Αποστολέας Θέμα: Ακόνισμα - λάμα Πλάνης- σκαρπέλα  (Αναγνώστηκε 26025 φορές)

Σταύρος Κοντοκώστας

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
Ακόνισμα - λάμα Πλάνης- σκαρπέλα
« στις: Δεκεμβρίου 28, 2013, 07:10:25 μμ »
Ψαχνοντας διαφορα βίντεο που αφορούν το ακόνισμα του ροκανιού και των σκαρπέλων , μιας και δεν ξερω πολλα για τη χρήση τους,είδα καποια που ειναι αρκετα κατατοπιστικά. Εχω απορία για τον πηλό που βλεπουμε στο πρωτο βίντεο. Ποια η σημασία του και που το βρισκουμε. Είναι ειδικος πηλός?
The Block Plane - a most useful woodworking tool

Sharpening Plane Irons

Preparing and sharpening a woodworking chisel - with Paul Sellers

Hand Plane and Blade Sharpening Lessons by Rob Cosman with Scott Phillips, Presented by Woodcraft
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 28, 2013, 07:30:01 μμ από Σταύρος Κοντοκώστας »
Όταν το όρμα δεν πάρει δράση, μένει απλα ένα όνειρο.....

Σταύρος Κοντοκώστας

• Full Member
Απ: Ακόνισμα - λάμα Πλάνης- σκαρπέλα
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 28, 2013, 07:26:23 μμ »
Paul Sellers - How to sharpen a handplane

http://

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 28, 2013, 10:00:29 μμ »
ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΗΛΟΣ. ΜΑΛΛΟΝ ΠΕΤΡΕΣ ΑΚΟΝΙΣΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ. ΑΛΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΛΑΔΙ ( ΛΑΔΑΚΟΝΟ) ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕ ΝΕΡΟ.
ΕΧΕΙ Ο ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ.  ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΤΙΜΗ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΚΑΘΕΣΑΙ.............
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 29, 2013, 12:53:38 πμ »
 .... καλή επιλογή τα βίντεα...πολλά δεν τα ήξερα...... άλλα τα ήξερα και βαριόμουνα ν΄ασχοληθώ...
...αν βρώ και που καταχώνιασα τις πλάνες ;;; ;D ;D......

στο πρώτο βίντεο ο "πηλός" είναι μιά nagura stone ..... μαλακή πέτρα που την τρίβείς πάνω σε πέτρες νερού για να δημιουργήσεις "slurry" (΄λάσπη) .... μειώνεις τη φθορά της βασικής πέτρας νερού.........και επιταχύνεις την διαδικασία διότι υποτίθεται ότι η λεπτές πέτρες νερού ακονίζουν δια της "λάσπης' που δημιουργείται τρίβωντάς τες.....
χρησιμοποιείται και για τον καθαρισμό της βασικής πέτρας....υποτίθεται ότι τα ενσωματωμένα σωματίδια φεύγουν ευκολότερα για της "λάσπης" που δημιουργείται με την nagura...

..αν θυμάμαι έχω μία .... φθηνούλα ήταν...η nagura όχι η 8000 νερού....να εξηγούμαστε...
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

Σταύρος Κοντοκώστας

• Full Member
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 29, 2013, 02:52:51 πμ »
Καλη η Νagura....επισης περα απο τις πετρες και τους τροχους ακινιζουν και με γυαλοχαρτα, οπως και στο βιντεο του Ανδρεου, που ειναι μια οικονομικη λυση.

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 30, 2013, 12:26:18 πμ »
Καλη η Νagura....επισης περα απο τις πετρες και τους τροχους ακινιζουν και με γυαλοχαρτα, οπως και στο βιντεο του Ανδρεου, που ειναι μια οικονομικη λυση.

Έχω δουλέψει (και έχω) και πέτρες και γυαλόχαρτα για ακόνισμα μαχαιριών (κοινών), σκαρπέλων, μαχαιριών πλάνης και άλλων κοπτικών εργαλείων και έχω καταλήξει ότι το καλύτερο ακόνισμα γίνεται με γυαλόχαρτο κολλημένο επάνω σε μάρμαρο. Όταν ήθελα "ξυράφι" ακμή έφτανα μέχρι και 800άρι γυαλόχαρτο.

Εάν αγοράσετε πέτρα τότε θα πρέπει να προσέξετε ιδιαιτέρως όταν ακονίζετε φαρδιά σκαρπέλα ή μαχαίρια από χειροκίνητες πλάνες γιατί η πέτρα "τρώγεται" εκεί που ακονίζετε και δημιουργείται αρχικώς ανεπαίσθητη λακούβα που στη συνέχεια δε δίνει ευθεία ακμή στο ακονιζόμενο εργαλείο.

Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει μετά από κάποια ακονίσματα να επαναφέρετε την επιπεδότητα στις πέτρες ακονίσματος τρίβοντάς τις επάνω σε γυαλόχαρτο κολλημένο και αυτό σε μάρμαρο.

Στην παρακάτω εικόνα φαίνονται ένα σμυριδάκονο και μια πέτρα στην οποία η "λακούβα" που προαναφέρω είναι εμφανής.

[ Invalid Attachment ]

Αυτός ο συνδυασμός σμυριδάκονου (με διαφορετική κόκκωση στις δύο πλευρές του) και ακονόπετρα κάποτε αποτελούσε και για μένα την καλύτερη επιλογή.

Επίσης ένα άλλο που θα πρέπει να προσέξετε εάν τελικώς αγοράσετε ακονόπετρα (που όπως ειπώθηκε είναι ακριβές) είναι να φαίνεται ΟΜΟΙΟΓΕΝΗΣ. Επειδή ως πέτρωμα περιέχει μέσα προσμίξεις είτε σκληρότερες είτε μαλακότερες μπορεί να δημιουργεί ανεπιθύμητα αποτελέσματα στο ακόνισμα.

Αυτά.

Σταύρος Κοντοκώστας

• Full Member
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 30, 2013, 01:01:26 πμ »
Πολυ χρησιμα οσα μας λετε κ.Κούρε. Ψαχνομαι αυτο το καιρο για το ακονισμα γιατι εχω φθηνα σκαρπελα και ροκανι που θελουν συχνα ακονισμα. Μηπως ξερει κανεις που μπορω να βρω αυτον τον οδηγο που ρυθμιζουμε την γωνία που θα ακονιζεται η λάμα και τα σκαρπελα?

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 30, 2013, 04:35:48 πμ »
Ειχα παρει αυτο και ειναι φτηνο και κανει πολυ καλη δουλεια!!

Υπαρχουν ομως και καλυτερα!

http://www.axminster.co.uk/catalogsearch/result/?q=sharpener+guide

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 30, 2013, 12:03:23 μμ »
εχω αγοράσει αυτό το σετάκι της στάνλευ. http://www.tool-market.gr/photos/0-16-050%20copy-1366297673.jpg

με γυαλόχαρτο νερού  κολλημένο σε μάρμαρο απο 400 μέχρι 2000 και με αυτό το λαδάκι , έχω κάνει ξυράφια 2 μαχαίρια απο πλάνες και 2 ίσια σκαρπέλα. έχει πάνω και οδηγό για τρεις διαφορετικές γωνίες. το λαδόκανο είναι μέτριας ποιότητας αλλά κάνει δουλειά για τρόχισμα αν τα μαχαίρια είναι κάλια . και μετά γυαλόχαρτο.
για τα κοίλα σκαρπέλα όμως ? μόνο κάτι πετρες διαμορφωμένες της Pfeil οι οποίες μου φάνηκαν εξαιρετικά ακριβές...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 30, 2013, 03:40:54 μμ »
Πολυ χρησιμα οσα μας λετε κ.Κούρε. Ψαχνομαι αυτο το καιρο για το ακονισμα γιατι εχω φθηνα σκαρπελα και ροκανι που θελουν συχνα ακονισμα. Μηπως ξερει κανεις που μπορω να βρω αυτον τον οδηγο που ρυθμιζουμε την γωνία που θα ακονιζεται η λάμα και τα σκαρπελα?

ΣΤΟΝ ΦΡΑΓΚΟ...ΞΑΝΑΛΕΩ

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 30, 2013, 08:34:33 μμ »
αντι για τα ειδικά λάδια που πουλάνε ........δοκίμασε κανείς κάτι άλλο πιό "κοινό" ;;;;

ορυκτέλαια, λάδια ψιλα μηχανής (ραπτομηχανές π.χ.),κάποιο λάδι που βρίσκεται εύκολα τελος πάντων.....(ελιάς;;;;) ??? ??? ???
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Δεκεμβρίου 30, 2013, 10:04:22 μμ »
αντι για τα ειδικά λάδια που πουλάνε ........δοκίμασε κανείς κάτι άλλο πιό "κοινό" ;;;;

ορυκτέλαια, λάδια ψιλα μηχανής (ραπτομηχανές π.χ.),κάποιο λάδι που βρίσκεται εύκολα τελος πάντων.....(ελιάς;;;;) ??? ??? ???

ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΞΥΛΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΟ ΠΑΠΠΟΥ ΠΡΟΣ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΝΟ ΑΓΝΟ ΛΑΔΙ ΕΛΙΑΣ ΒΑΖΑΜΕ ΣΤΑ ΛΑΔΑΚΟΝΑ. ΚΑΙ ΞΥΡΙΖΟΥΝ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ.
ΕΧΩ ΤΑΞΕΙ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΙΟ ΜΟΥ ΤΟ ΝΙΚΟ ΝΑ ΤΡΟΧΑΕΙ ΤΗ ΛΑΜΑ ΤΟΥ ΡΟΚΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΞΥΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΤΡΙΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΧΗ ΤΟΥ. ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΠΕΤΡΑ ( ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΕ ΠΡΗΞΕΙ ΣΤΗ ΜΑΛΑΚΙΑ ) ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΟΝ ΤΡΑΒΗΞΩ ΝΑ ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΩ

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #12 στις: Δεκεμβρίου 30, 2013, 10:06:51 μμ »
Χωρίς να το παίξω ξερόλας, ολα μου τα χρόνια τα σκαρπέλα τα ακονίζω με λάδι απλό, το μόνο καμιά φορά βάζω λίγο πετρέλαιο μαζί για να μην πιάνει γλίτσα στη επιφάνεια, ούτε ειδικά λάδια ούτε τίποτε το περίεργο, και όλο οι μάστορες που ξέρω κάτι τέτοιο κάνουν, αλλά και μου έμαθαν, τώρα τελευταία έκανα μια πατέντα, έχω μια πέτρα που κόβει πολύ περισσότερο ειναι "μαλακιά" και μία πιο "σκληρή" με αυτό τον τρόπο απλός κάνω πιο γρήγορα την δουλεία μου, το πιο δύσκολο είναι να κάνεις επίπεδη την πλάκα γιατι μια φορά έκαψα μια πέτρα και την πέταξα και μετά το θέμα ήταν μονόδρομος, κατευθείαν στον φράγκο, και σε φαρμακείο για την πίεση που ανέβασα
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #13 στις: Δεκεμβρίου 30, 2013, 10:14:17 μμ »
Κάντο δάσκαλε Κώστα αυτό θα αξίζει πολλά, πάντως κακά τα ψέματα σαν το τροχιστικό δουλειά δεν γίνετε το μόνο κακό ειναι ότι δεν βαστάει πολύ το τρόχισμα διότι κάνει κύλο το σκαρπέλο η την λαμα του ροκανιού και πεφτη γρήγορα, αλλά από γωνίες και τα λοιπά κάνει πολύ καλή δουλειά, τέτοιο μηχάνημα έχει και ο δάσκαλος ο Δημήτρης Ανδρέου   
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Δεκεμβρίου 30, 2013, 10:18:29 μμ »
ΦΙΛΕ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ. ΚΑΠΟΤΕ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΜΠΕΝΕ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΝ ΠΗΓΑΙΝΕ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΣΤΟ ΑΚΟΝΙ. ΑΝ ......ΠΑΤΑΓΕ ΚΑΛΑ ΤΟ ΣΚΑΡΠΕΛΟ ΤΟΝ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕ. ΤΗ ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΡΟΧΑΕΙ. ΑΚΟΜΑ ΚΙ Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΑΜΩ ΤΑ ΜΑΣΤΟΡΙΑ, ΔΕΝ ΤΡΟΧΑΕΙ.

Tags: