Αποστολέας Θέμα: Κατάλληλο εργαλείο για κόψιμο καλουπιού (καμπύλες)  (Αναγνώστηκε 19005 φορές)

vtypal

• Jr. Member
  • **
Κατάλληλο εργαλείο για κόψιμο καλουπιού (καμπύλες)
« στις: Δεκεμβρίου 22, 2012, 03:46:19 μμ »
Ξεκινάω την κατασκευή ακουστικής κιθάρας, και θα χρησιμοποιήσω καλούπι για το σώμα πάνω στο οποίο θα βασιστεί ολόκληρη η κατασκευή.
Επειδή το καλούπι πρέπει να είναι άρτια κομμένο, ιδιαίτερα στα πλαϊνά (καμπύλες) θα μπορούσατε να με συμβουλεύψετε για το πιο θα ήταν το καλύτερο εργαλείο ώστε το κόψιμο να είναι κοντά στο αναμενόμενο;
Το καλούπι θα είναι κόντρα πλακέ αποτελούμενο από 5 κολλημένα κομμάτια πάχους 3/4"(19χιλ.). οπότε το συνολικό πάχος 5x3/4"(95χιλ)

Σκεφτόμουν να την πάω σε ένα μάστορα με πριονοκροδέλα αλλά δεν είμαι σίγουρος αν είναι εύκολη δουλειά και αν θα τα καταφέρει ικανοποιητικά.
Με σέγα υπάρχει περίπτωση να βγει καλό το αποτέλεσμα; Ρούτερ; Αν το πρόβλημα είναι το πάχος ίσως να κόψω κάθε κομμάτι 3/4" στο επιθυμητό σχήμα, και να κολλήσω μετά (αν και δεν θα το ήθελα).

"Ερασιτέχνης είναι ο εραστής της τέχνης"

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
Απ: Κατάλληλο εργαλείο για κόψιμο καλουπιού (καμπύλες)
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 22, 2012, 05:18:25 μμ »
Φίλε vtypal εγώ το καλούπι το φτιάχνω με 4 κομμάτια των 3/4.Δεν χρειάζεται να το κάνεις μασίφ γιατί θα είναι και πολύ βαρύ.
Το πρώτο κομμάτι το κόβω κοντά στην μολυβιά μου και μετά το δουλεύω με προσοχή με ρασπες,λιμες και γυαλόχαρτα για να βγάλω ένα τέλειο κομμάτι.Τα υπόλοιπα τα αντιγράφω με το ρουτεράκι για να υπάρξει τέλεια αντιγραφή.
Ενδιάμεσα στα κομμάτια βάζω τάκους 40 mm οπότε το συνολικό ύψος είναι στα 80 mm περίπου.
 Τα 95 mm που σκοπευεις να φτιάξεις μου φαίνονται πολλά, βέβαια εξαρτάται και από το σχέδιο σου.

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 23, 2012, 12:17:32 πμ »
Μια συνηθισμένη κιθάρα έχει φάρδος πλαϊνών κοντά στα 10 cm (αανάλογα με το μοντέλο). Όταν η κιθάρα θα είναι στο καλούπι τα πλαϊνά θα πρέπει να εξέχουν αρκετά για να κάνουμε τις διάφορες εργασίες (ιδιαίτερα για το κόλημα της πλάτης και του καπακιού). Έτσι νομίζω ότι το πάχος του καλουπιού θα πρέπει να είναι αρκετά μικρότερο από 10 cm.

Τα δικά μου καλούπια αποτελούνται από τρία κόντρα πλακέ θαλάσσης συνολικού πάχους 6cm περίπου. Αρχικά, με βάση το σχέδιο της κιθάρας φτιαχνω ένα πατρόν από ένα λεπτό mdf ή κόντρα πλακέ το οποίο δουλεύεται εύκολα. Θα μπορούσε επίσης το πατρόν να γίνει από πλεξιγκλας κομμένο σε laser. Mάλιστα για τα γνωστά μοντέλα πουλάνε και έτοιμα πατρόν από πλεξιγκλάς.

Με το πατρόν σαν οδηγό κόβουμε τα τρία (ή το πολύ τεσσερα) κόντρα πλακέ θαλάσσης με ρούτερ χρησιμοποιώντας κατάλληλο δαχτυλίδι αντιγραφής (ή κοπτικό με ρουλεμάν), τα οποία στη συνέχεια τα κολλάμε μεταξύ τους με ξυλόκολα.

Προσωπικά προτιμώ το καλούπι να είναι χωρισμένο στα δύο στον άξονα της κιθάρας. Τα δύο μισά ενώνονται μεταξύ του στα δύο άκρα με μακρυές βίδες που σφίγγουν με πεταλούδα. Χαλαρώνοντας λίγο τις βίδες μπορώ να βαζω και να  βγάζω το σκάφος της κιθάρας εύκολα χωρίς να το καταπονώ.

Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 23, 2012, 03:31:03 μμ »
Πιο ευκολα θα φτιαξεις μια σολερα...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

vtypal

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 24, 2012, 12:40:47 μμ »
Το καλούπι που σκεφτόμουν βασίζεται στα σχέδια ενός παλαιού βιβλίου κατασκευής ακουστικής του David Russell Young  και είπα να ακολουθήσω κατά βήμα τις οδηγίες του βιβλίου.

Μοιάζει κατά πολύ στο ΄καλούπι του ΚαΠα. Μάλλον θα κόψω με ρούτερ, αν και για να πω την αλήθεια δεν έχω καταλάβει τι είναι ακριβώς το δαχτυλίδι αντιγραφής - αν μπορείτε παρακαλώ ένα λινκ σε μια εικόνα θα με βοηθούσε πάρα πολύ.

Η σολέρα του steliosguitar φαίνεται πολύ πιο εύκολη στην κατασκευή και αρχίζει να με βάζει σε σκέψεις...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 24, 2012, 12:52:54 μμ »
Ναι βρε συ, ειναι πιο ευκολο κ βασιζεται στην ''ανοιχτη'' κατασκευη ''κτιζοντας'' την κιθαρα απο το καπακι κ τελειωνοντας στην πλατη...
Χρονια σου πολλα με υγεια - στελιος
εκτος ισως απο δυο...

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 24, 2012, 01:44:58 μμ »
Μάλλον θα κόψω με ρούτερ, αν και για να πω την αλήθεια δεν έχω καταλάβει τι είναι ακριβώς το δαχτυλίδι αντιγραφής - αν μπορείτε παρακαλώ ένα λινκ σε μια εικόνα θα με βοηθούσε πάρα πολύ.

Γεια σου φιλε μου. Το ρουλεμαν ή δαχτυλιδι αντιγραφης ειναι αυτο που φαινεται στη φωτογραφια, ακριβως επανω απο την ακμη κοπης του κοπτικου. Το ρουλεμαν εχει ιδια διαμετρο με το κοπτικο και ακολουθωντας το σχημα του πατρον, το "αντιγραφει" στο ξυλο, MDF ή κοντρα πλακε που βρισκεται απο κατω.

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 24, 2012, 05:23:37 μμ »
Σε συνέχεια του κοπτικού εργαλείου που έδειξε ο Γιάννης, να προσθέσω ότι σε μερικές περιπτώσεις αντιγραφής δεν βολεύει το ρουλεμάν στο κοπτικό.

Για παράδειγμα όταν το πατρόν μας είναι λεπτό και θέλουμε να μεταβάλουμε το βάθος κοπής και άρα το ρουλεμάν θα βγεί έξω από το πατρόν. Σε αυτή την περίπτωση προσαρμόζουμε ένα κατάλληλο δακτυλίδι αντιγραφής πάνω στη βάση του ρούτερ. Κάτι σαν αυτό  http://www.amazon.co.uk/Silverline-245122-Piece-Guide-Brush/dp/B0019JRL4O/ref=sr_1_41?s=diy&ie=UTF8&qid=1356361968&sr=1-41

Θα πρέπει βέβαια να βρούμε δακτυλίδια που να ταιριάζουν στη συγκεκριμένη βάση του δικού μας ρούτερ.
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 24, 2012, 05:38:54 μμ »
Παιδιά η solera νομίζω δεν εξυπηρετεί στην ακουστική κιθάρα γιατι το μπράτσο σε σχέση με το καπάκι έχει μια κλίση αλλά και το ίδιο το καπάκι είναι καμπυλωτό και όχι flat.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 24, 2012, 06:32:48 μμ »
Μα ουτως η αλλως κανεις στην σολερα κλιση στη θεση του μανικου , κ ''τρως'' το εσωτερικο της για την καμπυλωτητα του καπακιου... :)
εκτος ισως απο δυο...

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 24, 2012, 06:50:21 μμ »
Και το θεωρείτε πιο εύκολο απο το καλούπι το να φέρεις την καμπυλώτητα και την κλίση του μανικιού στην solera;
Εγώ πάντως ψηφίζω καλούπι.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Δεκεμβρίου 24, 2012, 07:36:09 μμ »
Γιαννη κατ'αρχην χρονια πολλα καλα χριστουγεννα με υγεια. Ναι, το θεωρω πιο ευκολο να χοντροκοψεις το περιγραμμα της κιθαρας +10 ποντους γυρω-γυρω κ το μανικο να το φας ωστε να δωσεις την κλιση που εσυ θελεις, παρα να δεις αν σου ''πετυχει'' η κοληση με την κλιση στο καλουπι.. Αυτη βεβαια ειναι προσωπικη γνωμη...Ασε που με το καλουπι εχεις κ τον περιορισμο ενος μονον σχεδιου κιθαρας...και για να το φτιαξεις χρησιμοποιεις τα διπλασια υλικα, κ σε κοστος κ σε χρονο...
εκτος ισως απο δυο...

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Δεκεμβρίου 24, 2012, 07:53:01 μμ »
Χρόνια πολλά και σε σένα Στέλιο με υγεία και ευτυχία πάνω από όλα.
Δεν ξέρω, ίσως η solera να εναι ευκολότερη.Επειδή έχω φτιάξει τέσσερα καλούπια και δεν δυσκολευτηκα ιδιάιτερα, για αυτό το λέω.Solera δεν έχω δοκιμάσει να φτιάξω για αυτό μου φαίνεται πιο δύσκολη.
Όπως και να έχει αυτά είναι γούστα και δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος.
Πάντως σε αυτο που λες πως σε περιορίζει σε ένα σχέδιο το κάθε καλούπι έχεις δικαιο και αυτό είναι ένα μείον.
Και μια ερώτηση.Όταν δουλευεις πάνω στην solera νομίζω πρέπει να δουλέψεις το Ισπανικό σύστημα στην ένωση μπρατσου με σκάφος ή μπορείς να δουλέψεις και με χελιδονοουρά και bolt on;

vtypal

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #13 στις: Δεκεμβρίου 24, 2012, 11:40:03 μμ »
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις , με βοηθήσατε αφάνταστα.

Αποφάσισα να δουλέψω με καλούπι. Σήμερα πήρα το κοντραπλακέ 18χιλ., από Leroy. Μου πήγε σύνολο €41,00 (21,50€/μ^2) (αυτό πόνεσε λίγο) αλλά καλά να πάθω αφού δεν ήθελα σολέρα  ;)

Καλές γιορτές σε όλους.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Δεκεμβρίου 29, 2012, 11:11:17 πμ »
Και μια ερώτηση.Όταν δουλευεις πάνω στην solera νομίζω πρέπει να δουλέψεις το Ισπανικό σύστημα στην ένωση μπρατσου με σκάφος ή μπορείς να δουλέψεις και με χελιδονοουρά και bolt on;
Καλημερα Γιαννη. Δεν το εχω κανει ποτε,(δεν ειμαι ερασιτεχνης, ειμαι πολυ ερασιτεχνης!!!) αλλα γιατι να υπαρχει προβλημα με χελιδονοουρα;απλα υποθετω οταν φτιαξεις ολο το σωμα, το βγαζεις μετα κ τοποθετεις το μανικο..Το bolt on τι ειναι;;;
Προς vtypal: Το εφτιαξες τελικα; ηταν δυσκολο;; Αντε κ καμια φωτο...
(Αντε να φυγει κ το 2012 μπας κ με το 13 πανε καλυτερα οι κατασκευες...!)
εκτος ισως απο δυο...

Tags: