Αποστολέας Θέμα: Κοψιμο δοντιου στο μανικο  (Αναγνώστηκε 2613 φορές)

mpouzoukimaker

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κελεμπεκι
  • Αριθμός κατασκευών: 7
Κοψιμο δοντιου στο μανικο
« στις: Φεβρουαρίου 18, 2013, 09:58:50 πμ »
Καλημερα παιδια εχω ενα θεμα που με προβληματιζει και με δυσκολευει. Το θεμα ειναι το κοψιμο για το δοντι που κανουμε στο μανικο για να θυληκωσουμε στο σκαφος. Το κανω χελιδοννουρα αλλα δν μπορω να το κοψω το ιδιο αριστερα και δεξια παντα βγαινει στραβο με αποτελεσμα να εχω χαλασει μανικια ασκοπα. Υπαρχει κατι καποιος οδηγος η κατι που κανετε εσεις για να το πετυχετε ειναι να ειναι ποιο ευκολο? Σας ευχαριστω εκ των προτερων  ελπιζοντας στην βοηθεια σας
Αντε να περασει η μερα....

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
Απ: Κοψιμο δοντιου στο μανικο
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 18, 2013, 11:25:03 πμ »
φίλε μου εγώ που εκοψα με πριονι το έκοβα περίπου μισό πόντο απο τα σημάδια που ήθελα και μετά το έτρωγα σιγά σιγά με μια πλατιά λίμα. τρίψε τρίψε μέτρα μέτρα το έφερα και σφήνωσε ακριβώς. θέλει όμως ...

takis55

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 18, 2013, 08:58:42 πμ »
Φιλε Βασιλη αν ακομη θελεις οδηγο για το μορσο θα κανεις το εξης

παρε ενα τακο 3 Χ 3 Χ 15 και κανε φαλτσο στον τακο απο την ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ και αυτο το φαλτσο θα το χρησιμοποιεισεις και απο τις δυο πλευρες. θα τον βιδωσεις με δυο βιδες στον τακο του σκαφους και στην συνεχεια θα παρεις το πριονι και θα κοψεις το μορσο συμφωνα με το φαλτσο του τακου   που εχεις δημιουργησεις, στην συνεχεις αφου κοψεις το ενα μερος θα βγαλεις τον τακο και θα τον βιδωσεις απο την αλλη πλευρα, ετσι το μορσο θα βγεις ακριβως το ιδιο και απο τις δυο πλευρες . αν δεν καταλαβες κατι γραψε μου
καλημερα σου .

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 18, 2013, 10:11:45 πμ »
Το θέμα έχει ξανασυζητηθεί εδώ. Θα βρεις πολλές πληροφορίες.

Πάντως είναι πολύ πιό εύκολο να κάνεις το κόψιμο του τάκου σε χελιδονοουρά, αλλά σε σφηνοειδή μορφή. Δηλαδή οι κεκλιμένες πλευρές να συγκλίνουν από το στενό προς το φαρδύ μέρος του τάκου (δηλαδή από το έξω μέρος του σκάφους προς τα μέσα). Δες και το σχεδιάκι στο μήνυμα #14 στο νήμα που αναφέρω παραπάνω.
Και εγώ δυσκολευόμουν πολύ όταν έκανα τις κοψιές παράλληλες. Σε σφηνοειδή μορφή τα πράγματα διευκολύνονται πολύ γιατί δεν χρειάζεται να είσαι τόσο ακριβής όσο στην παραλληλία των πλευρών. Το μάνικο σφηνώνει σιγά σιγά όσο τρώς τις πλευρές. Η μορφή της σφήνας δεν χρειάζεται να είναι πολύ έντονη, απλώς οι πλευρές να μην είναι παράλληλες.

Κάνουμε πρώτα το κόψιμο του τάκου με κάποιο τρόπο. Αφου τον φέρουμε εκεί που θέλουμε, όσο καλύτερα μπορούμε, δεν τον ξαναπειράζουμε. Ασχολούμαστε μόνο με το αντίστοιχο κόψιμο του μάνικου και ελέγχουμε συνεχώς τόσο την κεντρική μας γραμμή συμμετρίας όσο και την γωνία που θέλουμε ως προς το καπάκι.

Καλή επιτυχία!

Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 18, 2013, 10:12:26 πμ »
Καλημερα σας!! 

Αυτο που λεει ο Τακης το εχω κανει ενα βιντεακι πιο παλια!

http://s85.beta.photobucket.com/user/MPARTSA/media/0160_zps4029c22b.mp4.html

Την κλιση στο ξυλο την εκανα στο δισκοπριονο!
Ειναι ενας απλος τροπος και πολυ γρηγορος!!

« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 18, 2013, 10:24:58 πμ από Ανδρέου Δημ. »

takis55

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 19, 2013, 09:23:48 πμ »
μπραβο Δημητρη ποιο οργανωμενος εσυ

mpouzoukimaker

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κελεμπεκι
  • Αριθμός κατασκευών: 7