Αποστολέας Θέμα: Ηλεκτρική πλάνη χειρός σε σταθερή!  (Αναγνώστηκε 23277 φορές)

pikolo

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
Απ: Ηλεκτρική πλάνη χειρός σε σταθερή!
« Απάντηση #15 στις: Αυγούστου 13, 2013, 02:28:17 μμ »
Ρε παιδιά πολυ το κουράζουμε το θέμα και βάζουμε και την σωματική μας ακεραιότητα σε κίνδυνο.
Οι παλιοί που δεν είχαν ξεχονδίστρα ηλεκτρική τα καταφέρνανε μια χαρά αλλά με παραπάνω κόπο.
Έχω και γω ηλεκτρική πλάνη αλλά την χρησιμοποιώ σπάνια.
Ότι ξεχόνδρισμα θέλω το κάνω κατά κύριι λόγο με την χειροκίνητη πλάνη. Παίρνει παραπάνω χρόνο και κόπο αλλά ελέγχεται μια χαρά. Μιλάω πάντα για πλάτη που αφορούνε ταστιέρες μάνικα αλλά και επιπεδοποίηση σε κομμάτια μαδεριού που θα πάνε στην κορδέλα για κόψιμο.  Όσο πιάνει το μαχαίρι του ροκανιού (το πλάτος) είναι εύκολότερο. Σε μεγαλύτερα πλάτη γίνεται πάλι δουλειά αλλά αρκετά πιο δύσκολα μια και θέλει πιο πολύ προσοχή. Αυτό βέβαια προυποθέτει καλοακονισμένο μαχαίρι εννοείται. Τέλική διαμόρφωση με γυαλόχαρτο σε φαρδύ τάκο για μεγαλύτερη ακρίβεια.
Τελικά την ηλεκτρική πλάνη κατέληξα να για τίποτα σκευρωμένα μαδέρια μονο. Μετά ροκάνι και μετά γυαλόχαρτο.
Για όποιον σκέφτεται τι γίνεται με λεπτά κομμάτια (πχ χοντρές δούγιες ή ταστιέρες) η λύση είναι απλή: Σε επίπεδο τραπέζι διπλής όψεως κολλητική ταινεία και πλάνισμα κανονικά.
Μια ξεχονδρίστρα είναι καλή λύση αλλά ακριβή. Το βαλάντιον μου δεν διαθέτει τόσα λεφτά για να πάρω όλα τα ηλεκτρικά όργανα που θα μου διευκολύνανε. Για αυτό κοιτάω να έχω μόνο τα πιο απραίτητα (πχ κορδέλλα).

Να ι όντως ίσως κάνεις καλή δουλεία αλλα με τις πλάνες χειρός δεν τα πάω καλα....δεν ξέρω τι φταίει αλλα με δυσκολεύουν πολύ να βγάλω φλούδα ασ  πούμε..

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #16 στις: Αυγούστου 13, 2013, 03:28:35 μμ »
Δεν είναι καμιά μαγική συνταγή. Απλά πολύ καλά ακονισμένο μαχαίρι στο ροκάνι και πας με τα νερά του ξύλου.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

pikolo

• Sr. Member
« Απάντηση #17 στις: Αυγούστου 13, 2013, 03:34:13 μμ »
Δεν είναι καμιά μαγική συνταγή. Απλά πολύ καλά ακονισμένο μαχαίρι στο ροκάνι και πας με τα νερά του ξύλου.
Αυτο με το ακονισμένο που είπες...εχω μια πλάνη αλλα η λάμα της είναι με λάθος κλίση σε προσπάθεια ακονίσματος ....και τώρα όταν δοκιμάζω να την ακονίσω δεν μου βγαίνει σωστη...

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #18 στις: Σεπτεμβρίου 04, 2013, 09:09:59 μμ »
Κύριοι καλησπέρα σας, θα σας μιλήσω προσωπικά για εμένα, προσοχή στης πατέντες καλά τα εργαλεία αλλά κόβουν άσχημα έχω χτυπήσει δυο φορές και την πρώτη φορά μάλιστα παραλιγο για λίγα χιλιοστά πιο κι δεν θα κουνούσα κανένα δάχτυλο. το ηλεκτρικό πλανάκι δεν κάνει για της ντούγιες γιατί εκεί που λεπτένη η ντουγα μπορη να σπάσει με αποτέλεσμα να παρασυρθεί και να πάρει μαζί του και κανένα δάχτυλο πολύ προσοχή λοιπόν και εμπειρία από το οικογενειακο μου περιβάλλον μετά το χτύπημα λόγο σκόνης και κακής περιποίησης της πληγής αποτέλεσμα= σήψη και τέλος αναγκαστικός ακρωτηριασμος από τον αγκώνα.

Συγνώμη σας έκανα την καρδιά περιβόλι, αλλά τουλάχιστο πιστεύω πως έτσι ίσως σωθη κάποια κατάσταση
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

pikolo

• Sr. Member
« Απάντηση #19 στις: Νοεμβρίου 15, 2013, 01:34:57 μμ »
αυτη ειναι η κατασκευη αν θέλει κάποιος να το κάνει..

Δημήτρης Κ

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 1 στο 35% :p
« Απάντηση #20 στις: Νοεμβρίου 15, 2013, 01:57:24 μμ »
Ωραία κατασκευή, αλλά βάζει ιδέες που δεν είναι και πολύ ασφαλείς για ένα νέο που ψάχνει φτηνή λύση...

Πήρα και γω πρόσφατα μία και σκεφτόμουν πως μπορώ να την κάνω ξεχονδριστήρα. Η λύση που σκεφτόμουν είναι κάτι στο στύλ έλκυθρο. To jig είναι σαν αυτό που χρησιμοποιείται και στα ρούτερ.

Ολόπασες ντίζες περασμένες στις τρύπες του οδηγού, οι οποίες πιάνονται σε οριζόντιο MDF που με τη σειρά του πατάει πάνω στο τραπέζι μας. Οπότε δεν περνάμε το ξύλο από πάνω. Το στερεώνουμε στο τραπέζι και σέρνουμε το έλκυθρο πάνω από το ξύλο. Έτσι γλυτώνουμε και τον τζόγο που μπορεί να έχει το ξύλο και να μας βγεί ράφλες. H ρύθμιση ύψους ισως είναι λίγο μανίκι, αλλά μπορεί να μπεί ψηλά στο mdf και να το ρυθμίζουμε από το ύψος του προς ξεχόνδρισμα ξύλου στο τραπέζι.

pikolo

• Sr. Member
« Απάντηση #21 στις: Δεκεμβρίου 16, 2013, 02:56:36 μμ »
Να ρωτήσω κάτι η όλη διαδικασία είναι επικίνδυνη γιατί μπορεί τα μαχαίρια της πλάνης να πεταχτούν ενώ η πλάνη δουλεύει? Οι σταθερές πλάνες δεν το έχουνε αυτό το πρόβλημα?

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #22 στις: Δεκεμβρίου 17, 2013, 10:59:20 μμ »
Δεν κανει για λεπτα ξυλα γιατι υπαρχει κινδυνος τραυματισμου!
Το ιδιο ισχυει και στην σταθερη πλανη!
Το να περασεις μια ταστιερα απο την πλανη δεν ειναι και πολυ ακινδυνο!

Εγω ποτε δεν χρησιμοποιω τα χερια μου αλλα ειδικα μπαστουνια!!

Φυσικα δεν κανει για δουγιες!!

Επισης απαγορευεται να περασεις κοντα ξυλα 10- 20 ποντους μηκος
Επικινδυνα για κλωτσημα! Θελει πολυ μελετη στο ιντερνετ σε θεματα ασφαλειας!!

pikolo

• Sr. Member
« Απάντηση #23 στις: Δεκεμβρίου 17, 2013, 11:46:01 μμ »
εγω την θέλω για να περναω καμια ταστιερα τα πλαινα τις ομως να γινεται ευθεια ας πουμε...η κανα μπράτσο...δεν υπαρχει δηλαδη κίνδυνος να πεταχτούνε τα μαχαίρια της?

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #24 στις: Δεκεμβρίου 18, 2013, 07:46:39 πμ »
Εγω πιανω την ταστιερα με σφικτηρες και την περναω χωρις να ακουμπαω το ξυλο!

Μπορεις να πιασεις την ταστιερα στη μεγγενη και να περασεις απο πανω την πλανη!

Τα μαχαιρια λογικα δεν θα εχουν προβλημα!! Ελεγξε τα και σφιξτα πολυ δυνατα!!

Φουντούκος

• Jr. Member
  • **
  • Φουντούκος
  • Αγαπημένο ξύλο: -
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #25 στις: Δεκεμβρίου 18, 2013, 09:49:30 πμ »
Δουγες στην πλανη;;;;
θα φατε κανενα χερι ρε παιδες!
καλημερα!
Symmetry and simplicity

pikolo

• Sr. Member
« Απάντηση #26 στις: Δεκεμβρίου 18, 2013, 10:00:10 πμ »
Δεν διαβασες καλα φίλε μου....είπαμε οτι δεν κανει προφανως για ντούγιες...¨ ;D

Φουντούκος

• Jr. Member
  • **
  • Φουντούκος
  • Αγαπημένο ξύλο: -
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #27 στις: Δεκεμβρίου 18, 2013, 10:07:40 πμ »
Ναι εχεις δικιο.
3-4 γουλιες καφε και ολα αλλαζουν! τα βλεπεις τα πραγματα καλυτερα!
Symmetry and simplicity

pikolo

• Sr. Member
« Απάντηση #28 στις: Δεκεμβρίου 18, 2013, 10:13:54 πμ »
Χεχε σε νιωθω και εγω μια απο τα ιδια ειμαι...

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #29 στις: Δεκεμβρίου 25, 2013, 01:39:21 μμ »
Παιδιά, σε σταθερή πλάνη και μόνο ξεχονδριστήρας για τέτοια πράγματα. Ακόμα και για ντούγιες πάχους 2,5 - 3 χιλ. Προσοχή μόνο στο μήκος όπως λέει και ο Δημήτρης παραπάνω αλλά και στα νερά του ξύλου.

Η ηλεκτρική πλάνη χειρός πρέπει να δουλεύει επάνω σε μεγάλο και πλήρως σταθεροποιημένο κομμάτι ξύλου. Μην παίζετε μ' αυτά. Και ΠΟΤΕ από κάτω να μην υπάρχει μεταλλικό αντικείμενο (όπως μέγγενη) έστω και αν νομίζετε ότι έχει αρκετό "ψωμί" να φάει η πλάνη. Θα κλαίτε και τα μαχαίρια αλλά μπορεί και την πλάνη.

Tags: