Αποστολέας Θέμα: sumisashi marking tool  (Αναγνώστηκε 2458 φορές)

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
sumisashi marking tool
« στις: Αυγούστου 04, 2014, 05:09:49 μμ »
κατασκευάζεται από μπαμπού και  το χρησιμοποιούν οι Ιάπωνες για σημάδεμα ή γραφή με χρήση μελάνης

http://www.toolsfromjapan.com/wordpress/?p=465

αξίζει να δείτε το παρακάτω βίντεο στο οποίο φαίνονται οι δεξιότητες στη χρήση εργαλείων χειρός

墨さしができるまで|How to make a Sumisashi

Ερώτηση:

στο 4:34 φαίνεται πως χειρίζεται ένα μεγάλο σκαρπέλο κόβοντας με το πλατύ μέρος.

Έτσι ρυθμίζουμε συνήθως και το μαχαίρι της πλάνης χειρός ή αλλιώς ροκάνι. Παρατήρησα όμως ότι στο γκινόσο αν βάλεις ανάποδα τη λεπίδα δηλαδή να κόβει με το επίπεδο μέρος του μαχαιριού έχουμε πιο κοφτερά περάσματα. Το γκινόσο ρυθμίζεται αλλιώς τελικά από το ροκάνι? Σκάβει το ίσιο ή το πλάγιο τρόχισμα? Τι ισχύει τελικά?

Στο τέλος του παρακάτω βίντεο φαίνεται το σωστό τρόχισμα σκαρπέλου και γενικά μαχαιριών πλάνης

鑿(ノミ)の使い方 | How to use a NOMI

Επιπλέον στα βίντεο του Ιάπωνα θα δείτε ότι χρησιμοποιούν μια πλάνη χειρός (KANNA) την οποία φαίνεται να τραβάνε προς το μέρος τους και όχι να σπρώχνουν όπως κάνουμε με το ροκάνι.

鉋(かんな)の使い方 | How to use a KANNA

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
Απ: sumisashi marking tool
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 04, 2014, 06:19:25 μμ »
εδώ απαντήσεις για τη σωστή ρύθμιση της λάμας ροκανιού:

http://www.luthier.gr/index.php?topic=1248.msg35547#new

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 04, 2014, 06:38:59 μμ »
Ευχαριστούμαι φίλε getit,ατή είναι η ομορφιά στήν κατεργασία του ξύλου,τα εργαλεία χειρός,πάντως εμένα άμα μου κάτσουν φράγκα δεν θα πάρω τζιπάκι αλλά συλογές χειροποίητων ιαπωνικών σκαρπέλων και γενικά καλών ξυλουργικών εργαλείων και ας μην τα δουλεύω όλη μέρα.
Ξερεις φίλε,αναρωτέμαι αν ο Ιάπωνας εκεί που πλανίζει το μεγάλο μαδέρι τραβώντας την πλάνη και όχι σπρώχνοντας(για σου Γκουσγκούνη) είχε όχι αυτό που φένεται μαλακό ξύλο αλλά ας πούμαι οξυά,θα μπορούσε να πλανίσει τραβώντας;πάντως σπρώχνοντας και  με τροχισμένα και ακονισμένα εργαλεία σίγουρα.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

snowthanos

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρύδια
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 04, 2014, 07:45:12 μμ »
Έχω δει να πλανιζουν καπακι με κανα και έχω να πω ότι το αποτέλεσμα είναι φανταστικό.
Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται γυαλοχαρτο μετά, αν το δείτε θα καταλάβετε, τι ξυλο γυαλίζει.
Βγάζει ροκανι πάχους 0.10 με 0.20 πράγμα που δεν συμβαίνει εύκολα με τα δυτικά νομίζω.
Όποιος έχει κανένα φίλο στην απο ανατολή ας πει τίποτα γιατί στο ιαπωνικό e bay υπάρχουν ευκαιρίες ;D
Είμαι κουλός αλλά δεν το βάζω κάτω.

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 05, 2014, 11:17:37 μμ »
Πολύ ενδιαφέρον snowthano.και δεν είχα ιδέα,έτσι λοιπόν ξεκινάω το ψάξιμο.

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 06, 2014, 12:28:42 πμ »
Θάνο οι κίτρινοι φίλοι μας δεν στέλνουν στην Ελλάδα?

snowthanos

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρύδια
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 10, 2014, 11:50:27 πμ »
Θέλει λίγο ψάξιμο γιατί πχ ΚΑΝΑ πουλάει και ο ντικ αλλά 1) είναι ατριμαριστη 2)τι μεταλο είναι.
Είναι γνωστό ότι οι Ιάπωνες κατέχουν την μεταλουργια  με μοναδικό τρόπο,  υπάρχουν διάφορα
ατσαλια όπως τα λένε και οι ίδιοι το άσπρο το μπλε  και ένα άλλο  που δεν το θυμάμαι τώρα.
κάθε μάστορας έχει την δική του σφραγίδα. Τωρα από όσο ξέρω όταν πάρεις μια καινούργια
θέλει σεταρισμα, πράγμα που είναι πολύ δύσκολο (μην ξεχνάμε ότι έχει ξύλινη σόλα)
υπάρχουν κάποια βίντεο που δείχνουν πως γίνεται, και καλό είναι να τα δείτε για να καταλάβετε
για τι μιλαω. Μπορεί να σου πάρει και μια εβδομάδα για να την φτιάξεις. ΑΛΛΆ  το αποτέλεσμα
γαμαει. Πάντως στο ιαπωνικό e bay πουλάνε μεταχειρισμενες (δηλαδή και τριμαρισμενη),αλλά
ποιος ξέρει από ιδεόγραμμα? ??? ;D
Είμαι κουλός αλλά δεν το βάζω κάτω.

Popeye

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 10, 2014, 01:18:28 μμ »
Για κάτσε ρε φίλε ο Παύλος δεν μάθαινε ιαπωνικά.

Tags: