Αποστολέας Θέμα: παστραγκουλο  (Αναγνώστηκε 9462 φορές)

Elias

• Sr. Member
    • κατασκευη ηλεκτρικης κιθαρας
  • Αριθμός κατασκευών: 3456
παστραγκουλο
« στις: Μαρτίου 30, 2011, 04:06:43 μμ »
Θα ήθελα να ρωτησω σχετικα με τα εργαλεια που χρησιμοποιειτε για να φτιαξετε την καμπυλη του μπρατσου. εγω ξεκιναω με παστραγκουλο αλλα το προβλημα που αντιμετωπιζω ειναι οτι πολυ γρηγορα στομωνει. κανω καποια λαθος ρυθμιση? επισης θα ηθελα να μαθω αν το εργαλειο αυτο που ειδα σε blog του συμφορουμιτη μας ανδρεου ειναι καλυτερο για αυτη την δουλεια.

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
Απ: παστραγκουλο
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 30, 2011, 04:33:38 μμ »
Φιλε Elias το εργαλειο αυτο ειναι παρα πολυ καλο και κοβει το ξυλο πολυ ευκολα!!
Ειναι ιδανικο για αυτη τη δουλεια! Το ευχαριστηθηκα αυτη τη φορα που εφτιαξα το μανικι!

Οσον αφορα το παστραγγουλο το ειχα παρει απο το 2009 οταν πρωτοξεκινησα και με δυσκολευε παρα πολυ και δεν ηταν ευχρηστο!Τωρα ομως που εχω καποια εμπειρια και το δοκιμασα δουλευει μια χαρα! Πρεπει να ρυθμισεις σωστα τη λαμα να μην την βγαζεις πολυ εξω και κανει βαθυ κοψιμο και μαγκωνει αλλα ουτε πολυ λιγο και στομωνει!
Επισης ακονισε την λιγο προσεκτικα με γυαλοχαρτα να δεις πως θα δουλεψει πολυ καλυτερα!!

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 30, 2011, 05:46:52 μμ »
Φίλε Elias, το παστράγκουλο είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για την συγκεκριμένη δουλειά και αφαιρεί μεγάλη ποσότητα ξύλου γρήγορα, αρκεί όπως είπε ο φίλος Δημήτρης να είναι πολύ καλά ακονισμένη η κόψη του και η λάμα να εξέχει τόσο ώστε να αφαιρεί την σωστή ποσότητα ξύλου.Αν σε δυσκολεύει κοίταξε και το ενδεχόμενο, μήπως το δουλεύεις κόντρα με τα νερά του ξύλου? Να το δουλεύεις πάντα με την φορά των νερών του ξύλου.Το εργαλείο της φωτογραφίας είναι πάρα πολύ καλό και έχω δει πολλούς επαγγελματίες να το χρησιμοποιούν. Ένας εναλλακτικός τρόπος των παραπάνω είναι και η χρήση μιας ποιοτικής ράσπας που σίγουρα θα κάνει την δουλειά της, αν και με περισσότερο κόπο, την έχω χρησιμοποιήσει με επιτυχία ειδικά την περίοδο που δεν είχα πιο εξειδικευμένα εργαλεία.

Elias

• Sr. Member
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 30, 2011, 07:03:12 μμ »
πρωτα απ'ολα ευχαριστω για τις γρηγορες απαντησεις σας. οσο για την ρασπα την χρησιμοποιω και εγω αλλα μετα το παστραγκουλο, αλλιως για να τελειωσεις ενα μανικι με ρασπα πιστευω τα χερια μου θα γινουν μεγαλυτερα απο του schwarzenegger  :). το μαχαιρι αυτο της φωτο το βρηκες στην Ελλάδα?

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 30, 2011, 09:36:56 μμ »
Γεια σου φίλε Elias.
Το παστραγγουλο είναι ένα πολύ καλό εργαλείο και εγώ προσωπικά το δούλεψα άνετα και το ευχαριστήθηκα πολύ.Ίσως όπως είπαν και τα άλλα παιδιά να μην το είχες ρυθμίσει σωστά.
 Το άλλο εργαλείο δεν το έχω ξαναδεί και περιμένω και εγώ περισσότερες πληροφορίες απο τον Δημήτρη γιατί φαίνεται άκρως ενδιαφέρον!

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 30, 2011, 10:23:24 μμ »
Παντως πιστευω το παστραγγουλο που εχω εγω αλλα και τα υπολοιπα που κυκλοφορουν εχουν μεγαλη καμπυλη και ταιριαζει καλυτερα στην κιθαρα!
Επρεπε να υπηρχε ενα παστραγγουλο με αναλογη καμπυλη και για μπουζουκια!
Αντιστοιχα για κιθαρα εχω δει και ετοιμους οδηγους που εχουν ακριβως την καμπυλη και γινεται η δουλεια ευκολα! Αυτο που πηρα εγω που ονομαζεται drawknife ειναι τελειο και κοβει το ξυλο σαν χαρτι!  Εχει και δερματινη θηκη!!
Το πηρα απο ενα site απο Αγγλια οπου εχω παρει αρκετα πραγματα σε πολυ καλες τιμες!

http://www.axminster.co.uk/flexcut-flexcut-125mm-drawknife-with-sheath-prod29742/

Elias

• Sr. Member
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 30, 2011, 10:59:45 μμ »
τωρα καταλαβα...εγω χρησιμοποιω το παστραγκουλο με την ευθεια λαμα, οχι την καμπυλωτη. οσο για το μαχαιρι θα το παραγγειλω το συντομοτερο!

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 31, 2011, 02:47:55 μμ »
 Ο axminster εχει πολύ καλά εργαλεία.Έχω πάρει πολλα εργαλεία απο εκεί και ιδιαίτερα πολλούς σφιγκτήρες και νταβίδια.
Απορώ πως μου είχε ξεφύγει αυτο το μαχαιράκι.Δουλεύεις πολύ περισσότερο σε μήκος το μπράτσο απο το παστράγγουλο απο οτι φαίνεται.
 Μάλλον θα ξαναεπισκεφτώ το site λείαν συντόμως...

chris

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 14, 2011, 01:59:20 μμ »
 :-[ Τό παστράκγουλο είναι καλό εργαλείο αλλά θέλει καλό ακόνισμα σέ πέτρα αρκάνσας καί καλή ρύθμηση τού βάθους. εγώ τό χρησιμοποιώ καί τό βρίσκω αποτελεσματικό

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 14, 2011, 04:28:36 μμ »
Ξερετε ή χρησιμοποιειται καποια καλη πετρα για ακονισμα;;
Ψαχνοντας στο διαδικτυο ειδα οτι οπως τα γυαλοχαρτα εχουν και οι πετρες
αναλογα νουμερα απο χοντρες μεχρι πολυ ψιλες! Υπαρχουν και οι πετρες νερου!

Εγω εχω μια πετρα ακονισματος αλλα δεν ειναι ψιλη και ετσι
αναγκαστικα βρηκα λυση στα γυαλοχαρτα!

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 14, 2011, 06:12:28 μμ »
Πάντως είναι το πιο "απολαυστικό" εργαλείο...Βλέπεις αυτές τις ωραίες μπούκλες να πέφτουν στο πάτωμα και παρασύρεσαι μέχρι το μάνικο να γίνει οδοντογλυφίδα  ;D
'Οταν πήγα να αγοράσω το δικό μου, δεν ήξερα την Ελληνική του ονομασία και ο υπάλληλος στο κατάστημα έξυνε αρκετή ώρα το κεφάλι του μέχρι να καταλάβει τι του περιέγραφα  :-[ ;D

pikolo

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #11 στις: Μαΐου 07, 2013, 10:42:40 μμ »
Παιδία τα praktiker άραγε να το έχουν το εργαλείο αυτό?

Tags: