Αποστολέας Θέμα: ΚΕΜΕΝΤΖΕΣ ΖΕΜΠΡΑΝΟ ( ΖΙΛΑΚΙ )  (Αναγνώστηκε 5093 φορές)

toton

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: 100+
Απ: ΚΕΜΕΝΤΖΕΣ ΖΕΜΠΡΑΝΟ ( ΖΙΛΑΚΙ )
« Απάντηση #15 στις: Μαρτίου 24, 2014, 12:29:41 πμ »
Ελα Γιωρίκα, το κούρδισμα έως που φτάνει; Έβαλα τις χορδές που γράφεις και κούρδισα λα-μι-σι και σι-φα-ντο. Στο πρώτο κούρδισμα μου έβγαλε πολύ γλυκιά λαλίαν στο δεύτερο ανέβηκε η δύναμη του ήχου και σκλήρηνε. Δεν είχα άλλο γάϊδαρο να την δοκίμαζα, αυτός που έχει είναι οξυά και κάτι δεν μου άρεσε.
Κάτι άλλο να σε ρωτήσω, το πάνω μέρος της  γλώσσας πόσα χιλιοστά διαφορά έχει από το καπάκι της λύρας; Είναι στάνταρ η διαφορά αυτή ή στο περίπου σε κάθε λύρα;

giorikas

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 50
« Απάντηση #16 στις: Μαρτίου 24, 2014, 02:08:33 μμ »
Γεια  σου  και  σενα  μια  χαρα  ειναι  στα  κουρδισματα  το  λα  μι  σι  ειναι  καλο  οταν  το  οργανο  δινει    πριμο  ηχο  πχ  απο  σφενδαμι  τωρα  οταν  στο  σι  φα  ντο  αν  σου  σκληρενη  ο  ηχος ειναι  λογικο  αφου  ανεβασες  το  κουρδισμα  παντως  γαιδαρο  οξυα  ουτε  στον  υπνο  μου  για  πριμο  ηχο  σφενδαμι  και  για  γλυκο  ηχο  κορομηλια  οχι  ομως  απο  κεντρο  αλλα  απο  μεση  κορμου και  ισως  και  απο  καρυδια  δοκιμασε  σφενδαμι  με  λα  μι  σι  και  στο  σι   φα  ντο  με  κορομηλο  και  θα  με  θυμιθεις

giorikas

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 50
« Απάντηση #17 στις: Μαρτίου 25, 2014, 09:04:28 πμ »
Για  την  αποσταση  της  γλωσσας  απο  το  καπακι  κοιταμε  να  ειναι  οσο  και  το  υψος  των  χορδων  απο  την  γλωσσα  εγω  το  εχω  στα  5  χιλ. περιπου  εξαρτατε  βεβαια  και  απο  την  κουρμπα  που  θα  εχει  και  το  καπακι  αν  δωσεις  μεγαλυτερο  υψος  στην  γλωσσα  θα  μεγαλωσης  την  ταση  των  χορδων  στο  καπακι  ετσι  θα  εχεις  πο  δυνατο  ηχο  απο  το  οργανο   με  κινδυνο  αν  δεν  εχεις  μπαρα  μπασσου  να  στραβωσεις  το  καπακι  παντως  και σε  αυτην  την περιπτωση  οι  χορδες  ειναι  στην  ακρη  της  γλωσσας  5  χιλ

Tags: