Θεωρητικά το όριο να μην πληρώσεις τελωνείο είναι τα 100 $ . Όμως έχω ψωνίσει και πολύ παραπάνω χωρίς να χρεωθώ τελωνείο κτλ.
Αν ο πωλητής γράψει ότι πρόκειται για δώρο, τότε μάλλον δεν πληρώνεις φόρους. Όμως σε τέτοια περίπτωση δεν έχεις ασφάλιση για τα προϊόντα που αγοράζεις. Αν χαθούν ή καταστραφούν, έχασες και τα χρήματά σου.
Αν η μεταφορά γίνει με courrier (DHL, UPS κτλ) τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι πληρώνεις τελωνείο (φόρους και εκτελωνιστικά). Μια καλή πρακτική είναι να ζητήσεις η μεταφορά να γίνει με κανονικό αεροπορικό ταχυδρομείο. Από την Αμερική πρέπει να χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία USPS (Express Mail International) των αμερικάνικων ταχυδρομείων. Σε αυτή την περίπτωση στην Ελλάδα ο εκτελωνισμός γίνεται από τις Ταχυμεταφορές των ΕΛΤΑ (Πόρτα-Πόρτα) και για λογικά ποσά δεν πληρώνεις τελωνεία, φόρους κτλ.
Πάντως το μεγάλο πρόβλημα όταν σε πιάσει το τελωνείο δεν είναι τα τελωνειακά τέλη που συνήθως είναι 3,5 %, αλλά ο Ελληνικός ΦΠΑ 23% που τον πληρώνεις πάνω στο σύνολο του ποσού που αποτελείται από τα υλικά+μεταφορικά (δηλαδή πληρώνεις ΦΠΑ και για τα μεταφορικά).