Αποστολέας Θέμα: Μπαγλαμαδάκι σκαφτό από οξιά;  (Αναγνώστηκε 7150 φορές)

KostasBarbas

• Newbie
  • *
Μπαγλαμαδάκι σκαφτό από οξιά;
« στις: Νοεμβρίου 25, 2012, 01:49:41 μμ »
Γεια σας παιδιά είμαι καινούργιος στο forum.Σκέφτομαι να φτιάξω ένα σκαφτό μπαγλαμαδάκι(πρώτο όργανο που επιχειρώ να φτιάξω) από οξιά και χρειάζομαι τα φώτα σας.

Έχω διαβάσει αρκετά πράγματα και είδα κάπου ότι η οξιά σαν ξύλο είναι ευκολοδούλευτο και φθηνό αλλά δεν βγάζει τόσο καλό ήχο. Ισχύει; Να δοκιμάσω να την δουλέψω;

Το σκάφος από το μπαγλαμαδάκι θα είναι οξιά όπως και το μανίκι και το καραούλο. Μονοκόμματο δηλαδή. Το καπάκι μάλλον έλατος.  Απλά έχω δει κάποια μπαγλαμαδάκια και ένα μπουζούκι που είχαν και ταστιέρα οξιά. Μπορώ να βάλω και για ταστιέρα οξιά; Υπάρχει περίπτωση να σπάσει ξέρω γω ή να μην ευκολόπαιχτο; Γενικά ο έβενος τι παραπάνω έχει από την οξιά;

Επίσης, εκτός από έλατο για καπάκι ποιο άλλο ξύλο μπορώ να βάλω;

Φουντούκος

• Jr. Member
  • **
  • Φουντούκος
  • Αγαπημένο ξύλο: -
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Μπαγλαμαδάκι σκαφτό από οξιά;
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 25, 2012, 02:37:43 μμ »
Κέδρος και έλατο ειναι τα ξυλα που μπορεις να χρησιμοποιήσεις για καπάκι. Ο έβενος ή το βένγκε που θα εχεις δει σε ταστιέρες  ειναι εκει επειδή ειναι πολύ σκληρός και δεν υπαρχει περιπτωση να αλλιωθει απο τις χορδές. σκεψου οτι οι χορδες ειναι απο ατσαλι και τριβονται πανω στην ταστιερα , η οξυα εχει σκλροτητα αλλα και ελαστικοτητα. Απο οξυα και δρυς φτιαχνουν οργανα εκμαθησης. εχουν ενα μετριο ηχητικο αποτελεσμα. τα ξυλα (λενε) ειναι αυτα που κανουν το μπουζουκι (απο ολες τις αποψεις , ηχητικες και αισθητικες) το μπουζουκι ΣΟΥ θα εχει τα δικα σου χαρακτηριστικα.
Symmetry and simplicity

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 25, 2012, 03:33:31 μμ »
Γεια σου φίλε Κώστα και καλή αρχή στις κατασκευές σου, την οξιά δεν την έχω δουλέψει προσωπικά και έτσι δεν μπορώ να έχω γνώμη, μόνο ότι έχω ακούσει απ τα παιδία εδώ μέσα, πάντως για μεγαλύτερη ασφάλεια η γνώμη μου είναι να μην το κάνεις μονοκόμματο και στο μανίκι να βάλεις κόντρα για να αποφύγεις το πιθανό σκέβρωμα, όσο για την ταστιέρα να ξέρεις ότι μπαίνει πάντα ένα πολύ σκληρό ξύλο αλλά έχω δει να χρησιμοποιούν πολλά είδη ξύλου και οξιά νομίζω σ ένα μπουζούκι(πειραματικά), αλλά καλύτερα να καταφύγεις στη σίγουρη λύση που είναι (έβενος-παλίσανδρος- βέγγε) για λόγους πάλι ασφάλειας αλλά και αισθητικούς λόγους, εκτός και αν θέλεις να πειραματιστείς όπως κάνουν κάποιοι φίλοι εδώ μέσα, με μεγαλύτερη εμπειρία, τίποτα δεν είναι απαγορευτικό, διάθεση να έχεις μόνο, τώρα για καπάκι  έλατο και  κέδρος είναι αυτά που επικρατούν και παλιότερα είχα ακούσει και για κυπαρίσσι το οποίο χρησιμοποίησε ένας φίλος σε μπαγλαμαδάκι, αλλά όπως σου είπα η έλατο η κέδρο βάλε, και δες τι θα σου γράψουν και οι πιο έμπυροι του χώρου και καλύτερα ν ακούσεις αυτούς, καλωσόρισες και καλή αρχή.         

KostasBarbas

• Newbie
  • *
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 25, 2012, 04:09:25 μμ »
το μονοκόμματο μου φαίνεται πιο εύκολο. αν το κάνω ξεχωριστά ίσως να έχω πρόβλημα με την φωλιά(νομίζω έτσι την λεν) δηλαδή δεν ξέρω πως ακριβώς θα κολλήσω το σκάφος με το μανίκι. μπορώ το μανίκι να το φτιάξω από οξιά με κόντρα έβενο; η οξιά σκληρό ξύλο δεν είναι;  ???

Φουντούκος

• Jr. Member
  • **
  • Φουντούκος
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 25, 2012, 04:28:42 μμ »
Απλα να θυμασαι: μια μικρη κλιση(κουρμπα) στο μανικο προς τα εμπρος και μια μικρη κλιση (κουρμπα) στην ταστιερα. οταν κολληθουν μαζι θα σβησουν οι κουρμπες και θα αποκτησει αρκετη ανοχη στα σκευρωματα. η οξυα ειναι σκληρο ξυλο δεν ειναι ομως οπως αλλα βλεπε καρυδια, ελια, αμυγδαλια..... Το μορσο στο μανικο λεγεται χελιδονοφωλια ασχετα αν μοιαζει με χελιδονοουρα.
Symmetry and simplicity

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 25, 2012, 04:56:23 μμ »
http://www.luthier.gr/index.php?topic=797.0

Δες αυτό το θέμα προσεκτικά δες τα βιντεακια, λένε για την δημιουργία της χελιδονοφωλιάς, πρώτα θα φτιάξης στον τάκο την χελιδονοφωλιά και ύστερα θα φτιάξεις στο μανίκι το μόρσο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπαίνει συρταρωτά και σφινοτά στην χελιδονοφωλιά, πρέπει να εφαρμόζει τέλια, να τονίσω εδώ ότι το μανίκι πρέπει να έχει μια ελάχιστη κλήση προς τα πίσω, έτσι ώστε όταν στο τέλος θα μπουν οι χορδές και τεντώσουν να έρθει στην ευθεία, ξέρω σου ακούγετε δύσκολο και εμένα έτσι μου φαινόταν αλλά μετά από μερικά καντήλια τα κατάφερα, θα βρω και θα σου στείλω και άλλα θέματα με την δημιουργία μώρσου, αν ψάξεις εδώ μέσα σίγουρα θα βρεις αρκετά, όσο για το μανίκι ο έβενος είναι μια πολύ καλή επιλογή σαν κόντρα, αν θες να γλυτώσεις βάρος βάλε βέγγε και όσον αφορά την οξιά ναι είναι σκληρό ξύλο αλλά δεν σου εγγυάται κάποιος ότι δεν θα παρουσιάσει σκέβρωμα γι αυτό πάνω κάτω τα ξύλα που χρησιμοποιούνται ως κόντρες είναι συγκεκριμένα. Μπορείς να βάλεις περισσότερες από μια κόντρες, αυτό το κρίνεις εσύ απ το πώς θέλεις να φτιάξεις το μανίκι και το πόσο ισχυρό θες να είναι.
Την κλίμακα την έχεις αποφασίσει; όσο μεγαλώνει η κλίμακα θα μεγαλώνουν και οι τάσεις να ξέρεις.   

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 25, 2012, 05:32:52 μμ »
Φίλε Κώστα σου απάντησαν τα παληκάρια,αυτό που θέλω να σου ειπώ είναι να προσπαθήσεις να κάνεις το μόρσο(χελιδονοουρά) και τήν φωλιά, να προσέξεις ιδιέταιρα την φωλιά να είναι συμμετρική το μόρσο αν σου χαλάσει και μπαίνει χαλαρά μπορείς να κολήσεις έναν καπλαμά ή ενα κομάτι ξύλο και σιγά-σιγα με σκαρπελάκια με ράσπα λίμα να το φέρεις και να  το σφηνώσεις.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

KostasBarbas

• Newbie
  • *
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 25, 2012, 05:42:12 μμ »
σε ευχαριστώ πολύ δεν το είχα δει αυτό το θέμα. όταν λες να έχει μία κλίση προς τα πίσω τι εννοείς; έχω ένα σχέδιο τώρα με κλίμακα 35,2cm αλλά θα κάνω καινούργιο σύντομα. ξύλα από που προμηθεύεστε; από ξυλουργείο;

για την κόλληση της χελιδονοουράς χρησιμοποιήτε pva κόλλα η κάποια άλλη; την κόλλα την βάζω αφού βάλω τον μόρσο στην φωλιά ή πιο πριν;

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 25, 2012, 06:38:11 μμ »
Όταν λέω ότι πρέπει να έχει ελαφρά κλήση προς τα πίσω εννοώ ότι όταν το κοιτάς προφιλ όλο το όργανο το μανίκι να κατεβαίνει 1 με 1,5 mm χαμηλότερα προς την μεριά του καράολου δηλαδή το μανίκι να έχει απ το σκάφος προς το καράολο μια κατηφορική κλήση η οποία δεν φαίνετε με το μάτι γιατί είναι ελάχιστη, αυτό θα το πετύχεις στην κατασκευή της χελιδονοφωλιάς, η καταλληλότερη κόλλα είναι η titebond η η παραδοσιακή ψαρόκολλα, όταν θες να κάνεις μια κόλληση βάζεις και στις δυο επιφάνειες προς κόλληση κόλλα περιμένεις λίγο να τραβήξει και μετά τις φέρνεις σε επαφή, και σφήγκεις με σφικτήρες, αν και στην ένωση του μανικιου με το σκάφος αν μπαίνει σφηνωτα δεν χρειάζεται. Τώρα φίλε Κωστα για τα ξύλα που μου λες εγώ παίρνω απ όπου βρω, αν μένεις Αθήνα η θες/νικη είσαι τυχερός γιατί επαρχεία είναι κάπως δύσκολα να βρεις ότι θες, δες εδώ σ αυτό το θέμα http://www.luthier.gr/index.php?board=24.0 το πρωτο και θα βγαλεις ακρη για ξυλία νομίζω.   

KostasBarbas

• Newbie
  • *
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 25, 2012, 07:15:11 μμ »
κατάλαβα. δηλαδή να ανοίξω τη φωλιά στο σκάφος και όταν την κάνω με γυαλόχαρτο να δημιουργεί λίιιιγο κατηφορίτσα που να μην τη καταλαβαίνεις με το μάτι όμως. εμένα θα μου δώσει ο ξάδερφος ενός φίλου που είναι ξυλουργός. επειδή μου είπε πως οξιά έχει σίγουρα και για αυτό θέλω να φτιάξω να φτιάξω όλο το όργανο από οξιά. και έλατο έχει. το έλατο της Γερμανίας ή Νορβηγίας έχει καμιά διαφορά με της Ελλάδας; για έβενο δεν ρώτησα.  :-\

έχει κανείς συνταγή για ψαρόκολλα;

Φουντούκος

• Jr. Member
  • **
  • Φουντούκος
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 25, 2012, 09:53:14 μμ »
Συνταγή για ψαρόκολλα;
Symmetry and simplicity

KostasBarbas

• Newbie
  • *
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 25, 2012, 10:19:58 μμ »
ναι. η ψαρόκολλα απ ότι ξέρω μπορείς να την αγοράσεις σε στερεή μορφή. για να τη χρησιμοποιήσεις πρέπει να γίνει υγρή. νομίζω την ανακατεύεις με νερό και τη ζεσταίνεις κάτι τέτοιο αλλά δεν ξέρω τις αναλογίες.

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 25, 2012, 11:11:37 μμ »
διαβασε εδώ http://www.luthier.gr/index.php?board=20.0 αυτά τα θέματα τα λέει αναλυτηκα θα βγάλεις άκρη

Φουντούκος

• Jr. Member
  • **
  • Φουντούκος
« Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 27, 2012, 12:25:53 μμ »
Μην παρεις ψαροκολλα σε υγρη μορφη δεν διατηρειται ευκολα , μην κανεις κατηφορικο το μορσο δωσε λιγο φαλτσο στο αρσενικο μορσο που θα κανεις στο μανικο. τα μαθηματικα παιζουν μεγαλο ρολο στο οργανο. αποψη μου!
Symmetry and simplicity

KostasBarbas

• Newbie
  • *
« Απάντηση #14 στις: Νοεμβρίου 27, 2012, 01:23:08 μμ »
δεν κατάλαβα τι εννοείς.να δώσω κλίση στον αρσενικό μόρσο;

όσο για τα μαθηματικά,ο πατέρας μου είναι μαθηματικός.. ;D ;D