Εδω και καιρο ψαχνω να βρω σχεδια για κατασκευη καλουπιου λαουτου (οπως και αρκετοι αλλοι φιλοι εδω μεσα) δεν καταφερα να βρω κατι οποτε ειπα οτι θα κανω μια προσπαθεια κανοντας οτι καταλαβαινει το φτωχο μου μυαλουδακι και βλεπουμε. ξεκινησα λοιπον να φτιαξω το σχημα του καπακιου βοηθουμενος απο τον οδηγο κατασκευης του κυριου Βασιλειαδη που βρησκεται εδω
http://www.luthier.gr/index.php?topic=183.0αφου ειχα το καπακι και το μεγιστο βαθος ξεκινησα την κατασκευη καπως ετσι
σκεφτηκα λοιπον εναν γρηγορο τροπο για να βρω τα σχεδια απο τους υπολοιπους νομεις. γεμισα το καλουπι με φετες φελιζολ σε παχη 1,8 η 4,8 εναλλαξ που υπαρχουν στο εμποριο, και δημιουργησα αυτο το σαντουιτς
στην συνεχεια διαμορφωσα το σχημα ετσι οπως εγω το ειχα στο μυαλο μου, με πριονι και γυαλοχαρτα. πηρα ενα φιλετακι 2μμ και το εφαρμοσα πανω του απο τακο σε τακο. οπου ειχε εξογκωματα και αφηνε κενο ενδιαμεσα ετριβα με τριβειο χειρος. μεχρι που εγινε λειο και ομοιομορφο.
αφαιρεσα τα χοντρα φελιζολ και ειχα ετοιμο το σχημα που επρεπε να εχουν οι υπολοιποι νομεις. αποτυπωσα και τις δυο πλευρες τους σε χαρτι και απο το χαρτι σε ξυλο και ετοιμο το καλουπι μας.
[ Invalid Attachment ]
βεβαια δεν χρησιμοποιησα ολοκληρους τους νομεις. αποτυπωσα μονο το μισο σκαφος (την μερια που θεωρουσα πιο καλοφτιαγμενη) και με διπλωμα στο χαρτι εφτιαξα το συμμετρικο του.
ευκολα και γρηγορα (δυο μερες μου πηρε σχεδιασμος και υλοποιηση) οσο για το σωστα θα το δουμε στην πραξη. σχολια παρατηρησεις και μπινελικια δεκτα.