Αποστολέας Θέμα: Επιλογή εργαλείων  (Αναγνώστηκε 20787 φορές)

Γιάννης Ελευθεριάδης

• Sr. Member
  • Trial and error
  • Αριθμός κατασκευών: 1
Επιλογή εργαλείων
« στις: Οκτωβρίου 09, 2012, 09:30:49 μμ »
Καλησπέρα σε όλους,είμαι καινούργιος στο φόρουμ και πραγματικά έχω μάθει πολλά από τότε που το ανακάληψα,πριν λίγες μέρες δηλαδη.Μπράβο σε όλα τα παιδιά για το ενδιαφέρον τους.
Θέλω και γω να αρχίσω να φτιάνω τα δικά μου όργανα,κυρίως με ενδιαφέρει η κιθάρα και έμεινα εντυπωσιασμένος απ τις κιθάρες του immortalx,πολλά μπράβο και από μένα.
Απ ότι δίαβασα στο φόρουμ χρειάζονται αρκετά εργαλεία και λέω να αρχίσω από τα <<χοντρά>>.Επειδή δεν έχω και πολύ χώρο,ότι δουλειά κάνω δηλαδή θα την κάνω είτε στο μπαλκόνι είμαι μέσα στο σπίτι,έχω βρει αυτόν εδώ τον πάγκο http://www.etools.gr/diafora/pagkoi-ergasias/6165-wolfcraft-pagkos-ergasias-5.html  που προσαρμόζονται πάνω του διάφορα εργαλεία ώστε να μην χρειαστεί να πάρω πριονοκορδέλα αλλά μια πολύ καλή σέγα πχ.Θα ήθελα λοιπόν την γνώμη σας πάνω σε αυτό.Αν έχει δοκιμάσει κάποιος τον πάγκο ή αν όχι  τότε πως του φαίνεται το όλο concept και αυτά που προσφέρει.Υπάρχει και σχετικό βίντεο στο link. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
Απ: Επιλογή εργαλείων
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 12, 2012, 10:19:50 πμ »
Γιαννη καλως ηρθες στο forum και σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια!
Ο παγκος φαινεται πολυ βολικος αρκει να μπορουν να προσαρμοστουν πανω του τα εργαλεια που διαθετεις. Απο οτι ειδα στο video τουλαχιστον συνεργαζεται με εργαλεια της bosch.
Το δισκοπριονο δεν νομιζω να το χρειαστεις ιδιαιτερα. Ισως η μονη χρηση του να ειναι για το κοψιμο του scarf joint (της κλισης του headstock σε σχεση με το μπρατσο), αλλα εκει απαιτειται δυνατο μηχανημα και μεγαλη διαμετρος δισκου.
Με τη σεγα μπορεις να κανεις αρκετες εργασιες αλλα αν την θελεις για κοψιμο σωματος μην την εμπιστευεσαι πολυ! Τα 50mm ενος σωματος απο σκληρο ξυλο ειναι λιγο βαρια εργασια για μια σεγα. Δεν ειναι αδυνατο, αλλα θα σου παιρνει πολυ ωρα. Επιπλεον, η λεπιδα κατα την κοπη μπορει να παρει αρκετη κλιση και να κοβει στραβα, τρωγοντας σου αρκετα χιλιοστα απο τη γραμμη που θα ηθελες να κοψεις. Σε βαθος χρονου, μια πριονοκορδελα ειναι καλυτερη επενδυση κατα τη γνωμη μου.

Το καλο ειναι οτι μπορει να χρησιμοποιηθει ως βαση για επιτραπεζιο ρουτερ, γενικοτερα ως επιφανεια για κολλημα, πλανισμα, συναρμολογηση και το οτι διαθετει οδηγους για παραλληλη κοπη, γωνιασμα, κτλ.

Δημήτρης Κ

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 1 στο 35% :p
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 12, 2012, 11:25:33 πμ »
Γιάννη καλώς όρισες

Είμαι ακριβώς στην ίδια φάση με σένα, με την πρόσθετη παράμετρο ότι είμαι σε ενοίκιο, οπότε μεγάλα εργαλεία όπως η πριονοκορδέλα ή δισκοπρίονο ή πλάνες και ξεχονδριστήρες πάγκου αποκλείονται.

Προσωπικά έχω επιλέξει να πάω με τη λογική των εργαλείων χειρός.
Φυσικά δεν είναι ούτε εύκολο ούτε φτηνότερο

Για τον πάγκο, μου τον είχε προτείνει ο chris όταν προτοήρθα στο φόρομ, αλλά να πω την αλήθεια μου φάνηκε μικρός και ελαφρύς. Οπότε επέλεξα να χρησιμοποιήσω το τραπέζι του μπαλκονιού μου και να παραγγείλω 2  φύλλα κοντρα πλακέ 3/4 της ίντσας 1,20χ70 περίπου για να κάνω πιο βαριά και στιβαρή την επιφάνειά του (ακόμα να το φτιάξω όμως)
Εξαρτάται πάντα βέβαια τι εργαλεία θα πάρεις και πως θα τα χρησιμοποιήσεις.
Αλλά για να πω την αλήθεια, τα router έρχονται συνήθως με οδηγό για ευθείες, όπως και τα δισκοπρίονα. Οπότε γνώμη μου ότι δεν είναι και τόσο σημαντικό να τα βάζεις ανάποδα στο τραπέζι. Για να μη πω και για το θέμα της ασφάλειας και τους κινδύνους αφού τα εργαλεία χειρός δεν έχουν όλα τα αξεσουάρ ασφάλειας που έχει ένα επιτραπέζιο εργαλείο...

Για αρχή, θά λεγα ξεκίνα να διαβάζεις και να σχεδιάζεις, και αποφάσισε πως θα προχωρήσεις στην κατασκευή. Από κει θα καταλάβεις και τι εργαλεία θα χρειαστείς. Ξεκίνα με κάποια εργαλεία για τις πρώτες δουλειές (συνήθως ξεχόνδρισμα και πλάνισμα για τις κολήσεις), και αν θεωρείς ότι ο πάγκος με τις υποδοχές εργαλείων θα κάνει τι ζωή σου πιο εύκολη, τότε πάρτον.

Απλά έχε στο νού σου ότι η πριονοκορδέλλα θα κάνει πιο εύκολα τα πράματα. Με τις εναλλακτικές χρειάζεται έξτρα σχεδιασμός και προσοχή κατά τις κοπές κλπ.

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 12, 2012, 03:15:17 μμ »
Προσωπικη μου γμωμη ειναι να μην παρεις τον παγκο!
Με τα λεφτα αυτα παιρνεις μια κορδελα και κανεις την δουλεια σου!
Μια σεγα ή ενα ρουτερ κανουν λιγα λεφτα και τα παιρνεις σιγα σιγα!

ΥΣ Αν αποφασισεις για κορδελα πρεπει να προσεξεις τι θα παρεις μην την πατησεις!!

Γιάννης Ελευθεριάδης

• Sr. Member
  • Trial and error
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 12, 2012, 07:32:53 μμ »
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.Βασικά είμαι στο ενοίκιο και δεν έχω πολύ χώρο.Αν πάρω πριονοκορδέλα αναγκαστικά θα μένει έξω στο μπαλκόνι και δεν νομίζω ότι είναι και ότι καλύτερο.Για αυτό έχω καταλήξει σε αυτή την λύση.Αλλά τελικά δεν θα πάρω αυτόν τον πάγκο αλλά το μεγαλύτέρο που έχει,γιατί απ όσο έψαξα δεν είναι τόσο σταθερός και δεν έχεις και πολύ χώρο να δουλέψεις μεγάλα κομμάτια.
Τα εγαλεία λοιπόν που έχω αποφασίσει να πάρω προς το παρόν είναι αυτά και θα ήθελα και την άποψή σας.

Πάγκος http://www.etools.gr/diafora/pagkoi-ergasias/master-cut-2000-wolfcraft-pagkos-ergasias.html

Πριόνι http://www.buytools.gr/catalog/product/view/id/97/s/gks-190-bosch/?ref=bestprice.gr

Σέγα http://www.bestprice.gr/item/2151341107/bosch-gst-150-bce

Ρούτερ http://www.bestprice.gr/item/2151707814/bosch-pof-1400-ace

Φυσικά βγαίνουν αρκετά λεφτά αλλά πιστέυω ότι αξίζουν τα εργαλεία.Αν πάω σε λύση να φτιάξω έναν πάγκο θα έχω το πρόβλημα να κόψω σώμα κιθάρας ή άλλα κομμάτια μιας και δεν θα έχω την ευκολία που προσφέρει ο συγκεκριμένος.Έχω σκεφτεί να στήριζα το ξύλο προς επξεργασία πιο ψηλά απ'τον πάγκο με τάκους και σφηκτήρες αλλά δεν ξέρω και πάλι πόσο σταθερό θα είναι.Έχετε στον νου σας κάποια άλλη πατέντα ώστε να μπορεί να γίνει η ίδια εργασία?Ευχαριστώ.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 12, 2012, 07:48:10 μμ »
Γιαννη ειναι παρα πολλα τα λεφτα, και κατα την γνωμη μου θα εχεις ακουμπισει 900 γιουρια και δεν θα εχεις τιποτα απο εργαλεια, με εξαιρεση το ρουτερ που ειναι πολυ καλο αλλα υπαρχουν και φτηνοτερες λυσεις. οσο για πατεντα. ειναι στο αιμα του Ελληνα! σκεψου και θα βρεις τροπο να αποφυγεις τοσα εξοδα. τισ πρωτες μου αποπειρες τις εκανα σε μια γωνιτσα μονο με μια μεγγενη σε χωρο που δεν χωραγε να πριονισω. και πολλοι απο εδω μεσα ξεκινησαν χωρις καν μεγγενη η αλλα βασικα. δικια σου η τσεπη, δικια σου και η αποφαση.

Δημήτρης Κ

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 1 στο 35% :p
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 12, 2012, 08:07:14 μμ »
To POF 1400 το πήρα και γώ πρόσφατα και είμαι πολύ ευχαριστημένος

Για τη μπλέ σέγα και δισκοπρίονο, νομίζω δεν αξίζουν τα λεφτά για τη χρήση που τα θέλουμε.
Κάποια της πράσινης σειράς θα σε καλύψουν. Επίσης τα παιδιά προτείνουν σαν πάρα πολύ καλή και τη σέγα που βγάζει το lidl.
Αν θές να πάρεις κάποιο της μπλέ σειράς της Bosch, πάρε router για να παίρνει και κοπτικά μισής ίντσας αλλά και να μπαίνει σε τραπέζι, μιας και το POF1400 δεν έχει lock για το on-off και θα θέλει πατέντα για να μπεί σε τραπέζι.

Για τον πάγκο, γνώμη μου ότι δεν αξίζουν τα χρήματα. Και πάλι δεν θα είναι κάτι ιδιαίτερα στιβαρό, ούτε θα χωράει ιδιαίτερα μεγάλα κομμάτια. Τα αξεσουάρ που δίνει είναι ωραία, αλλά έτσι κι αλλιώς μπορείς να πάρεις πολλα από αυτά ξεχωριστά και με πολύ λιγότερα λεφτά

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 12, 2012, 09:38:09 μμ »
Τα χρηματα  φαινονται παρα πολλα για τους περισσοτερους που κανουμε αυτο το χομπυ
αλλα μπορει για τον φιλο μας να ειναι λιγα οποτε δεν μπορουμε να πουμε τι ειναι καλυτερο να παρει!

Πχ εγω εχω  παρει  ενα ρουτερ μεταχειρισμενο 20 ευρω με το οποιο κανω τελεια τη δουλεια μου
αλλα εχω παρει και ενα τριβειο ξεχονδριστηρα 800 ευρω!
Οπως επισης και κορδελα 700 ευρω αλλα ακομα και ακονιστηρι σκαρπελων 220 ευρω!

Για παγκο ομως σε καμια περιπτωση δεν θα εδινα τοσα λεφτα!
Μπορεις να φτιαξεις ενα παγκο με 50 ευρω και μετα να προσαρμοσεις πανω τα εργαλεια
με διαφορους οδηγους που εχουν δημοσιευθει στο φορουμ και να στοιχισει συνολικα 100 ευρω!
Απο την αλλη ο παγκος που θες να παρεις φαινεται παρα πολυ ωραιος και βολικος οποτε αφου
υπαρχει η οικονομικη δυνατοτητα και σε ευχαριστει και σε βολευει για το χωρο να το παρεις!!

Για να καταλαβεις την διαφορα εγω εχω παρει δισκοπριονο παγκου 1700watt 120 ευρω  απο τα lidl
και το φορητο που θες να παρεις κανει 160 ευρω!

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 13, 2012, 09:20:56 πμ »
Ο πάγκος που θέλεις να πάρεις θα  κουνέται στην πρώτη εργασία που θα κάνεις, καλός , αναδιπλούμενος , πανάκριβος αλλά τα πόδια του είναι για να τον φυσας και να κουνιέται ;D

Το δισκοπρίονο δεν κάνει για οργανοποιία

Σέγα, ρούτερ ΟΚ

Δημήτρη τα εργαλεία δεν ειναι ότι φαίνονται, έχω τον συγκεκριμένο πάγκο-δισκοπρίονο σε άλλη μάρκα απο Πρακτικερ παλιότερη αγορά , στο πρώτο ζόρισμα  με 5*5 πεύκο κάηκε το μοτερ που δεν είχε καν θερμική ασφάλεια, αντικαταστάθηκε στην εγγύηση με ίδιο μοτερ χωρίς θερμικό, του άλλαξα δίσκο 38 ευρώ γιατί της μαμάς είναι μονο για λεπτά ξύλα και τον μετέφερα στο χωριο γιατί η χρήση του ειναι σπάνια ;D

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 13, 2012, 09:35:22 πμ »
Καλημερα σας!!

Νασο το δικο μου δισκοπριονο που εδειξα το εχω τωρα 3 χρονια και ειναι παρα πολυ καλο!
Εχω κοψει τα παντα εκει πανω και πολυ χοντρα ξυλα και ειναι μια χαρα!
1700 watt ειναι ενα παρα πολυ μεγαλο μοτερ!!!
Εχω κοψει παντουκ και εχω βγαλει δουγιες απο μαδερι!!!
Δεν εχει κανενα απολυτως προβλημα!!!

Δεν μπορουν να συγκριθουν διαφορετικες μαρκες!
Εγω την εταιρια αυτη (parkside) την εχω σε πολυ εκτιμηση γιατι οτι εχω παρει
ειναι πολυ καλο και φτηνο! Δεν χαλανε και δινει και εγγυηση 3 χρονια!!

Γιάννης Ελευθεριάδης

• Sr. Member
  • Trial and error
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 13, 2012, 12:36:40 μμ »
Παδιά όσον αφορά τον πάγκο έχετε δίκιο και γι'αυτό αποφάσισα να φτιάξω μόνος μου έναν.'Ηδη αγόρασα υλικά,21mm κόντρα πλακέ θαλάσσης που στις άκρες που θα μπουν τα μεταλικά πόδια θα είναι 42mm και 4 πόδια μεταλικά 87cm τηλεσκοπικά στο κάτω μέρος τους.Συνολικά μαζί με μια κόλλα και βίδες μου βγήκε 100ευρό αφού δεν μου χρέωσαν κοπτικά και μεταφορικά.Το πιο σημαντικό είναι ότι γνώρισα και τον κύριο μανώλη ο οποίος ήταν ευγενέστατος και εξυπηρετικότατος  ;D.Ο πάγκος είναι 1,10 x 0,80 για να χωράει και στο μπαλκόνι.
Επόμενη αγορά έχει ένα δραπανοκατσάδιδο και μια σέγα.
Παιδιά ξεκινάω απ το 0 και γι'αυτό θέλω τις συμβουλές σας ώστε να πάνε τα λεφτά εκεί που αξίζουν.
Το υπολοιπόμενο μπάτζετ είναι περίπου 800 ευρό.

giorikas

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 50
« Απάντηση #11 στις: Οκτωβρίου 13, 2012, 02:20:13 μμ »
Καλημερα σας!!

Νασο το δικο μου δισκοπριονο που εδειξα το εχω τωρα 3 χρονια και ειναι παρα πολυ καλο!
Εχω κοψει τα παντα εκει πανω και πολυ χοντρα ξυλα και ειναι μια χαρα!
1700 watt ειναι ενα παρα πολυ μεγαλο μοτερ!!!
Εχω κοψει παντουκ και εχω βγαλει δουγιες απο μαδερι!!!
Δεν εχει κανενα απολυτως προβλημα!!!

Δεν μπορουν να συγκριθουν διαφορετικες μαρκες!
Εγω την εταιρια αυτη (parkside) την εχω σε πολυ εκτιμηση γιατι οτι εχω παρει
ειναι πολυ καλο και φτηνο! Δεν χαλανε και δινει και εγγυηση 3 χρονια!!

Φιλε  Δημητρη  και  εγω  ειμαι  πολυ  ευχαριστημενος  με  τα  εργαλεια  απο  την  parkside  εχουν  καλα  μοτερ  και  πραγματικη  ονομαστικη  ισχυη , οπου  βρειτε  ευκαιρια  να  τα  παρετε  χωρις  δευτερη  κουβεντα

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #12 στις: Οκτωβρίου 13, 2012, 03:14:14 μμ »
Γιαννη, στην αγορα του ρουτερ υπολογισε και τα κοπτικα που θα χρειαστεις. Τα καλα κοπτικα ειναι ακριβα αλλα θα σε αποζημιωσουν με το παραπανω γι'αυτο σκεψου διπλα τι θα αγορασεις! Προσωπικα την εχω πατησει αγοραζοντας οτι να ναι, χωρις να υπολογισω τις διαστασεις που χρειαζομουν  ;D
Παραθετω μια λιστα με  κοπτικα που πιστευω ειναι απαραιτητα για κατασκευη ηλεκτρικης κιθαρας:

1. Κοπτικο με ανω οδηγο και υψος κοπης 30-35mm. Καταλληλο για σχηματισμο του σωματος πανω απο template. Αν αγορασεις ρουτερ με κολετ 1/2" μπορεις να προσαρμοσεις και μεγαλυτερο κοπτικο (50mm) και να σχηματισεις το σωμα χωρις να χρειαστει περασμα απο κατω (βλεπε Νο 2)
2. Κοπτικο με κατω οδηγο και υψος κοπης 20-25mm. Αφου περασεις το σωμα με το κοπτικο Νο 1, γυριζεις το σωμα αναποδα και ακολουθωντας με τον οδηγο την ηδη διαμορφωμενη επιφανεια, τελειωνεις το αλλο μισο περιπου υψος της κιθαρας.
3. Κοπτικο με ανω οδηγο και υψος κοπης 25mm. Με καταλληλο υπολογισμο του παχους των templates μπορεις να διαμορφωσεις τοσο τα cavities των μαγνητων, οσο και το neck pocket.
4. Κοπτικο για ανοιγμα του καναλιου του trussrod. Η διαμετρος κοπης εξαρταται απο τον τυπο του trussrod που θα χρησιμοποιησεις. Τα δημοφιλη dual action ή 2 way trussrods εχουν πλατος χονδρικα 6mm. Αν προκειται να χρησιμοποιησεις διαφορους τυπους, παρε το κοπτικο με τη μικροτερη διαμετρο που θα βρεις, για να μπορεις με πολλαπλα περασματα να ανοιξεις μεγαλυτερα σε πλατος καναλια.
5. (προαιρετικα) Κοπτικο roundover με ακτινα της επιλογης σου. Με αυτο κανεις τις"κουρμπες" στο περιγραμμα του σωματος. Ειναι εργασια που μπορει να γινει και με το χερι, ωστοσο ειναι πολυ βολικο.

Τα μεγεθη που αναφερω σε καμια περιπτωση δεν απολυτα! Ειναι αυτα που εχουν βολεψει εμενα προσωπικα και τα αναφερω για να σε διευκολυνω στην αναζητηση σου.

Γιάννης Ελευθεριάδης

• Sr. Member
  • Trial and error
« Απάντηση #13 στις: Οκτωβρίου 13, 2012, 07:31:26 μμ »
2.Κοπτικο με κατω οδηγο και υψος κοπης 20-25mm. Αφου περασεις το σωμα με το κοπτικο Νο 1, γυριζεις το σωμα αναποδα και ακολουθωντας με τον οδηγο την ηδη διαμορφωμενη επιφανεια, τελειωνεις το αλλο μισο περιπου υψος της κιθαρας

Για να το κάνω αυτό δεν πρέπει το ρούτερ να είναι ανάποδα και σταθερό?Δεν μπορώ να τελειώσω την κιθάρα απλά γυρίζοντας ανάποδα το σώμα χρησιμοποιόντας το κοπτικό νούμερο 1?

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 13, 2012, 07:54:44 μμ »
2.Κοπτικο με κατω οδηγο και υψος κοπης 20-25mm. Αφου περασεις το σωμα με το κοπτικο Νο 1, γυριζεις το σωμα αναποδα και ακολουθωντας με τον οδηγο την ηδη διαμορφωμενη επιφανεια, τελειωνεις το αλλο μισο περιπου υψος της κιθαρας

Για να το κάνω αυτό δεν πρέπει το ρούτερ να είναι ανάποδα και σταθερό?Δεν μπορώ να τελειώσω την κιθάρα απλά γυρίζοντας ανάποδα το σώμα χρησιμοποιόντας το κοπτικό νούμερο 1?

Το ρουτερ θα ειναι κανονικα απο επανω! Απλως γυριζεις το σωμα αναποδα.

Σε αυτη την φωτο φαινεται το πρωτο σταδιο. Αν παρατηρησεις θα δεις οτι το κοπτικο δεν φτανει να κοψει ολο το υψος του σωματος. Στο δευτερο σταδιο γυριζεις το σωμα αναποδα και χρησιμοποιεις κοπτικο με κατω ρουλεμαν, χωρις το template. Το ρουλεμαν θα παταει στην ηδη διαμορφωμενη επιφανεια και θα κοβει αυτο που εμεινε απο το πρωτο σταδιο!

Θα μπορουσες θεωρητικα οπως ειπες να το τελειωσεις με το πρωτο κοπτικο γυρνωντας το αναποδα. Αλλα θα επρεπε να χρησιμοποιησεις παλι το template και ειναι σχεδον αδυνατο να το κεντραρεις παλι τελεια.

Tags: