προσπαθώ να φτιάξω ένα σύστημα που να κρατά θερμή την ψαρόκολλα (μέχρι 65 κελσίου το πολύ). Προς το παρόν δουλεύω με μπαιν μαρί και συντηρώ τη θερμοκρασία με ένα ρεσώ σε φοντί κατασκευή (δηλαδή κεράκι κάτω από ένα κεραμικό).
ΙΔΕΑ!
Έχει δοκιμάσει κανείς αποτριχωτική συσκευή με κερί? Πλεονέκτημα μπαίνει στο ρεύμα καί με θερμοστάτη κρατά τη θερμοκρασία σταθερή.
Άλλη ιδέα είναι βραστήρας με ρυθμιστικό θερμοκρασίας.
http://www.lenaweelutherie.info/page6/page17/page17.html Δεν υπάρχει όμως στην Ελλάδα τέτοιος με 17 δολάρια "όπως Αμερική"
Rival λέγεται η εταιρία που προμηθεύει κροκ ποτ (rival crock pot hot pot express)
οδηγίες DIY
http://www.workbenchdiary.com/2011/05/homemade-hide-glue-pot.htmlΒρήκα κάποιο που έρχεται στην Ελλάδα και κοστίζει περίπου 30 ευρώ συνολικά
http://www.amazon.co.uk/Crock-SCCPQK5025W-060-Person-Slow-CookerΔείτε ακόμα την παγωμένη υγρή μορφή της ψαρόκολας
http://www.popularwoodworking.com/article/hide-glue-in-liquid-formκαι τη γλουτένη της ζελατίνης, φτηνή αλλά με μεγαλύτερη συγκολητική δύναμη από την ψαρόκολα! Καλύτερη μάρκα η Knox
http://www.cigarboxnation.com/group/secretsofthecbgunderground/forum/topics/secret-simple-cbg-oyster-glueΓιατί να χρυσοπληρώνεις την titebond?
επιπλέον πληροφορίες:
αν στην ψαρόκολα βάλεις ουρία καθυστερεί το στέγνωμά της
το αλάτι και το ξύδι επίσης
το αλάτι κάνει πιο εύκολη και την αποσυναρμολόγηση της κόλας αν χρειαστεί (ζέσταμα ή άτμιση με βρεγμένο πανι κλπ)
η αλκοόλη και η βενζίνη διασπάνε τη στεγνή ψαρόκολα
ο καθαρισμός των χεριών γίνεται με ζεστό νερό
οι προς κολληση επιφάνειες χρειάζονται ελάχιστη κολα και τριψιμο των μεταξυ τους επιφανειών, για να φύγει η περιττή κόλα. Η κόλληση γίνεται σε λιγότερο από 1 λεπτό (για ισχυρή δόση και καλής ποιότητας κόλα)
η σκόνη από κόκκαλα την κάνει πιο "τραγανή" κατά το στέγνωμά της
η γλυκερίνη (απορρυπαντικό) την κάνει πιο ρευστή
χρησιμοποιούμε καλύτερα αποσταγμένο νερό
το πρώτο στρώμα της κολας (όταν λιώσει) την πέτσα δηλαδή, την πετάμε, διότι περιέχει ακαθαρσίες. Έτσι ενισχύουμε τη συγκολλητική δύναμή της
τεχνική 123 υγρή ψαρόκολλα (1 μέρος αλάτι, 2 κόλα, 3 νερό)
αν περισσέψει φυλάσσεται στο ψυγείο όπως τα τρόφιμα
η στυπτηρία (στύψη, θειικό αργίλιο) alum,aluminum sulfate κάνει την κόλα αδιάβροχη