Αποστολέας Θέμα: Κυπαρισσι ....  (Αναγνώστηκε 2583 φορές)

theodoropoulos

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Padauk
Κυπαρισσι ....
« στις: Οκτωβρίου 14, 2013, 06:05:00 μμ »
βασικα ψαχνω οπως και ενας καλος μου φιλος απο εδω κυπαρισσι για καπακι....Ξερει κανεις που στο καλο θα βρω??

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
Απ: Κυπαρισσι ....
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 14, 2013, 06:39:40 μμ »
δεν έχω ακούσει να κυκλοφορεί στην αγορά κυπαρίσσι, οπότε ψάξε στη φύση, αυτη δεν θα σ απογοητεύσει.
σχετική ερώτηση προς οποιον γνωρίζει: σε μια περιοχή στην Αμφισσα, έχει καποια κυπαρίσσια τα οποία έχουν πετάξει τα φύλα τους προφανός από κάποια αρρώστια, ο κορμός μοιάζει ζωντανός, μάλλον είναι ακόμα στην αρχή της αρρώστιας, αν τέτοιο δέντρο κοπεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ξύλο του για κατασκευή ή απλά είναι άχρηστο;

theodoropoulos

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 14, 2013, 06:50:37 μμ »
ναι αλλα εγω το θελω τωρα και οχι σε 3 χρονια,μεχρι να ξεραθει... ;D

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 14, 2013, 10:57:29 μμ »
δύσκολο ξύλο ψάχνεις φίλε Δημήτρη, αν και έχουμε αφθονο στην Ελλάδα είναι μόνο σε δέντρο, ζωντανό που λένε, για ξυλεία δεν έχω ακούσει ποτέ.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 15, 2013, 11:55:38 πμ »
Μητσαρα οταν λες ''καπακι'', τι εννοεις; (τι οργανο...) (δεν κανει για κλασικη κιθαρα π.χ.)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 15, 2013, 01:14:13 μμ »
καλημέρα σας.
Κι εμένα με ενδιαφέρει το κυπαρίσσι (για λαϊκά όργανα, μπουζούκι / λαϊκή κιθάρα), μιας κι ένας φίλος μου έφερε ένα μεγαλούτσικο κομμάτι - νωπό όμως κι αυτό, φέτος κόπηκε.

σε μια ιστοσελίδα για "μουσικά" ξύλα που είχε ανεβάσει παλιότερα ο getit, εδώ ο συνοπτικός κατάλογος
http://tonewooddatasource.weebly.com/list-of-woods-covered.html

αναφέρει στα γενικά χαρακτηριστικά ότι το κυπαρίσσι είναι κατάλληλο και για σκάφος και για καπάκι

και εδώ στις αναλυτικότερες πληροφορίες (αλφαβητικά για το cypress)
http://tonewooddatasource.weebly.com/wood-details-c-g.html

αρχίζει με το Μεσογειακό Κυπαρίσσι ως εξής:

Clear penetrating sound excellent response and tap tone.
It has become the wood of choice for Flamenco construction because it s easy to come by.
It is also true that it makes for great classical playing.
Cypress allows for a crisp sound with little sustain but very penetrating trebles. Also great to accompany singing
.

και παρακάτω:

Cypress is one of the few coniferous woods, which are suitable for backs and sides for their comparable high density. It is mostly used for Flamenco guitars.

συνεχίζει με άλλα είδη (Αμερική, Καναδά αν κατάλαβα καλά) τα οποία μάλλον δεν μας ενδιαφέρουν.

Αν υποθέσουμε οτι οι πληροφορίες είναι αξιόπιστες φαίνεται να έχει ενδιαφέρον, τουλάχιστον για πλάτη και πλαϊνά σε Flamenco κιθάρα (μάλιστα αναφέρεται και σε κλασσική) - και καπάκι σε λύρες (αν θυμάμαι καλά αυτό έψαχνε ο φίλος που αναφέρει ο theodoropoulos).
Αυτό που έχει επίσης ενδιαφέρον είναι το "excellent response and  tap tone" (δεν ξέρω πως μεταφράζεται το "tap tone", αλλά αν καταλαβαίνω καλά αναφέρεται σε καπάκι και προφανώς όχι λύρας.
Σύμφωνα με την εμπειρία σας, οι υπόλοιποι χαρακτηρισμοί (crisp, penetrating sound, little sustain, penetrating trebles ("κοφτός" μικρής διάρκειας διεισδυτικός ήχος και πρίμα) αναφέρονται περισσότερο σε χαρακτηριστικά καπακιού ή σκάφους ?

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 15, 2013, 01:47:32 μμ »
σαν και αυτο το κυπαρισσι που δειχνει εδω ο Κουρος στην απαντηση Ν6 υπαρχει αφθονο σε δοκαρια σπιτιων!

και ναι κανει και για καπακι και για σκαφος, τουλαχιστον τετοιου ειδους.

http://www.luthier.gr/index.php?topic=619.msg9081#msg9081

theodoropoulos

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 15, 2013, 03:06:39 μμ »
Μητσαρα οταν λες ''καπακι'', τι εννοεις; (τι οργανο...) (δεν κανει για κλασικη κιθαρα π.χ.)

συγνωμη τωρα το ειδα...για πολιτικη λυρα,καπακι....
παιδια ειμαι καλυμενος,ενας καλος μου φιλος μου προμηθευσε ,οποτε ειμαι καλυμενος..
οπως λενε και τα παιδια κανει και για flamenco κιθαρα!

Tags: