Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή λάφτας - Γαλλική καρυδιά  (Αναγνώστηκε 14602 φορές)

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
Απ: Κατασκευή λάφτας - Γαλλική καρυδιά
« Απάντηση #15 στις: Ιανουαρίου 25, 2014, 07:18:31 μμ »
Πω πω ομορφιες!!!!
Μπουζουκομανα....αυτο κι αν ειναι ενδιαφερον!

Ευχαριστουμε ωρε Σακκαλη!!! ;D
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #16 στις: Ιανουαρίου 25, 2014, 10:12:11 μμ »
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Προσπαθώ να γράψω αναλυτικά μιας και δεν έχω πολλές φωτογραφίες από την κατασκευή.
Σκαλίζοντας τον υπολογιστή σε κάποιο από τα back up βρήκα κάποιες λίγες φωτογραφίες τελικά.

Στην φωτογραφία με το καπάκι φαίνεται και ένας σκαφτός μπαγλαμάς από οξιά (μονοκόμματος) που έφτιαχνα ταυτόχρονα (είχαμε χρόνο τότε)!!!

Και συνεχίζουμε:

Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #17 στις: Ιανουαρίου 25, 2014, 10:17:14 μμ »
3.   Καπάκι – Οπλισμός καμαριών
Ας ξεκινήσουμε την περιγραφή ενός τμήματος που με την τεχνική που ακολουθήθηκε πιθανά να εγείρει αρκετές διαφωνίες και θέματα συζητήσεων. Πάμε:
Καπάκι:Το  καπάκι που χρησιμοποιήθηκε ήταν έλατο με την γνωστή τακτική των δυο κομματιών(δεν επεκτείνομαι περισσότερο είναι ήδη γνωστά). Αφού κεντραρίστηκε η γραμμή συμμετρίας (ένωση) του καπακιού με τον άξονα συμμετρίας του σκάφους, σχεδιάστηκε το σχήμα του σκάφους πάνω του, οι θέσεις της τρύπας και καμαριών και ενισχυτικών βάσει του σχεδίου. Ο αριθμός των καμαριών προέκυψε από αντιγραφή υπάρχοντος οργάνου. Οι ακριβείς θέσεις των καμαριών τοποθετήθηκαν με βάση την τεχνική να μην πέφτουν πάνω σε αρμονικές. Έχουνε γίνει αρκετές κουβέντες για αυτό το θέμα σε αυτό το φόρουμ αλλλά και στο ρεμπέτικο φόρουμ. Δεν μπορώ να το στηρίξω επιστημονικά αλλά έτσι μου είχανε πει όταν ξεκίνησα ότι πρέπει να γίνεται και την ακολουθώ πιστά. Τα αποτελέσματα της συκεκριμένης τεχνικής (και στα δικά μου όργανα αλλά και του δασκάλου μου) με έχουν ικανοποιήσει για αυτό και συνεχίζω να την χρησιμοποιώ σε όλες μου τις κατασκευές. Το πάχος των καμαριών ήταν 6-8 χιλ . και με ύψος 10-12 χιλ.(ανάλογα με  το μήκος τους οι μεγαλύτερες διαστάσεις για τα μακρύτερα καμάρια). Ακριβείς διαστάσεις δεν έχω μετρήσει γιατί πάντα μου αρέσει να δουλεύω με το μάτι και να το μορφοποιώ μέχρι εκεί που μου δίνει την αίσθηση ότι αντέχει. Η μορφοποίηση των καμαριών έγινε με τον κλασσικό τρόπο που γίνεται και στα μπουζούκια (δεν επεκτείνομαι περισσότερο ούτε και εδώ). Όπως φαίνεται στα σχετικά σχέδια, το τελευταίο καμάρι μετακινήθηκε σε σχέση με το αρχικό σχέδιο.
Άλλο ένα σημείο τριβής και διαφωνιών.: Τα καμάρια είναι από φλαμούρι και όχι από έλατο που δουλεύουν όλοι. Τη χρήση του φλαμουριού την έμαθα από τον δάσκαλο μου που το χρησιμοποιεί σε όλα του σχεδόν τα όργανα και την ακολουθώ πιστά μιας και μου έδωσε καλά αποτελέσματα. Το μοναδικό όργανο που έβαλα έλατο ήταν ένας μπαγλαμάς που όμως δεν μου έδωσε αυτό που ήθελα και δεν ξαναχρησιμοποίησα έλατο. Το πάχος του καπακιού ήταν περί τα 3 χιλιοστά και κατέβηκε με τριβείο (εκτιμώ γύρω στα 2 χιλ.). Το καπάκι καμπυλώθηκε με τη βοήθεια των καμαριών για μεγαλύτερη αντοχή. Η διαφορά ύψους από την μέση στη  άκρη του μεγαλύτερου καμαριού υπολογίστηκε περι  τα δύο χιλιοστά. Τελικά κατέληξα ότι για το συγκεκριμένο πλάτος ήταν πολύ. Σε επόμενα όργανα επέλεξα να την μειώσω.
Ροδάντζα: Είναι το μοναδικό μέρος το οποίο κατασκευάστηκε με χρήση συνθετικού υλικού. Πάνω σε καπλαμά κελεμπέκι 2 χιλ. κολλήθηκε με κυανοακρυλική ασετόπαστα απομίμμηση φίλντισι (1,5 χιλ πάχος αν δεν κάνω λάθος). Κόπηκε τετράγωνο κομμάτι το οποίο εσωτερικά μορφοποιήθηκε όπως το σχήμα και προέκυψε η  ροδάντζα. Οι διαστάσεις του τετραγώνου ήταν τέτοιες ώστε να χωρέσει σφηνωτά ανάμεσα στα δύο καμάρια. Για να είμσατε πιο ακριβείς πρώτα κολλήθηκε το ένα καμάρι, μετά η ροδάντζα και μετά το άλλο.  Μικρό κομμάτι με υλικό από το ίδιο το καπάκι (έλατο) και με τα νερά παράλληλα στα νερά του καπακιού κολλήθηκε στο σημείο κάτων από τον καβαλάρη όπως φαίνεται στο σχέδιο. Όλες του οι ακμές στρογγυλεύτηκαν τρίβοντας. Για καλύτερη ενίσχυση του καπακιού στο σημείο του καβαλάρη χρησιμοποιηθήκανε μικρά καμάρια στο ύψος του καβαλάρη (βλέπε σχέδιο).
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #18 στις: Ιανουαρίου 25, 2014, 10:21:21 μμ »
Καβαλάρης: Ο καβαλάρης αρχικά σχεδιάστηκε να γίνει από έβενο. Λόγω κακών υπολογισμών στο σχεδιασμό προέκυψε αρκετά ψηλός με συνέπεια να μη μου βγαίνει το ύψος με ένα μονοκόμματο κομμάτι εβένου που έιχα διαθέσιμο (από ταστιέρες) και έτσι αναγκάστηκα να κολλήσω δυο κομμάτια. Ενώ έγινε όμορφος όταν τον κόλλησα μετά από λιγο με την τάση των χορδων τα δυο κομμάτια δεν άντεξαν την πίεση και ξεκόλλησαν. Έτσι υποχρεώθηκα να ξεκολλήσω το κομμάτι που είχε μείνει στο κολλημένο στο καπάκι με συνέπεια να τραυματιστεί το καπάκι. Κατασκεύασα καινούργιο καβαλάρη στο ίδιο σχέδιο αλλά ελάχιστα  μεγαλύτερο (πιο χοντροκομμένο δυστυχώς) ούτως ώστε να καλύψει τις γκλέντζες που είχαν ξεκολλήσει.  Αυτή την φορά χρησιμοποιήθηκε συμπαγής και μονοκόμματος παλίσανδρος. Λόγω του σχεδιαστικού λάθους ο καβαλάρης βγήκε ψηλός και φοβούμενος το ότι το μεγάλο του βάρος θα ‘’μούγκαινε’’ το καπάκι κατασκεύασα και δεύτερο ελαφρύτερο από καρυδιά αλλά μου φάνηκε πολύ μαλακός και ακατάλληλος οπότε και δεν χρησιμοποιήθηκε τελικά.  Στο κόλλημα του καβαλάρη (και την 1η αλλά και την 2ηφορά) χρησιμοποιηθήκανε όχι οι γνωστοί σφικτήρες όπως γίνεται τυπικά στις κιθάρες μιας και λόγω της ροδάνζτας αυτό δεν ήταν εφικτό αλλά λάστιχα.(Παρένθεση: Τα λάστιχα είναι από τα πιο πρακτικά ‘’εργαλεία’’ φτηνά και βολικά για σφίξιμο μη επίπεδων επιφανειών. Η ασκούμενη δύναμη μπορεί να έιναι πολύ μεγάλη. Τα χρησιμοποιώ κατά κόρον στην κόλληση του καπακιού στο σκάφος. Επίσης κολλάει πολύ καλά καπλαμά σε μη επίπεδη επιφάνεια –π.χ. κυλινδρική, μια εφαρμογή σε κάτι κανούργιο που ετοιμάζω και ελπίζω πριν την έκθεση να είναι έτοιμο. Τα λάστιχα είναι  σαμπρέλας από ποδήλατο ή μηχανάκι για να δουλεύονται πιο έύκολα. Έχουν κοπεί λωρίδες κατά μήκος. Του αυτοκινήτου είναι πιο φαρδιές και βγάζουν πιο πολλές λωρίδες, έιναι όμως πιο σκληρές και δυσκολεύουν περισσότερο στο τέντωμα. Φτηνή λύση. Κάθε φορά που πάω στον ποδηλατάδικο για τα παιδιά παίρνω αυτές που πετάει μετά την αλλαγή και στοκάρω.)   Λόγω της πολύ ισχυρής πίεσης το κόλλημα ήτανε πολύ καλό και αυτή την φορά αλλά δυστυχώς τώρα το καπάκι βούλιαξε στο σημείο του καβαλάρη αρκετά και δεν επανήλθε ποτέ. Συνέπεια αυτού ήταν να απαιτείται ακόμα μεγαλύτερο ύψος καβαλάρη και έτσι αναγκάτηκα να χρησιμοποιήσω διαφορετικό δέσιμο των χορδών από αυτό που τυπικά χρησιμοποιείται στις λάφτες και τα ούτια. Ξεφεύγει από το παραδοσικό αλλά ο ήχος δεν επηρεάστηκε καθόλου και παίζει μια χαρά. Στο πάνω μέρος που ακουμπάνε οι χορδές στον καβαλάρη έβαλα μια λωρίδα έβενο που είναι πιο σκληρός για να μην τρώγεται ο παλίσανδρος. Θα μπορούσε να μπεί και κόκκαλο αλλά η επιλογή ήτανε με κριτήρια αισθητικής και το μαύρο του έβενου μου άρεσε περισσότερο.
Επισυνάπτω και τα σχέδια ενός δεύτερου καβαλάρη οποίος τελικά έμεινε στα σχέδια για κάποια επόμενη φορά μιας και αυτός που έβαλα τελικά μου άρεσε καλύτερα. 'Οπως βλέπετε όλα τα σχέδια γίνονταν ,ε χαρτί και μολύβι χωρίς υπολογιστή και άλλα τεχνικά μέσα. Είναι σε αναλογία 1:1 τα περισσότερα αλλά νομίζω πως μάλλον στην εκτύπωση δεν θα βγούνε σε φυσικό μέγεθος λόγω σκαναρίσματος.
Οι παραπάνω ατέλειες ίσως να διορθωθούνε σε κάποια μελλοντική επισκευή εφόσον το πάρω απόφαση να ξεκινήσω ξανά να παίζω λάφτα μιας και προς το παρόν την έχω στην ντουλάπα.
Δημήτρης Σ.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #19 στις: Ιανουαρίου 25, 2014, 10:27:20 μμ »
Διακοσμητικά Φιλέτα-Κριτίκια-Πεναριά: Αφού κολλήθηκε το καπάκι, με το ρούτερ καθαρίστηκαν οι ακμές του καπακιού και έγινε η υποδοχή για τα περιφεριακά διακοσμητικά. Η επιλογή μου ήταν να χρησιμοποιηθούν παραδοσιακά χαρακτηριστικά και έτσι έβαλα κριτίκια. Τα κριτίκια κατασκευάστηκαν από λωρίδες έβένου και κελεμπεκιού. Είναι απαραίτητο να τριφτούν όλες οι πλευρές από κάθε λωρίδα πριν  από το κόψιμο σε κομματάκια για να σβηστούν τυχόν σημάδια από την κορδέλα, να επιπεδοποιηθούν και να γίνουν κάθετες οι πλευρές. Το επιλεγμένο φάρδος και πάχος ήταν λίγο μεγαλύτερο από το αυλάκι που έσκαψε το ρούτερ με συνέπεια να προεξέχουν προς τα πάνω και προς τα έξω.Τα έφερα στο επίπεδο του καπακιού και του σκάφους μετά το κόλλημα με λίμα ή περιστροφικό τριβείο (με προσοχή - όχι πολύ χοντρό γυαλόχαρτο και σε χαμηλές στροφές – έχω πάθει ζημιά μια φορά).Οι λωρίδες κόβονται σε γωνία 45 μοιρών. Στην ένωση με το καπάκι χρησιμοποιήθηκε τριπλό φιλέτο από καπλαμά μαύρο-λευκό. Τα τρία φιλέτα τα περνάω συνήθως όλα μαζί και στερεώνω με καρφίτσες. Αφού στεγνώσουντα φιλέτα ξύνουμε και τρίβουμε τις επιφάνειες να στρώσουν τυχόν ανωμαλείες από τις κόλλες και περνάμε βάζοντας κόλλαπριν τα κριτίκια ένα ένα. Σταθεροποιούμε το κάθε κομμάτι που κολλάμε με χαρτοταινεία όσο πιο σφιχτά γίνεται. Αφού τελειώσει η μία πλευρά (ξεκινάμε από το ύψος του μάνικου και καταλήγουμε στην μέση του καπακιού στην ένωση) πιάνουμε την άλλη κρατώντας την αντίστοιχη φορά. Στο σημείο της ένωσης τροποποιούμε τα κριτίκια (αν τυχόν χρειάζεται) βάζοντας κάποιο μεγαλύτερο ή μικρότερο που να δίνει το αισθητικό αποτέλεσμα που θέλουμε. Αφού τελειώσουμε τα κολλήματα σφίγγουμε με λάστιχα ούτως ώστε να πετύχουμε πιο καλή εφαρμογή. Θέλει προσοχή να κολλήσουμε γρήγορα και η χαρτοταινεία να είναι σφιχτά κολλημένη γιατί υπάρχει περίπτωση να γλιστρήσουν τα κριτίκια. Όταν στεγνώσουν οι κόλλες, στοκάρουμε τα κενά τρίβουμε και έιμαστε έτοιμοι.
Η πεναριά είναι καπλαμάς μαύρος κολλημένος (με titebond) μετά τα χοντρά τριψίματα του καπακιού. Ο ίδιος καπλαμάς χρησιμοποιήθηκε για διακόσμηση στο σκάφος στην ένωση με το μάνικο αλλά και στον πίσω τάκο.
Δημήτρης Σ.

katsem14

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #20 στις: Ιανουαρίου 25, 2014, 11:37:44 μμ »
δωσε πραμα δημητρη!!!!

Μακρής Δημήτρης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μαύρη μουριά, παλίσσανδρος
« Απάντηση #21 στις: Ιανουαρίου 26, 2014, 01:22:05 πμ »
Πανέμορφο όργανο!! Σε ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά σου γιατί δεν έχει παρουσιαστεί κάτι αντίστοιχο και είναι κρίμα αυτά τα όργανα να μένουν στην αφάνεια!! Μόνο αν θα ήθελες να γράψεις τις διαστάσεις των νομέων του καλουπιού γιατί δεν φαίνονται πολύ καλά στα pdf!!

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #22 στις: Ιανουαρίου 26, 2014, 12:32:42 μμ »
Κατατοπιστικότατος και μερακλής! Μπράβο για την υπομονή σου
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες, πάντα ήθελα μια λάφτα. Ίσως να το αποφασίσω με τους οδηγούς σου
Τα κριτίκια ποιά είναι?

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #23 στις: Ιανουαρίου 26, 2014, 03:48:21 μμ »
Απ'οτι φαινεται Δημητρη στον ιδιο δασκαλο εχουμε παει......στον Φωτη !!!
Μπραβο για την παρουσιαση αλλα και για την κατασκευή !!!!
Καλη συνεχεια...

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #24 στις: Ιανουαρίου 27, 2014, 12:11:20 πμ »
Δημήτρη,
Οι διαστάσεις των νομέων (πλάτος) δεν έχουν σημασία μιας και στην δικά μου κατασκευή αυτά ήταν που είχα διαθέσιμα. Θα παρατηρήσεις ότι χρησιμοποίησα διαφορετικές διαστάσεις (πλάτη) ανάλογα με την διαθεσιμότητα των υλικών μου. Αν τυπώσεις την εξωτερική περίμετρο του σκάφους την χωρίζεις σε νομείς με το δικό σου διαθέσιμο πλάτος νομέα και με βάσει το σχέδιο βρίσκεις και τα ύψη, έτσι τα σχεδίασα και εγώ σε φυσικό μέγεθος πάντα (1:1) και έτσι το ίδιο το σχέδιο λειτουργεί και σαν πατρόν.
Εχω ανεβάσει δυο pdf με τις διαστάσεις του καλουπιού και στομ ένα φαίνονται πιο καλά. Για δες το πιο προσεκτικά. Το μήκος (βλέπε φάκελο βασικές διαστασεις λάφτας) είναι 410 χιλιοστα. Τώρα εαν στην εκτύπωση δεν σου βγεί στο μέγεθος το πραγματικό κάνε μια μέγενθυση ούτως ώστε να το μήκος να βγει στα 410 χιλ. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να κάνεις και μεγαλύτερο καλούπι. Αν θυμάμαι καλά πρέπει να αναφέρω πως το συγκεκριμένο σκάφος είναι μικρό μιας και έχω δει και λάφτες και λίγο πιο μεγάλες.

Φίλε Getit,  κριτίκια είναι τα διακοσμητικά φιλέτα στο καπάκι με την εναλλαγή σε αυτή την περίπτωση μαυρο-λευκό (έβενος κελεμπέκι)

Georgek, ναι στο Φώτη πήγαινα. Ξεκίνησα το Φλεβαρη του 2006 (στον όμιλο στην Πλάκα στο υπόγειο), συνέχισα άλλη μια χρονιά με την οργανοποιία (στο σπίτι του Φώτη) και την επόμενη χρονιά λάφτα πάλι με τον Φώτη. Αν ήσουνα και συ τις χρονιές εκείνες θα τρακαριστήκαμε. Πάντως από την αρχή ξεκίνησα ταυτόχρονα με τα μαθήματα και τις δικές κατασκευές. Το όργανο από το οποίο πήρα τις βασικές διαστάσεις ήταν σχεδιασμός του Φώτη όπως και ο όμορφος καβαλάρης. Ενώ ο φώτης μου έδινε το καλούπι για να κατασκευάσω λάφτα προτίμησα να φτιάξω το δικό μου.
Δημήτρης Σ.

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #25 στις: Ιανουαρίου 28, 2014, 01:10:41 μμ »
Δημήτρη, θὰ πῶ κι ἐγὼ μὲ τὴ σειρὰ μου ὅτι ὄχι μόνο τὸ ὄργανο εἶναι πάρα πολύ καλό καὶ ὄμορφο αλλὰ καὶ οἱ πληροφορίες γιὰ τὴν κατασκευή του εἶναι κατατοπιστικότατες. Εὖγε φίλε μου!!!!

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #26 στις: Ιανουαρίου 28, 2014, 01:57:15 μμ »
Φίλε Δημήτρη είσαι καταπληκτικός,συγχαρητήρια και από εμένα!!!

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #27 στις: Φεβρουαρίου 05, 2014, 09:42:28 μμ »
Βρήκα λίγο χρόνο και συνεχίζω
4.   Μάνικο.
Το μάνικο κατασκευάστηκε από μία κόντρα δρυός (παλιό και κατάξερο) στο κέντρο και εξωτερικά φλαμούρι. Η δρυς δεν είναι συνηθισμένο ξύλο στην οργανοποιία αλλά μιας και οι απαιτήσεις σε αυτό το όργανο δεν είναι μεγάλες (μικρό μήκος μπράτσου, ναϋλον χορδές και συγκριτικά μικρη κλίμακα - 60εκ) τελικά το χρησιμοποίησα και πήγε μια χαρά. Το βρήκα από ένα παλιό πάτωμα (υπολογίζω πάνω από 25-30 χρόνια) που είχαν ξηλώσει. Είχα μαζέψει αρκετά κομμάτια για χρήση και νομίζω ότι έχω μερικά ακόμα κρατημένα. Το μάνικο ενώθηκε με την κλασσική χελιδονοουρά στον τάκο. Δεν χρησιμοποιώ ρούτερ για το μόρσο και όλα γίνονται στο χέρι. Γίνεται το ταίριαγμα και δίνονται οι κλίσεις που πρέπει. Εκεί ήτανε που μου ξέφυγε και έδωσα πιο μεγάλη κλίση από ότι έπρεπε με συνέπεια ο καβαλάρης να γίνει ψηλός. Συνήθως δίνω λίγο αβάντζο (δεν ταιριάζω ακριβώς το μόρσο) και αφήνω κάποια κενά που μου δίνουν την δυνατότητα να σηκώσω , να καταβάσω ή να στρέψω λίγο το μάνικο για να πάρει την κλίση που θέλει. Τα κενά αυτά κλείνουν με μπόλικη κόλλα και σφήνες από οδοντογλύφίδες (μπαίνουν σφηνωτά) και σταθεροποιούν το μάνικο.  Οι κατάλληλες οδοντογλυφίδες για την δουλειά αυτή είναι αυτές από σκλήρό ξύλο (οξιά μάλλον) με κυκλική διατομή. Αφού κολλήσει το μάνικο μορφοποιείται στο τελικό του σχήμα. Αφού κολληθεί και το καράολο (αναλυτικά παρακάτω) γίνεται και το ντύσιμο του μάνικου.
Για το ντύσιμο του μάνικου χρησιμιποιήθηκε το ίδιο υλικό με το σκάφος (γαλλική καρυδιά με μαύρο φιλέτο ανάμεσα). Από τις ιίδιες ντούγιες κόβονται στενά (σε πλάτος) κομμάτια ίσα με το μήκος του μάνικου που θέλουμε να ντύσουμε. Το πλάτος ήταν  γύρω στα 5 χιλιοστά και το πάχος 2-3χιλιοστά. Οι λεπτές αυτές ντούγιες ταιριάζονται μια προς μία στο μάνικο. Η διατομή τους είναι τραπέζιο (πιο στενές στο κάτω μέρος και πιο φαρδιές στο επάνω) ούτως ώστε να εφαρμόζει η μία με την άλλη ακριβώς. Η μορφοποίηση της ντούγας (σε τραπέζιο) έγινε με τη χρήση ροκανιού και γυαλόχαρτου. Για ακόμα καλύτερη εφαρμογή της ντούγας στο μάνικο στα καμπύλα σημεία, επιπεδοποιείται το μάνικο στο πλάτος της κάτω βάσης του τραπέζιου πριν την κόλληση. Για να γίνει πιο κατανοητό φαναταστείτε ότι η διατομή του μάνικου θα πρέπει να είναι τεθλασμένη και όχι καμπύλη γραμμή. Εννοείται πως πριν ξεκινήσουμε το ντύσιμο του μάνικου έχουμε χωρίσει την διατομή στο επιθυμητό πλάτος ντουγών για να βγούνε ακριβώς ο αριθμός που θέλουμε. Αφού στεγνώσε καλά, ξύστηκε και μορφοποίηθηκε η εξωτερική πλευρά των ντουγών ώστε να ομαλοποιηθεί και να σχηματιστεί η επιθυμητή καμπύλη.
Δημήτρης Σ.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #28 στις: Φεβρουαρίου 05, 2014, 09:45:51 μμ »
5.   Καράολο
Το καράολο αποτελείται από δύο βασικά μέρη που σχηματίζουν τις εξωτερικές πλευρές του καράολου. Το πάνω μέρος εφαρμόζεται στο μορφοποιημένο μάνικο (κάτω από την ταστιέρα). Παρατηρείστε τα σχετικά σχέδια που επεξηγούν ακριβώς και δίνουν και τις διατάσεις. Η λάφτα έχει 7 χορδές και οι τρύπες για τα κλειδιά είναι επίσης επτά και διαμπερείς. Το ξετρύπημα θέλει πολύ προσοχή μιας τα πλαϊνά του καράολου δεν είναι παράλληλα αλλά όλες οι τρύπες πρέπει ναι είναι παράλληλες και σε ίση απόσταση μεταξύ τους. Μια καλή ιδέα είναι να γίνει το τρύπημα στα κέντρα πριν το κόλλημα με λεπτό τρυπανάκι για οδηγό και μετά αφού κολληθεί να γίνει ξετρύπημα με μεγάλο τρυπάνι. Τα κλειδιά που χρησιμοποιούνται είναι βιολιού (εγώ έβαλα εβένινα αλλά έχει και φθηνότερα από παλίσανδρο ή άλλα υλικά). Για να μπορεί να σφίγγει το κλειδί είναι πιο στενό στην ακρή και φαρδαίνει προς την λαβή. Κάποια κλειδιά δεν έχουν αυτήν την κλίση και πρέπει η κλίση στο κλείδί να γίνει με ειδική ξύστρα. Αντίστοιχη κλίση πρέπει να έχει και η τρύπα που θα εφαρμοστεί το κλειδί. Αυτή η δεύτερη κλίση γίνεται με αλεζουάρ. Η ξύστρα και το αλεζουάρ έχουν ένα υφηλό κόστος (πάνω από εκατό ευρώ αν θυμάμαι καλά) για αυτό και δεν τα αγόρασα. Δανείστηκα μόνο αλεαζουάρ για το όργανο μου αφού τα κλειδιά που είχα αγοράσει ήταν έτοιμα με κλίση και αφού δεν ήταν στα σχέδια μου να φτιάχνω τέτοια όργανα. Για να μην τα σκάμε αβέρτα στα εξιδικευμένα καταστήματα οργανοποιίας, διαδικτυακά και μη, και καλό είναι να κοιτάμε και εναλλάκτικούς τρόπους. Παραδείγματος χάρη για κάποιο κλειδί που αγοράσαμε έτοιμο (με κλίση μπορούμε να πάρουμε αλεζουάρ (με αυτήν την κλίση πάντα) από κατάστημα που πουλάει κοπτικά που προσαρμόζονται σε δράπανο και να φτιάξουμε μόνοι μας μια χειρολαβή (εδώ κοτζάμ λάφτα φτιάχνουμε σε μια χειρολαβή θα κολλήσουμε;). Οι τιμές είναι κατά πολύ μικρότερες αλλά είναι δύσκολο να βρείς στην σωστή κλίση και θέλει πολύ ψάξιμο. Εγώ είχα βρεί σε λιγότερο από την μισή τιμή του DICK, να μη πω για Κωνσταντέλο καθόλου, αλλά τελικά δεν αγόρασα. Αν έχεις το αλεζουάρ μπορείς να κάνεις και μια πατέντα για ξύστρα και να δουλεύεις κανονικά.
‘’Αποσπάσματα από τις συμβουλές του φτωχομάστορα’’.

6.   Ταστιέρα-Μπερντέδες κλπ
Η ταστιέρα είναι από έβενο και έρχεται πρόσωπο με το ντύσιμο του μάνικου. Η επέκταση της ταστιέρας σαν λόγχη έρχεται και μπάινει για διακοσμητικούς λόγους χωνευτή στο καπάκι. Το διακοσμητικό μπορεί να είναι είτε συνέχεια της ταστιέρας είτε ξεχωριστό κομμάτι. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ταστιέρα έρχεται πρόσωπο και με το καπάκι. Το όργανο λουστράρεται όλο εκτός από το καπάκι. Λουστράρεται και η ταστιέρα για λόγους προστασίας αλλά και για να μην γλιστρούν οι μπερντέδες. Για το δέσιμο των μπερντέδων υπάρχουν από όσο ξέρω εναλλακτικοί τρόποι. Δεν θυμάμαι πως ακριβώς τους είχα δέσει και θα πρέπει να λύσω κάποιον  για να θυμηθώ. Εν τω μεταξύ ανεβάζω μια φώτο από άλλη λάφτα (κοντινό σε κόμπο μπερντέ) μήπως σας βοηθήσει. Τα διαστήματα στην λάφτα είναι καταγεγραμμένα σε αυτά τα αρχεία που ανέβασα για πάσα ενδιαφερόμενο. Υποθέτω μιας και δενείμαι και ο πιο ειδικός είναι σε τούρκινγ λάφτα θα υπάρχουν διαφορές μιας και αυτά είναι καθαρά για βυζαντινούς ήχους.
Δημήτρης Σ.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #29 στις: Φεβρουαρίου 05, 2014, 09:52:54 μμ »
Επίλογος:
Νομίζω ότι εδώ τελειώνει αυτή η παρουσίαση. Θέλω ακόμα μια φορά να τονίσω ότι προσπάθησα να δώσω πληροφορίες για ένα όργανο που  δεν είναι συνηθισμένο και οι πληροφορίες που υπάρχουν από όσο γνωρίζω είναι ελάχιστες. Δεν είμαι επαγγελματίας οργανοποιός και πιθανότατα οι πληροφορίες που έδωσα να μην είναι απόλυτα σωστές αλλά σας εγγυώμαι ότι με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να φτιάξετε ένα όργανο στα αλήθεια ακόμα και αν έχει ατέλειες. Ελπίζα να βοήθησα αυτούς που ενδιαφέρονται και να μην κούρασα μετην πολυλογία μου.
Η λάφτα σαν όργανο είναι υπέροχο και αξίζει να ασχοληθείτε όχι μόνο μετην κατασκευή αλλά και με το παίξιμο του. Εγώ δυστυχώς λόγω έλλειψης χρόνου τα έχω παρατήσει πια. Ευελπιστώ όμως στο μέλλον να αλλάξει αυτό. Αν  καταφέρω και εξασκηθώ λιγάκι και να θυμηθώ την βυζαντινή σημειογραφία θα ανεβάσω και δείγμα ήχου.
Ανεβάζω και αρχείο με όλο το κείμενο για την κατασκευή που έγραψα για να υπάρχει όλο το υλικό μαζεμένο.
Δημήτρης Σ.

Tags: