Αποστολέας Θέμα: συλλογή βασικών εργαλείων για σκαφτά όργανα.  (Αναγνώστηκε 7078 φορές)

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
συλλογή βασικών εργαλείων για σκαφτά όργανα.
« στις: Σεπτεμβρίου 10, 2012, 04:52:45 μμ »
καλησπέρα σε όλους .

θέλω να ξεκινήσω να φτιάξω ένα σκαφτό μπαγλαμά (για προσωπική χρήση   ;D ). Διάβασα αρκετά άρθρα και προσπάθησα να βρώ και να συγκεντρώσω μια λίστα με τα απαραίτητα εργαλεία για να ξεκινήσει κάποιος. θα μπορούσε να οργανώσει κάποιος μια λίστα ώστε να υπολογιστούν τα έξοδα αγοράς αυτών των εργαλείων  (πχ σκαρπέλα ράσπες λίμες , φαλτσογωνίες χαράχτες πριονια κλπ ) καθώς και τα μεγέθη τους (πχ σκαρπέλο τι νουμερο ? ) .
Να σημειώσω πως τα ξύλα θα αγοραστούν και για το σκάφος άλλά και για μανικο μπρατσο κλπ. ακόμα και καπάκι .

Παρατήρησα ότι υπάρχουν και πολλέσ πατεντες για διαφορες εργασιες αλλά νομίζω πως αυτά είναι εξτρά για κάποιον ερασιτέχνη που ανάλογα το ποσο πίανουν τα χέρια του τις χρησιμοποιεί.

Δεν μιλώ για ξύλεία γιατί αυτή είναι στην επιλογή του καθενός αλλα θα μπορούσαν να προταθούν κάποιες φτηνές επιλογές για πρώτες δοκιμές και κατασκευές .

Βασικά θα πρότεινα ένα γενικό μπουσουλα για ερασιτέχνες που θα βοηθούσε κάποιον να ξεκινήσει να φτιάχνει ένα οργανάκι.

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
Απ: συλλογή βασικών εργαλείων για σκαφτά όργανα.
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2012, 06:37:59 μμ »
Κι εγω με αυτη την ιδεα ξεκινησα...οτι πρεπει να εχω ενα μπουσουλα κλπ κλπ...

Μα την αληθεια δε χρειαζεσαι τιποτα περα απο ενα χαρτι κι ενα μολυβι να κανεις ενα σχεδιο...

Ενα ξυλο ικανο να χωρεσει το σχεδιο σου...

Ενα σκαρπελο(και ενα τρυπανι)...και βουρ στον πατσα! ;D
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2012, 07:05:52 μμ »
......... Ενα σκαρπελο(και ενα τρυπανι)...και βουρ στον πατσα! ;D

Ρε συ Δημήτρη, για τον πατσά θέλεις κουτάλα ρε και μάλιστα μεγάλη (σαν αυτή του Τσοχαζόπουλου που μάλλον ήταν ξεκαπακωμένος μπαγλαμάς)!!!!!!! ;D ;D ;D

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2012, 07:10:35 μμ »
Μάλλον δίκιο έχεις , ψάχνω για σκαρπέλο. Μάλλον ένα σετάκι. και απο ξύλα βόλτα στους ξυλάδες της περιοχής.
οσο για τον τσοχατζο δεν φτάνει η κουτάλα θέλει σέσουλα έξτρα λάρτζ... ;D

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2012, 08:28:27 μμ »
ΡΕ ΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΑΚΗ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΘΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΝΑ ΣΚΑΦΤΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΕ.    ΛΟΙΠΟΝ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΦΤΗΝΟ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΞΥΛΟ ΓΙΑ ΣΚΑΦΤΟ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΥΔΙΑ. ΕΤΣΙ ΑΡΧΙΣΑ ΚΙ ΕΓΩ, Μ ΕΝΑ ΣΚΑΦΤΟ ΜΠΑΓΛΑΜΑΔΑΚΙ ΑΠΟ ΚΑΡΥΔΙΑ ΠΟΥ ΟΜΟΙΟ ΤΟΥ ΣΕ ΗΧΟ ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΦΤΙΑΞΕΙ. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ....................
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 10, 2012, 09:17:58 μμ από ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ »
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2012, 09:14:16 μμ »
Μετά απο μια σύντομη αναζήτηση στο φορουμ κατέληξα για αρχή να αγοράσω 2 σκαρπέλα .
αυτό είναι το ένα http://www.toolstore.gr/images/pfeil_5a20.jpg
και αυτό είναι το άλλο  http://www.toolstore.gr/images/pfeil_9a10.jpg
έτσι για αρχή. ελπίζω να μη θεωρηθεί διαφήμιση το συγκεκριμένο μαγαζί ...
και σιγά σιγά οτι χρειαστεί παίρνω.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2012, 09:48:27 μμ »
καλησπερα φιλε μου, καλως ορησες στην παρεα μας και απο εμενα. σου γραφει παραπανω ο Blekos και για τρυπανι. παρε ενα τρυπανι για μεντεσεδες φαρδυ, να φυγει η πολυ δουλεια και μετα θα συνεχισεις με τα σκαρπελακια.

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 11, 2012, 01:31:45 πμ »
Καλησπέρα σε όλους .
έλεγα για τα "χοντρά" κάτι σε αυτο http://www.toolstore.gr/images/thumbnail.asp36.jpg<
μετά μου εγραψε ο φίλος john 2004 για τα τρυπάνια για μεντεσέδες . πολύ καλύτερο μου φάνηκε .
μετά το ψάξε ψάξε όμως βρήκα και αυτο http://www.toolstore.gr/images/raspa_wolfcraft_visio_kilindriki_kampili.jpg
περιστροφικη ρασπα κυλινδρικη με σφαιρικο ακρο και μου φάνηκε ακόμα καλύτερος ο συνδιασμός . έχει κάποιος δοκιμάσει με αυτό το εξάρτημα ? τι λέτε ?

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 11, 2012, 01:49:28 πμ »
my friend το πρωτο τρυπανι ειναι οτι καλυτερο σε φαγομα ξυλου, αλλα εξεχει πολυ η μυτη του.(μπορει να κανεις ζημια) το δευτερο ειναι ρασπα για δραπανο. χρησημη λιγο πριν το τελειωμα, δεν μπορει να σου σκαψει απο την αρχη.

stanta

• Newbie
  • *
  • Αριθμός κατασκευών: 1/2
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 11, 2012, 01:15:12 μμ »
Καλησπέρα σε όλους .
έλεγα για τα "χοντρά" κάτι σε αυτο http://www.toolstore.gr/images/thumbnail.asp36.jpg<
μετά μου εγραψε ο φίλος john 2004 για τα τρυπάνια για μεντεσέδες . πολύ καλύτερο μου φάνηκε .
μετά το ψάξε ψάξε όμως βρήκα και αυτο http://www.toolstore.gr/images/raspa_wolfcraft_visio_kilindriki_kampili.jpg
περιστροφικη ρασπα κυλινδρικη με σφαιρικο ακρο και μου φάνηκε ακόμα καλύτερος ο συνδιασμός . έχει κάποιος δοκιμάσει με αυτό το εξάρτημα ? τι λέτε ?

Για σας και από εμένα και καλώς σας βρήκα.  Πρώτη μου φορά που γράφω στο forum. 
Παιδεύομαι εδώ και πάαααρα πολύ καιρό με μία πολίτικη λύρα που προσπαθώ να φτιάξω.  Όλα και όλα τα εργαλεία που έχω χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα (εκτός από χάρακες, μολύβια, διαβήτες κλπ) είναι το δεύτερο εργαλείο (η ράσπα για δράπανο), την οποία χρησιμοποίησα για για να φάω το ξύλο από έξω,  ένα εργαλείο τύπου dremel με αυτό το εξάρτημα με το οποίο την έσκαψα (μία ωρίτσα μου είχε πάρει), γυαλόχαρτα και τριβείο ταινίας.  Βέβαια με αυτά μόνο τα εργαλεία έχω φάει το πριονίδι της ζωής μου.

Υπάρχει και ράσπα για δράπανο που είναι τελείως στρογγυλό το κεφάλι και πιστεύω θα βοηθήσει περισσότερο στο σκάψιμο.

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 09, 2012, 03:40:34 πμ »
αγαπητοί μου φίλοι με μεγάλη μου απογοητευση διαπίστωσα πως είναι πολύ δύσκολο να βρεί κάποιος ένα κομμάτι για να ξεκινήσει κάποιο σκαφτό οργανάκι. Βρήκα μια έτοιμη σχεδόν λύση αλλά δεν είναι αυτό που ζητάω. Θα βρώ όμως που θα πάει. οποιαδήποτε υπόδειξη για το πού να απευθυνθώ χρήσιμη. απο τη λίστα με προμηθευτές που βρήκα στο forum δεν ...  Δώστε μου τα φώτα σας

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Οκτωβρίου 09, 2012, 10:43:01 πμ »
φιλε Τασο ειδα παραπανω οτι το θες για μπαγλαμα το ξυλο. εχουν καποιοι ξυλεμποροι καρυδιες 8 εκατοστα παχος που σου φτανει. για κατι μεγαλυτερο δεν βρησκεις να αγορασεις, θες ολοκληρο το κουτσουρι. σε ποια περιοχη εισαι? αν εισαι αθηνα μπορω να σε στειλω να βρεις σιγουρα.

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
« Απάντηση #12 στις: Οκτωβρίου 09, 2012, 11:52:33 πμ »
αθηνα ειμαι κι συγκεκριμενα ζωγραφου. αλλα λογω μηχανης παω παντου.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Οκτωβρίου 09, 2012, 11:55:10 πμ »
στειλε μου ενα τηλ σε πμ μεχρι να βρω την καρτα του τυπου, να σου εξηγησω που θα πας.

Δημήτρης Κ

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 1 στο 35% :p
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 09, 2012, 04:52:32 μμ »
E πές να ξέρουμε και μείς :)

Tags: