Αποστολέας Θέμα: επιδοξος οργανοποιος ρωταει!  (Αναγνώστηκε 2958 φορές)

stavros_bug

• Newbie
  • *
επιδοξος οργανοποιος ρωταει!
« στις: Νοεμβρίου 01, 2012, 11:17:59 μμ »
Καλησπερα σε ολο το φορουμ.
Παιζω μπουζουκι αρκετα χρονια αλλα παντα με γοητευε η ιδεα κατασκευης του.κ επειδη δν γινεται εκ των πραγματων να ασχοληθω επαγγελματικα, αποφασισα να ασχοληθω μονος μου.
Διαβασα αρκετα πραγματα ως τωρα στο φορουμ κ θα μαθω αλλα τοσα. Θα ηθελα τη βοηθεια σας γιατι, βασικα, δεν ξερω απο που να αρχισω, εννοοντας τι εργαλεια θα χρειαστουν, απο που μπορω να δω καποιες τεχνικες κτλ. Σταυρος απο βορεια Ευβοια.

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
Απ: επιδοξος οργανοποιος ρωταει!
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 01, 2012, 11:41:35 μμ »
Γεια σου Σταυρο και καλως μας ηρθες!

Απο την αρχη λοιπον...
Στην ενοτητα pdf θα βρεις σχεδια για το σκαφος η σχεδιαζεις ενα δικο σου...οποτε πιανεις και φτιαχνεις ενα καλουπι με καποιο σχεδιο της αρεσκειας σου...

Θα ξεκινησεις φτιαχνοντας τους τακους....οποτε θα χρειαστεις καποιο πριονι και μετα ρασπα και γυαλοχαρτο για τη διαμορφωση τους.

Αν κοψεις τις ντουγες μονος σου θα χρειαστεις μια πριονοκορδελα....η ενα ξυλουργο ;D
Θα χρειαστεις και μια ηλεκτρικη πλανη η ξεχονδριστηρα για να τις φερεις στα ισια τους...εκτος κ αν θες να το κανεις με γυαλοχαρτο αλλα θα σου βγει η πιστη!

Κατοπιν θα πρεπει να τις λυγισεις οποτε θες μια συσκευη λυγισματος....εγω φερ'ειπειν εχω ενα γκαζακι με ενα σωληνα...μπορεις να βρεις σχεδια για τη συσκευη ειτε την ηλεκτρικη ειτε με το γκαζακι εδω μεσα π.χ εδω
http://www.luthier.gr/index.php?topic=75.0

Θα χρειαστεις μια πλανη χειρος που θα τη δουλευεις αναποδα....εκει θα πλανιζεις τις ντουγες ωστε να παρουν το επιθυμητο σχημα και να ταιριαζουν μεταξυ τους.

Θα χρειαστεις πινεζες και σφυρακι για να στερεωνεις τις ντουγες στο καλουπι.

Ε....βασικα ξεκινα,κανε το σκαφος και μετα εδω ειμαστε.
Να ξερεις παντως πως για ο,τι χρειαστεις υπαρχει κοσμος εδω να σε βοηθησει!

Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

stavros_bug

• Newbie
  • *
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 02, 2012, 12:20:47 πμ »
Σ' ευχαριστω. ελπιζω να στο ξαναπω αρκετες φορες αρα θα με εχεις βοηθησει αρκετα.

Σταύρος Κοντοκώστας

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 02, 2012, 01:46:48 μμ »
Για αρχη ψαξε πολυ με τα ξυλα και τον τροπο που θα τα κοψεις. Για να κοψεις δουγες κλπ.  σε πριονοκορδελα  πηγαινε σε εναν μαραγκο να στα κοψει και να τα πλανισει. Απλα κοψε παραπανήσια γιατι θα κανεις λαθη μεχρι να μπεις στο νοημα. Για αρχη θες καποια εργαλεια χειρος, μια καλη πλανη,Ρασπες, σκαρπελα, σφιχτηρες, μια σεγα, σωληνα να λυγιζεις δουγιες(κι εγω ζεσταινω μια στεραιωμενη σωληνα αλουμινιου με γκαζακι), μια μεγκενη, παχυμετρο, χαρακες και ξεκινας. Στη πορεια θα ανακαλυπτεις τις αναγκες σου και θα προσαρμωζεις τα εργαλεια που διαθετεις σε αυτες. Πολλα μικροεργαλεια μπορεις να τα φτιαχνεις μονος σου. Εγω εχω λιγο καιρο που ξεκινησα διστακτικα μιας και δεν ειχα ολα τα εργαλεια που εβλεπα να χρησιμοποιούν.Τωρα κοντευω να τελειωσω την πρωτη μ κατασκευη, με τα παραπανω εργαλεια. Επισης χρησιμοποιησα και καποια δανεικα εργαλεια απο φιλαρακια. Μπορεις να αρχισεις μ αυτα να μην ξοδευτεις και σιγα σιγα με τον καιρο μαθαινοντας αναβαθμιζεσαι στα εργαλεια.
Όταν το όρμα δεν πάρει δράση, μένει απλα ένα όνειρο.....

I.Gram

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: 2
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 02, 2012, 03:43:16 μμ »
Μηπως να ξεκινουσες καλυτερα με κανα σκαφτο οργανακι που για αρχαριος πιστευω ειναι πιο ευκολο? Αλλα αν θελεις να φτιαξεις μπουζουκι τοτε πρεπει να καταπιαστεις με δουγιες.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 02, 2012, 04:39:06 μμ »
για τις ντογιες αν τις κόψεις στον διαμαντόδισκο τις βγάζεις όσα χιλιοστά θες σόπαχα και γλιτώνεις την πλάνη

Σαββα τι διαμαντοδισκο εννοεις?

stavros_bug

• Newbie
  • *
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 02, 2012, 09:35:49 μμ »
Αρχικα ευχαριστω για το ενδιαφερον σας. με τρομαζει ειναι η αληθεια η λεπτομερης δουλεια που χρειαζεται κ ιδιαιτερως χωρις την απαραιτητη τεχνογνωσια αλλα το γουσταρω πολυ. ολα αυτα τα χρονια απεφευγα να καθομαι πολυ σε οργανοποιεια για να μν κολλησω. το πηρα αποφαση ομως κ θα το ξεκινησω. οσον αφορα το σκαφτο οργανο, ενα μπαγλαμαδακι θα μου ειναι ουσιαστικα διακοσμητικο. αυτο που με μαγευει πραγματικα, ως μπουζουξης, ειναι η κατασκευη μπουζουκιου. ενα οργανο (ή οργανα) που θα ξερω ακριβως τι εχω κανει κ τι περιμενω να βγαλει. οποιαδηποτε συμβουλη καλοδεχουμενη

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 02, 2012, 09:44:18 μμ »
Το μονο που μπορω  να σου δωσω σαν συμβουλη, και σαν μαστορας του ξυλου χρονια τωρα ειναι προσοχη. Μην σε πιανει ο ενθουσιασμος διοτι ζεις απ τα χερια και δαχτυλα σου, και πρεπει να τα εχεις παντα γερα. Δεν ξερω τι γνωσεις εχεις επανω στα ξυλα και στον τροπο κατεργασιας τους αλλα οσο δυσκολο για καποιον που δεν ξερει ειναι να παιξει τους χαρταετους, αλλο τοσο δυσκολο ειναι για καποιον αλλο να κρατησει σωστα και με ασφαλεια ενα σκαρπελο το οποιο κοβει κιολας. Προσοχη λοιπον και καλως ωρισες στον μαγικο κοσμο της οργανοποιηας
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Tags: