Αποστολέας Θέμα: Ερωτησις...  (Αναγνώστηκε 2506 φορές)

mpouzoukimaker

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κελεμπεκι
  • Αριθμός κατασκευών: 7
Ερωτησις...
« στις: Μαΐου 23, 2013, 03:22:06 πμ »
Μαστορια μου καλημερα! Μια πληροφορια θελω... Ποιο ειναι το ελευθερο μηκος χορδης για Μπαγλαμα και Για Τζουρα?? Τα στανταρ!

Αντε να περασει η μερα....

Nikolas Fereos

• Hero Member
  • Όλα διορθώνονται.....
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: ουκ εστιν αριθμός
Απ: Ερωτησις...
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 23, 2013, 07:41:10 πμ »
Η ''θεωρία'' λέει οτι σχετικά με το ελεύθερο μήκος χορδής δεν υπάρχουν στανταρ.Υπάρχουν όμως κάποια λογικά περιθώρια όπου το μήκος χορδής ανταποκρίνεται στον τόνο που θέλουμε να ηχεί το όργανο. Συμφωνα με αυτη τη λογική αν θέλουμε ενας μπαγλαμάς να κουρδίζει χωρίς προβλήματα στο ΡΕ τοτε το μηκος χορδής πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στα 35 με 40 cm. Ο τζουράς απο 57 μέχρι 62cm. Επειδή την έχω ψάξει την υπόθεση αυτή στην πράξη με πολλά πειραματικά όργανα εχω κανει κάποιες διαπιστώσεις. Για παράδειγμα έχω κάνει μπαγλαμά με μηκος χορδής 41 cm και κούρδιζε οριακά στο ρε χωρίς να σπάνε οι χορδές , αλλα σε μήκος 45 cm ήταν αδύνατο το κούρδισμα σε ρε (αυτό κουρδίζει άνετα όμως σε ΝΤΟ δηλ ένα τόνο χαμηλότερα) Στον τζουρά έχω δοκιμάσει και μηκος 63 cm χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα με το κούρδισμα.
  Για να έρθω τώρα στο βασικό σου ερώτημα ,θα έλεγα οτι μόνο προσωπικά στανταρ μπορεί να βάλει κανείς στην υπόθεση του μηκους της ελεύθερης χορδής (κι αυτό έχει να κάνει και με την ποιότητα ή ακόμα και τον χαρακτήρα που θέλεις να έχει ο ήχος ο δικός σου -ο προσωπικός ήχος εννοώ -
 Δεν ξέρω πόσο θα σε ενδιέφεραν τα δικά μου στανταρ έτσι όπως τα εννοώ, αλλα τα παραθέτω εδω για να θεωρήσω την απάντησή μου σ' αυτο που ρωτάς ολοκληρωμένη.
μπαγλαμάς:38 cm
τζουράς :61 cm
τρίχορδο :69 cm
τετράχορδο :67 cm

mpouzoukimaker

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κελεμπεκι
  • Αριθμός κατασκευών: 7
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 23, 2013, 11:24:00 πμ »
Σ ευχαριστω παρα πολυ νικολα!
Αντε να περασει η μερα....

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 23, 2013, 12:51:34 μμ »
ρωτάω εδώ για να μην ανοίγω άλλο θέμα, ξέρει κανείς που θα βρω κλειδια χορδιέρες και τάστα χρυσαφιά; τάστα δεν έχω δει ποτέ σε τέτοιο χρωμα αλλά ρωτάω μηπως και, αλλά χορδιέρες και κλειδιά κάπου πήρε το μάτι μου, κάτι σαν αυτό δηλαδή http://www.matsikas.gr/el/Product-Schaller-HG3-565-%CE%9A%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC-%CE%9A%CE%B9%CE%B8%CE%AC%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%9C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B9%CE%BF%CF%8D-Gold_1533 μονο π αυτά κάνουν ένα 50αρικο και δεν........... ασε που δεν βρίσκω και χορδιέρα ασορτί 8)

αποστολης τ

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 23, 2013, 02:33:31 μμ »
χρηστο χρυσαφι κλειδια εχει ο μαυρομουστακης.

chris

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Μαΐου 23, 2013, 05:00:49 μμ »
¨εχει πήρα εγώ πολές φορές ΄γιά τετράχορδο τά δίνη περιπου ένα δεκάρικο. Γιά χορδιέρες δέν ξέρω άν έχει. γιατί δέν τού ζήτησα καμιά φορά

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Μαΐου 23, 2013, 05:09:12 μμ »
ΤΡΑΒΑ ΚΙ ΑΠ ΤΟΝ ΜΠΑΡΜΠΑ ΜΗΤΣΟ..................................
ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΧΡΥΣΕΣ ΧΟΡΔΙΕΡΕΣ ΝΟΜΙΖΩ ΜΑΝΤΟΛΙΝΟΥ. ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΑΚΙ (ΧΕΛΩΝΑ)
ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΙΣ ΔΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ.............
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Tags: