Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή ηλ. κιθάρας τύπου telecaster  (Αναγνώστηκε 34912 φορές)

sotosmaniac13

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Δεσποτάκι (ash)
  • Αριθμός κατασκευών: 3
Κατασκευή ηλ. κιθάρας τύπου telecaster
« στις: Σεπτεμβρίου 24, 2011, 03:52:06 μμ »
Καλησπέρα παιδιά,

Με λένε Σωτήρη και είμαι νέο μέλος στο φόρουμ.. Επίσης είμαι αρχάριος στο θέμα της ερασιτεχνικής οργανοποιίας.. Γιαυτό θα χρειαστώ τα φώτα σας σαυτό το δύσκολο αλλά πολύ όμορφο χόμπυ..Οι γνώσεις μου ακόμα εμπλουτίζονται μέρα με τη μέρα (όλη μέρα ψάξιμο στο internet, διάβασμα βιλίων, κτλ, καταλαβαίνετε.. ;D ) Ωστόσο είναι πολλα ακόμα που δεν έχω κατανοήσει και με δυσκολεύουν..

Στο θέμα μας τώρα, το καλοκαίρι που πέρασε ξεκίνησα ένα telecaster project. Σαν πρώτο project θέλησα να μην ασχοληθώ με την κατασκευή ταστιέρας γιαυτό και αγόρασα μια απτο internet. Θέλω να πάρω τις πολύ βασικές γνώσεις από αυτό το project.. Όπως είναι η κατασκευή του σώματος, το φινίρισμα, το δέσιμο του συνόλου, το δέσιμο των ηλεκτρονικών, καθώς και το πλήρες σετάρισμα μιας ηλεκτρικής κιθάρας.. Αυτά για αρχή.. ;D

Αρχικά αγόρασα ένα κομμάτι ξύλου (στην αρχη ο ξυλουργός μου μου είπε οτι είναι καρυδιά, αλλά πρόσφατα που του το ξαναέδειξα μου είπε οτι είναι νιαγκόν.. προσωπικά πιστεύω οτι είναι καρυδιά καθως έχω ένα αλλο κομμάτι νιαγκόν και δεν μοιάζουν ούτε τα νερά, ούτε και το χρώμα..)
Πάνω σαυτό το κομμάτι βίδωσα έναν οδηγό από mdf στον οποίο είχα δώσει το βασικό σχήμα και ύστερα μετέφερα το σχήμα αυτό στο ξύλο μου με ρουτεράκι..
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 24, 2011, 03:54:03 μμ από sotosmaniac13 »

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
Απ: Κατασκευή ηλ. κιθάρας τύπου telecaster
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2011, 06:34:58 μμ »
Σωτηρη καλως ηρθες στο φορουμ! Συγχαρητηρια για την tele σου, θελω πολυ να τη δω τελειωμενη!
Αν ειναι καρυδια το ξυλο, θα το καταλαβεις απο την ευχαριστη μυρωδια και απο τις ομοιομορφες "μπουκλες" που βγαζει οταν το περνας με πλανη χειρος. Αυτα τουλαχιστον ισχυουν για την μαυρη Αμερικανικη. Δεν ξερω αν ειναι Ελληνικη αν ισχυουν τα ιδια χαρακτηριστικα.

Elias

• Sr. Member
    • κατασκευη ηλεκτρικης κιθαρας
  • Αριθμός κατασκευών: 3456
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2011, 07:10:37 μμ »
πολυ ωραιο το σωμα και καλωςηρθες στην παρεα μας. απο μαγνητες τι εχεις βαλει? το μπρατσο απο που το πηρες?

sotosmaniac13

• Full Member
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2011, 07:42:53 μμ »
Απότι κατάλαβα, εσείς οι δύο εισαστε οι τρελαμένοι της παρέας με ηλεκτρικές... χαχα.. χαίρομαι που σας γνωρίζω.. να ξέρετε οτι θα σας πρήξω λιγακι ( ;D ) επείδη εσείς τα έχετε ήδη περάσει τα ζόρια και γνωρίζετε πολυ περισσότερα..

Βασικά, όλο αυτό για μένα ξεκίνησε με το σκεπτικό να κάνω ένα κομμάτι ξύλου να βγάλει ήχο.. ( π.χ. cigarbox guitars) Ετσι παρήγγειλα οτι πιο φθηνο υπηρχε για να φτιαξω την πρωτη μου κιθαρα.. Αυτή η απλή σκέψη εξελίχθηκε και πλέον έχει αλλάξει όλο το project.. Σχεδόν τα μισα πράγματα θα αλλαξουν για να γίνει λιγο πιο ποιοτική η κατασκευή... (το κάνω που το κάνω, να βγει και μάπα..? δεν λεει...)

Η ταστιέρα ειναι από Ιαπωνία και ειναι maple.. Θα ανεβάσω κάποια στιγμή φωτό. Οι μαγνήτες που έχει τώρα ηταν μαζί με την γέφυρα... Ζήτημα αν αξίζουν 8$..  ;D Ωστόσο σκέφτομαι τους Dimarzio twang tele (DP172 & DP173).. Μαζί έρχονται στα 100 ευρώ και νομίζω οτι τα αξίζουν τα λεφτά τους..

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2011, 08:39:22 μμ »
Σωτηρη πρηξε μας οσο θελεις, γι αυτο ειμαστε εδω  ;D Και εγω αρχαριος ειμαι ουτως η αλλως. Η μονη συμβουλη που μπορω να δωσω σαν αρχαριος προς αρχαριο (και ουτε εγω καταφερα ακομη να την ακολουθησω), ειναι οτι δεν ειναι αγωνας δρομου, δουλεψε με το πασο σου. Ειναι κριμα να μην κανεις υπομονη για κατι και μετα να μετανοιωνεις.
Καλη συνεχεια!

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2011, 08:44:08 μμ »
Σωτήρη καλωσήρθες στην παρέα...

Βασικά, όλο αυτό για μένα ξεκίνησε με το σκεπτικό να κάνω ένα κομμάτι ξύλου να βγάλει ήχο.. ( π.χ. cigarbox guitars) Ετσι παρήγγειλα οτι πιο φθηνο υπηρχε για να φτιαξω την πρωτη μου κιθαρα.. Αυτή η απλή σκέψη εξελίχθηκε και πλέον έχει αλλάξει όλο το project.. Σχεδόν τα μισα πράγματα θα αλλαξουν για να γίνει λιγο πιο ποιοτική η κατασκευή... (το κάνω που το κάνω, να βγει και μάπα..? δεν λεει

Έτσι ακριβώς ξεκίνησα και εγώ και κατέληξα να φέρω τα καλύτερα ξύλα και να χαλάσω έναν σκασμό λεφτά :) Βέβαια τα ξύλα μου φτάνουν για τρία-τέσσερα projects οπότε έχω πατήσει φρένο.
Πάντως αξίζει το ταξίδι και θα το καταλάβεις στην πρώτη νότα της tele σου...

Καλωσήρθες και πάλι...

Elias

• Sr. Member
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2011, 10:14:07 μμ »
σε οτι αποριες εχεις η παρεα εδω θα σε βοηθησει. παντως εχω κατασκευασει και εγω μια τελε και για μαγνητες εβαλα κατι φθηνους (θα κοιταξω τι μαρκα ειναι και θα σου πω). ο ηχος της με ξετρελανε. ενω στην αρχη την εφτιαξα ετσι για την πλακα τωρα ειναι η αγαπημενη μου κιθαρα. το μονο κακο ειναι οτι αφου μπηκες στην οργανοποιια δεν θα μπορεις να ξεκολησεις  ;D

sotosmaniac13

• Full Member
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 25, 2011, 03:33:40 πμ »
Σας ευχαριστώ για το καλωσόρισμα, όσο για το αν θα ξεκολλήσω ποτέ, δεν το βλέπω ούτε εγώ... ;D Ίσως όταν καταφέρω να φτιάξω οοοοολες τις κιθάρες που θέλω... (δηλαδη ποτέ...  ;) )
Αν βρεις φίλε Elias θα με βοηθήσεις πολυ... Να σου πω την αλήθεια, μου περνάνε απτο μυαλό και κάτι δοκιμές για χειροποίητους μαγνήτες... Οπότε κάτι φτηνό μέχρι να βάλω δικούς μου δεν με χαλάει καθόλου..  ;D

sotosmaniac13

• Full Member
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2011, 03:13:06 μμ »
Καταρχήν καλησπέρα..  ;D

Είπα να κάνω ένα update...

Πολύ δίκιο είχες φίλε immortalx.. Πάρα πολύ δίκιο... Όποιος βιάζεται σκοντάφτει...  ;) Δεν άργησε να γίνει η στραβή.. Εκεί που έσκαβα το σώμα στο σημείο ένωσης με το λαιμό, κλώτσησε το ρούτερ και μου έσκαψε παραπάνω το σώμα αλλα και τον οδηγό mdf... Αυτό έγινε πριν λίγες μέρες... Έστιψα το μυαλό μου για να βρω λύση πως θα το διορθώσω... Τελικώς κατέληξα στην προσθήκη μπαλώματος, αλλά με τέτοιο τρόπο που να μην φαίνεται σαν επιδιόρθωση, αλλά σαν προμελετημένη ιδέα.. Πιστεύω οτι η λύση που ακολούθησα θα τονίσει τον custom χαρακτήρα του οργάνου και θα δώσει ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα.. Παραθέτω φωτό... Με τη σειρά, από τη στραβή μέχρι σήμερα.. Περιμένω γνώμες..  ;D

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2011, 03:29:56 μμ »
Δε το συζητω, φανταστικη ιδεα και πολυ πιο "ενδιαφερον" το σωμα μετα την εγχειρηση!
Το καλο οταν κανει κανεις λαθος, ειναι οτι μαθαινει στο μελλον να το αποφευγει οπως ο διαολος το λιβανι  ;D
Περιμενω updates  ;)

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2011, 04:55:00 μμ »
Φίλε Σωτήρη καλωσόρισες στην παρέα μας και να ξέρεις πως αυτό που έχει σημασία σε οτιδήποτε κάνεις είναι το μεράκι που έχεις.Σου εύχομαι κάθε νέα σου κατασκευή να είναι καλύτερη από κάθε προηγούμενη!

Elias

• Sr. Member
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2011, 09:34:23 μμ »
καλη η πατεντα σου, και να σου πω φαινεται και ποιο custom τωρα. οι μαγνητες που εχω βαλει ειναι αυτοι : Axesrus "True Vintage" Telecaster Pickups, και το site ειναι http://www.axesrus.com/axetelep.htm

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #12 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2011, 11:07:52 μμ »
Φίλε Σωτήρη,

ένας παλιός μάστορας έλεγε: "Καλός μάστορας δεν είναι αυτός που δεν κάνει λάθη. Καλός μάστορας είναι αυτός που ξέρει, μπορεί και διορθώνει τα λάθη του", και εσύ το διόρθωσες πολύ καλά.

Εγώ θα επικροτήσω και την άποψη του immortalx που προείπε ότι τα λάθη γίνονται για να μαθαίνουμε!!

theodoropoulos

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Padauk
« Απάντηση #13 στις: Οκτωβρίου 05, 2011, 04:07:57 μμ »
αυτο το μπαλωμα το πληρωνουν στις κιθαρες με σωμα απο basswood πχ αλλα για να "παρει" ο μαγνητης τη χροια αλλου ξυλου  κανουν κατι τετοιες προσθηκες....Οποτε αν επελεγες πχ rosewood η κατι αλλο θα "καταργουσες" ουσιαστικα τοι ξυλο του σωματος...δεν ξερω αν με πιανεις....οποτε το μπαλωμα κοιτα να μην ειναι υποδιαιστερο αλλα ανωτερο απο το σωμα... ;D

υγ:απο οτι ειδα ειναι ειναι οξυα,και μαλιστα οχι ισοβενη....δεν θα το συνιστουσα....δεν ξερω...
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 05, 2011, 04:12:17 μμ από theodoropoulos »

sotosmaniac13

• Full Member
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 06, 2011, 01:05:56 μμ »
χαχαχα... φιλε θεοδωροπουλε, με γειωσες ασχημα...  ;D Ειναι λιγα τα πραγματα που γνωριζω γυρω απο τα ξυλα και τις ιδιοτητες τους... Και βασικα, τα ξυλα, του μπαλωματος αλλα και του σωματος δεν εχουν επιλεγει με βαση τον ηχο και την ποιοτητα τους.. Ειναι η πρωτη μου κατασκευη και ηθελα απλα να μαθω να διαμορφωνω το σωμα... και σιγουρα δεν θα εδινα 300 ευρω ας πουμε γιαυτο...  ;) Ωστοσο καπου εχει παρει το ματι μου και οξυα σε οργανα ακουστικα... Βεβαια δεν εχω ιδεα ποια ειναι η ισοβενης οξυα...  ;) Δεν πειραζει... Οτι εγινε εγινε τωρα... αλλο ενα λαθακι που θα ξερω την επομενη φορα, οπως λενε και τα παιδια πιο πανω.. Παντως, χωρις να θελω να ανοιξω θεμα συζητησης με αυτο, διατηρω τις επιφυλλαξεις μου για την επιδραση των ξυλων στον ηχο ηλεκτρικης κιθαρας.. Πόσο μάλλον σε μια κατασκευη που οι μαγνητες της σε αλλη περιπτωση θα εκαναν μονο για μαγνητακια ψυγειου...  ;D