Αποστολέας Θέμα: καβαλαρης σε ακουστικη κιθαρα  (Αναγνώστηκε 4483 φορές)

Στεργιος Οικονομου

• Newbie
  • *
  • Αριθμός κατασκευών: 2
καβαλαρης σε ακουστικη κιθαρα
« στις: Οκτωβρίου 28, 2013, 09:10:45 μμ »
χαιρετώ όλους τους συνφορουμιτες μιας και είναι η πρώτη φορά που γράφω κάτι!!!
Μου χάρισαν μια κιθάρα που έχει κάποια προβληματάκια και είπα να τη φτιάξω έχει ξεκολλήσει ο καβαλάρης
θέλει ροζέτα τρίψιμο και βερνίκωμα! Συνάντησα ένα προβληματάκι όμως, όταν ξεκόλλησε ο καβαλάρης παρέσυρε και λίγο από το καπάκι. και φαντάζομε ότι αν το κολλήσω έτσι δεν θα κάνει καλή επαφή και θα ξεκολλήσει. τι μου προτείνετε άσωστε να αποφύγω την αλλαγή του καπακιου?Σκεφτικα να βάλω γέφυρα και να πιάσουν οι χορδές σαν του μπουζουκιού!!! και μια δεύτερη ερώτηση η κλίμακα είναι 65cm και ο καβαλάρης είναι λοξός εγώ από που θα μετρισω??
ανεβάζω και δυο φωτογραφίες για να καταλαβετε!!

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
Απ: καβαλαρης σε ακουστικη κιθαρα
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 28, 2013, 09:43:47 μμ »
Ο καβαλαρης πως ξεκολλησε;
αυτο που θα εκανα εγω: Με την ξυστρα θα ετρωγα αρκετα το καπακι, κ να εξαλειφθουν ολες οι ανωμαλιες σε εκεινο το σημειο... κολλημα καβαλαρη με πολυουρεθανης για να γεμιση κ τυχον μικροκενα, τακος απο μεσα μην κανει κανενα ''κρακ'' το καπακι απ'την πιεση, κ αφημενος με σφιξιμο πολυ-πολυ μια γεματη μερα...
η αποσταση 32,5 στην 1η χορδη, ειναι λοξος ετσι γιατι εχει την ''λογικη'' της μεγαλυτερης αποστασης απο τα ταστα στην πλευρα των μπασων...
μου θυμισε την 1η δικια μου! ουτε φιλετα ουτε ροζετα ουτε τιποτε!
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 28, 2013, 09:55:32 μμ »
Ο καβαλαρης πως ξεκολλησε;
η αποσταση 32,5 στην 1η χορδη, ειναι λοξος ετσι γιατι εχει την ''λογικη'' της μεγαλυτερης αποστασης απο τα ταστα στην πλευρα των μπασων...
ακριβώς ετσι, θα μετρήσεις 65 εκ στη πρώτη χορδή Μι καντίνι.
Αν τρίψεις το καπάκι μπορεί να λεπτύνει πολύ τοπικά κοίταξε μήπως  το καπάκι ειναι κοντρα πλακέ και αν το τρίψεις φτάσεις στο επόμενο φύλλο ;D
Προσωπικά θα το κόλαγα ως έχει με εποξεική δυο συστατικών.

Γιάννης Ελευθεριάδης

• Sr. Member
  • Trial and error
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 28, 2013, 11:11:16 μμ »
Τα κομματάκια που ξεκόλησαν από το καπάκι λογικά θα έχουν μείνει πάνω στον καβαλάρη οπότε σε μια τέτοια περίπτωση θα εφαρμόζει γάντι χωρίς καμία επεξεργασία.

Στεργιος Οικονομου

• Newbie
  • *
  • Αριθμός κατασκευών: 2
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 28, 2013, 11:23:31 μμ »
ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις σας!!
ο καβαλάρης δεν ξέρω πως ξεκόλλησε! και τα κομματάκια που είχαν μείνει πανό στον καβαλάρη τώρα δεν υπάρχουν ;D

Γιάννης Ελευθεριάδης

• Sr. Member
  • Trial and error
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 28, 2013, 11:51:39 μμ »
Τα έτριψες έ...??? :) Τότε αναγκαστικά θα κάνεις και το καπάκι επίπεδο στο σημείο κόλλησης.

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 29, 2013, 09:01:32 πμ »
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις εποξικό στόκο ξύλου που είναι πολύ δυνατό υλικό.Αν όμως Εχει ξεφτύσει και έξω από το σημείο κόλλησης της γέφυρας ίσως να έχεις χρωματική διαφορά.

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 30, 2013, 09:04:04 μμ »
Κι εγώ έχω μια σχετική ερώτηση.

Ο καβαλάρης που είχα στην κλασσική μου κιθάρα, ξεκόλλησε. Το καπάκι είναι κέδρος με σχετικά φαρδιά νερά. Πρόκειται για πάρα πολύ μαλακό ξύλο. Έχει ξεκολήσει τρίτη φορά! Κόλλησα με titebond, ψαρόκολα, μετά από 1 μήνα ξεκολάει. Αρχικά σηκώνεται από το πίσω μέρος του καβαλάρη.
Το πρόβλημα είναι ότι ξεφτίζει τις ίνες του ξύλου! παίρνει το μισό καπάκι μαζί με τον καβαλάρη!

Αν βιδώσω τον καβαλάρη και βάλω από κάτω προστατευτικό ενισχυτικό κομμάτι ξύλου θα αλλοιωθεί ο ήχος και δεν είναι και ότι καλύτερο (το έχω δει σε φτηνά γιουκαλίλια) 

Τα φώτα σας?

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 30, 2013, 10:43:39 μμ »
Αν σε παιρνει μπορεις να "κατεβασεις" λιγο το ξυλο του καπακιου, ωστε να γινει τελειως ομαλο για να μπορεσει να κοληθει μετα ο καβαλαρης. Φυσικα θελει να καθαρισεις κ τον καβαλαρη απο κατω, να γινει κ αυτος τελειως επιπεδος. μετα η titebond, με καργα σφιξιμο, κ αφημα με τους σφικτηρες ενα ολοκληρο 24ωρο, κ μετα βαλσιμο οι χορδες... νωριτερα απο το 24ωρο, αυτο ειναι που κανει (σχεδον παντα) την ζημια...

αν δεν σε παιρνει το παχος του καπακιου, μηπως να δοκιμαζες την λυση του Γιαννη; (εγω δεν το εχω δοκιμασει, ουτε τον στοκο ξερω!)
αλλα, βαλε κ καμια φωτο...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Tags: