Προχτές μου τηλεφώνησε ο Αντώνης (ΑΝΤΩΝΙΟΣ) για να μου ζητήσει να ρωτήσω το Νίκο Κουκουλιτάκη για το κούρδισμα ενός μπουλγαριού που αγόρασε ένας φίλος του από Χανιώτη κατασκευαστή στην τελική τιμή των 1800€ (!!!!!) ενώ του ζητούσαν 2500€ (!!!!!!!!!!). Του παραδόθηκε χωρίς χορδές γι' αυτό και ήθελε να μάθει το κούρδισμα καθώς δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τον κατασκευαστή. Δε θα σχολιάσω την τιμή καθώς ο κατασκευαστής έχει παρουσιάσει όργανό του εδώ μέσα και μάλιστα όργανο αξιώσεων αλλά όποιος θέλει να μάθει το όνομά του μπορώ να του στείλω προσωπικό μήνυμα.
Τηλεφώνησα λοιπόν στο φίλο μου Νίκο Κουκουλιτάκη για να τον ρωτήσω για το κούρδισμα του μπουλγαριού. Επειδή είχαμε καιρό να τα πούμε από κοντά και επειδή ήθελε να του πλανίσω και μερικές ταστιέρες από παλλίσανδρο για τα μπουλγαριά του, ήρθε απ' το εργαστήριό μου και με την ευκαιρία του είπα να φέρει και το τελευταίο του όργανο απ' το οποίο έβγαλα μερικές φωτογραφίες και τον έβαλα να το παίξει κιόλας για να δείτε και το φτερό που χρησιμοποίησε για πεναριά.
Οι επόμενες δύο μου βγήκαν λίγο .......... κουνιστές.
[ Invalid Attachment ]
Το καπάκι όπως θα προσέξετε είναι κατράνι (φοινίκι, κέδρος Λιβάνου) και έχει πολύ ιδιαίτερα νερά τα οποία, όπως λέει ο ίδιος, πλέον προτιμά να βάζει τα φαρδιά στη μέση. Επίσης προσέξτε και την φιγούρα στην "κολάντζα" που είναι συμπαγής έβενος πάχους 1,5 χιλ., την πλαϊνή τρύπα αλλά και τους μεταλλικούς (χάλκινους) μπερντέδες.
Τώρα όσον αφορά τον τίτλο του θέματος, τα πάχη των χορδών είναι 13-13 (το πρώτο ζευγάρι από κάτω), 10-20 ή 22 (μεσαίο ζευγάρι) και 14-28 (πάνω ζευγάρι).
Το μπουλγαρί έχει τρία κύρια κουρδίσματα απ' τα οποία το ένα έχει και δυο παραλλαγές.
Το πρώτο και βασικότερο είναι το SOL - DO - FA. Παραλλαγές αυτού είναι το SOL# - DO# - FA# και το FA# - SI - MI δηλαδή ένα ημιτόνιο πάνω ή κάτω από το βασικό.
Επίσης βασικό κούρδισμα είναι και το SOL - DO - SOL αλλά και το SOL - RE -SOL.
Το τελευταίο κούρδισμα (SOL - RE -SOL), πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενά του, είναι το κούρδισμα που δείχνει τις πραγματικές δυνατότητες ενός καλού μπουλγαριού καθώς υποδεέστερα μπουλγαριά με αυτό το κούρδισμα δε θα "μιλήσουν".
Δείτε τώρα και την ηχογράφηση όπου χρησιμοποιήθηκε ένα υπέροχο σκηνικό μετά από πρόταση του Steven Spielberg. Το ίδιο σκηνικό προτάθηκε και για τις προηγούμενες ........ καλλιτεχνικές φωτογραφίες
http://youtu.be/Fq_srURnI5oΗ πεναριά που χρησιμοποιεί είναι από φτερό κρητικού γύπα (όχι γυπαετού) και σε κατάστημα της Αθήνας πουλιέται 20€ (!!!!!!!!). Κατά τα λεγόμενά του είναι η καλύτερη πεναριά για μπουλγαρί γιατί βγάζει πολύ καλύτερο ήχο (παιδιά ειλικρινώς έχω απογοητευτεί και πρέπει να πάω σε ΩΡΛ γιατί τόσο ο Νίκος όσο και ο δάσκαλός μου με έχουν πείσει ότι τ' αυτιά μου μπορούν να ξεχωρίσουν μόνο μπουζούκι από .................... φλάουτο

)
Προσέξτε (όσο μπορείτε) το ιδιαίτερο καράολο με την κρεμαστή φούντα αλλά και τα στριφτάρια (δε νομίζω να φαίνονται) που είναι φτιαγμένα από ....... wenge.
Υ.Γ. Κώστα (getit) έχεις πολλά χαιρετίσματα απ' το Νίκο.