Αποστολέας Θέμα: Επισκευή-κόληση λύρας του Σταγάκη  (Αναγνώστηκε 1904 φορές)

Κώστας Χαλκιαδάκης

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: Κυπαρίσσι
  • Αριθμός κατασκευών: καμιά
Επισκευή-κόληση λύρας του Σταγάκη
« στις: Σεπτεμβρίου 24, 2014, 10:51:56 πμ »
Ελπίζω να είστε όλοι καλά! ξεκινώντας με συστάσεις, είμαι πρόσφατο μέλος αφού διακαής μου πόθος ηταν να φτιάξω κρητική λύρα, μιας και μαθαίνω και ψιλοπαίζω πλέον...Ηδη έχω φτιάξει δυο, με την πρώτη μάλιστα να έχει βγάλλει εξαιρετικό ήχο, αν και στερείτε εμφάνισης σε σχέση με μια επαγγελματική λύρα. Σε ο,τι αφορά τη λύρα του σταγάκη θέλω τη βοηθεια σας στο εξής. πρόκειται για όργανο 30 ετών με το σκάφο σπασμενο σε 3 μέρη (καρυδιά σκούρα). Χθες μάλιστα πιστευω ότι πέτυχα να την κολησω με κυανοακρυλική κολα. Εαν όλα έχουν πάει καλά, θέλω να ρωτησω σχετικά με το καπάκι. Τι θα πρότεινατε εσεις? Μπορω να βρω κεδρο λιβανου, αλλά όχι των 100 και πλέον ετών κλπ που έχει ο σταγακης. 

Επίσης θέλω να ρωτησω εαν δεν πετυχει η κοληση στο σκάφος έχετε κάποια ιδέα για το πως θα μπορουσε καλυτερα. Εαν πχ βάλλον ατλακολ και πάνω στο ρήγμα κάνω ένα μίγμα με ροκανίδι (λεπτό φυσικά) θα βοηθούσε? χωρις να επηρέασει φυσικά πολύ τον ήχο.

Ευχαριστω

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
Απ: Επισκευή-κόληση λύρας του Σταγάκη
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2014, 11:29:39 πμ »
Γεια σου Κώστα.Οταν λες σπασμένο εννοείς ραγίσματα ή είχε γίνει κομμάτια;Μια φωτογραφία θα βοηθούσε την κατάσταση.
Για Κέδρο Λιβάνου ξέρω πως έχει ο Σοφιανός, και υπήρχαν και εδώ αγγελίες από μέλη που πουλούσαν κομμάτια Κατρανιού.

Το link για τον Σοφιανό΄

http://sofianos.net/index.php/organopoiia/instrument/lyra-kritiki/kapaki-kedros-livanou

Κώστας Χαλκιαδάκης

• Newbie
  • *
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2014, 12:19:02 μμ »
Χαίρομαι για την ανταπόκριση.

Δεν ξερω αν κανω καλα η όχι...αλλα όταν πήρα το Σταγάκη και μου είπε 600 ευρώ για να την φτιάξει...εε είπα αυτό θα το παλεψω εγω. Λοπον το καπάκι το ξεκολησα όμορφα, αλλα δεν φτιαχνει ειναι χαλια. Το σκαφος καρυδια, σπασμενο σε τρια σημεια. Ο ιδιοκτητης της την ειχε κολησει αλλά χαλια. Δηλαδη την ειχε γεμισει ολο κολα. Εγω αφαιρεσα ολες τις κολες και φανηκε παντου το ξυλο. χθες επιχειρησα με κυανοακρυλική κολα να την κολησω. Φαίνεται οτι πήγε καλα....(φωτογραφια  θα ανεβασω). Η απορια μου μεταξυ άλλων ειναι η εξης. Εαν ολα πηγαν καλα και κολησε το σκαφος...και υποθετω οτι κολα καλα και το καπακι...κλπ. Οταν βαλω τις χορδες, η δυναμη που θα ασκηθει δεν ειναι ικανη συνθηκη για να την ξανασπασει;;;

Λευτερης Κυρ.

• Full Member
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2014, 01:02:47 μμ »
Καλησπερα Κωστη! Εξαρταται το που εχει σπασει, και το ποσο. Εγω θα εβαζα titebond και οχι κυανοακρυλικη εαν το σπασιμο σου επιτρεπει να κανεις μια κολληση με σχετικα μεγαλη επιφανεια επαφης. Αν ανεβαζες ομως μερικες φωτογραφιες θα μας βοηθουσες πολυ περισσοτερο στο να σου πουμε μια γνωμη.

Κώστας Χαλκιαδάκης

• Newbie
  • *
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2014, 01:15:16 μμ »
Ωραια αυριο θα εχετε και φωτογραφιες. Παντως το σπάσιμο ξεκινα απο κορυφη  αριστερα και καταλήγει δεξια κάτω απο τον χορδοδετη...Αυτο που φοβαμαι, όπως ξαναέγραψα είναι οτι οι δυναμεις που θα ασκηθουν οταν μπουν οι χορδες θα την ανοιξουν. Εαν βαλω-κολήσω δεξια αριστερα φτενο πηχακι για να ραψω ουσιαστικα το σπάσιμο...θα βοηθησει; η θα χαλάσει τον ήχο? τέλος πάντων. Θα ανεβασω φωτο για να δειτε..

Tags: