις. Στην δικιά μου περίπτωση (πήλινο τουμπελέκι) που δέθηκε με σπάγγο σφιχτά γύρω γύρω. Καθώς στεγνώνει σφίγγει και κουρδίζει. Στην αρχή είχα προσπαθήσει με στεγνό δέρμα και το μόνο που κατάφερα ήταν να το σκίσω. Τελικά μου το πέρασε το δέρμα αυτός που το είχα αγοράσει αλλά μου είπε πως γίνεται, Έτσι το επόμενο τουμπελέκι (η γυναίκα μου έφτιαχνε τα πήλινα τουμπελέκια και την εποχή εκείνη έφτιαξε αρκετά) το πέρασα μόνος Η όλη ιστορία έλαβε χώρα πολλά χρόνια πίσω (καμιά εικοσαριά) πριν ακόμα ασχοληθώ πιο ζεστά με την οργανοποίια .  Τότε το δέρμα το είχα πάρει σε ένα κάθετο της Πειραιώς λίγο πιο κάτω από την Ομόνοια σε ένα μαγαζί με όργανα. Μην ρωτάς ονόματα ήταν πολύ παλιά και έχω αυτό το έμενταλ(?). Πριν από μερικά χρόνια το μαγαζί υπήρχε ακόμα. Στην Αθήνα έχω δεί πάντως και αλλού αλλά δεν θυμάμαι που. Νομίζω στον Στασινό (Βερανζέρου 14) ή στον Στεφανίδη. Ψάξου λίγο και θα βρείς νομίζω.
Με βρέξιμο αντίστοιχα περάσαμε και το δέρμα σε κανονάκι στα μαθήματα στον Όμιλο Ελληνικών Τεχνών.
Ελπίζω να βοήθησα.

Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Ulysses628

• Newbie
  • *
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 04, 2014, 12:25:18 πμ »
Κατατοπιστικότατος!

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες Σάκκαλη. Με το θέμα του σφιξίματος πρέπει να σκεφτώ πατέντα γιατί η επιφάνεια δεν είναι όπως του τουμπερλεκιού,
να δέσει απλά με ένα σφιχτό δακτύλιο. Όσο για το έμενταλ, δοκίμασε Αλτσχάιμερ με χαμηλά λιπαρά. Έχω ακούσει ότι βοηθάει  ;).

Να σαι καλά!

Πασχάλης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Σημύδα, Δρυς
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 04, 2014, 09:23:52 πμ »
Για χαρά Ulysses628,

Όπως είπε ακι ο φίλος sakkalis, το βρεγμένο δέρμα τεντώνει πολύ εάν στεγνώσει. Σε ένα frame drum που έκανα έτσι έγινε η κυρίως τάνιση. Για έγχορδα με δέρμα (αλλά και άλλα τρελά σχετικά με την οργανοποιία), δες εάν θες αυτή τη σελίδα ή και όλο τον ιστότοπο του Dennis Havlena, αξίζει:

http://dennishavlena.com/goni-pan.htm

Λαμπρή επιτυχία,
Πασχάλης
Ο έξυπνος, μαθαίνει από τα λάθη του
Ο σοφός, από τα λάθη των άλλων
Ο βλάκας, ποτέ...

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #11 στις: Δεκεμβρίου 04, 2014, 08:18:38 μμ »
Γιὰ δἐρματα καὶ ὑλικὰ δερματοποιίας πίσω ἀπὸ τὸ σταθμό τοῦ μετρὸ ποὺ βρίσκεται ἐπί τῆς ὁδοῦ Ἀθηνᾶς :

Καρανάσος τηλ. 2103250988 & 2103217615

Tags: