Αποστολέας Θέμα: το καλο καπακι  (Αναγνώστηκε 1450 φορές)

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
το καλο καπακι
« στις: Μαΐου 21, 2014, 11:25:18 μμ »
γεια σας, εάν και είναι μεγάλο το θέμα. ίσως μπορείτε να μοιραστείτε μερικές πληροφορίες σε τι κάνει ένα καπάκι καλό, μιας και είναι πολύ σημαντικό.

επίσης σκεφτόμουν να πειραματιστώ ξανά με το πάχος, στη πρώτη κατασκευή μου ( εάν και ήταν πολύ λεπτό το τελικό πάχος στο μπαγλαμαδακι) ξεκίνησα με παχύ καπάκι, πονούσαν τα πρίμα στο αφτί. Το έφαγα και μαλάκωσε χωρίς να χάσει τα ωραία και έγινε ποιο μπάσο. άλλα και με τον καιρό. Έκανα και το εξής πείραμα, όπου είχε λίγα νερά το καπάκι έτριψα πολύ και όπου ήταν πυκνά άφησα περισσότερο πάχος. Δεν ξέρω βεβαία εγώ αλα έχω διαβασει πως έτσι μπορεί ενα καπάκι να ενισχύει ταυτόχρονα και πρίμα και μπάσα. Τώρα μερικοί μου λένε πως δεν είναι σωστό και πρέπει παντού να είναι ίδιο. Σκεφτόμουν στη δεύτερη κατασκευή μου να ξαναπειραματιστώ με αυτο, το μονο που εχει μείνει στη κατασκευή  είναι η κολλησει του καπακιού και θέλω να βγάλω όσο ποιο σωστή δουλειά μπορώ.

επειδή είμαι τελείως αρχάριος και δεν έχω εμπειρία παρα μόνο διαβαστα δυο τρια πράγματα θα μου είναι μεγάλη βοήθεια εάν κάποιος μπορεί να μοιραστεί μερικές σκέψης πάνο σ αυτό το θεμα, ακόμη και τα βασικά.

Ναστε καλα

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
Απ: το καλο καπακι
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 21, 2014, 11:44:11 μμ »
μεγαλο θέμα αυτό, κανε πειράματα, εσυ δεν έκανε ςκαπάκι απο σουιδικό και έβγαλες ρεμπετοηχο και μας κουφανες; είδες; κανε πειραματα αμα εχεις όρεξη, εμενα μια φορα μου άρεσε πολυ εκείνος ο ηχος.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 22, 2014, 04:17:38 μμ »
ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΚΑΠΑΚΙ ΚΑΛΟ.........................
ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ ΑΝΟΙΞΕΣ. ΑΛΛΟΙ ΚΟΙΤΑΝΕ ΤΗΝ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΟΒΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΤΟΥ.
ΑΛΛΟΙ ΚΟΙΤΑΝΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ , ΑΛΛΑ ΤΟ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΑΥΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΤΥΠΑΝΕ ΜΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ. ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ.
ΤΩΡΑ ΘΑ ΡΩΤΗΣΕΙΣ....ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ.
ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΜΕ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΓΙΑΦΑ...........ΠΩΣ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΦΛΟ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΩΜΑ? ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.
ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΥΤΟ. ΜΟΝΟ ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΒΑΡΑΜΕ ΚΑΠΑΚΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 22, 2014, 06:51:27 μμ »
Με τον Χρήστο πριν κανένα τρίμηνο συζητάγαμε για ένα όργανο με καπάκι από μαόνι που άκουσε και είχε καλό ήχο...αν το αντέχεις για πειράματα μπορεί να βρεις απίστευτα πράγματα μπορεί να ρίξεις όμως και όλα τα καντήλια που υπάρχουν...εγώ δεν θα τολμούσα πειράματα πάντως...

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 22, 2014, 10:03:17 μμ »
γεια σας ευχαριστώ για της απαντήσεις και της πληροφορίες, επίσης ευχαριστώ για τα τεράστια κομπλιμέντα! Metallikas αυτό που λες, έχω δει και όργανα με πλατάνι καπάκι, κοα η ζεμπρανα και πολλά αλλα ξύλα να βγάζουν καλό ήχο, αν και πολλές φορές μερικά απο αυτα πολυ αλλαζουν τον ήχο. φυσικά δεν θα το λεγα. Ο κέδρος πάντως βρίσκω να αλλάζει πολύ τον ήχο, σε μερικά όργανα με αρέσει σε αλλα καθόλου. Για να δούμε πρώτα αν βγάλει ήχο και μετά τα υπολοιπα!

εχω ακούσει οτι και διπλα απο αυτο που λεει ο Κώστας για πυκνότητα νερών, ειναι και πολυ σημαντικό τα νερά στο πάχος του καπακιού να είναι όρθια και οχι λοξα. άκουσα σε μια συνέντευξη που λεει ενας οργανοποιός πως ειναι καλύτερα να έχεις σωστά νερα και 5 κομμάτια κολλημένο που λεει ο λογος καπακι παρα 1 κομμάτι με ατέλειες.

επίσης τώρα εχω και πευκο 120 μέχρι 150 χρονών, πήγα το μάζεψα απο γκρεμισμένο σπίτι

Tags: καπάκι