Αποστολέας Θέμα: Οινόπνευμα για γομαλάκα  (Αναγνώστηκε 27389 φορές)

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
Απ: Οινόπνευμα για γομαλάκα
« Απάντηση #30 στις: Αυγούστου 04, 2014, 06:08:23 μμ »
Ναι τζέκο από Αθήνα το πήρα,από φαρμακοποιό,τώρα μην με ρωτήσεις από ποιόν φαρμακοποιό,το όνομα πάντως του παραγωγού το καταχώρησα.
Λοπόν φίλοι μου,αυτό που λένε για την γομαλάκα,ότι χαλάει,ναι χαλάει,για αυτό εάν παίρνετε να την διελύεται σε οινόπνευμα και εφόσον είναι διελυμένη δεν παθαίνει τίποτα και κρατάει για χρόνια.
Εγώ παίρνω αποκερωμένη-άγχρωμη-ξανθιά και είναι και ακριβή.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

Γιάννης Ελευθεριάδης

• Sr. Member
  • Trial and error
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #31 στις: Αυγούστου 05, 2014, 08:36:35 μμ »
Η γομαλάκα χαλάει παιδιά με τον καιρό,είτε είναι διάλυμα είτε όχι.Γι'αυτό άλλωστε οι περισσότεροι γράφουν ημερομηνία έξω απ το μπουκάλι.Τώρα τι προκαλεί την αλείωση,δεν ξέρω ακριβός ίσως ο συνδιασμός υγρασίας και οξυγόνου.Κάποιοι την βάζουν στο ψυγείο για να κρατράει περισσότερο.

Η λευκή είναι πιο ακριβή γιατί έχει επεξεργαστεί ώστε να φύγει το φυσικό ελαφρός πορτοκαλί χρώμα που έχει η γομαλάκα.Συνήθως αυτές χαλάνε και πιο γρήγορα απ τις υπόλοιπες λόγο της επιπλέον επεξεργασίας που έχουν υποστεί.
Αν θες να δεις αν είναι φρέσκια στάξε μια ποσότητα πάνω σε ένα κομμάτι γυαλί(ή οποιαδήποτε μη πορώδες επιφάνεια) και γύρισε το ώστε να τρέξει,άστο εκεί για κανά 15λεπτό,αν ύστερα από αυτό τον χρόνο μπορείς να αφήσεις αποτύπωμα με το δάκτυλό σου τότε η γομαλάκα είναι για πέταμα.

Η γομαλάκα χωρίς κερί είναι πιο ανθεκτική από αυτή με κερί.Μπορείς να την προμιθευτείς έτοιμη αποκερωμένη(δεν ξέρω αν ισχύει για όλες τις αποχρώσεις),αν δεν υπάρχει αποκερωμένη,άσε το δοχείο ακίνητο για καμιά βδομάδα(ο χρόνος διαφέρει ανάλογα με το πόσο πηχτό είναι το διάλυμα που έχει φτιάξει) το κερί θα κάτσει κάτω,ύστερα με μια σύριγγα μετέφερε την <<καθαρή>> γομαλάκα σ'άλλο δοχείο.

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #32 στις: Αυγούστου 05, 2014, 11:12:59 μμ »
Χρήσημες πληροφορίες φίλε Ελευθεριάδη,πάντως η γομαλάκα η αποκερωμένη που είχα πάρει πριν περίπου 28 μήνες και την διέλυσα μαζί με τις άλλες ρυτίνες (συνταγή Νίκου Φρονιμόπουλου),είναι σε καλή κατάσταση και δουλεύεται ακόμα,την έχω σε αυτά τα πλαστικά μπουκαλάκια τα φαρμακευτικά τα άσπρα με τα βιδωτά καπάκια,άρα μάλλον είναι στεγανά.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

Tags: