Αποστολέας Θέμα: προβλημα με ουτι  (Αναγνώστηκε 3677 φορές)

ρεμα

• Full Member
προβλημα με ουτι
« στις: Μαΐου 05, 2014, 06:09:47 μμ »
Εχουμε ενα ουτι,φτηνο απο τουρκια,αλλα αρκετα αξιοπρεπες.αλλα κοντευει να μας τρελανει..και εξηγουμαι:

το δευτερο ναιλον ζευγος χορδων,απο κατω προς τα πανω δηλαδη,οταν ειναι κουρδισμενο ανοιχτα,παιζουν και οι 2 μια χαρα.οσο πατας και ανεβαινεις,το χανουν.στην οκταβα εχει σχεδον μισο τονο διαφορα....

αλλαξα κοκκαλακι πανω(δεν ειχε καν,ειχε ενα κομματι ξυλο βαμμενο μαυρο,το οποιο απο  τηνπιεση των χορδων ειχε καμπυλωσει κιολας.)

αλλαξα τις χορδες μεταξυ τους,και το μπροστα πισω(δεν εχω καινουργιο ζευγαρι να βαλω,αλλα ο φιλος που το ειχε λεει οτι και με τις παλιες και με τις καινουργιες το ιδιο προβλημα εχει)

αλλαξα θεση στα κλειδια(μεταξυ τους),παλι τιποτα..

το μονο που εχει μεινει ειναι να τις βαλω σε διαφορετικη 2αδα κλειδιων,το οποιο θα κανω αμεσως τωρα .

στο ενδιαμεσο,αν ξερετε/σκεφτεστε/φανταζεστε κατι,πειτε το ρε παιδια γιατι εγω δε μπορω να σκεφτω κατι αλλο,ουτε εχω την εμπειρια με ουτια!!

Nikolas Fereos

• Hero Member
  • Όλα διορθώνονται.....
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: ουκ εστιν αριθμός
Απ: προβλημα με ουτι
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 05, 2014, 11:23:19 μμ »
Φίλε μου , όπως το περιγράφεις , το μόνο πιθανό που μπορώ να φανταστώ είναι οτι οι δυο χορδές δεν είναι του ίδιου διαμετρήματος, και ο μόνος τρόπος να το διαπιστώσεις είναι να βάλεις καινούριες χορδές (εννοώ και τις δύο μαζι). Υποθέτω δηλαδη οτι απο λάθος μπήκαν διαφορετικου διαμετρήματος χορδές .

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 06, 2014, 08:00:20 πμ »
Η γνωμη μου:
και διαφορετικου διαμετρηματος να ειναι, απο την στιγμη που κουρδιστηκαν κανονικα ανοιχτες, τοτε ειναι ιδιες οι τονικοτητες σε ολα τα ταστα.

εκει ομως που ΔΕΝ ειναι ιδιες οι τονικοτητες, ειναι οταν η διατομη των χορδων ειναι διαφορετικη ή σε μερος ή σε ολη την κλιμακα, (δηλαδη αν λεπταινει προς το 12ο η παχαινει...), δηλαδη με λιγα λογια πρεπει να ειναι η διατομη ιδια σε ολη την κλιμακα, ανεξαρτητως διατομης...

που αλλαξες τις χορδες το προβλημα παρεμεινε, αλλα αυτη που εχανε 2η, τωρα θα εχανε 1η...μηπως  το προσεξες;
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 06, 2014, 08:57:28 πμ »
Το κοκαλάκι στο ούτι είναι καμπυλωτό.Η συνήθεια είναι να μην είναι κόκαλο,αλλά ξύλο (έβενος).Θέλει πολλή προσοχή στο χάραγμα του.Να  αλλάξεις τρόπο δεσίματος.

ρεμα

• Full Member
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 06, 2014, 11:16:46 πμ »
καλημερα κυριοι,

Η γνωμη μου:
που αλλαξες τις χορδες το προβλημα παρεμεινε, αλλα αυτη που εχανε 2η, τωρα θα εχανε 1η...μηπως  το προσεξες;

το ειχα τσεκαρει νομιζα (πιθανον οπως τις εβγαλα να τις ξαναεβαλα),μισοεμπιστευτηκα και το φιλο που ειπε οτι το τσεκαρε κι αυτος,αλλα εκει που φαλτσαρε η κατω,τις ξαναεκανα τραμπα και φαλτσαρει η πανω τωρα.τελικα μαλλον ειναι σκαρτη χορδη(ελπιζω)..θα περιμενω να επαληθευσω με καινουργιο ζευγος,αλλα εδω που ειμαι δε μπορω να βρω προς το παρον.σημειωτεον,ειναι ιδιου διαμετρηματος αλλα καθως φαινεται,ελλατωματικη η μια.

Κυριε Νικο,η καμπυλοτητα για ποιο ρολο?δεν ηταν μονο απο την πλευρα των μπασων,ηταν σε σχημα u.

σας ευχαριστω ολους

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #5 στις: Μαΐου 06, 2014, 12:32:27 μμ »
καλημερα κυριοι,

Η γνωμη μου:

αλλα εκει που φαλτσαρε η κατω,τις ξαναεκανα τραμπα και φαλτσαρει η πανω τωρα.τελικα μαλλον ειναι σκαρτη χορδη(ελπιζω)

οποτε αυτο που ειπα, 100%!!! μου εχει συμβει παμπολλες φορες να χανουν αναλογα που ειναι πιο "λεπτες" στην κλιμακα, (στην κιθαρα, και ιδιαιτερα τα καντινια), μεχρι που αλλαξα και παιρνω χορδες με λεϊζερ ηλεγμενες...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #6 στις: Μαΐου 06, 2014, 11:30:18 μμ »
Επειδή το καράουλο στο ούτι έχει πολύ μεγάλη κλίση προς τα πίσω,αν υπήρχε γωνία στο κόκκαλο, θα είχαμε ένα συνεχές κόψιμο των χορδών,λόγω της τριβής πάνω στην γωνία. Με την καμπύλη λοιπόν εξαφανίζουμε το πρόβλημα της τριβής,πρέπει όμως να είμαστε απόλυτα ακριβείς στις χαρακιές,και στην εφαρμογή του . Πολλές φορές και το δέσιμο κάνει προβλήματα στο κούρδισμα,γιατί δεν προσέχουμε όλοι οι κόμποι να είναι στην ίδια ευθεία.

oudist

• Newbie
  • *
  • Αριθμός κατασκευών: 1?
« Απάντηση #7 στις: Μαΐου 07, 2014, 08:19:58 πμ »
Καλημέρα σε όλους.
Αύτο που θα πρότεινα είναι το εξής:βγάλε τις χορδές και καθάρισε τις, επίσης και την ταστιέρα(πολλές φορές απο τον ιδρώτα το πράσινο πράγμα που
πιάνει στα άταστα όργανα, τα κάνει να ταστάρουν και να έχουν προβλήματα στο παίξιμο) και αφού τις ξαναπεράσεις με σταθερώ δέσιμο αρχίζεις να βλέπεις αν έχει λειτουργικό πρόβλημα το όργανο καλή συνέχεια.

ρεμα

• Full Member
« Απάντηση #8 στις: Μαΐου 07, 2014, 02:33:51 μμ »
Επειδή το καράουλο στο ούτι έχει πολύ μεγάλη κλίση προς τα πίσω,αν υπήρχε γωνία στο κόκκαλο, θα είχαμε ένα συνεχές κόψιμο των χορδών,λόγω της τριβής πάνω στην γωνία. Με την καμπύλη λοιπόν εξαφανίζουμε το πρόβλημα της τριβής,πρέπει όμως να είμαστε απόλυτα ακριβείς στις χαρακιές,και στην εφαρμογή του . Πολλές φορές και το δέσιμο κάνει προβλήματα στο κούρδισμα,γιατί δεν προσέχουμε όλοι οι κόμποι να είναι στην ίδια ευθεία.

Κυριε Νικο νομιζω μπερδευτηκαμε,δε μιλαω για τη φαγωμενη ακμη στη γωνια που αναφερετε εσεις.ο καβαλαρης εχει καμπυλωσει απο την πιεση που δεχεται απο τα μεσαια ζευγη των χορδων,με αποτελεσμα η μονη μπασα χορδη να ειναι λιγο πιο ψηλα και το τελευταιο ζευγος στις ναιλον να ειναι κι αυτο πιο ψηλα.

Οπως και να χει,αλλαξα τη μια απο τις 2 στο ζευγος που εχανε,και εβαλα χορδη κιθαρας,εφτιαξε λιγο νομιζω.τωρα που θα κατεβω στην πολη για το συνεδριο κιθαρας ,θα παρω και ενα ζευγος να το τσεκαρω σιγουρα!

Tags: