Αποστολέας Θέμα: Τά βασικά εργαλεία γιά ένα ερασιτέχνη οργανοποιό  (Αναγνώστηκε 5881 φορές)

chris

• Hero Member
Αγαπητοί συμφορουμίτες μετά από προτροπή τού φίλου amigo νά αναφέρω τά απαραίτητα εργαλεία πού χρειάζεται γιά
τήν κατασκευή ενχόρδων οργάνων έχω νά αναφέρω τά εξής.
Πρώτον δέν είμαι παντογνώστης καί ούτε σέ καμία  περίπτωση αναφέρομαι στούς παλαιούς πού ασχολούνται εδώ καί μερικά χρόνια ,αυτοί ηδη γνωρίζουν από πείρα τί ακριβώς χρειάζεται ,αλλά μέ τούς καινούριους πού ξεκινάνε τώρα ή σκέπτωνται νά ξεκινήσουν καί ψάχνονται ρωτώντας εδώ καί εκεί.
Κ ατ αρχήν γιά τό ξεκίνημα τής ασχολείας αυτής χρειάζονται οι εξής παράμετροι.
Χώρος εργασίας,μεράκι γιά κατασκευή,διαθέσιμο χρήμα ,καί ελεύθερος χρόνος. Τά τέσσερα αυτά πού αναφέρω είναι αλληλένδετα τό ένα μέ τό άλλο καί άν γιά κάποιο λόγο λείπει τό ένα τότε καλύτερα νά μήν ασχολιθή
καθόλου.
Επανέρχομαι στά απαραίτητα εργαλεία γιά αρχή. Αυτά χωρίζονται σέ τρείς κατηγορίες, 1ον στα ηλεκτρικά
εργαλεία βάσης 2ον στά ηλεκτρικά εργαλεία χειρός και 3ον στα απλά εργαλεία χειρός. Καί αρχίζω μέ τήν πρώτη
ομάδα.
Κορδέλα θά πάρουμε μία μέ σωστές προδιαγραφές γιά νά μάς κάνη σωστά τήν δουλειά μας.Τί θά πρέπει  νά
διαθέτη.Μοτέρ τουλάχιστον 900-1000 βάτ γιά νά μήν κολώνη στά σκληρά ξύλα πού κοβουμε.Ράουλα πού νά
ρυθμίζονται σέ ολες τίς μεριές ,ύψος κοψίματος τουλάχιστον 17-18 εκατοστά πάγκο 60χ60 από μαντέμι γιά νά είνε
σταθερός. Από όνομα ότι νάναι αρκεί νά πληρεί τίς προδιαγραφές αυτές πού αναφέρω. Από τιμή ανάλογα μέ τό όνομα
από 400  έως περίπου 750 ευρώ η ακριβότερη μετά από δώ πάμε στίς επαγγελματικές πού είναι καί ακριβές.
Πλάνη θά πρέπει νά πάρουμε μία πλάνη μέ τουλάχιστον 1200-1500 βάτ νά διαθέτη 2 μαχαίρια τό ταμπούρο καί νά μπορούμε
νά ξεχονδρίσουμε ξύλο από 4μμ έως 150 μμ.Τό φάρδος δέ να είναι τουλάχιστον 200μμ .Στό εμπόριο υπάρχουν πολές
μάρκες ξεκινάνε από 250- 1500 ευρώ πάντα μιλάω γιά ερασιτεχνικά μοντέλα.Εγώ έχω μία φθηνή 250 ευρώ δέν μπορώ
νά πώ ότι είναι τέλεια αλλά τήν δουλειά μου τήν κάνω μιά χαρά.
Τριβείο γιαλοχαρτιέρα μέ ιμάντα καί εδώ υπάρχουν εκατοντάδες μάρκες καί μοντέλα από 35 ευρώ έως καί 500, εγώ έχω τήν παρκσάιτ παρμένη από lidl 35 ευρώ τήν έβαλα ανάποδα σέ πάγκο πού έκανα εγώ  τήν σταθεροποίησα έξοχα τήν δουλεύω συνεχώς επί 2 καί πλέον χρόνια καί δέν τήν αλλάζω μέ τίποτα.
 Δράπανο κολονάτο νά έχει τουλάχιστον 500 βάτ γιά νά μήν σταματάει όταν τρυπάμαι κανένα σίδερο χοντρό μέ 13 μμ  τρυπάνι. ¨Εχω ένα μέ 350 βάτ 13μμ τσόκ αλλά δέν είμαι ευχαριστημένος. ¨Εχω αγοράση καί ένα
από lidl μόνον 65 ευρώ καί μέ 16 τσόκ μέ 600 βάτ καί μέ μέγκενη επάνω αλλά τό χω ακόμη στό κιβώτιο του μέσα μέ
τήν πρώτη ευκαιρία θά τό τοποθετήσω γενικά από τά εργαλεία πού πήρα από τό lidl είμαι πολύ ευχαριστημένος καί
τό κυριότερο τζάμπα πράμα.
Αυτά είναι τά βασικά εργαλεία βάσης πού είναι απαραίτητα άν υπάρχει η δυνατότητα  καί γιά ένα δισκοπρίονο νά κόβη 100μμ μέ πάγκο τόσο τό καλύτερο αλλά δέν είναι καί απαραίτητο.
Καί ερχόμαστε στά ηλεκτρικά εργαλεία χεριού. Dremel απαραίτητο μέ παρελκόμενο τήν βάση πού γινεται ρούτερ γιά διάφορα
ψιλοφρεζαρίζματα καί τήν σειρά τών κοπτικών ρούτερ όλα αυτά μαζί περίπου 150-160 ευρώ Προσοχή η βάση ρούτερ όχι
τήν πλαστική τής δρεμελ η οποία δέν είναι σταθερή καί ευκολοδούλεφτη αλλά από τό

http://www.stewmac.com/shop/Tools/Special_tools_for_Routing/Precision_Router_Bases/Precision_Router_Base.html
Ρούτερ φρέζα απαραίτητο εργαλείο γιά τίς βαριές δουλειές ( διαμόρφωση καράουλου μπράτσου καί γιά ότι άλλο
προκύψη, τιμή μαζί μέ μερικά απαραίτητα κοπτικά πού θά χρειασθούν από 100-200 ευρώ ανάλογα μέ τό όνομα όλα όμως
κάνουν τήν ίδια δουλειά.
¨Ενα δράπανο μέ τσόκ 13 500-600 βατ μέ αυτόματο τσόκ καί ρύθμηση αριστεροδεξιόστροφο
ότι μάρκα και να είναι από20-70 ευρώ.
¨Ενα  κατσαβίδι μέ μπαταρία λιθίου από 25-50 ευρώ .
Δύο τριβεία ένα παλμικό + ένα έκεντρο από 25-35 ευρώ τό καθένα.Εάν υπάρχει δυνατότητα γιά μία σέγα δέν είναι αναγκαία κάπου θά χρειασθή από25-50 ευρώ .
Καί ερχώμαστε στά χειροεργαλεία πού καί αυτά δέν είναι καί λίγα αλλά θά αναφέρω τά πιό απαραίτητα. Μέγγενη ατσάλινη άνοιγμα μέχρι τουλάχιστον 100 μμ μέ αμονάκι επάνω καί νά γυρνάει πρός όλες τίς κατευθύνσεις από 20ευρώ στό λιδλ όταν τήν έχει μέχρι 70 ευρώ στό εμπόριο αλλά προσοχή νά είναι ατσάλινη καί όχι ντουροαλουμίνιο πού μέ λίγο ζόριζμα θά σπάση. Ροκάνια ένα 150μμ καί ένα 250μμ μάκρος μέ 45-50 μμ φάρδος κόψης πού νά ρυθμήζετε σωστά. Γιά τούς έχοντες nilsen καί baritas είναι τά καλύτερα αλλά καί πανάκριβα, αλλά αξίζουν τά λεφτά τους. Η φθηνότερη λύση stanley ακόνιζμα καλό καί κάνουν τή δουλειά μιά χαρά καί τά δυό μαζί περίπου 70 υρώ.
Σκαρπέλα χρειάζετε πολύ καλά νά κόβουν σάν ξυράφια μία σειρά τής πφάιλ ή κιρσιεν τά έξη τεμάχια σειράς από115-150 ευρώ εδώ δέν χρειάζετε οικονομοία τελεία καί παύλα τό σκαρπέλο επιβάλετε νά είναι καλό . Γιά οικονομία πολούνται καί μεμονομένα ένα 20μμ καί ένα 10μμ φάρδος γιά αρχή καί αργότερα τά άλλα τά δύο περίπου 37 ευρώ.
Σφικτήρες αποκλειστικά τής κραφτ χρειάζονται αρκετοί σέ διάφορα ανοίγματα μέ λίγες τσιμπίδες πιάστρες
κόστος από 100- 150 ευρώ .
Δύο χειροπρίονα ένα φθηνό γιά ψηλοκοψίματα καί ένα καλό γιαπονέζικο γιά τά τάστα νο
0,45 κόστος καί τά δύο περίπου 40 μαζί
Ενα πριονάκι χειροτεχνίας 5 ευρώ.
Ένα σφυράκι, μία πένσα, ένα πλαγικόπτη, ένα μπροσθοκόπτη, ένα μυτοτσίμπεδο, δυό ματσόλες πλαστικές 200-350 γραμαρια, γωνίες γιά γόνιαζμα, χάρακας, τριπάνια καί πάρα πολά ψιλοεργαλεία, κόλες διάφορες  άν διαθετούν 300 ευρώ  τά πέρνετε .Σέ γενικές γραμμες αυτά τά εργαλεία χρειάζονται γιά νά τελειώσης ένα όργανο χωρίς νά υποχρεωθής σέ κανένα
Εγώ πάντως από ένα σημείο καί μετά έχασα τό λογαριασμό .
Τά συμπεράσματα δικά σας.   

ΥΓ  Καί μήν νομίζετε πώς αγοράζωντας όλα αυτά τελειώσατε η συνέχεια τό χέρι στήν τσέπη.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 12, 2012, 11:50:00 πμ από yiannis »

amigo

• Jr. Member
  • **
Απ: Τά βασικά εργαλεία γιά ένα ερασιτέχνη οργανοποιό
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 30, 2011, 10:42:41 μμ »
Φίλε chris για αλη μιά φορά με τίς λεπτομερείς οδηγίες σου αποκάλυψες το μεγάλο σου μεράκι γι αυτό πού κάνεις.
Σε ευχαριστούμε

Χάρης

• Jr. Member
  • **
Απ: Τά βασικά εργαλεία γιά ένα ερασιτέχνη οργανοποιό
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 31, 2011, 07:06:28 μμ »
συνέχεια τό χέρι στήν τσέπη.

Αυτό δυστυχώς είναι μεγάλη αλήθεια. Οι αγορές δεν έχουν τελειωμό. Και το πιο άσχημο είναι ότι μέχρι να πάρεις κάτι, αφήνεις τη δουλειά στη μέση.

Tags: