Το λουστρο φαινεται λιγο πιο ανοικτο στο καπακι εκατέρωθεν της ταστιερας, γιατι εκει δεν το περνε καλα η μπαλα και δεν περαστηκε οπως η αλλη επιφανεια. Θα το διορθωσω, εχετε καμια ιδεα? Λεω με ενα πανακι να το λουστραρω επιπλεον τριβοντας τοπικα στο σημειο αυτο.
Είναι ένα σημείο που θέλει λίγο προσοχή. Αφού έκανα και εγώ το ίδιο λάθος βρήκα τη λύση βλέποντας διάφορα βίντεο στο δίκτυο. Αν χρησιμοποιεί κανείς μπάλα στρογγυλή (όπως έκανα και εγώ σε αρκετά όργανα), όσο μικρή και αν είναι, όσο και να τη ζουλάς, τελικά δεν μπορεί να φθάσει τα σημεία σαν και αυτά δίπλα στην ταστιέρα. Εκεί λοιπόν δεν λουστράρεται ομοιόμορφα το όργανο και μένουν αυτά τα "μπαλώματα", που είναι ιδιαίτερα ορατά όταν χρησιμοποιούμε σκούρα γομαλάκα.
Η λύση είναι απλή. Αντί για στρογγυλή μπάλα, φτιάχνουμε μιά μπάλα που να είναι μυτερή ώστε να φθάνει παντού. Την ιδέα μου την έδωσε ο οργανοποιός στο παρακάτω βίντεο. Μάλιστα στο 00:00:20'' ο οργανοποιός εξηγεί γιατί πρέπει να είναι μυτερή η μπάλα.
Βέβαια δεν είναι ανάγκη να φτιάξουμε μια μπάλα τόσο μεγάλη σαν και αυτή που δείχνει το βίντεο. Εγώ φτιάχνω μια μπάλα που μοιάζει περισσότερο με τριγωνικό τυροπιτάκι. Γενικότερα το σχήμα αυτό το χρησιμοποιώ για ολόκληρο το όργανο, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό είναι ιδανικό για τις γωνίες δίπλα στην ταστιέρα και στο γόνατο του μπράτσου της κιθάρας. Σημασία έχει επίσης ο τρόπος που κρατάς την συγκεκριμένη μπάλα. Πρέπει ο δείκτης του χεριού να πιέζει τη μύτη της μπάλας ώστε να την οδηγεί εκεί που θέλει.
Ο συγκεκριμένος οργανοποιός χρησιμοποιεί μια τεχνική εφαρμογής της γομαλάκας που δεν την έχω ξαναδεί πουθενά αλλού. Αντί να ρίχνει σταγόνες γομαλάκας στην μπάλα, την βουτάει ολόκληρη μέσα στην γομαλάκα και μετά την στίβει. Μου φαίνεται υπερβολικό και έτσι δεν το έχω δοκιμάσει. Κατά τα άλλα τα βίντεο που έχει φτιάξει έχουν πολλές πληροφορίες για την γομαλάκα. Μάλιστα στο δεύτερο βίντεο εξηγεί πως με σκέτο οινόπνευμα κάνει τα τελικά στάδια επεξεργασίας για να πάρει υψηλή γυαλάδα. Το έχω εφαρμόσει με πολύ καλά αποτελέσματα. Το "μυστικό" το λέει. Η μπάλα θα πρέπει να έχει τόσο οινόπνευμα ώστε να την αισθάνεσαι "κρύα" αλλά όχι "υγρή" (cold but not wet).