Αποστολέας Θέμα: 35 χρονια στην θηκη  (Αναγνώστηκε 4962 φορές)

kostasmayr

• Newbie
  • *
35 χρονια στην θηκη
« στις: Ιουλίου 27, 2014, 10:56:55 πμ »
Το μπουζούκι είναι αγορασμένο από τον πατερά μου πριν από 40 χρονιά όταν ήταν ελεύθερος  γρατζούναγε  5  6  τραγουδάκια  μετα τον γάμο το έβαλε στην θήκη και  το ανακάλυψα πριν μερικούς μήνες  έχει σκασίματα στην κολατζα  και στραβωμένο καπάκι  ο ήχος του δεν είναι κακος
Ήθελα να ρωτήσω τι μπορώ  να κανω με τα σκασίματα  στην κολατζα  στοκάρισμα ?   κόλλημα ? με τι
Και αν νομίζετε ότι αξίζει σαν όργανο να το παω για επισκευή  και ποσό πιστεύετε ότι θα μου κοστίσει  ευχαριστώ 

παυλος

• Hero Member
    • http://trixordo.webnode.gr/
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Αριθμός κατασκευών: 0,1
Απ: 35 χρονια στην θηκη
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 27, 2014, 01:49:51 μμ »
σε καποιο βιντεο ο γκετιτ ελεγε για σκαφος οννικ καπως ετσι.
πρεπει να ειναι αυτο σκαφος το οριτζιναλ

αρε  ;Dβαλε ολο το οργανο φωτογραφια ωραιο πρεπει να ειναι

μην το κανεις τιποτα απο επισκευη αστο ετσι μονο να παιξει καντο
Εγω και ο Ζοζέφ.

kostasmayr

• Newbie
  • *
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 27, 2014, 05:10:19 μμ »
και ολοκληρο για τον κυριο Παυλο    το οργανο παιζει μια χαρα θα του αλαξω καβαλαρη γιατι ειναι σπασεμνος ,κλειδια γιατι εχουν σκουριασει  και χορδες   το καπακι δεν θελω να το αλαξω  αλλα τα σκασηματα ειναι αυτα που με απασχολουν  ελεγα να του βαλω καποια κολα για να μην ανοιξει πιο πολυ

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #3 στις: Ιουλίου 27, 2014, 06:26:06 μμ »
ΟΝΝΙΚ ΤΣΑΚΙΡΙΑΝ ειναι ο οργανοποιος που το εφτιαξε!!

Σπουδαιοι οργανοποιοί ο Αγκοπ Τσακιριαν και μετα τα παιδια του, Οννικ και Αραμ!
Τριτη γενια ο Καρολος Τσακιριαν γιος του Οννικ που συνεχιζει την σπουδαια αυτη παραδοση στην οργανοποιια!
Εχω την τυχη να εχω μπουζουκι του Καρολου που το κατασκευασε την περιοδο που ηταν στην Αμερικη!!
 Το οργανο που εχεις πιστευω εχει αξια!!!

Οσον αφορα την κολαντζα μπορεις να γεμισεις τα σκασιματα!
Πρεπει πρωτα να το τριψεις να φυγει το βερνικι και μετα να κοιταξεις τι ξυλο ειναι και να βρεις
το ιδιο σε στοκο! Επειδη ειναι παλιο ισως να μην ταιριαζει τελεια ο στοκος!
Μπορεις  και με σκονη απο το ιδιο το ξυλο να φτιαξεις στοκο
με κολα ατλακολ κρυσταλιζε !! Να μαζεψεις αν μπορεις με γυαλοχαρτο  μια ποσοτητα σκονης
να ριξεις μερικες σταγονες νερο να το ανακατεψεις  και μετα προσθετεις
μικρη ποσοτητα κολας το ανακατευεις καλα και το στοκαρεις!
Το περισσοτερο απο το μιγμα να ειναι σκονη και μικρη ποσοτητα κολας!

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Ιουλίου 27, 2014, 07:11:50 μμ »
Φίλε εμένα η γνώμη μου είναι να αλλάξεις λίγα πράγματα για να κρατήσει τον χαρακτήρα του το όργανο...εγώ θα ξεκίναγα μόνο με καβαλάρη και τα κλειδιά βούτηγμα σε ξύδι με αλάτι και μετά οδοντόβουρτσα...από εκεί και πέρα ότι είπε κύριος Ανδρέου αν θες να επέμβεις στην κολάτζα...αλλά άμα έχεις καπάκι ραγισμένο προτείνω αλλαγή...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #5 στις: Ιουλίου 28, 2014, 08:45:35 πμ »
είδατε τι κάνει ο χρόνος, ουδέν σχόλιον για το τι κάνει ο γάμος όμως ....  ;D

... έχει σκασίματα στην κολατζα  και στραβωμένο καπάκι  ο ήχος του δεν είναι κακος ...

Όταν λες "στραβωμένο καπάκι" τι ακριβώς εννοείς ? βούλιαγμα ?  (μπροστά από τον καβαλάρη, ας πούμε) ?
Χωρίς να έχω δει το όργανο, αν ήταν δικό μου δεν θα άλλαζα τίποτα και ειδικά το καπάκι (αν μάλιστα δεν δημιουργεί πρόβλημα σε κάτι άλλο ή δεν έχει εμφανείς βλάβες, αλλά και πάλι θα προσπαθούσα να επιδιορθώσω το υφιστάμενο).

δεν ξέρω αν θα μπορούσε κανείς αυτή τη στιγμή να  πει οτι το όργανο είναι "ιστορικό" (κειμήλιο είναι σίγουρα), αλλά θα μπορεί σίγουρα να το πει σε μερικά χρόνια.
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει κανείς (γενικά μιλάω) τον στόχο της επέμβασης ή "επισκευής":

- Αν ο στόχος είναι να αποκατασταθεί το όργανο: "αποκατάσταση" δεν σημαίνει "βελτίωση" και θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να γίνουν οι λιγότερες δυνατές επεμβάσεις. Σε αυτήν την προσέγγιση και αν είναι όντως του Οννίκ (αλλά και να μην είναι , για μένα θα αρκούσε η ταμπέλα) το όργανο έχει αξία - και θα έχει ακόμα μεγαλύτερη στο μέλλον - αν διατηρήσει τα αρχικά χαρακτηριστικά του, ακόμα κι αν δεν είναι ευκολόπαιχτο ή δεν έχει καλό ήχο, απλά και μόνο γιατί αποτελεί καταγραφή της αυθεντικής κατασκευής ενός σημαντικού οργανοποιού - ή του εργαστηρίου του.

- Αν ο στόχος είναι να "βελτιωθεί" ο ήχος / παίξιμο κτλ. τότε ίσως "επιτρέπονται" μεγαλύτερες επεμβάσεις, αλλά σε αυτήν την περίπτωση ίσως απαξιωθεί (ανάλογα με την επέμβαση) η αυθεντικότητά του.

Εδώ η προσέγγιση του "Συλλόγου Φίλων Καλλιτεχνικής Οργανοποιίας" (τρίτη παράγραφος, "ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ") όπως διατυπώνεται στην ιστοσελίδα του Ν. Φρονιμόπουλου

https://fronik.wordpress.com/2008/04/22/%CE%A3%CE%A5%CE%9B%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%9F%CE%A3-%CE%A6%CE%99%CE%9B%CE%A9%CE%9D-%CE%9A%CE%91%CE%9B%CE%9B%CE%99%CE%A4%CE%95%CE%A7%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%97%CE%A3-%CE%9F%CE%A1%CE%93%CE%91%CE%9D%CE%9F/

Επί του πρακτέου:

ειδικά για την κολλάντζα, ίσως οι βλάβες να μην είναι κρίσιμες, δεδομένου ότι η περιοχή αυτή είναι γενικά "ενισχυμένη". Κάτω από την κολλάντζα ενώνονται οι ντούγες και από μέσα λογικά υπάρχει και τάκος.

πάρε μια λάμπα που να χωράει από την τρύπα με μακρύ καλώδιο και ρίξ' την μέσα στο όργανο (αν είναι πυρακτώσεως όχι για πολύ ώρα, μην λιώσουν οι κόλλες). Κοίτα προσεκτικά από που περνάει (αν περνάει) φως. Θα φανούν όλες οι πιθανές αποκολλήσεις / ανοίγματα στα ξύλα. Μην περιοριστείς στην περιοχή της κολλάντζας (π.χ. μπορεί να έχει και ντούγες ανοιγμένες ή βλάβες στο καπάκι).

Κάνε το ίδιο (κοιτώντας από την τρύπα στο εσωτερικό του σκάφους) κόντρα στον Ήλιο.

Αν διαπιστώσεις να φεγγίζει κάπου και όντως θέλει κολλήματα σε σκασίματα της κολλάντζας, εγώ (σε δικό μου όργανο - και μόνο για την "δομική" αποκατάσταση) θα έκανα το εξής: θα κολλούσα μόνο τις περιοχές των αποκολλήσεων ρίχνοντας κόλλα (τι είδους κόλλα το συζητάμε) με σύριγγα μέσα στην "σχισμή" (έχει κάτι μεταλλικές στα κτηνιατρεία από τις οποίες περνάει η κόλλα) σκουπίζοντας αμέσως με υγρό πανί τα τρεξίματα. Μπορείς να "σφίξεις" με σαμπρέλλα (κομμένη σε μια μακριά λωρίδα) ώστε να μην χρησιμοποιήσεις σφιγκτήρες. Μόνο αυτά και τίποτα άλλο (ούτε τρίψιμο, εκτός κι αν αποφασίσεις νέο βερνίκι, οπότε μια από τα ίδια περί "επεμβάσεων").

Αλλά δες πρώτα αν φεγγίζει και τα λέμε. Επίσης αν θες πες μας κάτι περισσότερο για το "στραβωμένο καπάκι". ίσως μερικές φωτογραφίες από μέσα βοηθήσουν, όπως και "παράλληλες" με την επιφάνεια.

Αυτά, συγγνώμη για το μακροσκελές κείμενο.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 28, 2014, 09:36:34 πμ από mato »

kostasmayr

• Newbie
  • *
« Απάντηση #6 στις: Ιουλίου 28, 2014, 06:51:48 μμ »
το στραβωμα στο καπακι ειναι αριστερα και δεξια απο την τρυπα εχω βαλει μια φωτογραφια αλα ειναι δυσκολο να το καταλαβεις
ειναι αναμεσα στα 2 καμαρια που εχει πριν και μετα την τρυπα   το καπακι δεν εχει αλλο προβλημα  ουτε σκασηματα ουτε ξεκοληματα
και τα σκασηματα στην κολατζα  με το φωσ δεν εδειξε τιποτα      η κολα με την συριγγα πιστευω οτι ειναι η καλητερη λυση γιατι με τα λουστρα  θα μπλεξω         τι κολα να βαλω ????      πληροφωρια σχετικα με την ηλικια του οργανου ρωτησα τον πατερα μου μεταχειρισμενο το πηρε απο τον Νινιο τον ηθοποιο αρα  ετος κατασκευης αγνωστο  ευχαριστω για την βοηθεια περιμενω να μου πειτε τι κολα να βαλω με συριγγα  στην κολατζα που θα ειναι η μονη επισκευη στο οργανο τελικα

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Ιουλίου 30, 2014, 10:09:58 πμ »
...τι κολα να βαλω ???? ...

θα σου πω τι θα έκανα εγώ (και πάλι  ;D )...

ψαρόκολα ή titebond

ξεκίνησα να γράφω το πως και γιατί και κοντεύω να γεμίσω δυο σελίδες...

πληροφορίες θα βρεις εδώ
http://www.luthier.gr/index.php?board=20.0
και ειδικά σε αυτό
http://www.luthier.gr/index.php?topic=346.0

αν είσαι Θεσσαλονίκη ευχαρίστως να βοηθήσω όσο μπορώ (αλλά υποψιάζομαι Αθήνα)
αν θέλεις τεκμηρίωση και κουβεντούλα, στείλε pm να στείλω τηλέφωνα

...καλύτερα θα ήταν να περιμένεις λίγο ακόμα, μήπως πάρεις περισσότερες απαντήσεις - αλλά είναι "δύσκολη" εποχή (καλοκαίρι) και δεν "μπαίνουν" όλοι...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Ιουλίου 31, 2014, 10:50:27 πμ »
βρήκα και αυτό στον υπολογιστή μου που είχε ανεβάσει παλιότερα κάποιος συνάδελφος (αλλά δεν θυμάμαι ποιός και που)

[ Invalid Attachment ]

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Ιουλίου 31, 2014, 11:06:50 πμ »
βρήκα και αυτό στον υπολογιστή μου που είχε ανεβάσει παλιότερα κάποιος συνάδελφος (αλλά δεν θυμάμαι ποιός και που)

εδώ στο πρωτο μηνυμα του Τασου.

http://www.luthier.gr/index.php?topic=131.0

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Ιουλίου 31, 2014, 11:23:10 πμ »
... ωχ, είπα και "συνάδελφος"  :-X

Tags: