Αποστολέας Θέμα: κατασκευη μονοκόμματου μπαγλαμά  (Αναγνώστηκε 1747 φορές)

pikolo

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
κατασκευη μονοκόμματου μπαγλαμά
« στις: Μαρτίου 19, 2013, 02:23:05 μμ »
Καλησπέρα παιδιά!Σκέφτομαι να φτιάξω έναν μονοκόμματο μπαγλαμά απο καρυδιά...Έχω κάποιες απορρίες που θα ήθελα αν μπορέιτε να μου τις απαντήσετε.  :D 1)θα σκευρώνει εύκολα χωρίς κόντρες το μανίκι?(36αρα κλίμακα θα τον κάνω).Επίσεις βρίσκω ένα πρόβλημα στο πώς θα τοποθετηθεί η ταστιέρα...αν κάνω εσοχήστην ταστιέρα δεν θα θέλει χαμηλότερο καβαλάρη?Μήπως να προσπαθήσω να φάω το σκάφος ίσα με το πάχος του καπακιού?Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων... :)

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ρίκοκο-Βερίκοκο-αχλάδι και αμυγδαλιά στου Προφήτη Λιά τα στενά.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
Απ: κατασκευη μονοκόμματου μπαγλαμά
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 20, 2013, 09:02:07 πμ »
Γώνιασε το ξύλο που χρειάζεσαι στην πλανοξεχονδριστήρα μέτά κάνε στήν πλάγια όψη χαρακιές κάθετες ανά 4-5 χιλιοστά και μετά με την κάτοψη  ξεγυρισέτο,κανόνισε τα πάχη στο μάνικο να είναι πιο παχιά από το συνιθυσμένο και αυτό για να αποφύγεις τυχόν σκεύρομα.
Μπορεί και με τον καιρό να σκευρώσει,εγώ δεν έχω φτιάξει μονοκόματο,πάντως εάν φτιάξω θα χρησιμοποιήσω ισόβενο κομένα ξύλο,δοκίμασε φίλε μου και βλέπεις συμπεριφορά του οργάνου.
Στο σκάφος κάνε πατούρα για να δεχθεί το καπάκι και να έρθει στο ίδιο επίπεδο με το μάνικο και από πάνω κολλάς την πλάκα της ταστιέρας.
Εδώ είναι δυο τζουράδες από μονοκόματο ξύλο φτιαγμένοι απο τον Κύριο Φρονιμόπουλο.
http://fronik.wordpress.com/
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 20, 2013, 10:04:27 πμ από yiannis »
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ρίκοκο-Βερίκοκο-αχλάδι και αμυγδαλιά στου Προφήτη Λιά τα στενά.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
Απ: κατασκευη μονοκόμματου μπαγλαμά
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 20, 2013, 09:02:45 πμ »
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 20, 2013, 10:04:01 πμ από yiannis »
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.