Αποστολέας Θέμα: Μπαγλαμά, τζουρά ή κάτι ενδιάμεσο;  (Αναγνώστηκε 2308 φορές)

MisterIcy

• Newbie
  • *
    • One Frozen Mind
Μπαγλαμά, τζουρά ή κάτι ενδιάμεσο;
« στις: Σεπτεμβρίου 26, 2012, 02:44:17 μμ »
Καλησπέρα σε όλους. Έπεσα στο φόρουμ πριν κανένα μήνα, όταν πάνω σε κάτι κρασιά είχε φέρει ένας φίλος ένα μπουζούκι (τετράχορδο την τύχη του μέσα) και λιώσαμε στο τραγούδι. Στην αρχή ξεκίνησα να σκέφτομαι για μπουζούκι, έψαξα πληροφορίες και είδα πως ακριβώς γίνεται, κάπου εκεί κατέληξα στο συμπέρασμα οτι εκτός του οτι η ρημάδα η δούγα είναι τέχνη, δεν ξεκινάς απο το μηδέν για κάτι τέτοιο. Οπότε είπα να περιορίσω τις απαιτήσεις μου σε κάτι πιο μικρό και κάτι πιο σκαφτό.

Ένα καλό με το ιντερνετ είναι οτι βρίσκεις πληροφορίες για τα πάντα. Μόνο οδηγό για να φτιάξω εκκλησιαστικό όργανο και μπαγλαμά δεν κατάφερα να βρώ. Και κάπως έτσι έπεσα στο φόρουμ. Και οι απορίες βροχή.

Καλό δεν λέω το μπαγλαμαδάκι και «βρωμιάρικο» οργανάκι, με τα πρίμα του και τον ωραίο του τον ήχο, αλλά είμαι λάτρης του μπάσου. Για σκαφτό μπουζούκι δεν το σκέφτομαι (ακόμη κι αν μπορούσα να βρω τόσο μεγάλο ξύλο δεν αξίζει τον κόπο, το να κάτσω και να λυγίσω δούγες με 0 εξοπλισμό δεν υπάρχει, δεν είναι θέμα παιδέματος, απλά θα δώ τα κατασκευαστικά λάθη μετά και θα χτυπάω το κεφάλι μου στον τοίχο).

Οπότε καταλήγω μεταξύ μπαγλαμά (λιγότερος κόπος) και τζουρά.

Η μεγάλη ερώτηση, πριν ξεκινήσω το σκάψε - σκάψε και το κόλλα - κόλλα, και πριν ψάξω για ξύλα (κάτι που εδώ στην λάρισα είναι απελπιστικά δύσκολο) είναι μπαγλαμάς, τζουράς ή πατέντα κάτι ενδιάμεσο;

Θα μου πεις, αμα θέλεις μπάσο, πάνε φτιάξε μπουζούκι.

Οπότε μαστόρια, ζητώ την γνώμη σας και την συμβουλή σας. Απο που να ξεκινήσω την κατασκευή;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων :)

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: Μπαγλαμά, τζουρά ή κάτι ενδιάμεσο;
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2012, 03:47:04 μμ »
σκαυτο τζουρα θα σου ελεγα.Κι αν θες μπασο οποσδηποτε......αγορασε ενα σκαφος μπουζουκιου ετοιμο οπως κανει ολος ο κοσμος στην αρχη.......ψαξε τα παραπερα εδω μεσα ,και φτιαξε μπουζουκι χωρις να λυγας δουγιες
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

MisterIcy

• Newbie
  • *
    • One Frozen Mind
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2012, 05:03:11 μμ »
σκαυτο τζουρα θα σου ελεγα.Κι αν θες μπασο οποσδηποτε......αγορασε ενα σκαφος μπουζουκιου ετοιμο οπως κανει ολος ο κοσμος στην αρχη.......ψαξε τα παραπερα εδω μεσα ,και φτιαξε μπουζουκι χωρις να λυγας δουγιες
Το σκέφτηκα κι εγώ κύριε Ζαρκάδα για το σκάφος, αλλά λίγο η κρίση, λίγο η οχτάμηνη ανεργία τώρα, δεν με ευνοούν. Από την άλλη είμαι ιδιότροπος και λέω πάντα πως «αμα θες να κάνεις σωστή δουλειά, κάντηνε μόνος σου».

Θα κοιτάξω το φόρουμ για κλίμακες και ξύλα, και αύριο πρωί πρωί βγαίνω σε αναζήτηση ξυλείας κι ο θεός βοηθός να βρώ εδώ που είμαι. Το μπουζούκι το έχω στα σχέδια για κάποια στιγμή στο μέλλον, αν καταφέρω και κάνω το σκαφτό να κελαηδήσει.

I.Gram

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: 2
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2012, 06:36:41 μμ »
Εγω παντως θα σου πω να κανεις εναν τζουρομπαγλαμα, δηλαδη σκαφος λιγο μεγαλυτερο απο μπαγλαμα, κ κλιμακα τζουρα απο 55 εκ. κ πανω.. το χω δοκιμασει κ γω κ εμεινα ευχαριστημενος, αλλα μπασο μην περιμενεις να ακουσεις

Tags: