Αποστολέας Θέμα: τι ξύλο για κοντρα;  (Αναγνώστηκε 2198 φορές)

Γκ. Κωστας

• Sr. Member
τι ξύλο για κοντρα;
« στις: Φεβρουαρίου 24, 2014, 05:41:26 μμ »
Γειά σας παιδιά και καλος σας βρήκα.
Θέλω να βάλω σε σκαφος μπαγλαμα κόντρα για το μπράτσο και περιμετρικα από την μέσα μεριά ένα κομμάτι ξύλο για ενίσχυση. που θα ξεκινά από την κόντρα δλδ και θα τελειώνει στην κόντρα. Μπορείτε να μου πείτε τι ξύλα θα ηταν κατάλληλα για αυτήν τη δουλειά;
ευχαριστω

pikolo

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
Απ: τι ξύλο για κοντρα;
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 24, 2014, 06:15:23 μμ »
Φλαμούρι και Βέγκε για κοντρα..ή έβενο..

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 24, 2014, 08:27:40 μμ »
Γειά σας παιδιά και καλος σας βρήκα.
Θέλω να βάλω σε σκαφος μπαγλαμα κόντρα για το μπράτσο και περιμετρικα από την μέσα μεριά ένα κομμάτι ξύλο για ενίσχυση. που θα ξεκινά από την κόντρα δλδ και θα τελειώνει στην κόντρα. Μπορείτε να μου πείτε τι ξύλα θα ηταν κατάλληλα για αυτήν τη δουλειά;
ευχαριστω
καλός ήρθες φίλε μου, το μηνυμά σου έτσι οπως το έχεις γράψει μπερδεύει, θες να βάλεις στο μανίκι κάποιο ξύλο στο κέντρο για κόντρα; αν ρωτάς αυτό σου απάντησε ο πικολο, αν θες κάτι αλλο, γράψε πάλι ένα μήνυμα αναλυτηκά με το τι θελεις και θα σου απαντήσουν.

Γκ. Κωστας

• Sr. Member
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 24, 2014, 10:54:38 μμ »
καλος σας βρήκα
ναι χρηστο έχεις δικαιο
οχι δεν λεω για το μανικι. αλλα για το σημειο του σκαφους που κολά επάνω το μανίκι.

και θελω να βάλω ένα λεπτο ξύλινο κοματι γύρο γύρο στο πάνω μέρος του σκάφους απο τι μέσα μεριά, εκει που θα πατά το καπάκι δλδ.
πως πατά η κολάτζα στις ακουστικες κιθαρες;που ακουμπα απο τη μια στα πλαινα και απο την αλλη στην πλατη της κιθαρας, κατι τετοιο θέλω να βάλω.
τα καμαροξυλα(ελατο-κεδρος) είναι καταληλα λέτε για αυτη τη δουλεια;

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 25, 2014, 12:57:32 πμ »
αυτό που λες που πατάει πάνω το καπάκι λέγετε εσωτερικά σιρίτια, μάλλον αυτά εννοείς, εκτός απο έλατο και κέδρο μπαίνει κ φλαμούρι απ ότι έχω δει, αυτό το χαράζεις για να μπορεί να καμπυλώσει χωρις να σπάσει και το κολλάς εσωτερικά του σκάφους ψηλά στα χίλια, δεν ξέρω αν κάποια ξύλα είναι απαγορευτηκά να μπουν εκεί, εγω ας πούμε στη τελευταία κατασκευή έβαλα κερασιά. αν το όργανο που κάνεις είναι σκαυτό στο σημείο που βιδώνει η χορδιέρα αφήνεις παραπάνω ξύλο για να πιάσουν τα βιδάκια, τωρα στον άλλο τάκο στην ένωση μανικιού σκάφους υπολογίζεις περίπου (3)-(3,5)-(4) εκατοστά να είναι ο τάκος (για μπαγλαμα που λες), για να κάνεις φωλιά και σερνικό μόρσο για γερή ένωση, τα σιρίτια μπαίνουν αριστερά και δεξιά και σβήνουν προς τους τάκους για να έχεις ίδιο πάχος στα χίλια του σκάφους περιμετρικά.
τώρα αυτό που λες τι ξύλο να βάλεις στην ένωση του μανικιού και του σκάφους, εκεί σε χάνω πάλι, αν το όργανο είναι σκαυτό θα είναι το ξύλο που έχεις φτιάξει το σκάφος αναγκαστηκά, αν το σκάφος είναι με δούγιες θα είναι το ξύλο που έκανες τον τάκο που συνήθως είναι φλαμούρι.

Γκ. Κωστας

• Sr. Member
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 25, 2014, 04:44:03 μμ »
Χρηστο ευχαριστώ πολύ
Ναι στα σιρίτια τα βρήκαμε, τωρα για το άλλο άστο άκυρο κάτι μπερδεμενο είχα στο μυαλό  μου. :-[
 Βλέπεις τώρα τα ψάχνω σιγα σιγά γιαυτο και δεν ξερω ονομασιες του καθενός.
Τι εννοείς όταν λες να το χαράξω για να καμπυλώσει;
Το σκάφος είναι σκαφτό και αν ποτε γίνει όργανο θα σας το δείξω.
Να εισαι καλα.
Τα λέμε (και τα φτιάχνουμε)

Tags: