Αποστολέας Θέμα: Κολημα πλαιναριών σέ μπουζούκι τζουρά μπαγλαμά.  (Αναγνώστηκε 6337 φορές)

chris

• Hero Member
Κολημα πλαιναριών σέ μπουζούκι τζουρά μπαγλαμά.
« στις: Νοεμβρίου 11, 2013, 11:16:34 μμ »
Σήμερα παλικάρια μέ αφορμή τήν ταλαιπορεία πού τραβούν οί νέοι τού φόρουμ στό κόλημα τών πλαιναριών καί επειδή πρίν από λίγο κόλησα από έναν μπαγλαμά τά δικά μου θά τούσ δείξω μέ φωτό άν καί είναι από τό κινητό μερικά πράγματα πού πρέπει νά προσέξουν καί γιά νά μήν ταλεπορούνται άδικα γιά ένα τόσο απλό πράγμα.  Δέν θέλω γιά τούσ ψαγμένους νά γελάσουν ,γιά έναν όμως νέο είναι σοβαρό τό ζήτημα γιατί θυμάμαι τό πρώτο μπουζούκι πού έκανα καί εγώ ταλεπορίθηκα τρείς μέρες νά τά κολήσω καί έρμο κόλημα. Τό κακό μέ εμένα εκείνη τήν περίοδο άν καί έψαξα νά βρώ μιά βοήθεια ήταν αδύνατον.
Καί αρχίζω. Αφού τοποθετήσουμε τίς δύο τελευταίες ντούγιες αφήνουμε νά στεγνώση πολύ καλά  η κόλλα καί ασχολούμαστε μέ τήν προετοιμασία τών πλαιναριώνΤό πάχος τους θά πρέπει νά είναι πολύ λίγο λεπτότερα από τίς ντούγιες.Θάπρέπει νά μετρήσουμε τό φάρδος  τού φαρδύτερου σημείου τού σκάφους καί νά τά κόψουμε κατά 2 εκατοστά φαρδύτερα.Τώρα ήρθε η ώρα νά τά λυγίσουμε. Δέν είναι ανάγκη νά τά μουλιάσουμε από τό βράδυ γιά να μαλακόσουν  όπως νομίζουν πολοί. Τήν ίδια ώρα πού θά τά λυγίσουμε τότε 2 μέ 3 λέπτά ποιό μροστά μέ ένα σφουγκάρι θά τά βρέξουμε Ηθερμοκρασία θά πρέπει νά είναι τέτια πού νά μήν μάς τά καιη αλλά καί στό λύγιζμα νά μήν μάς σπάνε . περίπου στούς 200 βαθμούς ο θερμοστάτης τής αντίστασης  είναι καλά.  Λαμβάνοντας υπόψιν ότι τό καλούπι μας έχει στά πλαινά μιά κλήση αλλά τό κυριότερο πίσω στό τάκο θά πρέπει νά λυγίσουμε καί εμείς αφτή τήν κλίση. Ηπαρακάτω φωτό δείχνη τήν κλίση τού σκάφους.

chris

• Hero Member
Απ: Κολημα πλαιναριών σέ μπουζούκι τζουρά μπαγλαμά.
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 11, 2013, 11:32:02 μμ »
Σήμερα παλικάρια μέ αφορμή τήν ταλαιπορεία πού τραβούν οί νέοι τού φόρουμ στό κόλημα τών πλαιναριών καί επειδή πρίν από λίγο κόλησα από έναν μπαγλαμά τά δικά μου θά τούσ δείξω μέ φωτό άν καί είναι από τό κινητό μερικά πράγματα πού πρέπει νά προσέξουν καί γιά νά μήν ταλεπορούνται άδικα γιά ένα τόσο απλό πράγμα.  Δέν θέλω γιά τούσ ψαγμένους νά γελάσουν ,γιά έναν όμως νέο είναι σοβαρό τό ζήτημα γιατί θυμάμαι τό πρώτο μπουζούκι πού έκανα καί εγώ ταλεπορίθηκα τρείς μέρες νά τά κολήσω καί έρμο κόλημα. Τό κακό μέ εμένα εκείνη τήν περίοδο άν καί έψαξα νά βρώ μιά βοήθεια ήταν αδύνατον.
Καί αρχίζω. Αφού τοποθετήσουμε τίς δύο τελευταίες ντούγιες αφήνουμε νά στεγνώση πολύ καλά  η κόλλα καί ασχολούμαστε μέ τήν προετοιμασία τών πλαιναριώνΤό πάχος τους θά πρέπει νά είναι πολύ λίγο λεπτότερα από τίς ντούγιες.Θάπρέπει νά μετρήσουμε τό φάρδος  τού φαρδύτερου σημείου τού σκάφους καί νά τά κόψουμε κατά 2 εκατοστά φαρδύτερα.Τώρα ήρθε η ώρα νά τά λυγίσουμε. Δέν είναι ανάγκη νά τά μουλιάσουμε από τό βράδυ γιά να μαλακόσουν  όπως νομίζουν πολοί. Τήν ίδια ώρα πού θά τά λυγίσουμε τότε 2 μέ 3 λέπτά ποιό μροστά μέ ένα σφουγκάρι θά τά βρέξουμε Ηθερμοκρασία θά πρέπει νά είναι τέτια πού νά μήν μάς τά καιη αλλά καί στό λύγιζμα νά μήν μάς σπάνε . περίπου στούς 200 βαθμούς ο θερμοστάτης τής αντίστασης  είναι καλά.  Λαμβάνοντας υπόψιν ότι τό καλούπι μας έχει στά πλαινά μιά κλήση αλλά τό κυριότερο πίσω στό τάκο θά πρέπει νά λυγίσουμε καί εμείς αφτή τήν κλίση. Ηπαρακάτω φωτό δείχνη τήν κλίση τού σκάφους. Κάλυψα τό επιτρεπόμενο όριο καί μέ τό πέταξε έξω .  λοιπόν συνεχίζω άν καί έχασα τόν ιρμό μου .Σέ μιά φωτό δείχνω πώσ πρέπει νά λυγίσουμε τήν κλείση. Στήν επόμενη δείχνω πώς θά γείνη τό πλαινάρι μετά τό λύγιζμα. στήν επώμενη δείχνω πώς θά κάτσει  επάνω στό καλούπι .Στήν επώμενη δείχνω πού θά πλανίσουμε καί μόνον από τήν επάνω μεριά,υπόψιν ότι όσο πλανίζουμε στά σημεία πού δείχνω μέ μάυρη γραμμή τό πλαινάρι κατεβαίνη προς τήν βαση τού καλουποιόυ αλιώς θά μάσ ανοίξη πρός τά έξω.Τώρα φυσικά εάν τά δείς σέ βινταιο  θά τά αρπάξης αμέσως αλλά τή νά κάνουμαι καί μέ τίς φωτογραφίες παίρνης μιά ιδέα. ¨Ενα έχω νά πώ εάν μελετιθή τό ζήτημα καί λιγύση σωστά τό πλαινάρι  τότε τό κόλημα είναι παιχνίδι.Ηόλη διαδικασία καί γιά τά δυό κομάτια δέν υπερβαίνη τήν μισή ώρα. ¨Οποιος δέν μπορί νά καταλάβη μπορεί νά ρωτήση ότι θέλη.

chris

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 11, 2013, 11:38:30 μμ »
Καί αρχίζω. Αφού τοποθετήσουμε τίς δύο τελευταίες ντούγιες αφήνουμε νά στεγνώση πολύ καλά  η κόλλα καί ασχολούμαστε μέ τήν προετοιμασία τών πλαιναριώνΤό πάχος τους θά πρέπει νά είναι πολύ λίγο λεπτότερα από τίς ντούγιες.Θάπρέπει νά μετρήσουμε τό φάρδος  τού φαρδύτερου σημείου τού σκάφους καί νά τά κόψουμε κατά 2 εκατοστά φαρδύτερα.Τώρα ήρθε η ώρα νά τά λυγίσουμε. Δέν είναι ανάγκη νά τά μουλιάσουμε από τό βράδυ γιά να μαλακόσουν  όπως νομίζουν πολοί. Τήν ίδια ώρα πού θά τά λυγίσουμε τότε 2 μέ 3 λέπτά ποιό μροστά μέ ένα σφουγκάρι θά τά βρέξουμε Ηθερμοκρασία θά πρέπει νά είναι τέτια πού νά μήν μάς τά καιη αλλά καί στό λύγιζμα νά μήν μάς σπάνε . περίπου στούς 200 βαθμούς ο θερμοστάτης τής αντίστασης  είναι καλά.  Λαμβάνοντας υπόψιν ότι τό καλούπι μας έχει στά πλαινά μιά κλήση αλλά τό κυριότερο πίσω στό τάκο θά πρέπει νά λυγίσουμε καί εμείς αφτή τήν κλίση. Ηπαρακάτω φωτό δείχνη τήν κλίση τού σκάφους. Κάλυψα τό επιτρεπόμενο όριο καί μέ τό πέταξε έξω .  λοιπόν συνεχίζω άν καί έχασα τόν ιρμό μου .Σέ μιά φωτό δείχνω πώσ πρέπει νά λυγίσουμε τήν κλείση. Στήν επόμενη δείχνω πώς θά γείνη τό πλαινάρι μετά τό λύγιζμα. στήν επώμενη δείχνω πώς θά κάτσει  επάνω στό καλούπι .Στήν επώμενη δείχνω πού θά πλανίσουμε καί μόνον από τήν επάνω μεριά,υπόψιν ότι όσο πλανίζουμε στά σημεία πού δείχνω μέ μάυρη γραμμή τό πλαινάρι κατεβαίνη προς τήν βαση τού καλουποιόυ αλιώς θά μάσ ανοίξη πρός τά έξω.Τώρα φυσικά εάν τά δείς σέ βινταιο  θά τά αρπάξης αμέσως αλλά τή νά κάνουμαι καί μέ τίς φωτογραφίες παίρνης μιά ιδέα. ¨Ενα έχω νά πώ εάν μελετιθή τό ζήτημα καί λιγύση σωστά τό πλαινάρι  τότε τό κόλημα είναι παιχνίδι.Ηόλη διαδικασία καί γιά τά δυό κομάτια δέν υπερβαίνη τήν μισή ώρα. ¨Οποιος δέν μπορί νά καταλάβη μπορεί νά ρωτήση ότι θέλη.

pikolo

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 12, 2013, 10:07:11 πμ »
μπράβο φίλε μου!! Αν έβαζες και τον τρόπο που αντιγράφεις το σχήμα του πλαιναριού πολύ θα βοηθούσες  ;D

chris

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 12, 2013, 10:59:52 πμ »
δέν αντιγράφω τίποτα τό σχημα βγαίνη από μόνο του μέ τό λυγιζμα αρκεί όταν τό λυγίζης νά είναι επάνω στό σωλήνα στή σωστή θέση. ¨Αν παρατηρίσης  προσεκτικα τό κομάτι δέν τό βάζω εφθεία όπως λυγίζουμε τίς ντούγιες αλλά λοξά  τό μέν ένα δεξια τό δέ άλλο αριστερά  .γιαυτό δείχνω πώς θά είναι τά πλαινάρια μετά από τό λυγιζμα. ¨Αν βάλης τό ένα πάνω στό άλλο σέ ευθεία θά πρπεπει νά κάνουν μία χειαστή. Εάν λυγιστούν σωστά τότε τό κόλημα είναι μερικά λεπτά γιά νά μήν πώ δευτερόλεπτα ,τέλειο καί χωρίς κανένα πρόβλημα. Αφού κοληθούν και μετά  τό υπόλοιπο πού περισεύη από τήν κάτω μεριά τό ξυρίζουμε σύμφωνα μέ τό πάτο τού καλουποιόυ. Δέν είναι τίποτα τό δύσκολο αλλά θέλη λίγη προσωχή.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 12, 2013, 11:49:15 πμ »
ευχαριστούμε για τη βοήθεια!
προσπάθησα να "οπτικοποιήσω" λίγο περισσότερο τις εικόνες προσθέτοντας χρώμα εκεί που κατάλαβα ότι θα είναι το σκάφος.
Καλά κατάλαβα ?

[ Invalid Attachment ]

chris

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 12, 2013, 11:51:19 πμ »
Σωστά

pikolo

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 13, 2013, 12:32:10 μμ »
Αρα δεν το πλανίζεις όπως τις ντούγιες? εγω έχω φτιάξει ολόκληρο σκάφος και κόλλησα στα πλαινάρια...πλανίζω από δω πλανίζω απο κει και πάλι τπτ ...  :(

chris

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 13, 2013, 03:32:18 μμ »
 καί βέβαια τό πλανίζω όπως ακριβώς τίς ντούγιες. ΣΤή φωτογραφία δείχνω μέ  μάυρο χρώμα πού θά πλανιστή  στό πίσω μέρος  καί εμπρός μέχρι πού νά κλίση περιμετρικά στό πάτω τού καλουποιού. ¨Οσο πλανίζουμε στά σημεία πού δείχνω τό κάτω μέρος τού πλαιναριούπλησιάζη τήν περίμετρο τού καλουποιού

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 16, 2013, 05:03:14 μμ »
Γεια σου Μάστορα!!!

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 21, 2013, 05:36:48 μμ »
Να σε καλά μαστρο chris κατατοπιστικότατος, επειδη τώρα ξεκινάω την διαδικασία του λυγίσματος με είχε φάει αυτή η σκέψη εάν πρέπει να το κάνω και λίγο λοξά άλλα τώρα που είδα πιστεύω πως θα τα καταφέρω μια χαρά 
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

papadopoylos pavlos

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: νεραντζια
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 21, 2013, 09:47:02 μμ »
Το ενα πλαινο ειναι πιο ψυλο
επισης οι εφαρμογες ντουγας πλαινου χανουν και ας
καλυπτονται απο τα διπλα φιλετα
ειναι προτιμοτερο οι ντουγες να προσαρμοζονται στα
πλαινα βαση αρχικης σχεδιασης

chris

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 21, 2013, 10:36:35 μμ »
κυριε παυλο άν τό ΄σχόλιο απευθύνετε σέ μένα νά σού λίσω τήν απορία .Τό ένα πλαινάρι πού λές ότι είναι ποιό ψιλό τή ενοείς γιά νά καταλάβω. Τά δέ φιλέτα δέν είναι διπλά αλλά  εξαπλά τά δέ τών ντουγών τριπλά, καί επιδή βλέπεις τό μαύρο νομίζης ότι είναι κενό. Νά καί η αλήθεια γιά τά φιλέτα.

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 22, 2013, 01:08:46 πμ »
κύριε Χρήστο να είστε καλά για τις λεπτομέριες, σε λίγο καιρό θα ξεκινήσω σκαφάκι και όλα αυτά θα βοηθήσουν αφάνταστα.

Tags: