Αποστολέας Θέμα: Αποριες για μπαγλαμα  (Αναγνώστηκε 8234 φορές)

διπλόχορδος

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: Μία κατασκευή και μισή ανακατασκευή (από 8χορδο σε 6χορδο)
Αποριες για μπαγλαμα
« στις: Νοεμβρίου 26, 2014, 03:41:47 μμ »
Χαιρετώ την παρέα μετά από καιρό!

Έχω στα χέρια σχεδόν όλα τα υλικά για να τελειώσω ένα μπαγλαμαδάκι που σχεδιάζω εδώ και καιρό. Το σκαφάκι το έχω βρει έτοιμο, σκαφτό, από καρυδιά, με διαστάσεις (εξωτερικά):
μήκος: 15.5
πλάτος: 9,5
ύψος: 7.3

σκέφτομαι να τον κάνω σε κλίμακα 36.

ΟΙ απορίες μου είναι οι εξής;

1. Χρειάζεται το καπάκι να είναι από δύο φυλλα οπωσδήποτε, ακόμη και σε ένα μπαγλαμά, που έχει τόσο μικρές διαστάσεις ηχείου;
2. Ένα ή δύο καμάρια θα χρειαστώ για το μήκος αυτό ηχείου;
3. Σε τι διαστάσεις να κόψω καμάρι(α); (πλάτος-ύψος εννοώ)
4. Ξέρω ότι ο καβαλάρης πρέπει να είναι στο σημείο του σκάφους με τις μέγιστες διαστάσεις. Όμως ποια είναι η ιδανική (θεωρητικά εννοώ για το συκεκριμένο μήκος ηχείου) απόσταση από τον καβαλάρη μέχρι το (τα) καμάρι (-α);
5. Μπορώ να κάνω το αρσενικό του μόρσου (δεν ξέρω αν το λέω σωστά  :() του μάνικου με πριόνι χειρός; (το θηλυκό είναι έτοιμο στο σκάφος)
6. Χρειάζεται οπωσδήποτε κόντρες το μάνικο; Εχω πάρει από Σοφιανό ένα σετ με διάφορα ξύλα, μεταξύ των οποίων ένα στο κέντρο είναι βέγγε ή παλίσανδρος. Πρέπει οπωσδήποτε να βάλω και αυτό; (το σετ του Σοφιανού, αν έχω καταλάβει καλά, είναι σε διαστάσεις κατάλληλες και για μπουζούκι, και για τζουρά και για μπαγλαμά)

Ευχαριστώ για την όποια απάντηση!

Viva fui in silvis
sum dura occisa securi
dum vixi tacui
mortua dulce cano...

Quid sim?

παυλος

• Hero Member
    • http://trixordo.webnode.gr/
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Αριθμός κατασκευών: 0,1
Απ: Αποριες για μπαγλαμα
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 26, 2014, 05:59:25 μμ »
1]την  πρωτοχρονια θα παιξουμε τα καλαντα πρεπει να ειναι τελειωμενο
2]τσιμεντικα και για σενα
3]οτι και να κανεις ενα διπλοχορδο θα κανεις  με ηχο αυτη ειναι η ουσια
4]ξεκινα  :)
Εγω και ο Ζοζέφ.

dimitrisnikolaou

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
  • Αριθμός κατασκευών: 2367
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 26, 2014, 06:28:43 μμ »

Έχω στα χέρια σχεδόν όλα τα υλικά για να τελειώσω ένα μπαγλαμαδάκι που σχεδιάζω εδώ και καιρό. Το σκαφάκι το έχω βρει έτοιμο, σκαφτό, από καρυδιά, με διαστάσεις (εξωτερικά):

1. Χρειάζεται το καπάκι να είναι από δύο φυλλα οπωσδήποτε, ακόμη και σε ένα μπαγλαμά, που έχει τόσο μικρές διαστάσεις ηχείου;
4. Ξέρω ότι ο καβαλάρης πρέπει να είναι στο σημείο του σκάφους με τις μέγιστες διαστάσεις. Όμως ποια είναι η ιδανική (θεωρητικά εννοώ για το συκεκριμένο μήκος ηχείου) απόσταση από τον καβαλάρη μέχρι το (τα) καμάρι (-α);
5. Μπορώ να κάνω το αρσενικό του μόρσου (δεν ξέρω αν το λέω σωστά  :() του μάνικου με πριόνι χειρός; (το θηλυκό είναι έτοιμο στο σκάφος)
6. Χρειάζεται οπωσδήποτε κόντρες το μάνικο; Εχω πάρει από Σοφιανό ένα σετ με διάφορα ξύλα, μεταξύ των οποίων ένα στο κέντρο είναι βέγγε ή παλίσανδρος. Πρέπει οπωσδήποτε να βάλω και αυτό; (το σετ του Σοφιανού, αν έχω καταλάβει καλά, είναι σε διαστάσεις κατάλληλες και για μπουζούκι, και για τζουρά και για μπαγλαμά)

1.το καπακι θα ειναι ενα κοματι.
2.ενα καμαρι χρειαζεσαι..παχος 5 χιλ.υψος 10 χιλιοστα.αποσταη καμαριου απο το τελειωμα της ηχητικης οπης 1- 1,5 ποντους.
Το αρσενικο μορσο μπορεις να το κανεις με πριονι χειρος ενα καλο πριονι και καλο σημαδεμα.
Την κοντρα εγω θα την κρατουσα να την χρεισημοποιησω σε τζουρα η μπουζουκι.στον μπαγλαμα επειδη ειναι κοντο το μπρατσο νομιζω δεν χρειαζετε.καλη συνεχεια......

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 26, 2014, 08:34:15 μμ »
Παράθεση

1. Δεν χρειάζεται να είναι από δύο κομμάτια,αν έχεις ένα κομμάτι και μπορείς να βρείς μια κατανομή νερών ώστε τα λεπτότερα να είναι στην πρίμα περιοχή και τα φαρδύτερα στην μπάσα θα είναι πολύ καλή περίπτωση, αν και δεν είναι υποχρεωτικό ούτε αυτό.
2. Ένα καμάρι είναι υπέραρκετο.
3.  5-6mm πάχος και 10-12mm ύψος.
4.Ιδανική κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει,πάντως επειδή ο μπαγλαμάς είναι από την φύση του ένα πρίμο όργανο αν το καμάρι πλησιάσει πολύ τον καβαλάρη θα παραγίνει "ξερός" ο ήχος.
5. Φυσικά και μπορείς να χρησιμοποιήσεις πριόνι αρκεί να κόβει καλά και να έχει λεπτή οδόντωση,το σημάδεμα όπως λέει και ο φίλος Δημήτρης θα σε βοηθήσει για μια πιο καθαρή τομή.
6.Υπάρχουν και μπαγλαμάδες χωρίς κόντρα,αλλά η γνώμη μου είναι να χρησιμοποιήσης μιά λεπτή κόντρα από βένγκε ή παλίσανδρο,ειδικά ο παλίσανδρος είναι ό,τι καλύτερο και όχι μόνο από άποψη αντοχής.

Έφτιαξα ένα γρήγορο σχέδιο με τις διαστάσεις που δίνεις,ελπίζω να το βρεις διαφωτιστικό :)

Sforzando

• Hero Member
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 26, 2014, 08:35:48 μμ »
...Το σχεδιάκι...

Sforzando

• Hero Member
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 26, 2014, 08:39:48 μμ »

Τα 51.66mm σημαίνει πως η διάσταση αυτή τείνει προς τα 52mm.
155/3=51.66mm.

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 26, 2014, 09:38:13 μμ »
σχεδιάρα ευχαριστούμε...

διπλόχορδος

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: Μία κατασκευή και μισή ανακατασκευή (από 8χορδο σε 6χορδο)
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 27, 2014, 01:08:56 πμ »
Σας ευχαριστώ όλους για τις τόσο άμεσες απαντήσεις σας!!!!

Σας αγαπώ  :-* και επιφυλάσσομαι για φωτό.

Ακόμη μερικές απορίες (μερικές ίσως είναι χαζές...  :o)

1. Πόσο πάχος πρέπει να έχει το σκάφος; Από φωτό που βλέπω εδώ νομίζω πως το δικό μου είναι κάπως παχύ...
2. Πόση κλίση να δώσω στο κεφαλάρι; 30 μοίρες είναι πολλές;
3. Το τελείωμα της ταστιέρας σε ποιο σημείο πρέπει να είναι σε σχέση με το τελείωμα (:του κάτω μέρους) του μάνικου; Θέλω να το ξέρω ώστε να υπολογίσω πού θα κόψω την ξυλεία για να κολλήσω το κεφαλάρι...
4. Αν κάνω το κεφαλάρι από τον ίδιο συνδυασμό ξυλείας που θα κάνω και το μάνικο, προσθέτοντας εκατέρωθεν ένα ακόμη ξυλάκι (μάλλον φλαμούρι) για να το πλατύνω, δεν θα είναι κάπως επίφοβο σε αντοχή απ' ό,τι αν το κάνω από μονοκόμματο κομμάτι; (Ρωτώ διότι έχω δει επανειλημμένα την τεχνική αυτή που δίνει πολύ ωράιο αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά μου φαίνεται ότι δεν έχει την ίδια αντοχή το κεφαλάρι)

Ευχαριστώ πολύ!!!
Viva fui in silvis
sum dura occisa securi
dum vixi tacui
mortua dulce cano...

Quid sim?

διπλόχορδος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 27, 2014, 01:12:54 πμ »
1]την  πρωτοχρονια θα παιξουμε τα καλαντα πρεπει να ειναι τελειωμενο
2]τσιμεντικα και για σενα
3]οτι και να κανεις ενα διπλοχορδο θα κανεις  με ηχο αυτη ειναι η ουσια
4]ξεκινα  :)

Καλός!

...Το σχεδιάκι...

Είσαι κορυφή φίλε μου! Δεν έχω λόγια!

1.το καπακι θα ειναι ενα κοματι.
2.ενα καμαρι χρειαζεσαι..παχος 5 χιλ.υψος 10 χιλιοστα.αποσταη καμαριου απο το τελειωμα της ηχητικης οπης 1- 1,5 ποντους.
Το αρσενικο μορσο μπορεις να το κανεις με πριονι χειρος ενα καλο πριονι και καλο σημαδεμα.
Την κοντρα εγω θα την κρατουσα να την χρεισημοποιησω σε τζουρα η μπουζουκι.στον μπαγλαμα επειδη ειναι κοντο το μπρατσο νομιζω δεν χρειαζετε.καλη συνεχεια......

Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη!
Viva fui in silvis
sum dura occisa securi
dum vixi tacui
mortua dulce cano...

Quid sim?

διπλόχορδος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 12, 2015, 07:11:24 μμ »
Λοιπόν, έχουμε και λέμε... Μετά από ΠΟΛΥ καιρό βρήκα λίγο χρόνο να ασχοληθώ.

Το μάνικο κολλήθηκα πριν τις γιορτές.
Το αρσενικό μόρσο του μάνικου έγινε χτες:

[ Invalid Attachment ]

Το καμάρι είναι σχεδόν έτοιμο. Το θέμα όμως είναι ότι έχει ύψος 8 mm. Τόσο έβγαινε από το ξύλο απ' όπου το έκοψα. Αν το έκοβα αλλιώς θα έβγαινε παραπάνω, αλλά τα νερά δεν θα ήταν κάθετα προς το καπάκι, παρά παράλληλα. Θέλω τη γνώμη σας σε αυτό.

Sforzando, για τις διαστάσεις που μας σχεδίασες παραπάνω, περίπου πόση διάμετρο πρέπει να έχει η τρύπα στο καπάκι; 2 πόντοι είναι καλά;

Χρειάζεται ενίσχυση το καπάκι από κάτω περιμετρικά της τρύπας, όπως στα μεγαλύτερα όργανα (μπουζούκι, μπαγλαμάς) ή είναι εντάξει και έτσι λόγω μικρής επιφάνειας;

Με το ρυθμό που προχωρώ, σε κάνα χρόνο θα είναι έτοιμο....  ;D

Viva fui in silvis
sum dura occisa securi
dum vixi tacui
mortua dulce cano...

Quid sim?

Sforzando

• Hero Member
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 13, 2015, 06:07:41 μμ »
Αν κάνεις τρύπα σε σχήμα ελλείψεως ,για το συγκεκριμένο σχέδιο, θα σου πρότεινα η έλλειψη να έχει διαστάσεις ( σε χιλιοστά)  35mm στον μεγάλο της άξονα και 20mm στον μικρό της, αν θέλεις να κάνεις στρογγυλή τότε προτείνω  28mm διάμετρο- 30 mm maximum,μιλάμε βέβαια για καθαρή διάσταση της τρύπας εκτός τα φιλέτα. Δεν χρειάζεται ενίσχυση κάτω από την τρύπα όπως μεγαλύτερα όργανα,τώρα σχετικά με το καμάρι, γενικά στην αντοχή του ξύλου με  μια μείωση της μάζας κατά  20% καθ' ύψος μειώνεται η αντοχή του περίπου κατά 50%,ένα διπλάσιο ύψος μπορεί να δώσει αύξηση αντοχής σαν να αυξάναμε 8 φορές το πάχος του ξύλου,ευτυχώς ο μπαγλαμάς δεν έχει τις πιέσεις ενός μεγαλύτερου οργάνου,έχω φτιάξει μπαγλαμάδες και με το ύψος καμαριού  των 8mm χωρίς κανένα πρόβλημα,με ένα ελαφρύ πομπέ στο καπάκι μπορείς να αυξήσεις την αντοχή του σε περίπτωση που θεωρείς μικρό ύψος τα 8mm.

διπλόχορδος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 19, 2015, 08:25:31 μμ »
Eυχαριστώ Sforzando!

Θα μπορούσα να κολλήσω έξτρα κομματάκι στο καμάρι ώστε να γίνει 10 mm?
Viva fui in silvis
sum dura occisa securi
dum vixi tacui
mortua dulce cano...

Quid sim?

Sforzando

• Hero Member
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 19, 2015, 10:21:02 μμ »
Μπορείς

διπλόχορδος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #13 στις: Απριλίου 15, 2015, 06:57:43 μμ »
Χριστός ανέστη και χρόνια πολλά σε όλο το φόρουμ!  :)
Το project σχεδόν ολοκληρώθηκε... Τη γνώμη σας παρακαλώ!  :-*
Είμαι αρκετά ικανοποιημένος από το αισθητικό αποτέλεσμα, μένει να δούμε την ηχητική απόδοση...  :(
Το όστρακο στην ταστιέρα είναι από στρειδόχτενο Β. Ευβοικού !!! Η τελευταία τρύπα μου έφυγε λίγο από την ευθεία, αλλά την άφησα όπως ήταν, να μου θυμίζει τη μ@L@&ίΑ... :) και να δίνει έναν έξτρα τόνο "ερασιτεχνισμού" (να με πιστεύουν όταν λέω ότι το έφτιαξα εγώ, χαχαχαχα  ;) )
Από τα βασικά μου μένουν ακόμη τα κοκκαλάκια, η διαμόρφωση καθ ύψος του καβαλάρη και ένα καπλαμαδάκι στην ένωση μάνικου-σκάφους (α, και το βάψιμο). 
Επίσης θα ήθελα τη χορδιέρα να την κάνω μαργαρίτα... Οψόμεθα!
Το επόμενο θα γίνει θαρρώ πολύ πιο γρήγορα και με πιο αποφασιστικές ενέργειες.  8)
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 15, 2015, 07:11:24 μμ από διπλόχορδος »
Viva fui in silvis
sum dura occisa securi
dum vixi tacui
mortua dulce cano...

Quid sim?

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #14 στις: Απριλίου 15, 2015, 07:54:30 μμ »
Όμορφη, λιτή και καθαρή δουλειά φίλε μου.. Με το καλό και τις χορδές!
Όπως τον έβρω τον καιρό, έτσι τον αρμενίζω

Tags: