Αποστολέας Θέμα: Truss rod για ηλεκτρική 3/4  (Αναγνώστηκε 3863 φορές)

sarabande

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: Το swamp ash της...αφινίριστης ακόμα partscaster μου!
  • Αριθμός κατασκευών: μαζεύω εργαλεία και κουράγιο!
Truss rod για ηλεκτρική 3/4
« στις: Ιανουαρίου 07, 2013, 12:08:57 μμ »
Καλημέρα σε όλους τους φίλους, χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία και ψυχραιμία.

Έχω αγοράσει ήδη μια ηλεκτρική 3/4 για τον μεγάλο μου και σκοπεύω να αρχίσει και ο μικρός του χρόνου. Το θέμα είναι όμως ότι είναι αριστερόχειρας και πάντα πιάνει την κιθάρα ανάποδα. Ο δάσκαλος του μεγάλου επιμένει να μην τον πιέσουμε να την πιάσει κανονικά, αφού ανάποδα του έρχεται πιο φυσικά.
Ηλεκτρικές σε 3/4 αριστερές δεν έχω βρεί μέχρι τώρα και αν υπάρχουν θα είναι πανάκριβες. Έτσι σκέφτομαι σοβαρά το οργανάκι του μικρού να είναι η πρώτη μου κατασκευή. Για διαστάσεις υπάρχει ως πρώτυπο η κιθάρα του μεγάλου (σώμα, μανίκι, τάστα). Και αν υποθέσουμε ότι το σώμα παλεύεται και πάμε στο μπράτσο κουτσά στραβά, στο θέμα του μανικιού έχω μια απορία. Τι βέργα θα βάζατε σε τέτοιο κιθαρόνι; Χωράει κανονική ή θα πρέπει να κοιτάξω καμιά για μαντολίνο ή κάποιο άλλο μικρών διαστάσεων όργανο; Μήπως θα πρέπει και η βέργα να κατασκευαστεί; Το ιδανικό θα ήταν αν μπορούσα να βρώ στο net κάποιο μπράτσο για κιθάρα 3/4, έστω και για δεξιόχειρες ή ακόμη και μεταχειρισμένο. Οπότε κάθε πρόταση δεκτή και ελπίζω να μην σας κούρασα.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
Απ: Truss rod για ηλεκτρική 3/4
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 07, 2013, 01:38:03 μμ »
Και ο γιος μου αριστεροχειρ ειναι αλλα πιανει την κιθαρα κανονικα...αν δεν εχει ξεκινησει ο δικος σου, οταν ξεκινησει με το καλο να του μαθει ο δασκαλος να την πιανει σαν δεξιος. ολα του μετα θα ειναι πιο ευκολα...τι παει να πει ''πιο φυσικα;''παιζει τιποτα, η απλα την κρατα;επειδη εχω κ εμπειρια απο φιλο αριστερο κιθαριστη, στο λεω ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΚΡΑΤΑ ΣΑΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 07, 2013, 02:46:48 μμ »
Στον stewmac θα βρεις truss rods και σε μικροτερες διαστασεις http://www.stewmac.com/shop/Truss_rods/Adjustable_truss_rods/4mm_Allen_Nut_Hot_Rod_Truss_Rod.html
Τα δυο πρωτα στη λιστα (12-1/4" και 14-1/4") ειναι πολυ κοντα σε αυτο που χρειαζεσαι.
Οσον αφορα το θεμα αριστεροχειρας/ δεξιοχειρας, το μονο μειονεκτημα που βρισκω στο να παιζει ως αριστεροχειρας, ειναι οτι οι επιλογες του για μελλοντικη αγορα κιθαρας θα ειναι περιορισμενες, οπως και οτι δεν θα μπορει να παιξει με την κιθαρα καποιου φιλου του. Κατα τα αλλα πιστευω οτι ειναι ακριβως το ιδιο και στην θεση σου θα τον αφηνα να παιξει οπως τον βολευει, οπως προτεινε δηλαδη και ο δασκαλος του.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 07, 2013, 06:14:46 μμ »
το μονο μειονεκτημα που βρισκω στο να παιζει ως αριστεροχειρας, ειναι οτι οι επιλογες του για μελλοντικη αγορα κιθαρας θα ειναι περιορισμενες, οπως και οτι δεν θα μπορει να παιξει με την κιθαρα καποιου φιλου του. Κατα τα αλλα πιστευω οτι ειναι ακριβως το ιδιο
περιορισμενες;; χα, χα, δεν θα μπορει να βρει 2 οργανα σε μαγαζι να συγκρινει για να παρει... Ακριβως το ιδιο;; δεν νομιζω το αρ. στην ηλεκτρικη ειναι που χρειαζεται το δεξι ειναι ο ''χαμαλης''. με τον καιρο αν εξελιχθει καλα, ισα-ισα που θα του κανει κ καλο αν την πιασει κανονικα! Βεβαιως-βεβαιως!
εκτος ισως απο δυο...

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 07, 2013, 07:00:55 μμ »
Στελιο για το πρωτο θεμα συμφωνω απολυτα και καλα κανεις και το τονιζεις γιατι οντως τους αριστεροχειρες οι εταιρειες τους εχουν παραμελημενους  ;D
Για το δευτερο ισως να γνωριζεις κατι περισσοτερο και δεν μπορω να επιμενω  :) Η μοναδικη εμπειρια που εχω μου λεει το αντιθετο βεβαια, καθως ο δασκαλος του γιου μου (Θοδωρης Ζηρας) ειναι απο τους πιο γνωστους αριστεροχειρες στον κοσμο που δεν εχει προβλημα να παιζει σε αστρονομικα bpm  ;) ;D

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 07, 2013, 08:32:01 μμ »
χωρις να τον γνωριζω αλλα βρισκοντας τον στο γιου τιουμπ αυτο ακριβως λεω!!!
Theodore Ziras - Hyperspeed

να μαθει το παιδι κανονικα να κραταει, κ λογω του οτι ειναι αρ. θα τον βολεψει πιο πολυ οταν παει στα δυσκολα...
αλλα για ρωτησε τον οταν τον ξαναδειται, θα εχει ενδιαφερον η αποψη του...
φιλια πολλα - στελιος
εκτος ισως απο δυο...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 08, 2013, 09:56:06 πμ »
οταν μεναμε στην αθηνα το 70-74 θυμαμαι καλεσαν τον πατερα μου στο σχολειο στην καλλιθεα να του πουνε για τον αδερφο μου που ........εγραφε με τ αριστερο.Μεγα θεμα τοτε αυτο μιας και τασκιαζε η φωβερα και τα πλακωνε η σκλαβια.Τελικα οσο κι αν φωναζε ο δασκαλος, ο μικρος ακομα και τωρα γραφει με το αριστερο.Εμπρος της γης οι κολασμενοι.....................................
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 08, 2013, 11:49:25 πμ »
χωρις να τον γνωριζω αλλα βρισκοντας τον στο γιου τιουμπ αυτο ακριβως λεω!!!
Theodore Ziras - Hyperspeed
να μαθει το παιδι κανονικα να κραταει, κ λογω του οτι ειναι αρ. θα τον βολεψει πιο πολυ οταν παει στα δυσκολα...
αλλα για ρωτησε τον οταν τον ξαναδειται, θα εχει ενδιαφερον η αποψη του...
φιλια πολλα - στελιος

Στελιο η εικονα στο βιντεο ειναι αντεστραμμενη...ετσι κανει ολα του τα βιντεο για να μην μπερδευομαστε εμεις οι δεξιοχειρες! Ειναι δηλαδη αριστεροχειρας και παιζει σαν αριστεροχειρας! Στο επομενο μαθημα θα τον ρωτησω παντως την αποψη του γιατι εχει ενδιαφερον το θεμα  :)

sarabande

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: Το swamp ash της...αφινίριστης ακόμα partscaster μου!
  • Αριθμός κατασκευών: μαζεύω εργαλεία και κουράγιο!
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 10, 2013, 12:17:00 μμ »
Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Φίλλε Immortalx περιμένω με αγωνία την απάντηση του κου Ζήρα. Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ από σπόντα κατέληξα να γράφω με το δεξί και χωρίς πίεση. Το αριστερό χέρι το δουλεύω παντού όπως και το αριστερό πόδι όταν έπαιζα ποδόσφαιρο(το δεξί υπάρχει μόνο για περπάτημα!). σχετικά με την κιθάρα θυμάμαι την απάντηση του 1ου δασκάλου μου όταν τον ρώτησε η μητέρα μου αφού ήξερε ότι το αριστερό το δουλεύω πολύ. Είχε πει ότι δεν παίζει κανέναν ρόλο εφόσον μάθω να παίζω ως δεξιόχειρας από την αρχή. Επειδή όμως αυτό έγινε το 1983-84 δεν ξέρω ποια είναι η τάση και η άποψη των νέων δασκάλων. Αν επιβεβαιώσει και ο κ. Ζήρας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα τότε η πρώτη κατασκευή θα είναι ένα σώμα μεταλο- τελεκάστερ με αγοραστό μπράτσο για τον μπαμπά! ;D

Tags: truss rod