Αποστολέας Θέμα: Μια φέρελπις προσπάθεια για την κατασκεύη ενος παραξενου ukulele...  (Αναγνώστηκε 5283 φορές)

Bob

• Newbie
  • *
  • Δεν εμεινε τιποτα πρωτοτυπο να πω. :P
Λοιπόν παιδιά αν και είμαι αρκετό καιρό αναγνώστης του blog, σιωπηλός βέβαια, αποφάσισα σήμερα (ναι 2.20 το πρωί όντως) να γραφτώ και να "σπάσω" τη σιωπή μου, ελπίζοντας πρώτα απ'ολα να με καλωσορίσετε, και δεύτερων να με βοηθήσετε στο φιλόδοξο μα δύσκολα πραγματοποιήσιμο σχέδιο μου. Το blog  είναι υπέροχη βοήθεια και κοινότητα για όποιον ενδιαφέρεται για την οργανοποιεία και ειλικρινά ήταν ο λόγος που αποφάσισα τελικά  όντος να προχωρήσω στην κατασκευή ενός οργάνου. Χαιρετώ όλα τα μέλη και ελπίζω να βρεθεί κάποιος να με βοηθήσει γιατί δεν μου λείπει μόνο η εμπειρία, αλλά και κάποια βασικά εργαλεία καθώς και δεν έχω και τρομερή οικονομική κατάσταση για να πάω σε επαγγελματία οργανοποιό και να του κάνω παραγγελία .Δεν το λέω αυτό με την έννοια ότι ψάχνω κορόιδο ελπίζω να μην παρερμηνεύτηκα , αλληλέγγυο ψάχνω. Θέλω να φτιάξω λοιπόν ένα τριγωνικού σχήματος ukulele τύπου Lyon & Healy Shrine περίπου όπως φτιάχτηκε το 1927. Θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει κανένας ερασιτέχνης οργανοποιός από Θεσσαλονίκη , που μπορεί να με βοηθήσει και σε ποιο φυσικό επίπεδο, από ότι μόνο από το blog, και γενικά έχω ανάγκη τις συμβουλές όλων σας για να φτιάξω αυτό το όργανο που μόλις το είδα το ερωτεύτηκα. Έχω βρει κάτι σχέδια στο περίπου αλλά θέλω κάποια βοήθεια από κάποιον που έχει εμπειρία για να το ολοκληρώσω και να ξεκινήσω την δουλειά. Και ευελπιστώ να το τελειώσω μέχρι  τον Σεπτέμβριο... αυτά. Ευχαριστώ προκαταβολικά, και ελπίζω να μην κούρασα.

Υ.Γ.
Παραθέτω και φωτογραφίες για να σας ανοίξει η όρεξη, όπως κι εμένα  ;)
Πρωτη φορα οργανοποιος...αν οργανοποιος...

Bob

• Newbie
  • *
Και ναι λοιπόν η πρώτη μου εμφάνιση στο blog  στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία…
Σε λάθος μέρος το δημοσίευσα, δεν το πρόσεξα ότι έλεγε ολοκληρωμένες κατασκευές… είναι και  3 το πρωί… αν μπορεί ο διαχειριστής να το αλλάξει μέρος, συγγνώμη γι ‘ αυτό… Ελπίζω να μην πάει έτσι και το όργανο…

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
καλώς όρισες στην παρέα μας! Το οργανάκι που αναφέρεις είναι πανέξυπνα όμορφο. Ότι έλεγα να ασχοληθώ με κάποιου είδους πλακέ μαντολίνο.  ;)
Καλή ιδέα μου έδωσες.
Ξεκίνα να το κατασκευάζεις και θα σε βοηθήσουν όλα τα παιδιά στο φόρουμ.
Καλό ελπιδοφόρο ξημέρωμα!  :)

Bob

• Newbie
  • *

Καλώς σας βρήκα, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, που να δεις και τι ήχο βγάζει το όργανο. Κοίτα εγώ θέλω να το κάνω 8χορδο, γενικά  μαντολινε, οπότε άμα είναι να μοντάρουμε τα σχέδια άμα ψήνεσαι γιατί έχω βρει κάτι, μετά από πολύ ψάξιμο όμως. Απλα είναι ημιτελή τα σχέδια. Άντε καλή μας μέρα. 

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
Καλως ήλθες στη κονότητα, εισαι τυχερός γιατί υπάρχουν κανα δυό μανιακοί με τα ukalele οπότε ανέβασε σχέδιο για να προχωρήσει, τ όργανο ειναι πολύ όμορφο ;)

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
Καλώς τον!
Εδώ είμαστε όλοι να σε βοηθήσουμε στην κατασκευή σε οτιδήποτε χρειαστείς...
Δυστυχώς είσαι μακρυά μιας και θα μπορουσαμε να το φτιάξουμε παρελα.Ανέβασε τα σχέδια που έχεις βρει να τα δουμε αν θες να έχουμε πιο ολοκληρωμένη άποψη...

Bob

• Newbie
  • *
Λοιπόν συγγνώμη αρχικά για την αργοπορία αλλά δεν είχα πρόσβαση σε internet.
Παραθέτω τα σχέδια όπως τα βρήκα. Είναι ημιτελή το λιγότερο, και θέλω βοήθεια από κάποιον που γνωρίζει. Αρχικά για το πάχος των πλαϊνών , πώς να το υπολογίσω στο σημείο που θα στενεύει εκεί που θα ενώνεται με το λαιμό, αν μπορεί κάποιος να βοηθήσει με ένα σχεδιάκι. Αυτό βασικά και όποιος δει το σχέδιο και δει τι άλλο λείπει που θα με βοηθήσει από την εμπειρία του να το πει.
Ευχαριστώ προκαταβολικά. :)

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
Τα πλαινά σου θα τα κατεβάσεις στα 2mm συνολικό πάχος σε όλο τους το μήκος.
Στην ένωση με τον λαιμό θα σου πρότεινα να κάνεις την ισπανική μέθοδο όπως στις φωτο, απλώς οι εγκοπές οι δικές σου που θα μπουν τα πλαινά θα είναι φαλτσες...
Κοίτα το πρόχειρο σχέδιο που σου έκανα.Οι εγκοπές που θα υποδεχτουν τα πλαινα σου είναι οι κοκκινες...
 [ Invalid Attachment ]

« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 30, 2013, 05:58:37 μμ από yiannis »

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Προχώρα φίλε και μη μασάς.
έχω ξεκινήσει σε επίπεδο σχεδίου ένα προτοπωριακό επίσης όργανο ukelele και με προβλημάτιζε η ένωση.
Για να δούμε αν θα το προχωρήσω.

Ασχετο με το ποστ αλλά αυτού του είδους η ένωση του μάνικου μπορεί να δουλέψει σωστά και σε ακουστική κιθάρα, η ρεμπετοκίθαρο?
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

yiannis

• Administrator
  • Hero Member

Ασχετο με το ποστ αλλά αυτού του είδους η ένωση του μάνικου μπορεί να δουλέψει σωστά και σε ακουστική κιθάρα, η ρεμπετοκίθαρο?

Για ακουστικές κιθάρες δεν συνιστάται αυτή η ενωση γιατί οι τάσεις είναι σχεδόν διπλάσιες από της κλασικής κιθάρας.Δεν θα στο πρότεινα...

Bob

• Newbie
  • *
Τα πλαινά σου θα τα κατεβάσεις στα 2mm συνολικό πάχος σε όλο τους το μήκος.
Στην ένωση με τον λαιμό θα σου πρότεινα να κάνεις την ισπανική μέθοδο όπως στις φωτο, απλώς οι εγκοπές οι δικές σου που θα μπουν τα πλαινά θα είναι φαλτσες...
Κοίτα το πρόχειρο σχέδιο που σου έκανα.Οι εγκοπές που θα υποδεχτουν τα πλαινα σου είναι οι κοκκινες...
 [ Invalid Attachment ]

Και εγώ με αυτόν τον τρόπο σκόπευα να κάνω το λαιμό, και το σχέδιο σου ήταν πολύ βοηθητικό και οι φωτογραφίες, ευχαριστώ πολύ. Αλλά βασικά η απορεί μου γι αρχή είναι το ύψος του ξύλου των δυο πλαϊνών ξεκινά 60μμ και καταλήγει 53 μμ περίπου λέει στο σχέδιο και αυτό είναι για να πάρει σχήμα η πλάτη. Αυτό πως θα το υπολογίσω, και πως θα είναι μικρότερο? Ισόποσα και από τις 2 μεριές, μόνο από τη μια?. Βάζω και ένα σχέδιο στο περίπου για να το κάνω κατανοητό.

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
Πρώτα θα τα κολλήσεις με το καπάκι και το μπράτσο σου τα πλαινά γωνιασμένα, και μετά θα τα διαμορφώσεις.Μπορείς να βάλεις σημάδια και με μια χαρτοταινία να σημαδέψεις  πόσο θα τα κατεβάσεις με μία πλάνη.Δες το βιντεο παρακάτω από την κατασκευή κιθάρας για να καταλάβεις την διαδικασία περίπου...

Steve's Guitar Making Part 4 - Sides 4 of 4

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
Γιαννη μου ολα καλα, εγω θα προτιμουσα να εκοβα τα πλαϊνα με ''χαρη'' 4-5 χιλ κ μετα να εκανα αυτο... Μου ειναι πολυ τα 5-6 εκατοστα να τα κατεβασω μετα...Modi κ τα 2 πλαινα θα κανεις ιδια με 63 εως 56 στο τελος. μετα θα τα φερεις εκει που θελεις...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Νάσος

• Hero Member
Απ: Μια φέρελπις προσπάθεια για την κατασκεύη ενος παραξενου ukulele...
« Απάντηση #13 στις: Αυγούστου 02, 2013, 08:46:52 πμ »

Μια χαρά δουλεύει και σε ακουστική, η μικρότερη σε μέγεθος blues king που έχω φτιάξει και μοιάζει πολύ σε ρεμπετοκιθάρα ειναι φτιαγμένη με spanish foot.

Νάσος

• Hero Member
Απ: Μια φέρελπις προσπάθεια για την κατασκεύη ενος παραξενου ukulele...
« Απάντηση #14 στις: Αυγούστου 02, 2013, 09:02:02 πμ »

Μια χαρά δουλεύει και σε ακουστική, η μικρότερη σε μέγεθος blues king που έχω φτιάξει και μοιάζει πολύ σε ρεμπετοκιθάρα ειναι φτιαγμένη με spanish foot.
Αν το καπάκι ειναι επίπεδο χωρίς κλίση αυτή η τεχνική ειναι εντάξει, αν το καπάκι έχει κλίση τότε για να χωρέσει ο καβαλάρης χρειάζεται μια μικρή γωνία στο μπράτσο οπότε ξεφεύγεις απο αυτή τη τεχνική.