Αποστολέας Θέμα: Βοήθεια για λαιμό ηλεκτρικής και truss rod nut.  (Αναγνώστηκε 6350 φορές)

Stoyo

• Jr. Member
  • **
Βοήθεια για λαιμό ηλεκτρικής και truss rod nut.
« στις: Σεπτεμβρίου 02, 2013, 03:39:04 μμ »
Γεια σας, έχω ένα λαιμό από μια κιθάρα την οποία έχω ταλαιπωρήσει πολύ και έχω μάθει πάνω της αρκετά. Αυτό έχει ως συνέπεια και πολλές φθορές που έχει υποστεί. Η εσοχή του truss rod nut είναι φθαρμένη σε σημείο που να μην γυρίζει καθόλου. Είχε είχε "πρόβλημα" από την αρχή που την πήρα και γύριζε πολύ δύσκολα. Διορθώθηκε αφού έριξα λίγο λάδι αλλά με τον καιρό... πάλι τα ίδια. Δεν ξέρω κάποιον τρόπο για να το βγάλω και να βάλω καινούργιο οπότε περιμένω ιδέες πριν ξεκινήσω τα δικά μου και γίνει όλη πριονίδια >:(

Ένα άλλο προβληματάκι είναι πως έναν άλλο λαιμό τον έξυσα στην πίσω μεριά, προκειμένου να γίνει πιο επίπεδος γιατί δε με βόλευε και δεν ξέρω τι πρέπει να βάλω από πάνω για να προστατέψω το ξύλο και να έχει ίδια αίσθηση με το υπόλοιπο μέρος του λαιμού.

:( Βοήθεια!

Επίσης ξέρετε πως λέγεται ένα ίσιο σιδερένιο πράμα που το βάζουμε πάνω από τα τάστα για να δούμε αν είναι όλα στο ίδιο ύψος; Η κάποιο παρόμοιο εργαλείο τελος πάντων.
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 02, 2013, 04:14:12 μμ από Stoyo »

insect

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 2.617
Απ: Βοήθεια για λαιμό ηλεκτρικής και truss rod nut.
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 02, 2013, 05:33:40 μμ »
για σου stoyo αν μπορείς ανέβασε μερικές φωτογραφίες  θα διευκολύνεις τους μάστορες να σου απαντήσουν και να μαθαίνουμε και εμείς . Για το τελευταίο που ρωτάς εγώ χρησιμοποίησα  με επιτυχία ένα αλφάδι που υπήρχε.

Stoyo

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 02, 2013, 06:29:29 μμ »
Δεν έχω καλή φωτογραφική, ειδικά για macro, οπότε σχωράτε με αν δε βοηθάνε και πολύ.

Stoyo

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2013, 04:41:19 μμ »
Τον βόλεψα τον λαιμό, το πρόβλημα με το truss rod παραμένει... πήγα σε σιδερά και δεν βγήκε άκρη. Πήρα κάτι άλλα εργαλεία που είναι σαν άλλεν απλά λείπει η ευθεία και είναι σαν αστεράκια, δοκίμασα να βάλω ένα νούμερο μεγαλύτερο να σφηνωσει και να το γυρίσω αλλά τζίφος, δε σφηνώνει καν, παρ'όλη την πίεση. Περιμένω σκέψεις σας τι μπορεί να δουλέψει, σκέφτομαι για πένσα ή τίποτα παρόμοιο, το μόνο που άλλαξε από τις μέχρι τώρα προσπάθειες είναι ότι έγινε πιο εύκολη η πρόσβαση...!

insect

• Sr. Member
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2013, 06:44:55 μμ »
stoyo το ξέρεις δεν είμαι ειδικός αλλά νομίζω αυτό το trussrod έχει τελειώσει.Η κιθάρα άμα της βάλεις χορδές χρειάζεται πολύ ρύθμιση; Διότι αν όχι ίσως δοκιμάζοντας διαφορετικά μεγέθη χορδών να "ρυθμίσεις" τον λαιμό με τις διαφορετικές τάσεις. Επίσης μπορείς να ρυθμίσεις τον λαιμό βάζοντάς τον σε μέγκενη μερικές μέρες.
Αλλά άμα θες λειτουργικό truss rod μάλλον θα χρειαστεί να βγάλεις την ταστιέρα και να βάλεις άλλο.
Περιμένω να μάθω από τους γνώστες αν υπάρχει τρόπος διάσωσης . 

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2013, 09:11:24 μμ »
κάνε μια χαρακιά για να μπαίνει κατσαβίδι.....με δισκο ντρεμελ μάλλον......
......θα φάς και λίγο ξύλο στην "απέναντι" πλευρά....αναγκαστικά......

...θα έβαζα και λιγο wd 40 πριν προσπαθήσω να το γυρίσω....της "απελπισίας" λύση....ως τελευταία επιλογή.....
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2013, 09:12:09 μμ »
Επειδή έχεις αποκαλύψει αρκετα τη βίδα του truss rod μπορείς με ενα ψιλό δίσκο και το dremell να ανοίξεις μια εγκοπή στο παξιμάδι και με τη βοήθεια ίσιου κατσαβιδιού και λίγο ψιλό λάδι να καταφέρει να ξεβιδώσει

Τώρα θυμήθηκα μου έδωσαν ενα μπράτσο απο jazz bass copy με το ίδιο πρόβλημα και θα δοκιμάσω με το τρόπο που περιέγραψα οπότε λίγη αναμονή δεν βλάπτει ;D

Δημήτρης Κ

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 1 στο 35% :p
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2013, 11:52:12 μμ »
Συμφωνώ για την εγκοπή, η υποδοχή του άλεν φαίνεται μάλλον φαγωμένη

BOULIS13

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2013, 12:46:24 πμ »
Επειδή έχεις αποκαλύψει αρκετα τη βίδα του truss rod μπορείς με ενα ψιλό δίσκο και το dremell να ανοίξεις μια εγκοπή στο παξιμάδι και με τη βοήθεια ίσιου κατσαβιδιού και λίγο ψιλό λάδι να καταφέρει να ξεβιδώσει

......αν δεν το έγραφα 45 δευτερόλεπτα νωρίτερα θα πίστευα ότι σου έκλεψα την ιδέα.......ουφ ευτυχώς...... :-* :-*
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2013, 07:36:18 πμ »
......αν δεν το έγραφα 45 δευτερόλεπτα νωρίτερα θα πίστευα ότι σου έκλεψα την ιδέα.....

Τα μεγαλα μυαλα στην κιθαρα παντα συναντονται...!
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 22, 2013, 07:53:32 πμ από steliosguitar »
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Stoyo

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2013, 04:00:44 μμ »
Δοκίμαζα χθες βράδυ διάφορα πράγματα να σφηνώσω μέσα ώστε να γατζώσει κάπου το άλλεν και επειδή δεν είχα μεγάλη επιτυχία λέω για να το βάλω κάθετα --> Γ να δω που κουμπώνει καλύτερα... βρίσκω τελικά το πως είναι το εξάγωνο και όπως παω να το βγάλω για να το βάλω οριζόντια να δοκιμάσω, είχε κουμπώσει, δεν έβγαινε... χαμογελώ, αρπάζω την πένσα και voila! ;D

Ή το άλλεν ήταν ελάχιστα φθαρμένο από την κοντή του πλευρά αλλά απ'ότι φαίνεται ήταν αρκετό ή η μεγάλη πλευρά ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη... τι να πω

Σχόλια και χαρακτηρισμοί όπως "Μα τι κοιμισμένος...", "Με αυτό το τούβλο καθόμαστε και ασχολούμαστε" κτλ. κατανοητά και ευπρόσδεκτα :-X

insect

• Sr. Member
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2013, 05:30:27 μμ »
αυτό με το αλλέν ανάποδα μου έτυχε και εμένα πριν μερικές μέρες,καλό είναι να πάρεις άλλο.
 Εγώ νόμιζα ότι το τρας ροντ ήταν του τύπου που έχουν εσωτερικά το κομμάτι που περιστρέφεται και όχι ότι ήταν μονοκόμματο.... συμβουλή: μην ακούτε τις συμβουλές μου... ;D
τέτοια βίδα την βρίσκει κανείς εύκολα;

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #12 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2013, 09:52:33 μμ »
Εσυ καλά το έβγαλες εγώ να δώ που η αντίστοιχη βίδα ειναι αρκετά βαθιά στο ξύλο και δεν μπορώ να κανω εγκοπές και τέτοια πρέπει  και γω να βρώ να σφηνώσω κάτι σχετικό ;D

Insect τέτοιες βίδες βρίσκεις συνήθως ειναι M5 αλλά δοκίμασε με κάποια άλλη βίδα να σιγουρευθείς

Πράγματι γράφαμε το ίδιο με άλλα λόγια ;)

Stoyo

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #13 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2013, 05:00:07 πμ »
τέτοια βίδα την βρίσκει κανείς εύκολα;

Σε περίπτωση που αναφέρεσαι στη βίδα του truss rod, παρήγγειλα αμέσως μετά που βγήκε από ---> ebay <---

Φαίνεται να είναι ίδια... ελπίζω!  :(

BOULIS13

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2013, 07:59:17 μμ »
εγω πάντως αφού ρύθμισα καμμιά δεκαρία φορές τις ιβανεζ του γυιού , παρατήρησα ότι τα αλλενάκια , και της μπάρας και της γέφυρας δεν "έπιαναν" σφιχτά......πήρα μιά σειρά της "ιντσας" .... (τα έβαψα κόκκινα στη μέση για να μην ψάχνομαι μετά)......

τωρά διαλέγω ποιό αρπάζει καλύτερα....
η ιβάνεζ προφανώς είναι "μετρική" , αλλά παραδόξως λόγω των ανοχών κατασκευής τα αλλενάκια της  "ίντσας" πιάνουν καλύτερα.....
τα φθηνά κινέζικα δεν είναι και της εμπίστοσύνης στη διάστασή τους.......λιμάρετέ τα άφοβα.....

Tags: