Αποστολέας Θέμα: Σκάφος κιθάρας απο Sipo  (Αναγνώστηκε 3294 φορές)

cornilios

• Newbie
  • *
Σκάφος κιθάρας απο Sipo
« στις: Νοεμβρίου 03, 2014, 03:31:26 μμ »
Καλησπέρα σας.

Είδα ότι πολλοί κατασκευαστές κλασσικής κιθάρας χρησιμοποιούν το μαόνι Sipo για το μανίκι.
Σε μια ξυλαποθήκη βρήκα σήμερα μεγάλα μαδέρια Sipo και αναρωτιέμαι αν είναι κατάλληλο και για σκάφος κλασσικής κιθάρας.
Γνωρίζει κάποιος κάτι παραπάνω για αυτό το ξύλο πέρα απο αυτά που γράφουν τα μανιουάλ; Είναι κατάλληλο για κλασσικες κιθάρες;
Ευχαριστώ.

Metallikas

• Hero Member
Απ: Σκάφος κιθάρας απο Sipo
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 03, 2014, 11:31:23 μμ »
Έχω δει άπειρες κιθάρες μαόνι...τώρα το Σίπο, το Κάγια και όλα τα είδη μαονιού είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσεις...(εντάξει βασικά το κάγια πετάει σκλήθρες από παντού και βρωμάει σαν σκατά αλλα anyway)...

Το θέμα είναι ότι όλες οι κιθάρες αυτές ήταν φθηνές και με ήχο μέτριο...δεν ξέρω αν είναι άσχετο του ξύλου και οφείλεται σε πιθανόν πρόχειρο καμάρωμα ή οτιδήποτε άλλο αλλά θα το απέφευγα...θα το απέφευγα ακόμα και για μπράτσο (αν δεις στις επισκευές έχω φτιάξει ένα μπράτσο μαόνι που έσπασε με ένα απλό πεσιμο λες και το κοπάνησες με βαριοπούλα)...

Εκφράζοντας μόνο και μόνο την προσωπική μου άποψη χωρίς να σημαίνει ότι οποιαδήποτε αντίθετη είναι λάθος...το μαόνι θα το έκανα σώμα για ηλεκτρική κιθάρα και μόνο...Τώρα αν επιμένεις για κλασσική (που είναι και δικαίωμα σου) μόνο μπράτσο αλλά με κόντρες και όχι καράoλο

Αν θες στείλε ή εδώ ή με πμ μια τιμή κυβικού που το βρήκες γιατί πριν λίγο καιρό έψαχνα κι εγώ για Σίπο και κάτι αηδίες που μόνο Σίπο δεν ήταν μου έδειχναν...

Stamart

• Hero Member
    • GeeTar
  • Αγαπημένο ξύλο: όχι άλλο μαόόόνιιι...
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 03, 2014, 11:40:11 μμ »
Το σιπο ειναι απο τα πιο ομορφα μαονια κατα την γνωμη μου...χρησημοποιειται πολυ και σε ακουστικες κιθαρες κυριως σε πλαινα και πισω καπακι...για μπρατσο μια χαρα ειναι, οι φθηνες κιθαρες συνηθως εχουν πιο χαμηλης ποιοτητας μαονια...πχ νιαγκον...εγω αυτη που φταχνω τωρα ειναι απο μαονι σιπο...το μονο θεμα που θα ειχα εγω με μια ακουστικη η κλασσικη με μπρατσο μαονι θα ηταν το βαρος, θα εγερνε πολυ το οργανο...θα προτιμουσα κεδρο ας πουμε για μπρατσο...αλλα για πλαιναρια και πισω καπακι ειναι σουπερ...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 04, 2014, 06:36:38 πμ »
Κορνηλιε, δες και εδω...
Μπρατσο+πλατη+πλαϊνα...

http://www.luthier.gr/index.php?topic=2099.0
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

cornilios

• Newbie
  • *
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 04, 2014, 01:40:56 μμ »
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις μια και, ως εντελώς άσχετος ,μου είναι πολύτιμες ως πληροφορίες.
steliosguitar, αν κατάλαβα καλά θες να πεις πως με οποιαδήποτε ξύλα μπορεί να παραχθεί καλό αποτέλεσμα;
Τελικά θα αγοράσω ένα μαδέρι για πλάτη και πλαΪνα. (Υπολογίζω ότι κάνει  50 ευρώ και έχει διαστάσεις περίπου 3μησι μέτρα και πάχος 5cm) Θα τα διαμορφώσω και θα αρχίσω δοκιμές μόλις αποκτήσω κάποια εργαλεία. Για μανίκι τελικά θα παραγγείλω Ισπανικό κεδρο απο το Μαντιντερ για να είμαι πιό σιγουρος μια και είδα πως δεν είναι ακριβά.
Ίσως είναι άκαιρο το ότι ψάχνω τέτοιες λεπτομέρεις όντας άσχετος αλλά έχω την πεποιθηση πως όποια επιβεβαιωμένη πληροφορία μαζέψω δεν έχω κανένα λόγο να μην την εφαρμόσω, έστω και σαν άσκηση. Είμαι και άνθρωπος της λεπτομέρειας και καταλαβαίνεται ότι μπορεί να σας πρήξω λίγο με τις ερωτήσεις μου επι λεπτομερειών που μπορεί να αφορούν ξύλα εργαλεία κλπ.
Προς το παρόν παρακολουθω τα βίντεο απο τα μαθήματα του John S. Bogdanovich τα οποία βρίσκω πολύ διαφωτιστικά μια και ξεκινά απο τα καλούπια και φτάνει στο τέλος της κατασκευής με τη σειρά και παραθέτει πολλές λεπτομέρειες, όχι μόνο πως κάνει τι αλλά εξηγεί και γιατί το κάνει.
Και πάλι ευχαριστώ

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 04, 2014, 06:44:32 μμ »
Καλησπέρα. Το πρώτο μου ποστ στο φόρουμ.
Ξαφνικά μου κόλλησε να φτιάξω μια κιθάρα . Χωρίς να εχω την τεχνογνωσία και τα υλικά , για αρχή απλά διαβάζω και παρακολουθώ. Οι κατασκευές που βλεπω εδώ μεσα με εντυπωσίασαν και θεωρώ οτι με μεράκι όλα ειναι εφικτά.
Στο θεμα μας. Ως προς το μανίκι ξέρω πολλούς κατασκευαστές που προτιμούν τον ισπανικό κέδρο. Μάλιστα η κιθάρα μου γνωστού κατασκευαστή μπορει να εχει μαόνι , αλλα μετά απο χρονια είδα οτι πλέον χρησιμοποιεί κέδρο . Κατι θα βρήκε καλύτερο σε αυτή την επιλογή.

Stamart

• Hero Member
    • GeeTar
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 05, 2014, 12:01:31 πμ »
O κυριος λογος ειναι το βαρος παιδια, εχει καλυτερη γεωμετρια το οργανο...κι εγω απο τον Κο Ευθιμιου που κατασκευαζει κλασσικες το εμαθα...σαν συμπεριφορα ειναι το ιδιο ο  ισπανικος κεδρος απλα ελαφρυτερος...το ιδιο κανει και ο Ruokangas με τις ηλεκτρικες...χωρια οτι μοσχοβολαει τ οργανο μετα... ;D Κορνηλιε, καλυτερα μιας και θα παραγκηλεις τον κεδρο να παρεις και τα καπακια και τα πλαινα ετοιμα κομμενα...ετσι δεν θα εχεις πιθανοτητες για σκευρωματα...γενικα αυτο που εμαθα εγω ειναι να παιρνεις παντα ξυλα κοντα στις τελικες διαστασεις που θες...αν θα κοψεις το μαδερι για να βγαλεις πλατη και πλαινα κατα πασα πιθανοτητα θα σκευρωσει...και βεβαια καπακι κεδρο...γνωμη μου...  ;D

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 05, 2014, 12:09:38 πμ »
O κυριος λογος ειναι το βαρος παιδια, εχει καλυτερη γεωμετρια το οργανο...κι εγω απο τον Κο Ευθιμιου που κατασκευαζει κλασσικες το εμαθα...σαν συμπεριφορα ειναι το ιδιο ο  ισπανικος κεδρος απλα ελαφρυτερος...το ιδιο κανει και ο Ruokangas με τις ηλεκτρικες...χωρια οτι μοσχοβολαει τ οργανο μετα... ;D Κορνηλιε, καλυτερα μιας και θα παραγκηλεις τον κεδρο να παρεις και τα καπακια και τα πλαινα ετοιμα κομμενα...ετσι δεν θα εχεις πιθανοτητες για σκευρωματα...γενικα αυτο που εμαθα εγω ειναι να παιρνεις παντα ξυλα κοντα στις τελικες διαστασεις που θες...αν θα κοψεις το μαδερι για να βγαλεις πλατη και πλαινα κατα πασα πιθανοτητα θα σκευρωσει...και βεβαια καπακι κεδρο...γνωμη μου...  ;D

Και τα επεξεργασμένα ξύλα από μαδέρι ή ταβλάκι βγαίνουν...δεν κόβει το πριστήριο ξύλα 3 χιλιοστά πάχος...μήπως εννοείς κάτι άλλο?

Ας πούμε το Madinter και το κάθε Madinter μπορεί να επεξεργάζεται τα εκάστοτε ξύλα και να τα πουλάει 4-5 χρόνια μέτα την επεξεργασία έτσι ώστε να κάνουν μια φυσική παλαίωση μετά το ξηραντήριο...Δεν ξέρω αν όντως γίνεται έτσι βέβαια αλλά και από την άλλη δεν κατάλαβα τι εννοείς...Είναι και βράδυ δεν έχω φάει και την βραδινή μου γκρίνια από την γυναίκα  ;)

Stamart

• Hero Member
    • GeeTar
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 05, 2014, 12:20:56 πμ »
οχι αυτο ακριβως εννοω...αλλα αλλο ειναι να παρεις ετοιμο κομμενο για πλατη 3-5μμ κι αλλο τα 5εκ να τα κανεις 3μμ...εγω την επαθα σκιζοντας μαονι 6εκ στη μεση με τα ξεχοντρισματα και τα λοιπα φτασαμε στα 2,3εκ...σε μια βδομαδα παπαλα το μαονακι...τα χω και τα κοιταω τωρα...

cornilios

• Newbie
  • *
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 05, 2014, 05:36:43 μμ »
To σκεύρωμα του μαδεριού όταν κοπεί σε μικρότερα και λεπτότερα κομμάτια σημαίνει ότι το ξύλο είναι φρέσκο;

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 05, 2014, 09:31:53 μμ »
Ὅχι. Σημαίνει ὅτι τὸ συγκεκριμμένο κομμάτι ἔχει μέσα του "κρυμμένες" τάσεις (γιὰ διάφορους λόγους ποὺ ἀν θέλεις νὰ τοὺς μάθης διάβασε ἐδῶ ἀπ' τὴν ἀπάντηση 74 καί κάτω)

cornilios

• Newbie
  • *
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 05, 2014, 10:56:25 μμ »
Μιλάμε για βιβλίο ολόκληρο. Διάβασα αρκετά , θα διαβάσω κι άλλα.
Ποιά είναι η δική σου γνώμη για το Sipo?

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 06, 2014, 02:35:56 μμ »
Βρε Κορνηλιε, μια χαρα ειναι, αρκει να μην εχει ελλατωματα (στρεψοινιες κλπ)
αν υπαρχει ομως η δυνατοτητα για κεδρο, προτιμησε τον και βαλε τον με κλειστα ματια...
για λογους ευκολοτερης επεξεργασιας, κατανομης βαρους, μεχρι και μυρωδιας...
αχιλεα, του ματιντερ ειναι (τουλαχιστον οτι εχω παρει μεχρι τωρα) ολα φρεσκα...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 06, 2014, 03:12:53 μμ »
Βρε Κορνηλιε, μια χαρα ειναι, αρκει να μην εχει ελλατωματα (στρεψοινιες κλπ)
αν υπαρχει ομως η δυνατοτητα για κεδρο, προτιμησε τον και βαλε τον με κλειστα ματια...
για λογους ευκολοτερης επεξεργασιας, κατανομης βαρους, μεχρι και μυρωδιας...
αχιλεα, του ματιντερ ειναι (τουλαχιστον οτι εχω παρει μεχρι τωρα) ολα φρεσκα...

σοβαρά? δεν το περίμενα...δεν τα πουλαει και φθηνά

cornilios

• Newbie
  • *
« Απάντηση #14 στις: Νοεμβρίου 06, 2014, 03:49:33 μμ »
Μόλις άνοιξα θέμα για τις τιμές στο MANTIDER http://www.luthier.gr/index.php?topic=2196.0

Tags: κιθαρα