Αποστολέας Θέμα: Κατασκεύη Σάζι  (Αναγνώστηκε 8090 φορές)

mouriii

• Jr. Member
  • **
Απ: Κατασκεύη Σάζι
« Απάντηση #15 στις: Απριλίου 18, 2014, 04:55:53 πμ »
Κάτι άσχετο...... Θανάση τη σετάρισμα είναι αυτό στο σάζι σου???? 2 3 3!!!!! μήπως κανονικά πρέπει να είναι  2 2 2 2 ??? με αυτό το σετάρισμα το αγόρασες ή εσύ το έκανες?

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #16 στις: Απριλίου 18, 2014, 12:37:27 μμ »
έτσι όπως το βλέπεις ειναι αγοραστό, συνήθως ώμος δεν την περνάω τη μπασσο στη μεσαία. πολλές φορές στο καραντουζενι το περνάνε και να είναι σετ 2 στη μέση 1 μπασσο μια κανονική, το δικό μου έχει μια εξτρα για μπασσο, νομίζω πως ειναι κάπως ντιβαν αλλα άπω τα μικρότερα, πάντως ειναι αρκετά μεγαλύτερο άπω τα κανονικά με μακρύ λαιμό.

επίσης στης φωτογραφίες που μου είπες να βάλω, πως σου φαίνεται; το πέρασα και καινούρια γέφυρα αλλα δεν την έκανα αυλάκια πειράζει αυτό λες;

και πρώτη φορά βγάζει τόσο καλό ήχο, με 0.25 χορδές αντί για 0.20/0.22 και η κάτω χορδή αντί ΝΤΟ σε ΛΑ , τεντωμένες χωρίς να χάνει ποιότητα ήχου άπω ξελαφρωμένες χορδές

στο παίξιμο γίνεται και η μεσαία μπουρκγανα

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #17 στις: Απριλίου 18, 2014, 12:52:09 μμ »
όχι λάθος έκανα το έχω ΛΑ αλλα 422 hz αντί 440 , δε το τεντώνω πολύ για τη πίεση που κανουν

mouriii

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #18 στις: Απριλίου 18, 2014, 07:59:32 μμ »
Δεν θέλω να σε στεναχωρίσω  ;) αλλά το σάζι σου είναι για τετράχορδο (ή οχτάχορδο σωστότερα).Μήπως είναι και ηλεκτρικό?
πάντως ότι και να είναι θα ήθελα να το ακούσω πως ακούγεται ένα ανεβοκατέβασμα σε όλες τις χορδές.
Στον καβαλάρη-γέφυρα πρέπει να κάνεις αυλάκια ωστε όταν παίζεις να μην χάνουν την θέση τους είδικα όταν παίζεις γρήγορα κομμάτια.
Μήπως τον έβαλες πιο πίσω απο τον μανίσιο?? μέτρα την κλίμακα(cm) γιατι αλλιώς στα τελευταία τάστα θα ακούγεται άλλη νότα απο την κανονίκη που πρέπει να ακούγεται.
Είναι λογικό να σου βγάζει πιο γεμάτο ήχο με πιο χοντρή χορδή, γιατί τα τετράχορδα(πιο μπουζάτος ήχος) σάζια παίρνουν πιο χοντρές χορδές απο τα ακουστικά τρίχορδα-εφτάχορδα(πιο χαλαρός ήχος).
Να προτιμάς τεζενέδες(πένες για σάζια) αυτές τις πολυ μαλακές, να τίς πιάνεις ένα εκατοστό πρίν το τέλος και λίγο στραβά ώστε η μύτη να χτυπάει την χορδή χώρις να χτυπάει το καπάκι.

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #19 στις: Απριλίου 18, 2014, 08:56:17 μμ »
φίλε δε πάει τετράχορδο. τα τετράχορδα έχουν ποιο φαρδύ μανίκι. απλό σαζι ειναι με μια εξτρα μπασσο. ως και μευνταν/ντιβαν υπάρχουν με 3 σετ 3 χορδές τρίχορδα.

κατα ταλλα χωρίς μαγνήτη στον καβαλάρη και καπακι όπως φαίνεται , σκέτο ακουστικό. η γέφυρα έτυχε ποιο πίσω..  κουρδίζω κάθε ταστο να ειναι στη σωστή θέση, σημαντικό και αυτό. και επίσης στη μέση το 12 ταστο και πάντα με της μαλακές πέννες όπως λες.

για τη γέφυρα ρώτησα για τα αυλάκια γιατί υπόθετο να έχει διαφορετική απόδοση η χορδή, έχω κάνει αμέτρητα πειράματα σε αλα οργανα με διάφορες στο καβαλάρη και διαφορετικά  ξυλα έχω ακούσει πως ολα παίζουν ρολο. στα καλα σαζια συνήθως πλατάνι ειναι ο καβαλάρης. Αλλα εχω προσέξει πως συνήθως ειναι πολυ απαλά τα αυλάκια στο σαζι σε σχέση με μπουζούκι (φυσικά θα αλλαξει και ο ηχος με βαθια αυλακια σε ξυλινη επιφανεια) , όπως λες μόνο για να μη κουνιέται

έχω παίξει μια φορά και σαζι άπω παζαρι που ήταν 80 ευρώ έτυχε να έχει πάρα πολυ στενο λαιμο.. τώρα αυτό στης φωτογραφίες είναι στανταρ 3χορδο φάρδος

τέλος πάντων ποιο πολυ εκανα της ερώτησης γιατί φοβόμουν μην είχε σκευρωσει, αλα αφου με λετε πως 2.4 χιλιοστα στην ένωση (15ο ταστο) ειναι καλα τοτε δεν υπαρχη πρόβλημα.
κατα ταλλα για τη κατασκευη παίρνω μερικά μετρα άπω αυτο φυσικα.

μπορείς να ανεβασεις καμια φορα φωτογραφια απτο δικο σου, ισως ειναι διαφορετικο

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #20 στις: Απριλίου 18, 2014, 09:34:18 μμ »
.
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 18, 2014, 10:32:09 μμ από thanasis2013 »

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #21 στις: Απριλίου 25, 2014, 07:47:42 μμ »
έκανα λάθος .. κάτω άπω 2 χιλιοστά 17 ταστο ( ένωση σκάφος ).. και με μεγαλύτερη γέφυρα πάλι τρίζει μπουρκγανα ξελαφρωμένη

mouriii

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #22 στις: Απριλίου 27, 2014, 06:05:29 μμ »
Ύψος καβαλάρη 5.5mm
Ύψος ένωση σκάφους 2.8mm
Ύψος πάνω γέφυρας 1.8mm
Περντέδες 1mm
δεν μου τρίζει καθόλου

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #23 στις: Μαΐου 12, 2014, 03:18:56 μμ »

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #24 στις: Μαΐου 15, 2014, 09:05:07 μμ »
ρεσείς μπορεί κάνεις να με πει κατι για το καπακι... το σαζι θελει 4 ος 5 χιλιοστα .. έχω ενα κεδρινο οχι με υπερβολικά πυκνά νερα αλα θυμάμαι στον μπαγλαμα τον χτυπούσα και εβγαζε νοτα ενώ αυτο τοσο χοντρο και σκληρό δε βγαζει παρα πολλα

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #25 στις: Μαΐου 15, 2014, 09:11:14 μμ »
  για να μη με καθίσει  το καπάκι το έδωσα αρκετή κοιλιά τώρα μάλλον γύρω στα 4 και κάτι ος 5 χιλιοστά είναι το πολύ... το καλύτερο ξύλο που είχα είναι.. έχει ενωθεί δύστυχος στη μέση γιατί δεν έφτανε

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #26 στις: Μαΐου 16, 2014, 10:52:12 πμ »
ΔΕ ΘΑ ΞΑΝΑΠΩ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΚΑΤΑΠΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ.
ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ΚΑΙ ΔΩΣΕ ΗΧΟ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #27 στις: Μαΐου 16, 2014, 04:27:54 μμ »
φίλε μ έκανες και γέλασα, ξέρω πως για το καλό μου τα λες και σίγουρα ισχύουν, άπλα δε βρίσκω να αξίζει γιατί απλά πειραματίζομαι για εκπαίδευση λιγάκι για αν πιάσω να κάνω κάτι καλο.
αυτό το ξύλο ήταν το καλύτερο που είχα τα αλλα να φανταστείς χειρότερα είναι. δεν έχω και παχυμετρο να μετρήσω στη μέση αλα το δούλεψα αρκετά με το χέρι με υπομονή γιατί ξέρω πόσο σημαντικό είναι το καπακι.. και τώρα καλα ακούγετε .. έτσι και έχει πολύ πάχος.. το δοκιμάζω πρώτα πριν το λουστράρισμα και αφαιρώ απο πάνω γιατι έδωσα μεγάλη καμπύλη επίτηδες.

ως και τρύπα απο κάμπια εχει, φυσικό οργανάκι.. 

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #28 στις: Μαΐου 16, 2014, 04:39:59 μμ »

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #29 στις: Μαΐου 16, 2014, 04:54:08 μμ »
επίσης δε βρίσκω πουθενά στο ίντερνετ να μπορώ να παραγγείλω κλειδιά (μπουζουκιών) και γόμα λάκα και ολα τα υλικά που χρειάζονται για το λουστράρισμα. με φαίνεται το οργανική θα τελειώσει και θα περιμένω τα κλειδιά

Tags: